• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 6 minuten

Waar je aan moet denken bij een konijn met luchtwegproblemen

Iedereen die al wat langer met konijnen optrekt zal het herkennen: een konijn dat opeens begint te niezen. Misschien eerst heel af en toe een bescheiden niesje maar langzamerhand worden de niesbuien heviger en produceert je konijn veel snot, soms helder van kleur, soms dik en pusserig. Als een konijn veel snot heeft zal hij proberen zijn neusje schoon te houden door daar steeds met zijn pootjes langs te vegen. Dat is dan ook duidelijk zichtbaar, want die voorpootjes kunnen er echt heel vies uit gaan zien. De ziekte waar in zo’n geval als eerste aan gedacht wordt heet in het Nederlands dan ook heel toepasselijk Snot.

Snot


Een konijn met dit soort klachten moet altijd gezien worden door een dierenarts, want aan het niezen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Er kan sprake zijn van een Pasteurella-bacterie die (het besmettelijke) Snot veroorzaakt, maar ook een vreemd voorwerp dat vastzit in een neusgang (denk bijvoorbeeld aan ingedroogd, aangekoekt neusslijm of aan een vastzittend hooi- of grassprietje) kan tot dit soort klachten leiden.

Maar ook een kieswortel of een abces kan de boosdoener zijn. Het is dus belangrijk om dit goed uit te laten zoeken, zodat de ziekmakende oorzaak kan worden verholpen. Een dierenarts zal ook uit kunnen sluiten of de klachten symptomen zijn van ernstige ziektes als Syfilis of Myxomatose.

Een bacterie of een verkeerde huisvesting?


Een konijnkundige dierenarts zal op grond van de bevindingen een behandeling opstarten, vaak bestaande uit het voorschrijven van één of meerdere soorten antibiotica, al dan niet in combinatie met neusspoelingen. Snot kan besmettelijk zijn, dus de kans dat meerdere konijnen tegelijkertijd behandeld moeten worden is zeker niet denkbeeldig.

Maar in veel gevallen zijn het niezen en snotteren echter geen gevolg van een bacterie of een vreemd voorwerp, maar het gevolg van andere factoren die veel meer op het terrein van huisvesting, verzorging en voeding liggen. Daar willen we wat meer licht op laten schijnen.

Huisvesting en verzorging


Niezen, snotteren en rode, tranende oogjes kunnen simpelweg te maken hebben met een tochtige standplaats van het konijnenhok. Ook het voor de huisvesting gebruikte materiaal kan deze problemen opleveren. Zo kunnen bijvoorbeeld spaanplaat of oplosmiddelen in de gebruikte verf of beits ernstige luchtwegproblemen veroorzaken.

Ook een bekende boosdoener is een konijnenkooi die is afgesloten door een plastic kap. Fijn, dat de konijnen niet te veel troep in huis maken als ze hun toilet uit gaan scheppen, maar voor de konijnen zelf zijn deze kooien een ramp! De urinedampen kunnen niet weg en dit kan leiden tot echt ernstige problemen. Weg dus met die afgesloten kooien! Fokkers en houders van een konijnenopvang, die hun konijnen vaak gehuisvest hebben in zogenaamde konijnenflats, zullen extra aandacht besteden aan de ventilatie, omdat ze anders tegen dezelfde problemen aanlopen.

Bodembedekking


Ook het soort bodembedekking is erg belangrijk met het oog op luchtwegproblemen. Jarenlang was het gebruikelijk om konijnen op zaagsel te laten zitten. Dat was goedkoop, rook fris en was makkelijk verkrijgbaar. Tegenwoordig wordt het steeds minder gebruikt, niet alleen omdat het in verband wordt gebracht met het ontstaan van luchtwegproblemen, maar ook omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Als dat inderdaad zo is (de onderzoeksresultaten zijn nog niet zo eensluidend hierover), is het nog niet helemaal zeker waardoor die problemen dan veroorzaakt worden. Mogelijk door het gebruik van de geurstof om het zaagsel zo lekker citroenfris te laten ruiken. Het is in elk geval de moeite waard om zaagsel te vervangen door bijvoorbeeld hennepstrooisel of hout- dan wel papierkorrels. Er is tegenwoordig veel te koop op het gebied van bodembedekking, dus rondkijken en ervaringen uitwisselen is erg zinvol.

Schoonhouden


Een hok dat niet regelmatig wordt schoongemaakt, is ook een bron van narigheid. Allerlei bacteriën en uitscheidingsstoffen blijven in de omgeving van de konijnen rondhangen en irriteren de gevoelige luchtwegen. Niet alleen leegscheppen is dus het advies, maar ook goed schoonsoppen. Dat laatste het liefst met zeep op natuurlijke basis (bijvoorbeeld op basis van kokosolie). Om te desinfecteren kun je een drupje theeboomolie aan het sop toevoegen. Naspoelen met schoon water en zo goed mogelijk (laten) drogen geeft het beste resultaat.

