De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Natuurgeneeskunde is een samenwerking

De termen ‘natuurlijk’, ‘holistisch’ en ‘puur’ vliegen je tegenwoordig om de oren. Deze termen zijn niet beschermd en je hoeft aan vrij weinig regels te voldoen om ze op je verpakking te mogen zetten. Maar wat betekent het nu echt? Wat is de belofte van De Groene Os als wij je willen helpen met een advies vanuit de ‘natuurgeneeskundige visie’?

Wat is natuurgeneeskunde?
De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat een ziekte altijd een symptoom is van een disbalans in het lichaam, ongeacht of die ziekte nu wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën, van psychosomatisch aard is, of erfelijk.

De natuurgeneeskunde richt zich op de processen die het lichaam uit balans brengen. De middelen die op basis van deze geneeskunde ontwikkeld zijn, bestrijden niet alleen het symptoom, maar ondersteunen en stimuleren het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Een dier dat beter in balans is, zal zich zowel lichamelijk als geestelijk prettiger voelen en minder vatbaar zijn voor ziektes en aandoeningen.

Een compleet behandelplan van een natuurgeneeskundige bestaat meestal uit middelen uit diverse therapieën, zoals kruiden uit de fytotherapie en etherische oliën uit de aromatherapie), maatregelen (zoals voeding en de manier waarop het dier gehouden wordt) en eventueel overige therapieën zoals massage, acupunctuur en training.

Holistisch
Holistisch betekent eigenlijk hetzelfde als een ‘natuurgeneeskundige visie’. Voor een natuurgeneeskundig advies moet er als het ware worden uitgezoomd van de klacht en het symptoom om zo het grotere geheel te overzien. Zo kan er bij een huidallergie voor worden gekozen om de huid te behandelen, maar het zou zo maar eens kunnen dat de daadwerkelijke onbalans in de darmen zit en dat deze als eerste behandeld moeten worden.

Al onze producten worden gemaakt vanuit een natuurgeneeskundige visie. Dat houdt in dat de producten niet alleen een werking hebben op de aandoening, maar ook op de achterliggende (fysieke en mentale) oorzaken.

Daarnaast zullen wij altijd proberen om een goed advies te geven zolang dat binnen de grenzen van de zelfzorg past, anders verwijzen wij door naar een dierenarts of therapeut.

Natuurgeneeskunde is een samenwerking 
Veel klachten laten zich goed behandelen met natuurgeneeswijzen. Het is echter niet zo dat voor klacht X altijd product Y de beste keus is. Om een dier echt goed natuurgeneeskundig te behandelen vraagt dit een inspanning van de eigenaar. Als je advies vraagt bij een van onze natuurgeneeskundig therapeuten dan willen ze graag een hele hoop weten. Hoe meer informatie hoe beter! Informatie die vaak ter sprake komt is bijvoorbeeld:

 • Hoe lang speelt de klacht al?
 • Is er een diagnose van een dierenarts?
 • Wat is er al aan de klacht gedaan? Wat voor effect had dat?
 • Wat is de ziektegeschiedenis van je dier?
 • Wordt er nu medicatie gegeven of zijn er in het verleden medicijnen gebruikt? Zo ja, welke?
 • Wat voor voer krijgt je dier? Zijn daar veranderingen in geweest? Was dit van invloed op de klacht?
 • Hoe is het gedrag van je dier? Zijn hier veranderingen in geweest?
 • Hoe is de spijsvertering van je dier?

Zoals je ziet is dit nogal wat. Hoe meer informatie, hoe beter er een gericht advies gegeven kan worden. Natuurgeneeskunde is een samenwerking tussen de therapeut én de verzorger van het dier!

Advies nodig?
Iedere vrijdag van 9.00 tot 10.00 kunt u met al je vragen bij ons terecht op het therapeutisch spreekuur op telefoonnummer 023-5348469. Bellen buiten deze tijden kan uiteraard ook, alleen zullen onze therapeuten dan niet altijd aanwezig zijn. Je wordt dan teruggebeld. En natuurlijk zijn wij voor advies ook altijd bereikbaar per e-mail.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

2 reacties

 1. C reus schreef:

  Ik wil graag voor mijn 10 jaar oude hond. Middel groot heeft veel last met op staan. Ook op de bank springen gaat moeilijk. Graag hier advies over.

  Mvg corine reus

  • Melody Cool schreef:

   Beste Corine,

   Veel dieren krijgen problemen met soepel bewegen naarmate ze ouder worden. Een supplement zoals Glucosamine Complex kan helpen soepeler te bewegen.

   Verder is de mate en manier van bewegen belangrijk. Blijven bewegen is essentieel om de gewrichten zo gezond mogelijk te houden, maar overbelasting is ook niet goed. Vermijd plotselinge bewegingen of heftige inspanning op een te harde of gladde ondergrond. Zand is perfect, net als veel rechtuit bewegen. Vaak en niet te ver wandelen is goed. Liever 4 tot 5 keer een korter stukje dan 1 keer een enorme wandeling.

   Qua ligplaats voor de hond is het goed als hij makkelijk languit kan liggen. Veel hondenmanden hebben een hoge opstaande rand en net te weinig ruimte. Voor honden met pijn in hun lijf is dit vaak niet prettig.
   Kou en nattigheid verergeren deze klachten vaak. Je hond extra warm houden, bijvoorbeeld met een jasje, kan helpen.

   Ik hoop dat je iets aan deze adviezen hebt.
   Met vriendelijke groet,
   Melody

Laat een reactie achter