• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

In 7 vragen alles wat je moet weten over slokdarmverstopping bij paarden

De eerste keer dat je een slokdarmverstopping bij een paard meemaakt, schrik je je rot. Je paard is benauwd, het kan in paniek zijn en er komen snot en voedselresten uit de neusgaten. Het lijkt wel of het paard stikt! Gelukkig is dit niet het geval, de voedselprop zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp.

1. Wat is er aan de hand bij slokdarmverstopping?

De slokdarm van een paard is maar liefst 1,2 meter lang! Het is een stevige, flexibele buis waar allemaal spieren omheen zitten. Deze spieren zorgen voor de peristaltiek: de bewegingen die ervoor zorgen dat een voedselprop van de mondholte naar de maag wordt getransporteerd.

Als er een verstopping is, kan voedsel, speeksel en water niet naar de maag doorstromen. Hierdoor loopt de boel over en komt er allerlei zooi weer door de mond en neusgaten naar buiten.

2. Wat veroorzaakt een slokdarmverstopping?

De belangrijkste oorzaak van slokdarmverstopping is gulzig eten. Dit komt vaak voor als paarden op een kale weide staan en dan (hongerig) op hun eten aanvallen als dat maar over een aantal voerbeurten per dag wordt verdeeld.

Andere oorzaken zijn
• Ruwvoer slecht kauwen
Naast bovengenoemde reden (te gulzig eten) kan dit ook komen door gebitsproblemen of voedselnijd.
• Niet goed gewelde bietenpulp of grasbrokken
Deze voeders nemen ineens veel water op en zetten dan uit.
• Eten terwijl de roes van narcose nog niet uitgewerkt is
Probeer maar eens muesli te eten als je net verdoofd bent geweest.
• Afwijkingen aan de slokdarm
Gelukkig is het zeldzaam dat er echt iets niet goed zit in de aanleg van de slokdarm of de maag.

Veulens hebben – zoals alle jonge dieren – een fase waarbij ze alles onderzoeken door het op te eten. Als ze iets hards opeten wat eigenlijk niet bedoeld is om te eten, kan dit vast komen te zitten.

3. Hoe herken je slokdarmverstopping bij paarden?

Een paard met slokdarmverstopping gedraagt zich echt anders, ze kunnen angstig zijn of juist erg rustig en met de hals laag gestrekt staan.
Een slokdarmverstopping zie je direct nadat het plaatsvindt. Je paard stopt plotseling met eten en kan kwijlen en snotteren. Een paard kan niet overgeven, maar bij een slokdarmverstopping probeert het te kokhalzen of te hoesten.

Soms lost een slokdarmverstopping zichzelf op (binnen ongeveer 20 minuten), anders moet de dierenarts erbij komen.

4. Wat is de behandeling bij slokdarmverstopping?

In de meeste gevallen zal de dierenarts eerst een spierverslapper toedienen. Als de spieren rondom de slokdarm kunnen ontspannen, lost de verstopping vaak op.
Als dit niet het geval is, wordt er vaak een maagzonde ingebracht. Dit is een deel diagnostiek (als de sonde niet tot de maag komt, zit er een verstopping) en een deel oplossing (er kan gespoeld worden met water om op die manier de prop op te lossen).

5. Wat moet je doen aan nazorg?

Overleg met de dierenarts wanneer en wat je paard weer mag eten. Dit moet namelijk voorzichtig weer geïntroduceerd worden.
Een risico van slokdarmverstopping is dat er daarna een longontsteking optreedt.

Je kunt kruiden gebruiken om de weerstand een boost te geven en de slijmvliezen van slokdarm en luchtwegen te helpen herstellen.

Vraag advies over het gebruik van kruiden!

Een paard dat eenmaal een slokdarmverstopping heeft gehad, blijft er gevoelig voor. Het is dan extra belangrijk om de oorzaak na te gaan zodat je dit in de toekomst kunt voorkomen.

6. Wat kun je doen tot de dierenarts komt?

We noemden al eerder dat een slokdarmverstopping zichzelf kan oplossen als de spieren rondom de slokdarm kunnen ontspannen. Terwijl je op de dierenarts wacht kun je dit beïnvloeden door je paard te helpen ontspannen. Vooral het masseren van het puntje van de oren is daar een goede methode voor. Ook TTouches kunnen helpen.
Je paard voelt zich erg beroerd en je bent zelf natuurlijk ook geschrokken. Toch is het van het allergrootste belang dat je rustig blijft. Eventueel kun je wat druppels ontspannende kruiden nemen.

7. Wat kun je doen aan preventie?

De sleutel tot het voorkomen van nog een verstopping is het achterhalen van de oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om fouten in het voerregime of de manier waarop je paard gehouden wordt.

Als ruwvoer de oorzaak was, is het voortaan belangrijk om extra te letten op het kopen van langstengelig hooi. Voor een paard zijn lange sprieten veel natuurlijker om te eten dan kort gemaaid gras en op lang hooi wordt veel beter gekauwd.

Zorg ook voor voldoende rust in de kudde tijdens het eten en laat het gebit van je paard regelmatig controleren en behandelen.

Bietenpulp is voor veel paarden een goede voedselbron en het is absoluut zonde om dit hele voedermiddel totaal in de ban te doen. Zeker voor paarden die gevoelig zijn voor slokdarmverstopping is het erg belangrijk dit goed te wellen in water.

 

 Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!