• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

De negatieve gevolgen van maagzuurremmers

Honden, katten en paarden krijgen regelmatig maagzuurremmers voorgeschreven. Meestal zijn de maagklachten slechts een symptoom van een groter probleem en maken de maagzuurremmers deel uit van een behandelplan, bijvoorbeeld om de maag te beschermen tegen andere medicijnen.

Maagzuurremmers worden zo vaak voorgeschreven dat het lijkt alsof ze weinig bijwerkingen hebben, maar het tegendeel is waar. Inmiddels is zelfs het televisieprogramma Kassa hier achter.

Verschillende soorten maagzuurremmers

Er zijn verschillende medicijnen die inwerken op de maag, zo heb je maagzuurbinders, maagzuurremmers en maagbeschermers. Voor honden, katten en paarden wordt vooral gebruik gemaakt van omeprazol. Dit is een zogenaamde protonpompremmer.

Een protonpomp is een eiwit in het celmembraan dat waterstofionen (protonen) van de ene naar de andere kant van de membraan pompt, waardoor de kant waar de ionen naartoe worden gepompt zuurder wordt ten opzichte van de andere kant. De protonpompremmer past precies in de opening van de protonpomp, waardoor deze wordt geblokkeerd.

Ook cimetidine wordt nog weleens gebruikt. Deze valt onder de histamine2-receptorantagonisten (H2-blokkers) en remt de aanmaak van zuur in de maag.

Waarom geven ze zoveel bijwerkingen?

Maagzuurremmers kunnen heel nuttig zijn, bijvoorbeeld ter ondersteuning van het genezingsproces bij een maagzweer of ter bescherming van de maag bij bepaalde zware medicijnen, maar die de maag aantasten.

Toch is een ‘teveel’ aan maagzuur heel erg zeldzaam. Meestal is er sprake van een gevoelige of geïrriteerde slokdarm of zelfs een tekort aan maagzuur. Als er medicatie uit de ‘maagzuurremmergroep’ wordt gegeven grijp je in op een van de eerste stappen in het spijsverteringsproces en dat heeft altijd gevolgen.

Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van maagzuurremmers de darmflora drastisch aantast. Een extra bijwerking is dat er minder goede bacteriën in de darmen ontstaan en ziekmakende bacteriën juist makkelijker de maag overleven doordat daar een minder zuur milieu heerst.

Maagzuur is noodzakelijk voor het lichaam

Maagzuur is niet in het lichaam aanwezig om je te pesten. Het heeft belangrijke functies:

 • het afbreken van voedsel in kleinere deeltjes;
 • het onschadelijk maken van micro-organismen (zoals bacteriën) die via de voeding binnenkomen;
 • het splitsen van eiwitten uit de voeding zodat ze in het bloed kunnen worden openomen;
 • de opname van vitamine B12 en ijzer (hier hangen dus ook de functies van ijzer en vitamine B12 mee samen, zoals de aanmaak van bloed en de vele andere functies van B12).

Factoren die bijdragen aan maagproblemen

Maagklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Over maagzweren en luchtzuigen bij paarden schreven we al eerder een uitgebreid artikel.

Maagproblemen zijn heel vaak een combinatie van het soort voer dat je dier krijgt en/of stress. Ook medicatie (zoals NSAID’s) kunnen een gevoelige maag veroorzaken.

Kruiden bij maagproblemen

In overleg met de behandelaar kun je heel goed kruiden voor de maag inzetten. Met name deze zijn daarvoor geschikt:

Gember (Zingiber officinalis) ondersteunt de gehele spijsvertering en beschermt het maag-darmslijmvlies.
Grote engelwortel (Angelica archangelica) bevordert de eetlust, ondersteunt de leverfunctie en helpt bij winderigheid.
Hop (Humulus lupulus) ondersteunt de spijsvertering en eetlust en helpt te ontspannen.
Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een beschermende en herstellende invloed op het maagslijmvlies en is verzachtend en ontspannend voor de maag.
Mariadistel (Silybum marianum) is een belangrijke opbouwplant voor de lever en ondersteunt de leverfunctie.
Paardenbloem (Taraxacum officinalis) ondersteunt de lever- en galfunctie, ontlast de maag en helpt een goede vochthuishouding.
Pepermunt (Mentha piperita) ondersteunt de spijsvertering en helpt de maag tot rust te komen.
IJslands mos (Cetraria islandica) beschermt de maagwand en ondersteunt de spijsvertering en eetlust.
Zoethout (Glycyrrhiza glabra) verzacht de slijmvliezen (met name het maagslijmvlies), helpt de maagwand te herstellen en ondersteunt de normale zuurgraad in de maag.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

