• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Waarom maagkruiden helpen tegen luchtzuigen bij paarden

Luchtzuigen is voor veel paardeneigenaren een bekend probleem. Het is een verslavende gedraging die vaak samengaat met spijsverteringsklachten. Ondanks een goed voerbeleid kunnen deze paarden dan ook vermageren. Maar luchtzuigen kan ook een signaal zijn dat er nog andere problemen zijn. Luchtzuigen is aan te pakken en te voorkomen, maar je moet wel weten met welke maatregelen en middelen.

Luchtzuigen

Luchtzuigen is stereotiep gedrag waarbij het paard zijn tanden vastzet op de voerbak, boxrand of een paaltje in de wei en lucht naar binnen zuigt. Daar kan het dier een typisch geluid bij maken. Paarden die dit gedrag in ernstige mate vertonen kunnen zelfs zonder object luchtzuigen.

Waardoor kan luchtzuigen ontstaan

Luchtzuigen kan ontstaan wanneer er een of meerdere aspecten van het welzijn van het paard niet in orde zijn. Al in de negentiende eeuw werd er melding van gemaakt dat luchtzuigen typisch een domestication disease is, oftewel het gevolg van het niet kunnen uitvoeren van (voldoende) natuurlijke gedragingen. Het kan ook een manier zijn voor het paard om met heftige emoties om te gaan. Denk hierbij aan trauma’s opgelopen bij het spenen, stress ten gevolge van verkeerde trainingsmethodes of sociaal isolement. Het ‘management’, het aantal maal voer verstrekken per dag, het soort voer en de manier van huisvesten zijn van invloed op het al dan niet ontwikkelen van stereotypen.

Verslaving

Wanneer een paard eenmaal stereotiep gedrag vertoont kan het extra lastig zijn om het dier hier weer mee te laten stoppen. Dit komt doordat luchtzuigen hoogstwaarschijnlijk leidt tot de afgifte van endorfine. De pijnstillende werking van endorfine kan luchtzuigen verslavend maken.

Maagzweren en lucht in de maag

Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen luchtzuigen en problemen met de maag. Er is nog geen wetenschappelijk uitsluitsel over wat in deze situatie precies oorzaak en gevolg is.
Zo werd er in het verleden vaak op gewezen dat bij het luchtzuigen lucht in de maag terecht kwam waardoor de dieren gevoeliger werden voor gaskoliek. Uit onderzoek blijkt echter dat maar een zeer geringe hoeveelheid lucht daadwerkelijk in de maag belandt. Dat luchtzuigers meer last hebben van kolieken kan mogelijk verband houden met een dieet dat uit veel brok en weinig ruwvoer bestaat wat zowel luchtzuigen in de hand kan werken als andere verstoringen in het maag-darmkanaal.

Luchtzuigen voorkomen en aanpakken

Om luchtzuigen te voorkomen en bestaande stereotiepe gedragingen te verminderen is het belangrijk bij de basis te beginnen: het ‘management’ van je paard. Zorg voor voldoende vrije beweging en sociaal contact met soortgenoten. Dit is essentieel om het stressniveau van een paard laag te houden. Daarnaast is het voor het spijsverteringsstelsel van je paard belangrijk om continue een beetje voedsel in de maag te hebben. Daarom moet het grootste gedeelte van het dieet uit ruwvoer (zoals hooi of gras) bestaan. Je paard moet hier eigenlijk continue beschikking toe hebben en zeker nooit langer dan 4 uur achtereen zonder iets te knabbelen staan.

Een paard maakt continue maagzuur aan, maar maakt alleen speeksel aan als het aan het kauwen is. Dit speeksel helpt het maagzuur te neutraliseren. Maagzuur is heel belangrijk voor een goede vertering, maar zonder voedsel in de maag kan het gemakkelijk de maagwand aantasten waardoor maagzweren kunnen ontstaan  wat luchtzuigen in de hand werkt.

