• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Wat je moet weten over rugpijn bij honden en katten

Ieder mens heeft weleens rugpijn. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar welke oorzaak het ook heeft, het is altijd erg vervelend. Bij dieren komen rugklachten ook veelvuldig voor en het lastige is dat het niet altijd wordt herkend. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van rugpijn bij honden en katten, hoe je rugpijn kunt herkennen zijn én wat je eraan kunt doen!
(voor paarden klik je hier)

Een klein stukje anatomie

De ruggengraat van zowel honden als katten is opgebouwd uit 7 halswervels, 12-14 borstwervels, 7 lendenwervels, 3 heiligbeenwervels en 2-23 staartwervels. Het precieze aantal wervels kan een beetje verschillen, afhankelijk van het ras. De 5 wervels van het heiligbeen (driehoekig bot onder aan de wervelkolom) zijn met elkaar vergroeid.

De wervels bestaan uit onder andere een doornuitsteeksel en twee zijuitsteeksels. Deze bieden aanhechtingsplaatsen voor banden, pezen en spieren.  De wervel biedt ook bescherming aan het ruggenmerg. Het wervelkanaal is een holle opening in de wervel waar doorheen het ruggenmerg loopt.

Bijna iedere wervel, behalve de atlas (eerste wervel van boven) en de draaier (tweede wervel), worden verbonden door tussenwervelschijven. Deze bestaan onder andere uit kraakbeen en geven bewegelijkheid aan de ruggengraat en helpen schokken te dempen.

Het skelet geeft stevigheid aan het lichaam en dat is met de wervelkolom niet anders. Naast deze ondersteunende functie is de wervelkolom ook een aansluitpunt voor spieren en beschermt het een aantal inwendige organen en het ruggenmerg.

Rugproblemen herkennen

Zeker katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Let daarom op de volgende symptomen:

 • Verminderde activiteit (veel liggen, minder spelen)
 • Moeite met springen
 • Vachtverzorging verwaarlozen
 • Gedragsveranderingen: zich terugtrekken, agressie
 • Algemeen gevoel van ‘niet lekker in haar vel zitten’
 • Obstipatie

Zoals je ziet zijn dit vage symptomen die bij meerdere aandoeningen kunnen voorkomen. Laat bij twijfel je kat altijd nakijken en zorg dat daarbij ook de rug goed gecontroleerd wordt!

Let bij honden vooral op de lichaamshouding en wees alert op de volgende signalen:

 • Kreupel lopen
 • Afwijkend liggen of zitten
 • Niet willen springen, bepaalde bewegingen niet kunnen maken
 • Terugdeinzen, piepen of zelfs bijten bij aanraking
 • Asymmetrische belasting en slijtage van nagels en voetkussentjes
 • Likgranuloom
  Dit is het overmatig likken van de (voor)pootjes waardoor irritatie ontstaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een allergie of stress. Als pijn vanuit de rug uitstraalt en een verdoofd of pijnlijk gevoel geeft, kan de hond ook overmatig gaan likken.
 • Obstipatie en andere problemen met een te trage stoelgang

Wat is er aan de hand?

Als je vermoedt dat je dier rugpijn heeft, is het natuurlijk ook zaak om uit te zoeken wat er dan precies aan de hand is. Dat kan voor de dierenarts best een klus zijn. Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden en oorzaken:

