• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 3 minuten

Wormen bij je kat: voorkomen in plaats van behandelen

Het is een veelbesproken onderwerp: hoe vaak moet je je kat ontwormen? Hier circuleren verschillende meningen en adviezen over, maar wat is nu eigenlijk de waarheid achter de frequentie van ontworming? In dit blog duik ik in de feiten en geef ik je een beter begrip van wat er echt nodig is als het gaat om ontwormen van je kat.

De noodzaak van ontworming

Bij je kat kunnen worminfecties voorkomen. Onderzoek van het Veterinair Parasitologisch Laboratorium toont aan dat minder dan 10% van de honden een actieve wormeninfectie heeft, en dat ook het percentage katten met een actieve wormeninfectie erg laag is. Dit werpt de vraag op waarom je kat dan vier keer per jaar chemische ontwormingsmiddelen zou moeten krijgen. Is dit werkelijk noodzakelijk?

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

De balans tussen gastheer en parasiet

Het is cruciaal om te beseffen dat niet alle katten dezelfde risico’s lopen. Een milde wormbesmetting veroorzaakt meestal geen problemen voor je kat. Parasieten zijn namelijk afhankelijk van hun gastheer en hebben er geen baat bij hun gastheer te doden, aangezien ze dan zelf ook zouden sterven. Bij een milde besmetting is de relatie tussen de gastheer (jouw kat) en de parasiet in balans. Pas wanneer de wormen de overhand krijgen – wat vaak gebeurt bij dieren met een zwakker immuunsysteem – kunnen gezondheidsproblemen optreden, zoals gewichtsverlies, lusteloosheid, doffe vacht, jeuk, diarree of een opgezwollen buik.

Misvatting over preventieve werking van ontworming

Vaak wordt gedacht dat wormmiddelen preventief werken. Dit is echter niet het geval. Een wormenkuur “veegt” als het ware de darmen schoon, maar het heeft geen preventieve werking. Dit betekent dat als je vandaag een kuur geeft terwijl er geen wormen aanwezig zijn, er volgende week alsnog een besmetting kan optreden. Zonde van je geld dus en ook nog eens schadelijk voor de gezondheid van je kat.

Schadelijke effecten van onnodige ontworming

Door regelmatig te ontwormen met chemische middelen kan de weerstand van je huisdier verminderen. Hierdoor krijgt je kat geen kans om zelf weerstand op te bouwen tegen wormen en de balans te behouden. Bovendien ontwikkelen steeds meer wormen resistentie tegen deze middelen, waardoor een wormenkuur steeds minder effectief wordt. Dit is problematisch als je huisdier ooit een ernstige wormeninfectie krijgt en er geen werkend middel meer is. Daarnaast hebben alle medicijnresten die via de ontlasting worden uitgescheiden ook een negatief effect op het bodemleven en daarmee op onze voedselketen. Het is dus belangrijk om kritisch te blijven en bewuste keuzes te maken voor de gezondheid van je kat.

Het belang van een goede darmgezondheid

In plaats van blindelings een vaste ontwormingsroutine te volgen, zijn er effectieve andere methodes die je kunt toepassen. Binnenkatten hebben over het algemeen een lager risico op worminfecties dan katten die buiten komen of prooidieren eten. Daarnaast is een goede darmgezondheid belangrijk. Kies daarom voor kwalitatief hoogwaardig voer met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Dit bevordert de algemene gezondheid van je kat en versterkt het immuunsysteem, waardoor deze beter bestand is tegen wormen. Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de weerstand, dus probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je de weerstand van je huisdier ondersteunen met natuurlijke middelen. Er zijn verschillende supplementen en kruiden verkrijgbaar die de darmgezondheid en immuniteit bevorderen.

Ontlastingsonderzoek als leidraad

Een andere belangrijke stap is regelmatig een ontlastingsonderzoek laten doen. Hoewel niet alle wormen zichtbaar zijn in de ontlasting, kunnen wormeitjes worden opgespoord met een microscopisch onderzoek. Door 2-4 keer per jaar een ontlastingsmonster te laten controleren bij je dierenarts of een gespecialiseerd laboratorium (bijvoorbeeld wormbestrijding.nl), kun je vroegtijdig een wormbesmetting detecteren en gericht actie ondernemen indien nodig.

Conclusie: er is geen vaste ontwormingsroutine voor je kat

 Er bestaat geen vaste ontwormingsroutine die voor alle katten geschikt is. Het idee van “vier keer per jaar ontwormen” als een algemene regel is achterhaald en kan leiden tot onnodig gebruik van ontwormingsmiddelen. Door te focussen op een goede darmgezondheid, voeding van hoge kwaliteit, stressvermindering en natuurlijke ondersteuning van de weerstand, kun je ervoor zorgen dat je kat beschermd is tegen wormeninfecties zonder overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen. Regelmatig een ontlastingsonderzoek kan bijdragen aan het tijdig detecteren van wormbesmettingen en het ondernemen van gerichte actie.

Kortom, door bewust te kiezen voor de gezondheid van je kat en te vertrouwen op preventieve methoden, kun je een gezonde balans vinden tussen ontworming en algehele gezondheid van je kleine huistijger.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wist je dat?

Ook kruiden die verkocht worden tegen wormen, hebben een verstorend effect op de darmen.
Juist omdat dit zulke krachtige kruiden zijn, waarvan de werkzaamheid en veiligheid niet altijd goed is onderzocht, adviseren we die bij De Groene Os niet zomaar.

Liever focussen we op de weerstand in de darmen hoog te houden en adviseren we regelmatig de ontlasting te laten onderzoeken.
Als er ontwormmiddelen nodig zijn, is het belangrijk ook daarna aandacht te besteden aan de immuniteit.

Wil je advies?

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!