7 kruiden voor natuurlijke pijnstilling
Bijna alle dieren krijgen in hun leven weleens te maken met pijn. Meestal worden hier NSAID’s (zoals Rimadyl en Novacam) tegen gegeven. Deze hebben vaak een goed effect. Voor langdurig gebruik zijn ze echter niet altijd geschikt omdat ze dan vervelende bijwerkingen kunnen geven zoals:
- braken
- diarree
- gebrek aan eetlust
- maagzweren en bloedingen
- leverschade
- nierfalen
- huidproblemen
Kruiden kunnen uitkomst bieden als aanvullende of vervangende natuurlijke pijnstilling. Ga alleen nooit op eigen houtje medicijnen door kruiden vervangen, maar overleg met de behandeld dierenarts en bespreek je zorgen.
Boswellia serrata (wierookhars)
Boswellia serrata is de hars van de wierookboom. Boswellia werkt op een vergelijkbare manier als synthetische NSAID’s, maar zoals onderzoek heeft aangetoond, zonder de vervelende bijwerkingen. NSAID’s remmen 2 soorten enzymen: COX-1 en COX-2.
- COX-1 heeft een belangrijke boodschapperfunctie in het lichaam en is nodig voor gezond maag- en darmslijmvlies. Het lichaam gebruikt deze stof dus op een nuttige manier. Deze stof kan dus beter niet geremd worden.
- COX-2 wordt aangemaakt bij beschadigingen in het lichaam en zorgt voor pijn en het bevorderen van ontstekingen. Boswellia remt selectief COX-2 (en dus niet COX-1) en hierdoor kan pijn verminderen, maar vinden er geen bijwerkingen plaats.
Zingiber officinale (gember)
Gember heeft een bredere ontstekingsremmende werking dan Boswellia. Onderzoek suggereert dat het gedeeltelijk op dezelfde manier werkt als Boswellia, maar daarnaast ook ontstekingsremmend werkt via de eicosanoïdenstofwisseling (verschillende hormoonachtige stoffen die aangemaakt en beïnvloed worden door vetzuren) en door het remmen van meerdere ontstekingsbevorderende stoffen. Tot slot is het ook nog eens een krachtige antioxidant. Antioxidanten beschermen tegen celschade en kunnen daarmee bij verschillende klachten onderdeel uitmaken van de behandeling.
Yucca filamentosa (palmlelie)
In de V.S. zijn verschillende Yucca-soorten populair om voor dieren te gebruiken. Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Yucca wordt vooral gebruikt bij artrose. Het precieze werkingsmechanisme is nog niet bekend. Mogelijk zijn de saponinen in de plant verantwoordelijk voor een effect op het darmslijmvlies en de darmflora, waardoor er minder schadelijke en ontstekingsbevorderende bacteriën in de darmen gevormd worden.
Camelia sinensis (groene thee)
Groene thee heeft veel verschillende inhoudsstoffen en kan dan ook op verschillende vlakken worden ingezet. Als pijnbestrijding werkt het gedeeltelijk hetzelfde als Boswellia: via remming van COX-2. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, waaronder het krachtige epigallocatechinegallaat (EGCG). De meeste onderzoeken zijn gericht op deze inhoudsstof en deze stof wordt als het meest werkzaam gezien.
Rosa canina (hondsroos)
Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en flavonoïden. Dit zijn krachtige antioxidanten die een ontstekingswerend effect hebben. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het ondersteunend gebruikt kan worden bij bewegingsklachten.
Lavandula officinalis (lavendel)
Lavendel staat bekend om de ontspannende en krampwerende werking. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat lavendel de reactie op pijn vermindert. Het is een interessante discussie om te bedenken of dit wel wenselijk is. Pijn heeft namelijk een functie: het zorgt dat een dier beschadigde delen minder gaat belasten zodat de schade niet groter wordt. Langdurige pijn heeft echter een negatief effect op het herstel en het verminderen van pijn kan dan wél zinnig zijn.
Rosmarinus officinalis (rozemarijn)
Rozemarijn is een echt stimulerend en vitaliserend kruid. Studies hebben aangetoond dat het de doorbloeding bevordert en zorgt voor een toename in bewegingsactiviteit.
Ben je geïnteresseerd in kruiden voor je dier?
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!