• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 3 minuten

Heeft mijn kat pijn?

“Heeft mijn kat er last van?” Een vraag die ik wel vaker krijg van baasjes. Niet zo gek, want een kat is meester in het verbergen van pijn. In het wild is zij volledig aangewezen op zichzelf. Daarom laat je beestje haar kwetsbaarheid niet merken aan anderen. Je kleine gestreepte tijger lijdt dus vaak in stilte waardoor jij niet door hebt dat zij ergens last van heeft.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Zichtbare en minder zichtbare pijn

Er zijn twee soorten pijn: acute en chronische pijn. Acute pijn is meestal van korte duur en heeft een duidelijke oorzaak, zoals een bijtwond of een infectie. Chronische pijn is een aanhoudende pijn die het welzijn, functioneringsvermogen en de levenskwaliteit van je kat aantast. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen deze twee soorten pijn. Als je kat aangereden is en haar poot gebroken heeft, dan zie je direct dat ze ergens last van heeft omdat ze haar poot niet meer gebruikt, haar pupillen vergroot zijn en mogelijk veel hijgt. Chronische pijn daarentegen is veel moeilijker te herkennen.

Hoe zie ik dat mijn kat chronische pijn heeft?

Vaak hebben baasjes helemaal niet door dat hun kat pijn heeft. Waar een hond de neiging heeft om aan te geven dat er iets mis is, doet een kat dit niet. Zij zal niet miauwen of zielig je een pootje toesteken omdat die pijnlijk is. Best lastig dus…, want hoe weet je dan of je kleine gestreepte tijger ergens last van heeft?

Mijn kat slaapt gewoon veel

Misschien is het je wel opgevallen dat je kat meer slaapt. Veel baasje denken dat het normaal is wanneer hun kat ouder wordt dat zij meer slaapt. Onderzoeken laten zien dat katten van 10 jaar of ouder vaak aan artrose lijden waardoor zij het liefst zo min mogelijk bewegen. Veel slapen heeft dus niks met hun leeftijd te maken, maar alles met hun fysieke gesteldheid. Als je goed kijkt, zie je waarschijnlijk wel dat je kat er niet helemaal ontspannen bij ligt. Katten die pijn hebben liggen niet languit maar vaak wat meer in een gehurkte houding (de kat zit met haar voorpootjes onder het lijf getrokken en haar ellebogen tegen haar buik). Ook kan je beestje blazen of slaan wanneer je haar wilt aaien. Met als boodschap: laat me met rust!

Er is niks aan de hand, want mijn kat eet nog gewoon

Regelmatig hoor ik baasje zeggen “maar ze eet nog gewoon!”. Je zou denken dat je wel merkt aan je kat dat ze last van haar tanden heeft omdat ze minder gaat eten of zelfs helemaal niet wil eten. Maar niets is minder waar, ook dit laat je huisdier zo min mogelijk merken. Veel katten lijden daarom onnodig door gebitsproblemen. Nu denk je misschien ik zal vanavond eens haar tanden checken. Waarschijnlijk zie je niet veel bijzonders omdat de klachten vaak onder het tandvlees verscholen liggen. Een regelmatige check-up bij de dierenarts is daarom dus zeker aan te raden. Helemaal als het je opvalt dat je kat meer knoeit met haar voer, opeens meer voorkeur lijkt te hebben voor natvoer of begint af te vallen.

Pijn herkennen bij je kat, hoe doe je dat?

Zoals je in de voorbeelden hierboven ziet, is het dus niet zo dat je kat helemaal níet laat merken dat ze ergens last van heeft. Maar het zit hem dus juist in kleine subtiele veranderingen. Katten zijn échte routine-dieren. Valt het je op dat je kat afwijkt van haar standaard patroon, ze komt bijvoorbeeld ’s ochtends niet voor haar ontbijt, dan weet je nu dus dat er iets aan de hand is. Dat hoeft niet altijd direct iets ernstigs te zijn, maar het is wel verstandig je kat de rest van de dag iets meer in de gaten te houden. Want mogelijk zie je ook wel een kleine verandering in haar lichaamshouding of gezichtsuitdrukking. Voor dit laatste is een hele toffe tool ontwikkeld waarmee baasjes zelf makkelijk aan het gezicht van hun kat kunnen zien of ze pijn ervaart. Er zit een handige link bij die je kan downloaden en uitprinten.

Wat kan je doen?

Zoals wel vaker met klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben, is er geen one-size-fits-all-oplossing. Maar er zijn wel mogelijkheden om je kat te ondersteunen! Twijfel je of je kat pijn heeft, neem dan altijd eerst contact op met je dierenarts. Helemaal wanneer je kat plots ander gedrag laat zien. Vervolgens kun je met natuurlijke middelen de oorzaak helpen herstellen en ervoor zorgen dat je kat minder of geen klachten meer ervaart.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

supplement

Wil je meer weten over welke natuurlijke middelen kunnen ondersteunen?

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!