28 reacties

 1. Marleen Keerssemeeckers schreef:

  Goeiemorgen,
  Mijn hond cas elf jaar oud, heeft verhoogde leverwaarden. Gaat vaker recht op zitten en maakt dan kauwende bewegingen met mond. Nu heeft hij een ontsteking aan zijn pootje. Krijgt medicijnen waar hij van moest braken. Nu krijgt maagbeschermer, vier dagen. Daarna hoop ik dat dit probleem over is. Mijn vraag wat zou ik mijn hond kunnen geven om het eerste probleem op te lossen. Een ongerust baasje bedankt groetjes marleen

  • Melody Cool schreef:

   Beste Marleen,

   Bedankt voor je reactie en wat een vervelend probleem.
   Vanaf hier kan ik niet oordelen waar de verhoogde leverwaarden vandaan komen. Ik zou je adviseren om contact op te nemen met een holistisch werkend dierenarts om de oorzaak te achterhalen.
   Kijk bijvoorbeeld hier voor een overzicht:
   https://www.holistischedierenartsen.nl/

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Nina schreef:

  Hi, ik heb een kat met chronische niesziekte en daarbij rommeldarmen. Deze moet na het eten en/of drinken wat hij vaak direct daarna doet altijd een flinke boer laten ofwel hij krijgt een oprisping.
  Is dat ook maagzuur gerelateerd of heeft dat meer te maken met darmen of luchthappen tijdens eten?
  Groetjes Nina

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nina,

   Bedankt voor je bericht.

   Oprispingen kunnen in de richting van spijsverteringsklachten wijzen, dit wordt ondersteund door het feit dat je kat ook rommeldarmen heeft. Voor de zekerheid is het altijd verstandig dit aan je dierenarts voor te leggen. Met een eventuele diagnose denken we graag verder met je mee. Wist je dat we ook een darmprotocol hebben ontwikkeld om de darmgezondheid en algehele spijsvertering te verbeteren?:https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/

   Veel succes met de behandeling van je kat!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 3. Malu schreef:

  Ik zou graag de literatuur verwijzingen van dit artikel willen. Is dat mogelijk?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Malu,

   Bedankt voor je bericht.
   Hierover ga ik mijn collega raadplegen en kom hier z.s.m. via email bij je op terug.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 4. Yolands schreef:

  Goedenmiddag.
  Helaas heeft onze Podengo van bijna 4 jaar vanaf 8 maanden al maag en darmklachten . Hij is allergisch voor heel veel voedsel en krijgt nu alweer een tijd houdbare worst wat gelukkug goed gaat. Ook heeft hij pollen, mijt en grasallergie. Hij krijgt al erg lang finidiar ter bescherming van zijn maag. Vomgens de specialisten kan dit geen kwaad.
  M vr gr laika

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Yolanda,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat een vervelende situatie voor je hond!

   Allergieën vinden hun oorsprong in de darmen en ongeveer 80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen. Het is dus heel belangrijk om de darmen in goede gezondheid te krijgen en houden. Om deze reden hebben we een darmprotocol ontwikkeld: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/ Ik kan me voorstellen dat het raadplegen van een holistisch dierenarts met kennis van de darmgezondheid je hond goed kan helpen. ik zal je een email sturen met daarin de gegevens van een aantal van deze dierenartsen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Dionne schreef:

  Goedendag, mijn beide boxers hebben last van reflux. Er is geen oorzaak voor dit probleem te vinden maar na jaren zoeken en onderzoeken is het controleerbaar met speciaal voer ( I/D van Hills ) en 1 omeprazol per dag. Eigenlijk wil ik van de omeprazol af maar wat zou het meest geschikt zijn als vervanger. Hebben jullie tips?
  Groet,
  Dionne

 6. Ingeborg schreef:

  Ons paard heeft Metacam voor 14 dagen ivm ontsteking in haar hoef!
  Maar om haar maag te beschermen geven wij Aprazol ( kleine blauwe korrels)
  Is dit juist of kunnen we ook wat anders geven ipv Aprazol?
  Wat zijn de bijwerkingen hiervan? Haar manen vallen namelijk zo enorm uit…?