Maagkruiden

Naast de basismaatregelen kunnen ook kruiden helpen om luchtzuigen aan te pakken. In oktober 2005 is er door Jessica Reurich in het kader van haar afstuderen aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan naar de werking van voedingssupplementen bij luchtzuigende paarden. Een van onze supplementen kwam daarbij als beste uit de bus. Vanwege de claimswetgeving kan ik op deze plek helaas niet de naam van dit product noemen, maar daar je kan daar wel contact met ons over opnemen.

Een kruidenmengsel dat helpt bij maagklachten én tegen luchtzuigen bevat bijvoorbeeld:

 • Zingiber officinalis (gember): heeft een regulerend effect op het hele spijsverteringsstelsel en versterkt de maag. Gember werkt preventief tegen misselijkheid en beschermt het maag-darmslijmvlies. Gember wordt al duizenden jaren gebruikt bij verschillende klachten. Een van de meest bekende werkingen is de maagversterkende invloed. Er is veel onderzoek verricht naar de eigenschap van gember om misselijkheid tegen te gaan en uit literatuurstudie blijkt dat gember ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
 • Angelica archangelica (grote engelwortel): bevat bitterstoffen en bevordert daarmee de eetlust en verbetert de spijsvertering.
 • Mentha piperta (pepermunt), Matricaria chamomilla (kamille) en Humulus lupulus (hop): worden ingezet om te ondersteunen bij een nerveuze spijsvertering. Ze hebben een ontspannende, ontkrampende werking.
 • Glycyrrhiza glabra (zoethout): verzacht het (maag)slijmvlies, versterkt de maagwand en bevordert een normale zuurgraad in de maag. Zoethout wordt traditioneel gebruikt om de slijmvliezen te verzachten. Onderzoek laat zien dat zoethout ingezet kan worden om Helicobacter pylori (een maagbacterie) onder controle te houden. Deze bacterie kan leiden tot maagklachten, bijvoorbeeld in de vorm van maagzweren. Een eerder onderzoek liet zien dat het positieve effect op maagklachten mogelijk verband houdt met de anti-oxidatieve werking van deze wortel.
 • Cetraria islandica (IJslands mos): heeft zowel een stimulerende (door de bitterstoffen) als verzachtende werking (door de slijmstoffen) op het spijsverteringsstelsel. In de Europese volksgeneeskunde wordt IJslands mos al langer gebruikt bij verschillende infecties van het maag-darmkanaal. Uit onderzoek blijkt dat IJslands mos inderdaad effectief is bij maagzweren en in sommige gevallen zelfs effectiever is dan reguliere medicatie.

Delen uit bovenstaand artikel zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie in oktober 2013.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

115 reacties

 1. ann Eerdekens schreef:

  Beste,

  Ik las net het artikel rond luchtzuigen. Wij hebben een veulen dat sinds enkele weken begonnen is met nu en dan lucht te zuigen. We hebben hem ondertussen verplaatst naar een loopstal samen met een ander veulen. Maar graag zouden we ook nog jullie voedingssupplement uitproberen. Is het mogelijk om wat meer info te bezorgen aub?

  Mvg

 2. Marja Mourits schreef:

  Ik heb een D pony overgenomen die heel erg luchtzuigt hij heeft inderdaad niets nodig om beet te pakken om te zuigen. Hij heeft al diverse malen gaskoliek gehad. Ik voer iedere vier uur geef beweging hij loopt de hele dag buiten samen met een vriendje dus doe er alles aan…ik wil zo graag voorkomen dat hij koliek krijgt en heb al uitvoerig met DA overlegd over wat ik kan doen. Graag wil ik meer weten over waar jullie over spreken!

 3. Chantal van der Burgt schreef:

  Wij hebben een paard dat veel luchtzuigt, ook met bandje om. Hij staat overdag buiten (dan doet hij het maar weinig) maar zodra hij op stal staat, begint hij. Hij krijgt al veel ruwvoer. Zouden jullie me een email kunnen sturen met meer info over jullie product?
  Alvast dank!

