• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 6 minuten

Konijnen binnen: wonen en spelen

Nog niet zo lang geleden zaten konijnen standaard in een hokje achterin de tuin of in de schuur. Vaak in hun eentje, soms met z’n tweeën. Een paar keer per dag kwam een lid van het gezin wat eten en/of drinken brengen: wat vers gras, wat keukenafval, wat oud brood, wat hooi misschien en vaak een bak met gemengd konijnenvoer of biks. De momenten waarop ze eten kregen of waarop hun hok werd schoongemaakt waren voor veel konijnen de enige keren dat iemand zich daadwerkelijk met ze bemoeide.

Konijnen hadden op die manier nauwelijks mogelijkheden om echt in contact te komen met mensen, nauwelijks mogelijkheden om zich fysiek uit te leven of iets van hun eigen aard te laten zien. Ze zaten in hun hokje te vegeteren en werden gezien als de meest suffe beesten die je je kon voorstellen. Echt geen plezier aan te beleven!

Een volwaardig huisdier

In de afgelopen decennia is hier geleidelijk aan verandering in gekomen en zijn konijnen steeds meer in de richting gekomen van ‘volwaardig huisdier’. Toegegeven, ze worden te vaak nog gezien als ‘leuk voor de kinderen’, met soms een pedagogisch argument er bij als ‘dan kunnen kinderen leren voor een dier te zorgen’ of zo, waarbij het konijn op Marktplaats wordt gezet als ‘de kinderen er niet meer naar omkijken’. Maar een feit is, dat er in relatief korte tijd veel is veranderd in onze houding naar  konijnen en dat ze steeds vaker dan vroeger het geval was binnen zijn komen wonen. Daardoor is er ook meer aandacht gekomen voor twee, vroeger onbespreekbare, dingen, namelijk huisvesting en speelmateriaal.

Konijnen in hokken of vrij rondlopen?

Voor konijnen is onbeperkte vrijheid, dus 24/7 vrij rond kunnen lopen, natuurlijk het meest ideaal.  Maar om uiteenlopende redenen is dat voor veel mensen niet haalbaar. Dan moet dus de overstap gemaakt worden van onbeperkte vrijheid naar beperkte vrijheid. Want vrijheid moet er zijn, dat in elk geval! Het is dus echt onvoldoende om konijnen te huisvesten in een traliekooi van, laten we zeggen, 120 cm breed en 60 cm diep. Dat zijn wel de kooien, die over het algemeen worden aangeprezen als ‘royaal’. Niet dus, een gemiddeld konijn kan daar twee, hooguit drie pasjes in lopen, laat staan als je daar twee konijnen in huisvest.

Prima om zo’n kooi te gebruiken als vaste plek om hun wc’tje neer te zetten en als plek om je als konijn zijnde even in terug te trekken en hooi te eten, maar er moet echt meer te beleven zijn. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door een traliekooi aan te sluiten op een grotere loopruimte die minimaal 4m2 groot is en die dag en nacht bereikbaar is. Voor konijnen heeft deze constructie het voordeel, dat ze echt verschillende ruimtes met verschillende functies aangeboden krijgen: één speel-en-loungeruimte (waar ook best gegeten kan worden trouwens) en één ruimte voor plassen, keutelen, je even terugtrekken en eventueel hooi eten. Die grote loopruimte kan gezellig aangekleed worden met allerlei soorten speelgoed en knaagmateriaal.

Soorten huisvesting

Er wordt hier steeds gesproken over een traliekooi en dat is niet voor niets. Die dichte kooien met een plastic bovenklep zijn absoluut ongeschikt. Ze zijn te laag (waardoor konijnen kans lopen op een vergroeiing van de ruggenwervels), ze ventileren niet (waardoor de urinedampen in de kooi blijven hangen) en bovendien vervormen ze het contact met de buitenwereld. Traliekooien kennen die bezwaren niet en zijn door het plastic onderstuk wel goed schoon te maken. Je kunt er dan ook voor kiezen om de hele onderbak als wc te laten gebruiken, maar een speciale wc-bak erin heeft als voordeel dat je minder vaak een grote hoeveelheid bodembedekking hoeft weg te gooien. Zorg dat er in elk geval een mogelijkheid is om hooi te eten tijdens het keutelen: konijnen combineren die twee zaken nu eenmaal graag. Een hooibal bij de keutelplek in de kooi hangen voldoet daarvoor heel goed. Het hooi blijft schoon en de lekkere hooigeur nodigt uit om daar eens rustig te gaan zitten keutelen.

