• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 6 minuten

Video: Stressvrij verhuizen van je paard

Je paard moet verhuizen, we hebben er allemaal wel een of meerdere keren mee te maken. Of je stal er nu mee stopt of dat jij of je paard het niet naar de zin heeft: het zijn redenen om te verkassen. En het is altijd een stressvolle toestand. Want ook al kies je met nog zoveel zorg de nieuwe stek voor je dier uit, het is toch afwachten of het echt zal bevallen. Mijn eigen paard is nu 28 jaar en heeft zo’n 7 verhuizingen meegemaakt met mij. Waarvan de laatste 3x binnen een half jaar 3 jaar geleden. In deze video krijg je mijn tips en ervaringen.

Ik ben Ingrid Langen, healing touch for animals practitioner. Ik help dieren zich te ontspannen met behulp van healing touch technieken. En daarmee hun zelfhelend vermogen te stimuleren. Daarnaast doe ik al jaren marketingprojecten voor De Groene Os. Deze video is een coproductie.

Toen ik Amorin als 3-jarige meenam naar zijn nieuwe plek had ik nog nergens over nagedacht. Wist ik veel, het was mijn eerste eigen paard. Terugkijkend deed ik wel een aantal goede dingen: ik gaf hem veel tijd want we moesten immers ook nog aan elkaar wennen. We gingen wandelen en deden gewoon simpele dingen. Waar ik in het voorjaar achter kwam, was dat hij zich heel moeilijk liet vangen in het land. Dat heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad voordat ik dat had opgelost: voer voor een andere video.

Dat gedrag is na iedere volgende verhuizing terug gekomen: je ziet dan een terugval in oud gedrag, waarvan je dacht dat je het al opgelost had. Het is wel handig om daar rekening mee te houden.
Wat ik ook zag was stressklachten: een huidinfectie die terugkwam na een verhuizing. Luchtweginfecties die opeens de kop opsteken. Stress veroorzaakt een verlaging van de weerstand, waardoor je paard sneller een infectie oploopt. En hij is natuurlijk ook niet gewend aan de micro-organismen in die nieuwe stal. Ook dat is iets om rekening mee te houden. Er zijn supplementen en kruidenpreparaten die de weerstand van je dier versterken en het aanpassen aan een nieuwe situatie gemakkelijker laten verlopen: de laatste 3 verhuizingen heeft Amorin die ook gekregen waardoor het toen allemaal relatief soepel is gegaan.

En realiseer je dat er ook een emotionele component is. Paarden zijn kuddedieren en hechten zich aan een groep. Hun veiligheid hangt immers samen met die groep. Ze daar zomaar uit halen en ergens anders neer planten, dat is buitengewoon stressvol en ook onveilig. Iets waar ik helemaal geen weet van had toen ik hem als 3-jarige scheidde van zijn maatje waarmee hij was opgegroeid. Pas heel veel later kwam ik erachter dat dat een groot trauma voor hem was geweest. Nu voer ik een ‘gesprek’ met hem als er iets gaat gebeuren.

Oog hebben voor de emoties van je dier kan veel narigheid voorkomen. Want de stress en het verlies van kuddegenoten kan zorgen voor heel ander gedrag dan dat je gewend bent van je dier. Ook hier kunnen HTA-technieken heel waardevol zijn om je dier uit te leggen wat er van hem wordt verwacht en dat hij daar liefdevolle ondersteuning van jou bij krijgt. Moet jij je paard gaan verhuizen en wil je dat zo soepel mogelijk laten verlopen? In dit artikel vind je nog veel meer tips en aanbevelingen! Ik hoop dat je met deze tips de verhuizing van je paard zo soepel mogelijk kan laten verlopen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!