De lucht in de leefomgeving


Een schone lucht helpt om de luchtwegen schoon te houden. Konijnen die buiten zitten in de dampen en het fijnstof van de naastgelegen snelweg hebben het moeilijk, net als konijnen die in een tuin staan waar regelmatig gebarbecued wordt of waar het terras wordt verwarmd door middel van een allesbrander. Net als wij mensen hebben ook onze dieren hier last van. We leven nu eenmaal in een samenleving waar deze dingen spelen en daarom kunnen we de konijnen niet altijd overal tegen beschermen. Maar het helpt soms al als je je bewust bent van het feit dat dit niet de meest optimale omstandigheden zijn voor konijnen. En soms kun je door kleine maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van meer beplanting of door de konijnen op een ander plekje te huisvesten, de leefomgeving nét iets geschikter maken.

Voeding


Wat we de konijnen te eten geven is direct van belang voor hun luchtwegen. Niet alleen doordat de juiste voeding zorgt voor een goede darmwerking, wat cruciaal is voor álle gezondheidsaspecten, maar ook doordat we onbedoeld voeding kunnen geven die luchtwegklachten veroorzaakt.

Stoffig hooi

Op het lijstje van probleemveroorzakers staat stoffig hooi met stip op één. Dit is echt een heel lastige, want je betrekt je hooi al heel lang van dezelfde (biologische) boer of je koopt al heel lang tot volle tevredenheid merk X en dan opeens begint er een konijn te niezen. Om te weten of er een relatie is kun je zelf eens boven zo’n zak gaan snuffelen, of graai er eens goed in met je handen – niet zelden merk je dan het gekriebel in je neus op. Mogelijk is dit de boosdoener bij je konijnen. En dan is er maar één remedie en dat is overstappen op ander hooi. Als je meerdere konijnen hebt is het niet altijd zo, dat álle konijnen een niesreactie hebben op stoffig hooi. Soms wel, maar soms zijn het alleen de heel jonge of juist de oudere, kwetsbare dieren die als eerste laten merken dat dit hooi hun niet goed bekomt.

Biks


Brokjes zijn een verhaal apart. Hoe fabrikanten ook hun best doen om duidelijk te maken dat hun biks samengesteld is uit bijvoorbeeld timothy-hooi en smakelijke kruiden, het is een samengesteld, bewerkt product waar altijd ingrediënten of hulpstoffen in kunnen zitten waar konijnen last van kunnen hebben. Soms kunnen dat echt allergische reacties zijn, soms zijn het gewoon stoffen die het konijn niet zo goed bekomen. Theoretisch is daar een groot verschil tussen, maar praktisch gezien niet. Je wilt immers  je dieren eten geven dat zo goed mogelijk voorziet in hun behoeftes en dat hun goed bekomt. Als dat niet het geval blijkt te zijn en het ze mogelijk zelfs schaadt dan kun je het beter anders aan gaan pakken.

Bioresonantie

Als je het gevoel hebt dat de klachten van je konijn verband houden met de voeding kun je proberen op een ander merk over te stappen of het desbetreffende product niet meer geven. Als je precies wilt weten wat de boosdoener is, kun je overwegen een test te laten doen bij bijvoorbeeld een natuurgeneeskundig therapeut. Een therapeut die werkt met bioresonantie kan in korte tijd een nauwkeurige test uitvoeren en ook met behulp van kinesiologie of Quantum Touch kan worden vastgesteld welke stoffen een disbalans veroorzaken in het systeem van je dier.

Kruiden


Konijnen zijn meestal gek op kruiden, dus waarom zou je ze geen kruiden aanbieden die goed zijn voor hun luchtwegen? Te denken valt dan o.a. aan echinacea, kamille, tijm, fenegriek, ogentroost, weegbree, salie, munt en basilicum. Niet allemaal tegelijk, niet te veel, maar voldoende voor een hapje hier en een plukje daar. Met het voeren van verschillende kruiden, vers of gedroogd, kun je het eten ook ‘spannend’ houden en dat is enorm belangrijk voor het konijnenwelzijn. Soms goedkoper, altijd veel beter dan allerlei commerciële konijnensnoepjes!

En, heel belangrijk: dit soort kruiden dóet echt iets. Ze werken slijmoplossend of helpen om de longen sterk te maken. Veel kruiden houden schimmels, virussen en bacteriën op afstand en ze werken op hun bescheiden manier aan de gezondheid van het hele konijn, van neus tot staartje!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!