• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen

Wat is goed voer voor je hond of je kat?

Je houdt ontzettend veel van je dier en wilt het beste voor hem/haar. Dus ook qua voeding wil je het goed doen.

Maar wat is goed?

Voor honden en katten is er een flink debat gaande tussen voor- en tegenstanders van vers vlees versus blik of brok. Wij adviseren vaak vers vlees voor honden en katten omdat vers vlees het oervoer het meest benadert. Maar er is controverse.

Een grote groep van mensen vindt dat blikvoer en brokjes juist heel gezond zijn voor honden en katten, zonder de risico’s die nu eenmaal hangen aan vers vlees. En nu stond er recent ook nog een bericht in de pers over katten die TBC hadden gekregen als gevolg van het eten van (een slechte kwaliteit) vers vlees. Wat is dan nog wijsheid?

Het gaat om de inhoud

Waar komen de ingrediënten vandaan van het voer dat je geeft? Is dat kwalitatief goed? Is het rijk aan nutriënten? Of zitten er vooral ‘bijproducten’ (reststromen uit onze voedingsindustrie) en ‘slachtafval’ in? Grondstoffen waar op voedingsgebied niet veel van te verwachten valt.

De kwaliteit van de grondstoffen bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Ongeacht of dat nu vers vlees, blikvoer of brokjes is.

Wanneer je voor jezelf kookt, dan weet je dat goede ingrediënten de smaak en de voedzaamheid bepalen. Van junkfood krijg je alleen maar meer honger, het vult de maag, maar het voedt niet het lichaam.

Ingrediëntendeclaratie

De etiketten voor menselijke voedingsproducten zijn al slecht leesbaar, maar om een voedingswaardedeclaratie op diervoeding te lezen, moet je echt wel je best doen. Hele kleine lettertjes in 8 talen of zoiets. Dat nodigt niet uit om daar eens goed op te studeren. Toch raad ik je aan dat eens te doen.

Want er zijn een aantal rode vlaggen die je niet wilt missen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels. Ze zijn ook een energiebron voor het lichaam. Maar er is een flink verschil tussen ‘goede’ koolhydraten en ‘de slechten’. Want waar komen ze vandaan? Obesitas is niet alleen onder mensen een groeiend probleem. Ook onze geliefde huisdieren (en paarden!) worden steeds dikker. Niet omdat ze steeds luier worden, nee, omdat ze voer krijgen met ‘dikmakende’ koolhydraten. Voldoende beweging blijft natuurlijk ook heel belangrijk.

Obesitas, diabetes, metabool syndroom, insulineresistentie zijn allemaal het gevolg van teveel en verkeerde koolhydraten.

Suiker is dan de meest bekende slechterik. Suiker in kattenvoeding? Katten kunnen het niet eens proeven. Het zit er (soms) in om de kleur te verbeteren of om er meer energie in te stoppen. Lege calorieën zijn dat.

Maar suiker verstopt zich in diverse vormen. Zo zijn er de maltodextrinen, dextrose, fructose of HFCS (high fructose corn syrup).

Zetmeel is vervolgens de 2e categorie die onze aandacht nodig heeft. Mais (of corn), maiszetmeel, tarwe (gluten!) en witte rijst zijn bronnen van zetmeel waar honden en katten niet veel aan hebben (in het volgende item vind je de reden dat gluten een probleem kunnen zijn). Je ziet soms ‘graanvrij’ op de verpakking van honden- en kattenvoer staan. Dat is dan een pré van deze producten, maar vaak zit er dan nog wel een andere bron van plantaardig zetmeel in. Voor het persen van brokjes helpen deze suikers en zetmeel voor het geven van structuur en kleur aan het brokje. Maar je hond of kat wordt er niet beter van.

goed voer voor je hond of kat

Het gaat om de  inhoud:

De kwaliteit van de grondstoffen bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Ongeacht of dat nu vers vlees, blikvoer of brokjes is.

Granen en gluten

Tarwe is de belangrijkste bron van gluten. Maar ook haver, gerst, spelt en rogge bevatten gluten. Gluten is een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van een deeg zodat het kan rijzen. Heel gewenst natuurlijk als je een brood of cake wilt bakken. Echter, door veredeling van de tarwe zitten er steeds meer (gekweekte) gluten in, zodat de rijskracht van de tarwe zou verbeteren.

Maar eiwitten kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Gluten zijn een bekende en beruchte veroorzaker van intoleranties en allergieën bij zowel mens als dier. En je hebt lang niet altijd in de gaten dat het problematisch is. Pas bij het weglaten (als het jezelf als mens betreft) voel je het verschil. Hoe je darmen rustiger zijn en je minder last hebt van een opgeblazen gevoel.

Dat geldt helemaal voor onze honden en katten die in feite  helemaal niet gemaakt zijn om granen te verteren. Hun darmen kunnen er nog slechter tegen. Dus granen horen in feite niet thuis in voer voor honden en katten.