 • Artrose
  Artrose kan aan ieder gewricht voorkomen en dus ook aan de gewrichten in de rug. Bij artrose is er enerzijds sprake van afname van het kraakbeen en slijtage van het gewricht, terwijl er anderzijds ook botwoekeringen kunnen ontstaan.
 • Spondylose
  Spondylose is een vorm van artrose waarbij botvorming ontstaat. Deze botwoekeringen kunnen uiteindelijk een brug over de wervels vormen waardoor de rug veel minder bewegelijk wordt. Dit proces kan erg pijnlijk zijn tot aan het moment dat de wervels vergroeid zijn, daarna wordt de pijn meestal zichtbaar minder.
 • Hernia
  Een hernia kan zowel bij honden als katten ontstaan en op verschillende plekken in de ruggengraat voorkomen, zoals in de hals of in de lage rug. Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijven en drukt de zachtere kern van deze wervelschijf tegen het ruggenmerg aan. Dit geeft ernstige pijnklachten en in ernstige gevallen kunnen er neurologische verschijnselen optreden.
  Sommige hondenrassen (zoals de Teckel) zijn gevoelig voor hernia’s. Het kan ook ontstaan door een trauma van buitenaf zoals een verkeersongeluk of een heftige verkeerde beweging. Bij honden kan ook schade ontstaan door verkeerd gebruik van een halsband. Een dier met een hernia moet absolute rust houden en in eerste instantie door een dierenarts behandeld worden. Bij het herstel kunnen natuurlijke middelen een handje helpen.
 • Trauma
  Er kan allerlei schade aan de rug ontstaan door een trauma van buitenaf of door langdurige overbelasting. Een kat kan zijn rug beschadigen door een val van grote hoogte. Ook heftige bijtwonden, schotwonden of verkeersongevallen kunnen grote schade aanrichten.
 • Tumor
  Een goed- of kwaadaardige tumor kan druk geven op verschillende delen van de wervelkolom. De vooruitzichten en het behandelplan kunnen hierbij sterk verschillen. Dit is afhankelijk van de aard van de tumor, de precieze plaats ervan en de leeftijd en gezondheid van het dier.

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Er zijn nog meer zeldzame en minder zeldzame mogelijkheden, waaronder verschillende erfelijke zenuwaandoeningen.

Halsband of tuigje?

Hij is al even voorbijgekomen: een halsband kan bij de hond flinke klachten aan de halswervels geven. Tegenwoordig zie je steeds meer honden in het park met een tuigje om. Wat is nu het beste om te gebruiken?

Als je je hond aan een lange lijn uitlaat, is een tuigje de veiligste en meest comfortabele keuze. Ook als je hond nog niet heeft geleerd om aan de lijn te lopen zonder te trekken, is een tuig wel zo veilig ter bescherming van de halswervels en de weke delen zoals luchtpijp en strottenhoofd. Vooral jonge honden kunnen nogal plotseling, snelle en onverwachtse bewegingen maken waardoor er grote druk op de lijn komt te staan. Ook dan is een halsband niet fijn.

Een voorwaarde is natuurlijk een fijn passend tuig. Dit kan ook verschillen per hond. Sommige honden wennen nooit aan een tuig. Als honden onderling willen spelen, kan het verstandig zijn om een halsbandje om te doen en het tuig af te doen. Als het tuig ruime lussen heeft, kunnen daar poten in blijven hangen.

Andere oorzaken

Alle artrose-achtige klachten kunnen ook te maken hebben met verkeerde voeding en een trauma. Verkeerde en te weinig beweging kunnen, net als overbelasting, rugproblemen in de hand werken. In onze moderne samenleving zijn veel honden en katten te dik. Dit geeft allerlei problemen, waaronder meer druk op het bewegingsapparaat. Dit kan dus ook rugproblemen in de hand werken. Tot slot speelt ook een erfelijk aanleg bij sommige aandoeningen een rol.

Wat te doen?

Stap 1 bij rugpijn bij honden en katten is een goede diagnose van de dierenarts. Daarna kan een goede manueel therapeut of fysiotherapeut helpen om het dier beter te leren bewegen.

Ook kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om de wervelkolom soepel en de gewrichten gezond te houden. Welke stoffen ingezet moeten worden hangt erg af van wat er precies aan de hand is en wat de oorzaak van de klachten is. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies!

 • Glucosamine en chondroïtine zijn misschien wel de meest bekende stoffen voor de gewrichten. Glucosamine en chondroïtine zijn stoffen die van nature in het lichaam aanwezig zijn en bijdragen aan een soepel bewegingsapparaat. Ze leveren onder andere belangrijke bouwstoffen voor het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.
 • Magnesium en calcium zijn beide belangrijk voor gezonde botten en gewrichten. In een goed supplement zijn deze twee in balans. Magnesium zorgt daarnaast voor soepele en ontspannen spieren.
 • Ribes nigrum wordt in de fytotherapie gebruikt om de immuunfunctie te ondersteunen en kan helpen bij ontstekingen en pijnklachten.
 • Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van collageen wat zowel stevigheid als bewegelijkheid aan het bewegingsapparaat geeft.
 • MSM is een zwavelverbinding die nodig is als bouwsteen voor bindweefsel. Het helpt om kraakbeen gezond te houden.
 • Uitwendige ondersteuning
  Een uitwendig middel met kruiden en ontspannende stoffen kan verlichting geven en het dier helpen beter te bewegen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

15 reacties

 1. gwendolyn schreef:

  Hoi! Onze kleine Yorkie Flip van bijna twee jaar heeft twee reacties die wij niet begrijpen: extreem likgedrag aan zijn (met name rechter) voorpootje en bij tijd en wijlen wil hij niet springen of als hij het vergeet, piept hij het uit (van de pijn???). Ik begrijp nu dat dit mogelijk met elkaar verband zou kunnen staan. Kan een dierenarts werkelijk een goede diagnose stellen, ook als Flip weer een fase geen last lijkt te hebben? Ik ben sceptisch, maar misschien te?