  • Anke Felling schreef:

   Beste Ingeborg,
   Wat betreft de bijwerkingen van Aprazol, dat kun je het beste afstemmen met de behandelend dierenarts.
   Ik stuur je apart nog even een email met aanvullende informatie.
   Vriendelijke groet, Anke – De Groene Os

 7. Helen schreef:

  Helaas zijn veel van die kruiden giftig voor fretten die vaak last van de maag hebben door stress of foute/overmatig medicatie.
  Ook daar wordt overmatig Omeprazol aan gegeven.

  Een fret is geen hond of kat en kan groente en fruit niet verteren. Maar dingen als pepermunt, zoethout is zwaar giftig voor ze!
  Dus mensen met fretten die dit lezen; doe het niet!!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Helen,

   Bedankt voor je bericht met aanvullingen.
   Fretten zijn niet onze expertise, ik kan hier dan ook geen uitspraken over doen. Ik weet wel dat er over veel kruiden wisselende meningen zijn over het wel/niet toxisch zijn bij diverse diersoorten. Dit hangt ook in grote mate van de doseringen af. Katten en honden zijn trouwens niet vergelijkbaar v.w.b. hun voeding, katten zijn namelijk strikte carnivoren en honden niet.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 8. Herman schreef:

  Onze schotse collie Rayven is inmiddels bijna 12 en vorige week is een agressieve tumor in zijn maag ontdekt, met zeer waarschijnlijk uitzaaiing (hoewel niet in zijn longen, vooralsnog). Na een flinke dip hersteld hij momenteel goed op een dieet van gekookte kipfilet en rijst en eet hij weer zijn pan leeg (na 3 dagen niet te eten + diarree).

  Omdat zijn maagzuur de erosie (tumor) in zijn maag prikkelt ervaart hij daar pijn van, en daarom krijgt hij dagelijks 1x 10mg Omeprazol (maagzuurremmer). Dat werkt duidelijk erg goed, want toen we het niet kregen toegediend (niet eten) zat hij duidelijk niet in zijn vel waarbij hij oa agressief reageerde op aanraking (wat absoluut niet het normale gedrag is van deze lieverd). Dat was hartverscheurend en we stonden op het punt om hem in te laten slapen, maar na tips van een goede dierenarts ging het een stuk beter en we hopen hem een een aantal fijne weken of dagen te kunnen geven. We letten echter wel goed op hoe het zich ontwikkeld en we willen niet dat hij pijn lijdt natuurlijk.

  Onze vraag: wat kunnen we doen om hem goede voeding te geven en welk alternatief kunnen we geven voor de Omeprazol? Op gekookte kip en rijst doet hij het momenteel goed. Zijn brokken wil ie niet meer, en zelfs carnibest vers vlees waar ie altijd dol op was laat ie staan (hoewel dit kan liggen aan de smaak van de medicatie die we daar de laatste keer doorheen deden).

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Herman,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat naar dat Rayven zo ziek is maar wat fijn om te lezen dat jullie hem zo goed kunnen ondersteunen en hij zich weer fijner voelt!

   Op basis van wat je schrijft zou ik je aanraden om geen veranderingen door te voeren. Ik zou hem vooral te eten geven wat hij lekker vindt en als hij goed reageert op Omeprazol dan is dat alleen maar heel fijn! Ik zou hem vooral heerlijk verwennen en vooral veel van elkaar genieten in deze fase.

