• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Chaja Beck-De Jong
  • Leestijd: 8 minuten

Wat kost een konijn?

Het is eigenlijk de bedoeling dat ik elke maand een stukje schrijf over konijnen. Dat loopt deze maand iets anders, omdat ‘het virus’ ook bij mij heeft huisgehouden. Toch is het wel een bijzonder, misschien niet zo voor de hand liggend onderwerp dat ik met jullie wil delen. Ik wil het namelijk hebben over de kosten die konijnen met zich meebrengen, oftewel wat kost een konijn?

Dieren houden kost geld


Dat is niet altijd het eerste waar je aan denkt als je overweegt een huisdier te nemen en zeker niet, wanneer je kiest voor konijnen als huisdier. Konijnen en andere kleine knaagdieren hebben namelijk het imago dat het goedkope huisdieren zijn, die om die reden nogal eens worden aangeschaft door mensen met een krap budget.

En dat kan tot problemen leiden als om die reden dierenartsbezoek moet worden uitgesteld of de dieren onvolwaardig voer te eten krijgen. Dat is geen fantasie, maar dat zie ik echt om me heen gebeuren. Natuurlijk, dat komt ook voor bij paarden, honden en katten, maar ik heb de indruk dat het bij konijnen en knaagdieren nét nog wat vaker voorkomt.

Uiteraard kun je er zelf veel aan doen om de kosten van je konijnen zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Het maakt enorm uit of je een nieuw hok koopt in een dierenspeciaalzaak of een hok overneemt van je buurman. Of je zelf speelhuizen in elkaar knutselt of ze kant en klaar koopt. Maar er is een soort kritische ondergrens en als je die overschrijdt loop je serieuze risico’s op het gebied van gezondheid en dierenwelzijn.

Dat is natuurlijk niemands bedoeling! Het komt dan ook altijd heel hard aan, als mensen hun konijnen naar een opvang moeten brengen omdat zij bijvoorbeeld de dierenartskosten niet meer kunnen opbrengen. Om dit te helpen voorkomen zet ik hieronder het soort kosten waarmee je rekening moet houden op een rij. Echte bedragen kan ik niet geven – die zijn van zoveel factoren afhankelijk, dat het een onoverzichtelijk geheel zou worden.

Wat heeft een konijn zoal nodig?

Als je konijnen op een verantwoorde manier een thuis wilt bieden krijg je te maken met kosten voor huisvesting, voeding en gezondheidszorg. Daar kunnen nog allerlei kosten bij komen, bijvoorbeeld de kosten van vakantie-opvang of een konijnentrimmer. Die laat ik hier nu buiten beschouwing en concentreer me op de basiskosten, waar iedereen die konijnen heeft mee te maken krijgt.

Huisvesting

Konijnen binnen of buiten? Dat verschil is minder groot dan het lijkt. Buitenkonijnen moeten in geval van nood (bijvoorbeeld ziekte of het afsteken van vuurwerk) probleemloos naar binnen gehaald kunnen worden, terwijl binnenkonijnen ‘s zomers toch ook wel heel graag naar buiten gaan.  In feite heb je dus voor alle konijnen een binnen- én een buitenvoorziening nodig, hoewel die niet altijd van hetzelfde niveau zullen zijn.

Buitenkonijnen


Als konijnen in de tuin wonen hebben ze een stevig schuil/slaaphok nodig en in of grenzend aan een    royale uitloop in de tuin. Konijnenhokken kunnen vaak tweedehands aangeschaft worden, maar ook helemaal zelf gemaakt. Het internet staat vol met bouwtekeningen en creatieve ideeën van hokken die geïntegreerd zijn in een grote ren, hokken die verbonden zijn met andere hokken of hokken met een kruidentuin op het dak. Kies, als je een hok zelf bouwt, voor duurzame Europese houtsoorten die niet geïmpregneerd zijn. Het is veiliger voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van knagende konijnen. En een hekwerk van bijvoorbeeld lariks- of kastanjehout is echt eindeloos duurzaam en bovendien mooi om te zien.

Zelf maken is niet per definitie goedkoper, hoewel het herbruiken van materialen de kosten enorm kan drukken en toch tot een verantwoord resultaat kan leiden.