Ondergrond

Als bodembedekking kun je kiezen uit allerlei soorten natuurlijk materiaal. Hennepvezels, papierkorrels, houtkorrels kunnen allemaal goed voldoen; kijk wat bij jou past, bij je konijnen en bij je portemonnee. Echt ongeschikt zijn klontvormende kattenbakkorrels, kranten en zaagsel. De eerste omdat die korrels een klont kunnen gaan vormen in de maag van het knabbelende konijn, wat een reëel risico op overlijden betekent. Het neerleggen van oude kranten als bodembedekking betekent ongeveer drie keer per dag met een pak stinkende natte kranten naar de vuilnisbak lopen en het gebruik van zaagsel is zeer omstreden omdat zaagsel ervan verdacht wordt ziektes te veroorzaken aan de luchtwegen van je konijnen.

Uitloopruimte

Als uitloopruimte kun je zelf aan de slag gaan en iets maken wat helemaal past bij de behoeftes van jou, je konijnen en je interieur. Op internet circuleren veel enthousiaste verhalen van mensen die zelf een schitterende uitloopruimte hebben gefabriceerd. Als je zelf over minder knutselervaring en/of tijd beschikt kun je een goede uitloopruimte creëren met behulp van een z.g. puppy-ren. Deze bestaan in de regel uit koppelbare paneeltjes en zijn daardoor naar believen te vergroten tot je voor jouw konijnen voldoende ruimte hebt geschapen.

Denk overigens niet te snel dat jouw konijnen niet los door (een gedeelte van) het huis kunnen lopen! Er worden ook workshops aangeboden om je te helpen je konijnen te leren vrij rond te lopen zonder je huis (of zichzelf!) te ruïneren en het is zeker de moeite waard om daar eens naar te zoeken.

Spelen!

Sluit bij het zoeken naar konijnenspeelgoed aan bij de natuurlijke behoeftes van een konijn: graven, verstoppen en knagen. Voor een binnenkonijn is het wat lastiger om goede graafmogelijkheden te vinden, maar ze zijn er wel. Er bestaan kant-en-klare bakken met een wat naar binnen gebogen rand die je kunt vullen met zand en waarin je konijnen kunnen graven zonder dat je zelf steeds door het zand loopt te schuieren.

Je kunt tunnels van wilgentenen of zeegras in de ren leggen om ze doorheen te laten rennen of in weg te laten kruipen. Speelhuizen van karton of ander (natuurlijk) materiaal komen tegemoet aan hun behoefte om rustig in een hol te zitten, maar kunnen als ze stevig genoeg zijn ook dienen als uitkijkplaats. Als laatste is bijvoorbeeld ook een kinder- of poppenledikantje heel geschikt. Takken van loof- en fruitbomen zijn heerlijk knaagmateriaal.

Hooi kun je verstoppen in dozen en in de kartonnen koker van een keukenrol. Er zijn activityballen te koop waarin je wat lekkers kunt verstoppen wat eruit gerold komt zodra het konijn de bal laat rollen – de mogelijkheden zijn eindeloos! Gebruik je eigen fantasie, denk goed na of iets veilig is en probeer dan gewoon hoe je konijn erop reageert. Wissel af, zowel in soort speelgoed als in de plaats waar je de dingen neerzet.

Er is ook speelgoed dat speciaal ontworpen is als braintraining voor konijnen. Puzzelspelletjes bijvoorbeeld, waarbij iets lekkers pas vrijkomt wanneer je konijnen bijvoorbeeld een dekseltje hebben opgetild of aan een touwtje hebben getrokken. Hier zitten echt heel leuke dingen bij en het is zeker de moeite waard om hiernaar te zoeken. Realiseer je wel dat konijnen dit speelgoed echt aangeboden moeten krijgen en dat je, zeker in het begin, hiermee samen met je konijnen zult moeten spelen. Zomaar een puzzel in de ren zetten zal zelden tot nooit effect hebben. Het is ook geen speelgoed dat een konijn 24/7 in de ren moet hebben, maar eerder iets dat je kunt gebruiken om samen met je konijn gezellig bezig te zijn.

Laat je niet verleiden tot….

Konijnen kunnen mensen heel goed zand in de ogen strooien door een hele dag stil in hun hok te liggen. Je zou daardoor bijna gaan denken dat konijnen geen ruimte en beweging nodig hebben. Maar bedenk dat konijnen schemerdieren zijn die overdag inderdaad minder actief zijn. Ze hebben echter wel degelijk ruimte en bewegingsvrijheid nodig! Zelfs als ze daar niet altijd gebruik van maken is het feit dat ze de mógelijkheid hebben om hun pootjes te strekken en iets leuks te gaan ondernemen verschrikkelijk belangrijk voor hun welzijn. Een konijn dat de mogelijkheid heeft tot spelen, maar ook tot rustig slapen, tot contact leggen en ook tot zich terugtrekken is meestal een tevreden konijn!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!