De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Wierook – Boswellia serrata

Achtergrond Boswellia
Boswellia is een wierookboom. De traditionele wierook uit de Bijbel wordt gemaakt uit de Boswellia sacra, een boom die voorkomt in delen van India en Pakistan. Een andere soort, de Boswellia serrata, wordt nog steeds gebruikt voor Indiase wierook, maar ook als traditioneel Ayurvedisch kruidenmiddel om in te nemen. Al honderden jaren wordt de hars van deze boom ingezet bij aandoeningen die met ontstekingen gepaard gaan.

Gebruik
Boswellia serrata staat de laatste jaren flink in de belangstelling van de wetenschap. Een fijne bijkomstigheid is dat het daardoor een goed onderzocht middel is. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de boswelliazuren uit de hars zich binden aan een enzym, 5-lipoxygenase, dat leukotrienes produceert. Leukotrienes worden verantwoordelijk gehouden voor het in stand houden van chronische ontstekingen.

Het blijkt dat bij mensen en dieren het middel een licht ontstekingsremmende werking heeft, zonder de nadelige gevolgen op het maagslijmvlies en de bloedstolling zoals die bij synthetische pijnstilling kunnen optreden. Onderzoek bij vrijwilligers toont onder andere de werkzaamheid aan bij astma, osteoarthritis en colitis ulcerosa. Daarbij was de verdraagzaamheid zeer goed.

Dieren
Boswellia serrata laat zich uitstekend inzetten voor onze dieren. Zonder dat we het ons realiseren, is er bij veel aandoeningen altijd wel sprake van een bepaalde vorm van ontsteking. Boswellia kan daarbij helpen. Klachten waarbij Boswellia verlichting kan geven zijn bijvoorbeeld artrose en artritis, ontstekingen in het maag-darmkanaal en verschillende luchtwegproblemen zoals COPD en chronische bronchitis. Voor het beste resultaat is het raadzaam om een combinatie van middelen toe te dienen en niet alleen de ontsteking aan te pakken, maar ook het lichaam te versterken zodat ontstekingen minder makkelijk optreden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Laat een reactie achter