De negatieve gevolgen van maagzuurremmers
Honden, katten en paarden krijgen regelmatig maagzuurremmers voorgeschreven. Meestal zijn de maagklachten slechts een symptoom van een groter probleem en maken de maagzuurremmers deel uit van een behandelplan, bijvoorbeeld om de maag te beschermen tegen andere medicijnen.
Maagzuurremmers worden zo vaak voorgeschreven dat het lijkt alsof ze weinig bijwerkingen hebben, maar het tegendeel is waar. Inmiddels is zelfs het televisieprogramma Kassa hier achter.
Verschillende soorten maagzuurremmers
Er zijn verschillende medicijnen die inwerken op de maag, zo heb je maagzuurbinders, maagzuurremmers en maagbeschermers. Voor honden, katten en paarden wordt vooral gebruik gemaakt van omeprazol. Dit is een zogenaamde protonpompremmer.
Een protonpomp is een eiwit in het celmembraan dat waterstofionen (protonen) van de ene naar de andere kant van de membraan pompt, waardoor de kant waar de ionen naartoe worden gepompt zuurder wordt ten opzichte van de andere kant. De protonpompremmer past precies in de opening van de protonpomp, waardoor deze wordt geblokkeerd.
Ook cimetidine wordt nog weleens gebruikt. Deze valt onder de histamine2-receptorantagonisten (H2-blokkers) en remt de aanmaak van zuur in de maag.
Waarom geven ze zoveel bijwerkingen?
Maagzuurremmers kunnen heel nuttig zijn, bijvoorbeeld ter ondersteuning van het genezingsproces bij een maagzweer of ter bescherming van de maag bij bepaalde zware medicijnen, maar die de maag aantasten.
Toch is een ‘teveel’ aan maagzuur heel erg zeldzaam. Meestal is er sprake van een gevoelige of geïrriteerde slokdarm of zelfs een tekort aan maagzuur. Als er medicatie uit de ‘maagzuurremmergroep’ wordt gegeven grijp je in op een van de eerste stappen in het spijsverteringsproces en dat heeft altijd gevolgen.
Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van maagzuurremmers de darmflora drastisch aantast. Een extra bijwerking is dat er minder goede bacteriën in de darmen ontstaan en ziekmakende bacteriën juist makkelijker de maag overleven doordat daar een minder zuur milieu heerst.
Maagzuur is noodzakelijk voor het lichaam
Maagzuur is niet in het lichaam aanwezig om je te pesten. Het heeft belangrijke functies:
- het afbreken van voedsel in kleinere deeltjes;
- het onschadelijk maken van micro-organismen (zoals bacteriën) die via de voeding binnenkomen;
- het splitsen van eiwitten uit de voeding zodat ze in het bloed kunnen worden openomen;
- de opname van vitamine B12 en ijzer (hier hangen dus ook de functies van ijzer en vitamine B12 mee samen, zoals de aanmaak van bloed en de vele andere functies van B12).
Factoren die bijdragen aan maagproblemen
Maagklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Over maagzweren en luchtzuigen bij paarden schreven we al eerder een uitgebreid artikel.
Maagproblemen zijn heel vaak een combinatie van het soort voer dat je dier krijgt en/of stress. Ook medicatie (zoals NSAID’s) kunnen een gevoelige maag veroorzaken.
Kruiden bij maagproblemen
In overleg met de behandelaar kun je heel goed kruiden voor de maag inzetten. Met name deze zijn daarvoor geschikt:
Gember (Zingiber officinalis) ondersteunt de gehele spijsvertering en beschermt het maag-darmslijmvlies.
Grote engelwortel (Angelica archangelica) bevordert de eetlust, ondersteunt de leverfunctie en helpt bij winderigheid.
Hop (Humulus lupulus) ondersteunt de spijsvertering en eetlust en helpt te ontspannen.
Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een beschermende en herstellende invloed op het maagslijmvlies en is verzachtend en ontspannend voor de maag.
Mariadistel (Silybum marianum) is een belangrijke opbouwplant voor de lever en ondersteunt de leverfunctie.
Paardenbloem (Taraxacum officinalis) ondersteunt de lever- en galfunctie, ontlast de maag en helpt een goede vochthuishouding.
Pepermunt (Mentha piperita) ondersteunt de spijsvertering en helpt de maag tot rust te komen.
IJslands mos (Cetraria islandica) beschermt de maagwand en ondersteunt de spijsvertering en eetlust.
Zoethout (Glycyrrhiza glabra) verzacht de slijmvliezen (met name het maagslijmvlies), helpt de maagwand te herstellen en ondersteunt de normale zuurgraad in de maag.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!