• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Tips om soepel te bewegen

Wij krijgen vaak de vraag of wij kunnen helpen het bewegingspatroon (manier van bewegen) van een dier te verbeteren. Als je ziet dat het bewegen niet meer soepel gaat, is belangrijk om met je dier naar de dierenarts te gaan. Vervolgens kun je de adviezen en oefeningen ondersteunen met de voedingssupplementen die worden beschreven aan het eind van dit artikel.

Soorten bewegingstherapie
Na de diagnose van de dierenarts zijn er verschillende professionals die met manuele therapie en bewegingstherapie je dier kunnen behandelen. Welke therapeut je kiest, hangt vooral af van de hulpvraag en van welke therapie je het meest aanspreekt. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Fysiotherapie
    Fysiotherapeuten voor dieren hebben een flinke studie op zak: na de afronding van de humane opleiding hebben zij de specialisatie fysiotherapie voor dieren gevolgd. Fysiotherapie is vooral toepasbaar voor honden en paarden. Sommige therapeuten behandelen echter ook katten. De fysiotherapeut heeft verschillende technieken tot zijn of haar beschikking zoals massage, bewegingstherapie en hydrotherapie.
  • Ttouch® 
    Ttouch® en Tteam® zijn door de Canadese Linda Tellington Jones ontwikkeld technieken. Ttouch® is een manier van aanraken (een manuele techniek) en Tteam® een manier van trainen en ‘grondwerken’. Hierbij doet je dier nieuwe ervaringen op door middel van speciale oefeningen op een parcours. De methode is erop gericht om je dier een nieuw lichaamsbewustzijn te geven waardoor spanning in het lijf kan verminderen. Dit heeft dan weer invloed op de mogelijkheden in beweging en daardoor op het gedrag. Over deze therapie is veel informatie beschikbaar in de vorm van boeken en workshops waardoor je, na wat begeleiding, de technieken thuis goed kunt toepassen.
  • Acupunctuur en shiatsu
    Acupunctuur en shiatsu (drukpuntmassage) zijn onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en worden al duizenden jaren toegepast. Beide technieken houden zich bezig met de doorstroming van energie (qi) door de meridianen (de energiebanen) in het lichaam. Door op bepaalde plaatsen gericht druk uit te oefenen of naaldjes in te brengen, kan de energie in het lichaam worden gestuurd, aangewakkerd of juist getemperd worden. Het is opvallend hoe goed dieren ontspannen tijdens een behandeling bij een acupuncturist.
  • Osteopathie en craniosacraaltherapie
    Osteopathie is een manuele techniek waarbij een holistische benadering centraal staat. In de holistische geneeskunde wordt niet alleen de aandoening behandeld, maar wordt ook naar de mens of het dier als geheel gekeken en naar de basis waar de ziekte uit voortgekomen is. De osteopaat kijkt naar het bewegingsapparaat en neemt in zijn of haar benadering ook verschillende orgaanstelsels en het craniosacraal systeem mee: schedel, hersenvliezen, ruggenmerg(vlies) en hersenvochtcirculatie.
    Craniosacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Hierbij wordt het bindweefsel behandeld door middel van zachte manuele technieken die een ontspannende werking hebben. Beide zijn hele subtiele therapieën waarbij geen gebruik wordt gemaakt van naalden, medicijnen of apparaten.

Let op!
Van veel therapieën zijn de titels onbeschermd. Dat betekent dat iedereen de titel kan gebruiken en zich therapeut kan noemen terwijl er grote verschillen in opleiding zijn. Het is daarom verstandig om vooraf te informeren hoe iemand is opgeleid en hoeveel ervaring iemand heeft.

Wat kun je zelf doen?
Als je je dier wilt helpen om soepel te blijven bewegen, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Voorkom overgewicht
    Als je dier te zwaar is, geeft dit extra druk op het bewegingsapparaat en dat kan het bewegen belemmeren. Voorkom dat je dier te mollig wordt en pak overgewicht aan.
  • Regelmatig bewegen zonder overbelasting
    Om spieren, botten en gewrichten sterk te houden is het belangrijk om vaak te bewegen zonder je dier te overbelasten. Voor oudere dieren kan dit betekenen dat ze vaker maar korter moeten bewegen. Bied je dier ook mentale uitdagingen, bijvoorbeeld door spelletjes of een clickertraining. Bij deze training leert je hond dat het geluid van de clicker betekent dat hij een beloning (brokje) heeft verdiend. Je drukt op de clicker op het moment dat je hond het door jou gewenste gedrag vertoont. Omdat hij het geluid van de clicker gaat associëren met een verdiende beloning, zal hij het gedrag waarvoor je clickt steeds vaker gaan herhalen.
  • Je dier laten zwemmen
    Zwemmen is een uitstekende vorm van bewegen. In water kan je dier onbelast bewegen terwijl de spieren juist flink aan het werk worden gezet. Voorwaarde is wel dat je dier graag zwemt en dat het water niet te koud is.
  • Zorg voor het kwetsbare dier
    Oudere dieren verdienen wel een beetje comfort. Kijk voor je hond of kat nog eens kritisch naar de slaapplaatsen. Voorkom tochtige plekken, hoge instappen of andere moeilijk bereikbare plaatsen. Zorg ook voor een mand die groot genoeg is zodat je dier zelf kan kiezen hoe het wil liggen en niet in een bepaalde houding gedwongen wordt. Geef paarden altijd de beschikking over een droge, beschutte plek. Als je paard op stal staat, zorg dan voor een ruime laag bodembedekking om de gewrichten te ondersteunen. Misschien heeft je oudere paard nu behoefte aan een deken terwijl dat eerder nooit nodig was.

Ondersteunende middelen van De Groene Os
Ook voedingssupplementen kunnen helpen om het bewegingsapparaat in goede conditie te houden. Glucosamine Complex met onder andere calcium, magnesium en vitamine C helpt om de gewrichten, de spieren en het zenuwstelsel gezond te houden. Het middel vormt een uitstekende combinatie met Cox Compositum. Dit is een kruidentinctuur met onder andere Boswellia, die bij oudere en kwetsbare dieren de chronische verschijnselen verlicht. Ook extra vetzuren in de vorm van Vis Omega of Vega Omega helpen om de gewrichten soepel te houden.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!