Kijk verder dan de vachtmijten: natuurgeneeskunde voor konijnen
Een van de meestvoorkomende vachtproblemen bij konijnen wordt veroorzaakt door een piepklein, super irritant beestje, namelijk een mijt die zich in diep in de vacht van het konijn nestelt.
Heeft mijn konijn mijten?
Zeker in het begin van de besmetting met deze parasiet lijkt een konijn er niet zoveel last van te hebben en daardoor wordt vachtmijt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Dan heeft een konijn jeuk, zit zich vaak te krabben, te likken of te bijten. Dat kan zo erg zijn dat een konijn kale plekken in zijn vacht krijgt waarin zelfs wondjes kunnen ontstaan.
Als je het konijn dan nauwkeurig gaat bekijken zul je merken dat er soms hele plukken haar zomaar loslaten. Onderaan die haren, bij de haarwortel zo ongeveer, zijn dan ook dikke witte schilfers zichtbaar. Het ziet er een beetje uit alsof het konijn roos heeft, maar dan wel een hele grove vorm van roos. Soms kun je die roosjes bovendien zien bewegen. In het Engels wordt dit ‘walking dandruff’ genoemd en dat is dan ook precies waar het op lijkt.
Besmetting met vachtmijt
Vaak zijn de kale plekken het eerst zichtbaar in de nek of op de rug, maar als de mijt niet behandeld wordt kan de kwaal oprukken en worden ook de flanken, de omgeving van het staartje en de dijbenen van het konijn besmet.
Een konijn kan vachtmijt op allerlei manieren oplopen: hij kan de mijt eigenlijk zijn hele leven al bij zich dragen zonder dat dit tot klachten heeft geleid, maar hij kan ook een plotselinge besmetting krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door contact met een ander konijn dat besmet is, maar ook door hooi of een bodembedekker.
Verschillende soorten vachtmijt
Er is nog een tweede vorm van vachtmijt, die wel haaruitval en grote kale plekken veroorzaakt, maar waarbij géén schilfers in de haren zichtbaar zijn. De haren kunnen bij deze vorm van mijt echt bij bosjes uitvallen, zodat het konijn uiteindelijk vrijwel helemaal kaal is. Ook bij deze vorm van vachtmijt kan het konijn jeuk hebben, maar dat is niet per definitie zo.
De twee soorten vachtmijt worden veroorzaakt door twee verschillende parasieten. De vachtmijt met schilfers wordt veroorzaakt door de Cheyletiella parasitovorax, de vachtmijt zonder schilfers wordt veroorzaakt door de Leoparacarus gibbus. Beide vormen van besmetting zijn door een (holistisch) dierenarts zeer goed te behandelen. Vaak is het nodig om ook in de woon- en speelomgeving van de konijnen hard aan het werk te gaan om herbesmetting te voorkomen. De hele omgeving moet uitgesopt worden met een kokend sop van allesreiniger (ook speciaal voor dieren verkrijgbaar) waaraan een paar druppels theeboomolie (tea tree oil) aan zijn toegevoegd. Oude voorraden hooi, kruiden en bodembedekking moeten, als er ook maar het minste vermoeden bestaat dat het konijn daardoor is besmet, weggegooid worden.
Pak de oorzaak aan
In veel gevallen stopt de behandeling daar. Maar dat is eigenlijk jammer, want vaak is er onderliggend veel meer aan de hand. Parasieten komen overal voor en zullen altijd hun best doen om ergens te infiltreren. Dat lukt ze echter lang niet altijd. Ze hebben de meeste kans om hun slag te slaan als een dier ouder is, een chronische kwaal heeft en/of een verminderde weerstand. Het is dus erg belangrijk om ook hier het héle dier te bekijken!
Mankeert er bijvoorbeeld iets aan de houding, waardoor het konijn zijn vacht onvoldoende kan verzorgen? Een behandeling bij een osteopaat kan dan een uitkomst zijn.
Of is er sprake van een algehele verminderde weerstand? Dan zijn kruiden, hetzij vers, hetzij gedroogd of in de vorm van een tinctuur, een optie.
Ook celzouten kunnen helpen. Het grote voordeel hiervan is dat hun werkingsgebied zo breed is. Er zijn celzouten die de weerstand een boost geven, maar ook die de conditie van huid en haar verbeteren. Er zijn celzouten die helpen ontgiften en celzouten die de zuurstofvoorziening naar de huid en de verschillende organen toe ondersteunen. Door een aantal verschillende celzouten te mixen kun je het konijn goede hulp bieden.
Sterker uit de strijd tegen mijt
Door de verschillende middelen zowel op elkaar als op het dier zelf af te stemmen, krijg je een zo breed mogelijk aanpak, waardoor het dier niet alleen van zijn vachtmijt verlost wordt, maar ook sterker uit de strijd komt.
En dat is wel nodig ook, want hoewel vachtmijt op zich niet zo ernstig is, is het een klacht die zeer veel ongemak kan veroorzaken en die de poort kan openzetten naar infecties en abcessen. Het is echt de moeite waard om te proberen dat te voorkomen!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!