Koolhydraten en glycemische index (GI)

De glycemische index is een indicator van de snelheid waarmee koolhydraten worden afgebroken in de darm en vervolgens in de bloedstroom het bloedsuiker verhogen. Koolhydraten met een hoge GI zijn ongewenst, want ze veroorzaken en snelle piek in het bloedsuiker. En bloedsuikerschommelingen leiden al snel tot ontstekingsreacties die obesitas, diabetes, artritis en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Grondstoffen met een hoge GI zijn:

  • Mais
  • Suiker
  • Tarwe (zowel witmeel als volkorenmeel)
  • Witte rijst (volkoren rijst is OK)

Dit zijn dus  grondstoffen die je liever niet ziet in het voer van je dier.

Koolhydraten die honden en katten wél nodig hebben vind je in groenten en peulvruchten. Vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar, vind je vooral in groenten (en ook wel in fruit). Verder bevatten groenten nog veel meer gezonde stofjes: de micronutriënten. Niet alleen vitaminen en mineralen, maar ook bijvoorbeeld caroteen en antioxidanten. Maar groenten vind je eigenlijk nooit in geperste brokjes. In aan aantal merken blikvoer kan je wel wat groente aantreffen.

Eiwitbron

De beste eiwitbron voor onze vleeseters is… vlees. En dan vooral het spier- en orgaanvlees. Dit wordt zelden in brokjes of blikjes gebruikt, want dit is juist het goede vlees dat wij als mens eten. De overblijfselen zoals de karkassen, koppen, poten, bloed, ingewanden e.d. zijn de ‘dierlijke bijproducten’ die we op de etiketten tegenkomen. Naast plantaardige eiwitten uit tarwe, soja en peulvruchten (erwten).

Die bijproducten worden niet zomaar als grondstof gebruikt. Ze kunnen ook nog eens zwaar bewerkt worden: het zogenoemde ‘rendering’. Wat in feite betekent dat het slachtafval wordt verhit zodat het vet eruit smelt. Je houdt dan een meer geconcentreerde eiwitbron over. De kwaliteit van dat eiwit is door de verhitting laagwaardig. Want verhitting verandert de structuur van het eiwit waardoor het slechter verteerbaar en opneembaar wordt.

Vetbron

Vet is, naast koolhydraten, een belangrijke bron van energie voor dieren. Naast een bron van energie is vet ook nodig voor de aanmaak van hormonen, vitaminen, celwanden, hersenweefsel, de huid etc. Maar ook vet valt onder te verdelen in verschillende soorten.

Het  vet dat tijdens ‘rendering’ overblijft vind je op het etiket terug als ‘vetkanen’ en wordt aan het voer toegevoegd om aan de juiste hoeveelheid energie te komen en soms ook voor de consistentie en de smaak (vet is lekker). Over de  kwaliteit van dit vet kunnen we  kort zijn: gezien het productieproces dat het heeft ondergaan is dit een vorm van vet die we liever niet zien in het dagmenu van onze oogappels.

Noodzakelijke vetten zijn de omega-3- en omega-6-vetzuren. Deze noemen we essentieel: dat wil zeggen dat het dier ze niet zelf kan maken en moet opnemen met de voeding. Vaak is de verhouding tussen deze 2 vetzuren helemaal scheef in het nadeel van de omega-3-vetzuren. Ook het produceren onder hoge temperaturen verdragen deze vetzuren slecht. Zelf een supplement met een bron van omega-3-vetzuren geven is een absolute aanrader.

Bij obesitas wordt vaak gedacht dat de oorzaak zit in de hoeveelheid vet. In feite zit de oorzaak helemaal niet in het vet, maar in de snelle koolhydraten zoals hierboven beschreven. Die  wil je het liefst vermijden.

Vers vlees of niet?

Vers vlees past het meest bij het natuurlijke voedingspatroon van honden en katten. Maar het is niet altijd even praktisch. Of je wilt er liever niet aan beginnen. Of je dier wil het niet eten. Of je bent toch wat angstig voor ziekten die kunnen worden overgedragen via dat rauwe vlees (al zijn er een heel aantal dingen die je kunt doen om dat risico te verminderen. Denk aan schoon werken, goede kwaliteit vlees, aparte vork en etensbak die in aanraking komt met vlees etc.).

Als je toch kiest voor een kant-en-klaar dieet, bestudeer dan het etiket of de website van de fabrikant. Op de website van voerwijzer.com vind je heel veel informatie over voeding voor honden en katten bij elkaar. Je kunt vergelijken en je kunt vinden wat  de fabrikant erin heeft gedaan. Niet alle fabrikanten zijn op hun eigen website even duidelijk over wat er nu eigenlijk in hun voer zit. En dat is eigenlijk al een rode vlag.

goed voer voor je hond of kat

Belangrijkste boodschap van dit verhaal

Bestudeer het etiket van het voer dat je geeft. Ook als dat vers vlees is: informeer dan wat de fabrikant precies als oorsprong van dat vlees heeft. Een eigen slachterij en/of een goede ingangscontrole geeft toch vertrouwen.

Vermijd de ingrediënten die ik hierboven beschreef. Zoals wij zelf geen gezond lijf krijgen als we leven op junkfood, krijgt je hond of kat dat ook niet als ie het moet doen met minderwaardig voer.

(Bron: Canine Nutrigenomics, the new science of feeding your dog for optimum health. W. Jean Dodds DVM en Diana R. Laverdure MS 2015).

Gerelateerde artikelen

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!