Scharrelplek
Ook buitenkonijnen hebben speel- en scharrelplekken nodig. Zaai bijvoorbeeld een stuk van hun ren in met gras en kruiden, geef ze een tunnel (bijvoorbeeld een pvc-buis), laat een stuk braak liggen zodat ze daar lekker kunnen graven en geef ze wat dikke takken om te knagen en te verslepen. Op deze manier kost de inrichting niet veel geld en is toch erg konijnvriendelijk.

Let er bij het zaaien wel op, dat gewoon gazongras meestal niet geschikt is voor konijnen: het is erg eiwitrijk en bovendien overleeft de grasmat meestal niet zo lang, aangezien konijnen het erg kort afbijten dan wel met wortel en al uittrekken. Er zijn bedrijven, die speciaal graszaad voor dieren aanbieden, bijvoorbeeld Bio-Ron. De kosten blijven op deze manier laag.

Gaas onder de buitenren
Een buitenren moet ondergaasd worden, d.w.z. op een diepte van ongeveer 1 meter moet er gaas in de grond ingegraven worden. Dit voorkomt, dat konijnen zichzelf een weg naar buiten graven terwijl ze toch wel voldoende graafmogelijkheden hebben. Dit gaas moet van goede kwaliteit zijn, zodat het niet na één jaar al verroest is. Zeker is een gebied met veel roofdieren (hetzij katten van de buren, hetzij overvliegende roofvogels) is het fijn om ook een goede bescherming aan de bovenkant van de ren te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een stevig net zijn. De kosten hiervan zijn maximaal een paar tientjes.

Binnenkonijnen

Als je konijnen 24/7 loslopen in huis moet het huis konijnveilig gemaakt worden. In de praktijk betekent dit vaak, dat kostbare spullen op onbereikbare plekken moeten worden gezet en giftige planten verwijderd worden, maar vooral dat alle snoeren waar eventueel stroom op kan komen te staan achter snoergootjes moeten worden weggewerkt. Verder moet je toiletjes neerzetten op strategische plaatsen in het huis, zodat de kans op ongelukjes wordt gereduceerd. De kosten van deze operatie hangen natuurlijk erg af van de grootte van je huis, maar zullen in het algemeen geen belemmering zijn voor het laten loslopen van je konijnen.

Als je je konijnen niet 24/7 kunt laten rondlopen hebben ze in elk geval een grote kooi nodig met daaraan gekoppeld een grote uitloopmogelijkheid. Die laatste kun je natuurlijk weer zelf maken, maar je kunt ook een kant en klare puppyren kopen. In de regel zijn die uit te breiden door meerdere rennen met elkaar te verbinden en de ren is qua vorm flexibel neer te zetten. Zowel kooi als puppyren is meestal makkelijk tweedehands over te nemen.

In de ren: speelgoed zoals een tunneltje, een bruggetje, een graafbak, een mandje om lekker in te liggen, takken om te knagen en dergelijke. Juist bij speelgoed kan de eigen creativiteit er voor zorgen, dat je niet te veel geld uit hoeft te geven om je konijn lekker bezig te houden. Het rijgen van een groenteslinger en het verstoppen van lekkernijen zodat ze daar naar moeten zoeken kost niets extra’s. Van stevige kartonnen dozen zijn schitterende speelhuizen te maken. Een andere doos vullen met papiersnippers is ook kosteloos.

In de kooi of ren: waterbakje- of flesje en etensbakje, toilet, graag ook een aparte hooiruif. Al deze dingen brengen de kosten niet aan.

Een buitenkonijn dat in noodgevallen naar binnen moet heeft meestal voldoende aan de kooi, tenzij het binnen verblijven toch langer gaat duren. Dan moeten ongeveer dezelfde stappen worden ondernomen als voor een standaard binnenkonijn.

Binnenkonijnen die ‘s zomers buiten mogen rondlopen hebben wel een veilige ren nodig met daarin ook speelmogelijkheden, maar aan het hok worden minder eisen gesteld: het hoeft geen onderdak te bieden bij sneeuw of windkracht 8.

Voeding

Het eten van en konijn bestaat meestal uit biks, hooi, groentes en wat verwennerigs.