   Heel veel sterkte en succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 9. Yvonne schreef:

  Hallo,

  Mijn mopshond van 3 heeft de laatste tijd vaak oprispingen. Verder heeft hij volgens mij nergens last van. Hij eet goed, is actief en zijn vacht glanst. Ik geef vlees uit de diepvries.
  Wat zou het kunnen zijn en wat kan ik er aan doen?

 10. Melody Cool schreef:

  Beste Yvonne,

  Wat vervelend! Ik kan vanaf hier niet bepalen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik vind het wel typisch dat het zo ineens op komt zetten, ik zou proberen eens na te gaan wat er allemaal verandert is.
  Voor een diagnose zou ik naar de dierenarts gaan. Vanaf daar kun je beter bepalen wat te doen. Er zijn zeker kruiden die kunnen helpen de maag rustiger te maken, maar dat zegt nog niks over de oorzaak natuurlijk. Als je meer informatie wilt kun je het beste mailen naar info@degroeneos.nl
  Met vriendelijke groet,
  Melody

 11. Emma schreef:

  Hallo, ik zou graag het adres willen van een holistisch werkende dierenarts met kennis van darmgezondheid in de buurt van huizen, bussum, hilversum. Is dat mogelijk? Ons hondje kampt al jaren met maag-darmproblemen.
  Met vriendelijke groet, Emma

 12. Vanessa schreef:

  Hallo,

  Na uren zoeken, lezen en rondbellen kom ik bij deze site terecht.
  Wij hebben een Beatle pup (nov 2019) en na een darm ontsteking en een antiobiotica kuur werd ze vrij snel weer ziek. Ze af namelijk niet, helemaal niks. Eten was echt een straf. Uiteindelijk na tig dierenarts bezoekjes allerlei diagnoses. Nierontsteking, darm ontsteking, te weinig suiker, verteringsprobleem…
  Naar een andere dierenarts gegaan… Weg met alles was het advies, ze heeft last van haar maag. Omezaprol en den injectie en het moest beter gaan. En dat ging het ook…. Weken hadden wij ons blij hond terug. In overleg wel besloten op alleen hypoallergeen voer Royal Canin te geven. Nu sinds deze week spuugt onze hond elke morgen gal. Ze wordt wakker en dan begint het. De rest van de dag niet. We moesten weer met omezaprol beginnen. Nu ben ik heel hard op zoek naar tips/adviezen wat ik naast het hypoallergeen voer kan doen om haar te helpen. En het liefst zonder de omezaprol. Ik hoop dat u misschien een tip heeft. Alvast enorm bedankt. Mvg, Vanessa

  • Melody Eveleens schreef:

   Wat een verhaal Vanessa!
   Ik denk graag verder met je mee. Ik stuur je een email in verband met de Europese Claimsverordening.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 13. Anke Hartman schreef:

  Hallo, mijn shih thuis teefje van bijna 8 jaar ruikt vreselijk uit haar bekkie. Haar tanden en kiezen zijn pas schoongemaakt maar de geur blijft. Nu denkt mijn dierenarts dat het van haar maag komt en wil maagzuurremmers geven. Nu lees ik dat dat heel slecht is voor haar dus nu mijn vraag is er een alternatief?
  Groetjes Anke

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Anke,
   Wij geven graag telefonisch antwoord op je vraag, helaas is dit gezien de huidige wetgeving de enige manier om u te woord te staan.
   Wij hebben iedere maandag/woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 een telefonisch spreekuur op telefoonnummer 023-5348469 waarbij onze dierenarts Suus met liefde uw vraag beantwoord.

   Groeten,
   Valéry van De Groene Os

 14. Monique schreef:

  Hoi ik heb een beagle van 2 jaar oud die last heeft van refluxs hij krijgt omeprasol
  Ik had een voedings deskundige geraadpleegd die zij weer gestoomd vlees en bacing soda maar ook dit helpt niet ik heb ook echt alles al geprobeerd kwa voer heb de he dieren winkel al gehad maar niks lijkt te helpen

 15. Monique schreef:

  Hier staat pepermunt is goed voor de hond geef dit niet er zit xilitol dat is doodlijk voor de hond Geef dit niet

Laat een reactie achter