• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Verhuisstress bij je paard: waar denk je aan?

Als je zelf recent verhuisd bent, weet je wel wat een stress dat op kan leveren. Zo ook voor je paard! Of je nu van stal verhuist omdat ergens anders je paard meer naar buiten kan, er meer uitrijmogelijkheden zijn of omdat je zelf ook verhuist, een goede voorbereiding helpt!

Terugval- of vorigefasegedrag

Een ding waar je op berekend moet zijn is dat je te maken kan krijgen met zogenoemd terugval- of vorigefasegedrag. Dit betekent dat je na een stressvolle periode voor je gevoel terug bij af bent. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ongewenst gedrag dat je had afgeleerd maar opeens weer de kop op steekt of dat je een stap terug doet in je training.

Wees je ervan bewust dat dit fenomeen bestaat. Als je er dan mee te maken krijgt, weet je waar het vandaan komt. Schiet niet gelijk zelf ook in de stress, het komt wel weer goed, geef je paard de ruimte.

Tips om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen

Voorbereiding

  • Laat je dierenarts voor the big move checken of je paard gezond is. Denk hierbij vooral op het uitsluiten van eventuele besmettelijke aandoeningen.
  • Transport is meestal een grote stressfactor voor paarden. Als je paard dit nog niet gewend is, ga dan oefenen met in- en uitladen op de trailer. Voer je paard op de trailer (zodat hij een positieve associatie krijgt). Als dit goed gaat, ga dan daarna kleine stukjes rijden, bijvoorbeeld naar een leuke plek voor een buitenrit (als dit een positieve associatie is voor je paard).
    Een maatje op de trailer kan ook helpen, voorwaarde is wel dat dit vriendje gewend is aan de trailer.

Tijdens de verhuizing

  • Zorg dat het paard goed gehydrateerd is en verminder de hoeveelheid graan en verhoog het ruwvoer om de extra kans op maagzweren door stress te verminderen.
  • Zorg dat je paard tijdens het transport zijn hoofd naar beneden kan brengen om slijm en stof af te voeren. Verminderde ventilatie, stress, verminderde wateropname en lang met het hoofd vaststaan kunnen bijdragen aan het ontstaan van luchtwegproblemen.
  • Afhankelijk van hoe ver de reis is, kunnen pauzes nodig zijn.

Op de nieuwe stal aangekomen

  • Natuurlijk heb je een plan klaar voor als je op de nieuwe stal aankomt zodat je weet wat jullie te wachten staat. Sommige stalhouders vragen bijvoorbeeld een quarantaineperiode. Let tijdens deze periode op veranderingen in temperament, eetlust, temperatuur en neusuitscheiding.
  • Laat je paard geleidelijk wennen aan het nieuwe hooi en voer. Neem bijvoorbeeld een voorraad mee van je oude stal en schakel in een week tijd over op het nieuwe dieet.
    Dit helpt om het risico op koliek te verminderen.
  • Voorkom dat je in de week na het verhuizen nog meer stress op het lichaam loslaat door ontwormen, vaccinatie, hoefsmid, tandarts of intense training. Stel deze zaken uit. Als het goed is heb je de vaccinaties en wormen laten checken voor de verhuizing.
  • Als je paard gezond verklaard is en met de andere paarden samen mag, kun je dit het beste geleidelijk aan doen. Zorg bijvoorbeeld voor stallen of paddocks waar ze aan elkaar kunnen ruiken, maar let op dat het contact geen blessures kan veroorzaken (bijvoorbeeld door met een been in een hek te blijven hangen).
    Daarna is een maatje uitzoeken vaak een goed idee. Zet na de ruikperiode de maatjes samen in de wei of paddock, voor je paard bij de rest van de kudde te zetten. Als het zover is en je paard gaat de grote kudde in, zorg dan dat de paarden de ruimte hebben. Soms kan het er best wild aan toe gaan, met veel rennen. Je wilt dan niet dat ze met z’n allen op een kleine oppervlakte met veel hoeken staan. Wat een nog beter idee is, is om één of een paar paarden per keer te introduceren. Vaak is er dan veel meer rust!

Kruiden bij stress

Stress is een fysiologisch proces dat bedoeld is er voor te zorgen dat je nog weg kunt rennen als een leeuw je aanvalt, zelfs als je net daarvoor een grote maaltijd weggewerkt hebt. Zo worden de spijsvertering en andere lichaamsfuncties die niet van acuut belang zijn even op ‘pauze’ gezet en systemen die nodig zijn om een flinke sprint te trekken ‘aangezet’. Interessant genoeg maakt het lichaam eigenlijk geen onderscheid in waar de stress vandaan komt, of die nou veroorzaakt wordt door een hongerige leeuw, door iets wat geen gevaar oplevert of door bijvoorbeeld sport.

Planten bevatten stoffen die vergelijkbaar zijn met onze neurotransmitters en deze kruiden kunnen dus goed ingezet worden. Het is aangetoond dat dieren met gevoelens van angst of stress actief op zoek gaan naar medicatie:  voer met werkzame stoffen of kruiden.

Adaptogenen
Een groep kruiden die gebruikt kunnen worden zijn de adaptogenen. Dit zijn kruiden die, doordat hun werking lijkt op die van lichaamseigen hormonen en neurotransmitters, helpen om beter met stress om te gaan en aandoeningen die het gevolg zijn van stress te verminderen.

Ashwagandha is een belangrijke adaptogeen, maar wordt voor dieren nog niet zo vaak ingezet. Andere kruiden zijn bijvoorbeeld zoethout en ginkgo biloba.

Andere kruiden
Kruiden kunnen ook op een andere manier zinnig zijn bij stress, bijvoorbeeld doordat ze een ontspannende werking hebben.
Zo zijn hop en lindebloesem ontspannende kruiden, is passiebloem goed voor het centrale zenuwstelsel (en daarmee bij bijvoorbeeld angsten in te zetten) en helpt valeriaan bepaalde neurotransmitters aan te maken die een positieve invloed op het brein hebben.

Antioxidanten
Antioxidanten (en vooral vitamine C en E) zijn belangrijk om de verzwakkende invloed van stress te verminderen. Van vitamine C is daarnaast aangetoond dat het de productie van het stresshormoon cortisol vermindert.

Wat moet ik nou geven?
Vanwege de Claimsverordening kan ik op deze plaats niet vertellen welke specifieke producten je kunt inzetten. En daarnaast hebben we ook liever persoonlijk contact met je.

Stuur ons dus een mail!

We geven je graag een gratis persoonlijk advies.

Ttouch
Tot slot kan ook Ttouch nog uitkomst bieden tijdens het transport en in de periode erna. Het helpt de stresslevels te laten zakken en tijdens de quarantaineperiode kan het een manier zijn om je paard toch persoonlijk contact te bieden (i.p.v. paard-paardcontact).

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!