  • Melody Cool schreef:

   Hallo Gwendolyn,

   Ik zou dit zeker verder laten onderzoeken. Een dierenarts kan hierbij veel uitsluiten, bijvoorbeeld doormiddel van röntgenfoto’s of echografie. Als het meer een spierprobleem of een probleem in het bewegen is, kan een dierfysiotherapeut uitkomst bieden. Ik zou je dus adviseren op zoek te gaan naar een dierenarts die een samenwerking heeft een fysiotherapeut.

   Als er eenmaal een diagnose is, wil ik je graag verder helpen met een supplement- of kruidenadvies.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Annemarijn schreef:

  Ik mis de rol van de osteopaat in dit verhaal 🙂
  Helemaal als je rugklachten bekijkt in relatie tot orgaanklachten.

 3. Arend-Johan Praats schreef:

  Hallo,

  ik heb een vraag. Eerst even de situatie schetsen : zaterdag avond heeft mijn Lasa-apso/Shisu bij het rennen achter de bal blijkbaar een verkeerde beweging gemaakt : hij jankte plots heftig en ging liggen en kon niet meer op zijn achterpootjes staan. Heftig rillen en zwaar ademhalen. Heb hem helemaal naar huis gedragen en hij is wel rustiger geworden. Onmiddellijk naar de veearts gegaan en blijkt een serieus rugtrauma te zijn met neurologische verschijnselen : geen of slechts gedeeltelijke controle over de achterpootmotoriek …. Hij heeft een inspuiting gekregen tegen zwelling en pijn en ik geef hem dagelijks METACAM. De veearts heeft me opgedragen Baloe in de gesloten bench te plaatsen : 6 weken platte rust. Is dit niet wat té drastisch ? Zo’n bench is klein en hij heeft dan tota

 4. Arend-Johan Praats schreef:

  Oeps, op verkeerde toets getikt en bericht was al weg voor het af was … Hier vervolg. Hij heeft dan dus totaal geen beweging meer. Mag ik de bench niet openlaten zodat hij ook eens op een andere plek en in een andere houding kan gaan liggen en toch nog iets beweging heeft ? Hij beweegt zowiezo heel weinig en ligt/rust heel veel uit zichzelf. Hebben jullie ideeën hoe ik hem ook wat kan bezighouden want hij lijkt zich ook erg te vervelen ….

  • Laura-Lee schreef:

   Beste Arend Jan, Momenteel herstelt ook mijn hond van een hernia. Een naar mijn idee beter verblijf voor je hond is een kindercampingbedje, dat je op Marktplaats voor een paar tientjes kunt kopen, want ja, je hond zal voorlopig rust moeten houden. Ik heb er een van het merk Koelstra staan, dat een kruipgat met rits heeft en die je hond, zodra hij weer wat herstelt is kan gebruiken. Omdat de bovenkant van zo’n campingbedje open is, kan je je hond er nu beter uit tillen dan uit een bench! Overigens heeft mijn hond ook veel baat gehad van twee bezoekjes aan een orthomanueel dierenarts . Ik wens je sterkte en van harte beterschap voor je hond!

 5. Arend-Johan Praats schreef:

  Baloe is 6,5 jaar en een mannetje en wa&s gewoon gezond.

 6. Laura-Lee schreef:

  Zo’n campingbedje heeft een formaat van ongeveer 120 x 60 cm, dus hier kan je hond goed rust in houden maar zich veel beter bewegen dan in een bench. Mijn hondje vindt het heel gezellig in het bedje, dat aan twee kanten gaas heeft, waar hij makkelijk doorheen kan kijken en dat in de huiskamer staat. Ter vermaak geef ik mijn hond regelmatig een snoepje of iets te kluiven en aai ik hem zeer regelmatig en borstel ik hem af en toe.

