De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Wat als de dierenarts niet verder wil of kan kijken

Mensen die bij De Groene Os aankloppen, doen dat met heel verschillende vragen. Ze willen wat weten over een combinatie van bepaalde producten, zelfzorg vragen over hun dier, een individueel advies of dosering maar regelmatig ook omdat ze bij hun dierenarts niet verder komen.

Wat me daar vaak opvalt, is dat er regelmatig een soort machteloosheid vanuit gaat. Dat is vaak niet nodig, uiteindelijk is de genezing van je dier een samenwerking tussen jou, je dierenarts en eventuele andere behandelaren en is er dus een gemeenschappelijk doel.

Stress onder dierenartsen


Dierenarts worden is geen gemakkelijke opleiding en ook geen makkelijke baan. Verreweg het grootste gedeelte begint met een droom om dieren beter maken, vanuit dierenliefde dus. Dan kom je op de opleiding al in aanraking met ingewikkelde vraagstukken, zoals euthanasie, dierproeven en misstanden in de veehouderij.

In het werkende leven is stress onder dierenartsen heel hoog, met een ver boven gemiddeld percentage burn-outs en zelfs suïcide.

De dierenarts is als een soort alles-in-1-huisarts, maar dan nog beter: niet alleen moeten ze verschillende diersoorten kunnen behandelen, maar ook veel operaties zelf doen en dieren helpen bij spoedeisende hulp. En dan moet er ook nog een praktijk bestuurd worden, vaak met meerdere medewerkers en een behandelkamer vol dure apparatuur.
Dat moet allemaal betaald worden en daar komt nog bij dat ook in de consulten het vaak om geld gaat bij de baasjes. Huisdieren zijn hartstikke duur. Daarbij hebben dierenartsen dagelijks te maken met beslissingen over leven en dood en dat hakt erin.

Uitbehandeld?

Die tijds- en gelddruk kan gemerkt worden in de consulten, bijvoorbeeld als je voor je gevoel met een huidprobleem wordt weggestuurd met een standaard medicijn en geen duidelijke oplossing.

Ook bij chronische klachten of ernstige aandoeningen kan het zijn dat je eigen dierenarts op een gegeven moment niet verder komt. Hier komen ook doorverwijzingen naar specialisten bij kijken. Dat is natuurlijk een investering, maar dat zou je waarschijnlijk ook voor jezelf doen als je een probleem hebt waar de huisarts niet direct uitkomt.

Denk hierbij aan:

  • een fysiotherapeut bij chronische of acute bewegingsklachten
  • een dermatoloog bij huidklachten
  • een voedingsdeskundige bij allergieën
  • een internist bij IBS
  • een holistisch dierenarts bij chronische klachten
  • een natuurgeneeskundige of energetisch werker voor stervensbegeleiding

Niet eens met je dierenarts?


Als je het echt niet eens bent met de diagnose, het behandelplan of je twijfelt zelfs aan het kunnen van je dierenarts, heb je altijd het recht om een second opinion te vragen bij een ander.
Ga niet met een twijfelachtige diagnose zelf dokteren. Ook als je natuurlijke middelen wilt gebruiken is een goede diagnose en het liefst een samenwerking met de dierenarts nodig.

Natuurgeneeskunde en zelfzorg


Naast de reguliere behandeling van de dierenarts, eventuele specialisten of zelfs een second opinion kun je zeker zelf veel doen.

De middelen van De Groene Os zijn geschikt voor zelfzorg, maar ook hier moet wel eerst duidelijk zijn wat er aan de hand is. Ook bij medicijngebruik moet er eerst op interacties gecontroleerd worden. Je kunt hier ons altijd over mailen.

Op een verantwoorde manier kunnen supplementen en kruiden een uitstekende aanvulling zijn op de behandeling van de dierenarts.

Er zijn altijd mogelijkheden

Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat je zelf aan het stuur van de behandeling van je dier gaat staan. Als jij in je kracht gaat staan, kun je op een gelijkwaardige manier met de dierenarts samenwerken en van daaruit de juiste beslissingen nemen.

Er zijn altijd mogelijkheden als de dierenarts niet verder kan of wil kijken. Zelfs als een dier werkelijk is uitbehandeld, heb je nog altijd de keuze hoe je daar zelf mee om wilt gaan.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

 

Laat een reactie achter