• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

10 toepassingen van zoethout

Ben je vroeger weleens bij de drogist naar binnen gelopen om voor een paar cent een stokje zoethout te halen? (Dit kan nog altijd bij Drogisterij van der Pigge in Haarlem!)

Ik herinner me de geuren nog steeds: het oude pand, de boenwas op de houten toonbank, al die verschillende kruiden en specerijen, de dropjes, het hennapoeder (waar ik samen met mijn moeder eigenlijk voor kwam), en natuurlijk de stokjes zoethout. Heerlijk! Behalve dat zoethout een lekkere zoete smaak heeft, is het ook een heel nuttig kruid.

Zoethout

Zoethout (Glycyrrhiza glabra) wordt zowel in de Westerse, Chinese als Ayurvedische kruidengeneeskunst toegepast. Glycyrrhiza komt van het Grieks: zoete wortel. Glabra is mogelijk afgeleid van het Latijnse ‘glaber’ dat duidt op zacht en haarloos. Dit kan verwijzen naar zowel de wortels als de peulen.

Traditioneel wordt zoethout gebruikt om de keel te verzachten. Een fijne bijwerking is dat het ook de bittere smaak van veel kruidenmiddelen verdoezelt zodat deze veel beter smaken.

Tegenwoordig is zoethout een van de best onderzochte kruidengeneesmiddelen. Het hoofdbestanddeel ervan is glycyrrhizin. Deze inhoudsstof is verantwoordelijk voor veel van de toepassingen. Andere belangrijke stoffen zijn flavonoïden (antioxidanten) en fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen kunnen gebruikt worden bij hormonale klachten. Voor dieren is dit vaak minder van belang.

Toepassingen

Ook voor dieren is zoethout een fantastisch kruid:

 1. Het bevordert de eetlust. Dit vanwege de lekkere, zoete smaak en omdat het helpt tegen misselijkheid.
 2. Dankzij de smaak worden supplementen vaak beter gegeten.
 3. Het verzacht geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor het kan worden gebruikt tegen hoesten.
 4. Het werkt krampwerend op de bronchiën, waardoor een kramphoest voorkomen wordt.
 5. Zoethoutpoeder helpt om slijm los te maken waardoor makkelijker wordt opgelost. Het onderdrukt de hoest dus niet (hoest onderdrukken is meestal niet gunstig).
 6. Het is ontstekingsremmend en antibacterieel.
 7. Het is goed onderzocht bij de toepassing tegen maagzweren. Het werkt dodend op de bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren: de Helicobacter pylori.
 8. Samen met mariadistel (Silybum marianum) kan het worden ingezet om de lever te helpen herstellen na een hepatitis.
 9. Het is een sterke antioxidant.
 10. Het werkt verzachtend bij geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen en slokdarm. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een dier last heeft van maagzuur of als de slokdarm geïrriteerd is als gevolg van veel overgeven.

Wanneer niet?

Naast al deze toepassingen is er nóg iets wat zoethout doet en dat is het verhogen van de bloeddruk. Als deze te laag is (wat niet zo vaak voorkomt) kan zoethout hier natuurlijk mooi voor gebruikt worden. Als de bloeddruk echter al te hoog is, kan zoethout beter vermeden worden.

Tijdens de dracht is de bloeddruk in de meeste gevallen ook verhoogd. Om deze reden is het gebruik van hoge doseringen zoethout dan ook niet aan te raden.

Advies

Denk je dat je dier behoefte heeft aan een beetje ondersteuning en dat zoethout zou kunnen helpen? De Groene Os heeft verschillende producten met topkwaliteit zoethout. Vraag ons om een uitgebreid advies!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!