 7. Kristel schreef:

  Ook mijn hond heeft een hernia, een dubbele zelfs. En na rustperiode bleef hij zich iedere keer verdraaien met pijn als gevolg. Op advies naar holistische dierenarts gegaan. Zij hebben hem helemaal doorgemeten en behalve hernia ook artrose geconstateerd. Nu speciale kruiden gekregen als kuur en hij knapt snel op. Daarnaast goed advies over welke beweging goed is. En inderdaad ook advies om 1 à 2 keer per jaar een osteopaat te bezoeken.

 8. Astrid Elzinga schreef:

  Gisteren met de kat Kitty naar de dierenarts geweest omdat ze veel last had van roos en ze springt niet meer op de stoel maar klimt op de stoel. Nu blijkt dat de roos van niet schoonhouden is en toen is er gekeken waarom. Bij controle van haar rugwervels bleek er 1 wervel scheef te zitten maar dit was niet de oorzaak. Ook bleek dat er een verschil in haar bekken zit van 1,5 cm. Gelijk werd de manuele therapeut erbij gehaald en die heeft haar behandeld. Over 3 weken moet ze weer terug naar de manuele therapeut om te kijken hoe het nu gaat. In die 3 weken moeten we haar dagelijks masseren. Er werd gezegd dat we het verschil pas na 2 á 2,5 weken zouden zien. Bij een hond vaak al dezelfde dag maar bij een kat is dat anders. Toch zijn wij het daar niet mee eens. Sinds ze weer thuis is springt ze al weer op de stoel, heeft ze meer gegeten en gaat ook weer meer naar buiten. Ze krijgt 1 keer per dag een pijnstillen (Novacam). Het was dus goed dat we toch maar gegaan waren.

  • Suus Bettink schreef:

   Bedankt Astrid voor het delen van je ervaring. Goed om te horen dat ze zo geholpen is met de manuale therapie.
   Hartelijke groet, Suus Bettink, de Groene Os

 9. Rosa2000 schreef:

  Onze havanezer van 9, was altijd heel speels en vrolijk maar sinds 2 dagen is hij ineens heel lamlendig. Hij ging met een bolle rug lopen ( hij wou bijna niet meer lopen) en zijn staartje omlaag(hij heeft een krulstraart) en heel af en toe had hij ook trillende achterpoten. Wij gingen naar de dierenarts en kon eigenlijk niks vinden dus gaf ze hem 2 injecties 1 voor de misselijkheid en1 voor de pijn en ontstekings remmers. Het ging gelijk beter met hem, maar een dag later(vandaag) gong het uitwerken hij was wel wat sloom weer, maar toen gingen we een rondje maken van minder dan 10 minuten (want we moesten wachten op de uitslag van de bloedtest die de dierenarts bij hem had gedaan) toen we terug kwamen was hij weer precies het zelfde als de dag ervoor heel lamlendig enzo maar dan nog erger. De dierenarts weet ook niet wat het is wat hij eet poept en plast normaal. Weet u wat het is? Ik maak me heel erg zorgen, hij is echt mijn allerbeste vriend

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Meike,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat een vervelende situatie voor je hond en jou! Ik kan me goed voorstellen dat je je veel zorgen maakt.

   Ik zou zo ook niet weten wat het is, een diagnose stellen hoort ook bij een dierenarts thuis. De signalen wijzen wel mogelijk op de aanwezigheid van pijn. Kan je hier verder met je dierenarts over praten? Of een second opinion aanvragen bij een andere dierenarts? Ik kan me ook goed voorstellen dat je een dierosteopaat raadpleegt om je verder te helpen: https://degroeneos.nl/osteopathie-een-holistische-manier-van-behandelen/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 10. Julia schreef:

  Ook mijn hondje heeft een hernia. Hij is helemaal verward. Weet niet wat hem overkomt. Optillen is uit den boze…hij jankt dan van de pijn. Dierenarts heeft Meloxoral voorgeschreven. Hij moet dit 10dagen nemen en rusten,rusten,rusten…hopelijk komt het goed want is zielig zo’n vrolijk beestje zo zien te treuren.

  • Valery Vergnes schreef:

   Ach wat zielig om te horen Julia!
   Ik hoop inderdaad dat het snel goedkomt, inderdaad maar even niet optillen als het zo’n pijn doet.
   Veel sterkte!
   Groeten, Valéry van De Groene Os

Laat een reactie achter