Wat is goed voer voor je hond of je kat?
Je houdt ontzettend veel van je dier en wilt het beste voor hem/haar. Dus ook qua voeding wil je het goed doen.
Maar wat is goed?
Voor honden en katten is er een flink debat gaande tussen voor- en tegenstanders van vers vlees versus blik of brok. Wij adviseren vaak vers vlees voor honden en katten omdat vers vlees het oervoer het meest benadert. Maar er is controverse.
Een grote groep van mensen vindt dat blikvoer en brokjes juist heel gezond zijn voor honden en katten, zonder de risico’s die nu eenmaal hangen aan vers vlees. En nu stond er recent ook nog een bericht in de pers over katten die TBC hadden gekregen als gevolg van het eten van (een slechte kwaliteit) vers vlees. Wat is dan nog wijsheid?
Het gaat om de inhoud
Waar komen de ingrediënten vandaan van het voer dat je geeft? Is dat kwalitatief goed? Is het rijk aan nutriënten? Of zitten er vooral ‘bijproducten’ (reststromen uit onze voedingsindustrie) en ‘slachtafval’ in? Grondstoffen waar op voedingsgebied niet veel van te verwachten valt.
De kwaliteit van de grondstoffen bepaalt de kwaliteit van het eindproduct. Ongeacht of dat nu vers vlees, blikvoer of brokjes is.
Wanneer je voor jezelf kookt, dan weet je dat goede ingrediënten de smaak en de voedzaamheid bepalen. Van junkfood krijg je alleen maar meer honger, het vult de maag, maar het voedt niet het lichaam.
Ingrediëntendeclaratie
De etiketten voor menselijke voedingsproducten zijn al slecht leesbaar, maar om een voedingswaardedeclaratie op diervoeding te lezen, moet je echt wel je best doen. Hele kleine lettertjes in 8 talen of zoiets. Dat nodigt niet uit om daar eens goed op te studeren. Toch raad ik je aan dat eens te doen.
Want er zijn een aantal rode vlaggen die je niet wilt missen.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels. Ze zijn ook een energiebron voor het lichaam. Maar er is een flink verschil tussen ‘goede’ koolhydraten en ‘de slechten’. Want waar komen ze vandaan? Obesitas is niet alleen onder mensen een groeiend probleem. Ook onze geliefde huisdieren (en paarden!) worden steeds dikker. Niet omdat ze steeds luier worden, nee, omdat ze voer krijgen met ‘dikmakende’ koolhydraten. Voldoende beweging blijft natuurlijk ook heel belangrijk.
Obesitas, diabetes, metabool syndroom, insulineresistentie zijn allemaal het gevolg van teveel en verkeerde koolhydraten.
Suiker is dan de meest bekende slechterik. Suiker in kattenvoeding? Katten kunnen het niet eens proeven. Het zit er (soms) in om de kleur te verbeteren of om er meer energie in te stoppen. Lege calorieën zijn dat.
Maar suiker verstopt zich in diverse vormen. Zo zijn er de maltodextrinen, dextrose, fructose of HFCS (high fructose corn syrup).
Zetmeel is vervolgens de 2e categorie die onze aandacht nodig heeft. Mais (of corn), maiszetmeel, tarwe (gluten!) en witte rijst zijn bronnen van zetmeel waar honden en katten niet veel aan hebben (in het volgende item vind je de reden dat gluten een probleem kunnen zijn). Je ziet soms ‘graanvrij’ op de verpakking van honden- en kattenvoer staan. Dat is dan een pré van deze producten, maar vaak zit er dan nog wel een andere bron van plantaardig zetmeel in. Voor het persen van brokjes helpen deze suikers en zetmeel voor het geven van structuur en kleur aan het brokje. Maar je hond of kat wordt er niet beter van.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!