De grote prijsverschillen zitten hierbij in de biksjes en het hooi. De prijs van biks kan variëren van €0,60 per kilo tot €12,00 per kilo. Graanloos, junior, senior, speciale diëten, de keuze is reuze. Konijnen hebben maar héél weinig biksjes nodig, dus probeer toch een goede (premium) korrel te voeren. Je komt dan waarschijnlijk uit op een prijs van €5 à €9 per kilo, maar het loont zeker de moeite om aanbiedingen in het oog te houden!

Hooi
Hooi kan soms (tegen een redelijke vergoeding) “geoogst” worden bij een al dan niet biologische boer. Als dat niet kan, moet je het zelf aanschaffen. Daarvoor kun je terecht bij de supermarkt, de dierenspeciaalzaak of het internet. I

Supermarkthooi is vaak van slechte kwaliteit, hoewel er wel eens uitzonderingen zijn. Dierenspeciaalzaken hebben tegenwoordig een grote keus. Ik raad altijd aan om voor ongemengd hooi te gaan, dus niet voor het zogenaamde kruiden- of smaakjeshooi. Dit, omdat het vaak nogal prijzig is en het bovendien veel beter is om zelf de baas te zijn over de kruiden die je in het hooi stopt. Zoek fris uitziend hooi en wissel af tussen lang en wart korter, weilandhooi en alpenhooi, geef regelmatig Timothy-hooi en geef apart daarvan wat standaard konijnenkruiden. Afhankelijk van waar je woont zijn die kruiden vaak in het wild te oogsten. Zelf zaaien is ook een goede en goedkope mogelijkheid.

Een tip voor als je veel ruimte in huis hebt: grote balen hooi zijn vaak (veel) voordeliger.

Groentes
Konijnen hebben frisse, verse groentes nodig, geen groentes die al half verrot zijn. Maar vooral op de markt zijn er veel groentezaken die aan het eind van hun dag de onverkochte groentes gratis of tegen sterk gereduceerde prijzen van de hand doen – en daar hoeft dan helemaal niets mis mee te zijn! Dit is dus echt de moeite waard om even naar te zoeken. Wortelloof, een wat krom uitgevallen winterpeen, een halve krop andijvie – zolang het er goed uitziet is het prima bruikbaar.

Gezondheidszorg

Konijnen kunnen ziek worden, dat is bekend. Als je met een ziek konijn naar de dierenarts moet, zijn de kosten voor een consult vergelijkbaar met die van een hond of kat. Ook voor het maken van foto’s, het behandelen van het gebit of een abces (onder narcose) worden forse kosten in rekening gebracht. Een castratie kan zo een rekening van €80 à €100 opleveren.

Complementair therapeuten rekenen voor een behandeling in de regel hetzelfde voor een konijn als voor een hond of kat. De reden hiervoor zal duidelijk zijn: een dierenarts of therapeut is net zo lang en intensief met een groot huisdier bezig als met een klein huisdier, de medicatie is echt niet voordeliger en de praktijkkosten worden ook niet lager als er niet een grote hond maar een klein konijntje op de behandeltafel staat. Het is dus heel belangrijk om je hier financieel op voor te bereiden.

Sommige dierenartsen bieden de mogelijkheid om een ‘spaarpotje’ bij ze te openen: je betaalt maandelijks een vast, overzienbaar bedrag en als het nodig is kun je een behandeling laten doen zonder gelijk in de problemen te komen. Natuurlijk kun je zelf ook zo’n spaarpotje openen. En sommige dierenartsen en therapeuten zijn ook creatief in het meedenken: ze accepteren een gespreide betaling of gaan akkoord met een renteloze lening. Een huisdierenverzekering is meestal (nog) geen goede oplossing voor konijnen, te duur in vergelijking tot de verzekerde behandelingen.

Misschien heb je geluk, kun je veel dingen goedkoop overnemen of zelf maken, heb je een grote moestuin en blijven je konijnen gezond. Maar in alle gevallen is het wijs om, vóórdat je besluit konijnen als huisdier te nemen, je af te vragen of je de kans loopt je dieren niet de juiste zorg te kunnen bieden door onvoldoende financiële middelen. Want daar zijn uiteindelijk zowel jij als je konijnen de dupe van.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!