 4. Leonie schreef:

  Ik heb een paard die op stal sinds een half jaar vreselijk veel luchtzuigt. (kribbenbijten)
  Hij staat ongeveer 12uur per dag in de paddock en op het land met soortgenoten en heeft 24uur per dag ruwvoer tot zijn beschikking. Ik geef hem op dit moment alleen nog fiberforce van cavalor zodat hij de nodige vitamines krijgt en energie omdat hij elke dag veel in beweging is. Ondanks dit alles zuigt hij nog vreselijk vaak lucht. Bijna na elk hapje hooi. De staldeur spray ik in met spul tegen kribbenbijten maar dat helpt niet. Ik ben ten einde raad en zou graag info willen krijgen van jullie wat ik het beste kan gebruiken. Hij heeft vaak last van zijn buik en heeft pasgeleden ook een koliek aanval gehad.
  Alvast bedankt!

 5. Marjolein schreef:

  Mijn paard staat 24/7 buiten in een kudde maar pakt alle hekken die hij maar kan vinden zolang hij in het weiland staat. Als ik hem eten geef in het weiland (of een weiland verder waar de rest van de kudde niet staat) gaat hij na het eten gelijk kribbebijten maar als ik hem buiten het weiland eten geef gaat hij grazen als hij klaar is met eten. Het gras buiten het weiland is niet meer dan op het weiland, ik begrijp niet waarom hij op het weiland wel gelijk gaat kribbebijten en aan de andere kant van het hek (letterlijk aan de andere kant van het hek) rustig gaat staan grazen…… ik zou ook graag weten welk middel ik kan gebruiken om hem te helpen.

 6. Kim schreef:

  Hallo, ook ik heb een luchtzuiger. Alle basisvoorwaarden (weidegang, onbeperkt ruwvoer, gezelschap) zijn aanwezig. Graag zou ik meer informatie ontvangen, zodat de behoefte van het luchtzuigen wellicht nog wat minder kan worden.

 7. Reynaerts Magda schreef:

  Graag zouden wij het kruidenmengsel aanschaffen . Paard staat 12 u op weide .
  Dag en nacht a volente voordroog hooi aanwezig . Zuigt nu ook in de wei op de palen
  nooit eerder gedaan . Vorig jaar door oog van naald gekropen na koliek
  Vriendelijke groeten
  Reynaerts Magt

 8. M. Hollander schreef:

  N.a.v. een artikel op bokt.nl heb ik het maagcompositum van uw organisatie aangeschaft voor mijn luchtzuigende ruin. Ik ben erg benieuwd naar de informatie die u de eerdere reacties hebt toegezonden. Hartelijke groet, Marieke

 9. Peter Boom schreef:

  Hallo,
  Interessant artikel en ook ik heb een kribber. Begonnen na verplichte stalrust na operatie
  doe er ook van alles aan om hem het af te leren/verminderen.
  graag zou ik info willen ontvangen m.b.t. het verkrijgen van uw kruiden mix
  vr.grt
  peter

 10. Vanessa schreef:

  Ik zou graag meer informatie willen em bestellen
  Mvg

 11. Sharon schreef:

  Hoi, kunt u mij ook meer info mailen? Bedankt!

 12. Chantal schreef:

  Graag zou ik ook de info willen hebben.
  Dank u wel voor de moeite.
  Chantal.

 13. Kim schreef:

  Sinds mijn 5 jarige paard van 24/7 weidegang met 2 soortgenoten naar 24/7 paddock met dezelfde 2 soortgenoten is gegaan voor de winterperiode, zuigt ze lucht. Ik ben begonnen met een kuur omeprazole, maar het luchtzuigen wordt eerder erger dan minder. Verder krijgt ze onbeperkt goed hooi, een vit/min korrel (dus geen krachtvoer), eet ze goed, mest is prima, maar ze zuigt ontzettend veel lucht. Ik word er moedeloos van….. Ze heeft geen koliekklachten.

  Ik ben nu aan het afbouwen met omeprazole en zou daarna graag iets geven wat haar helpt bij het gezond houden (krijgen) van haar spijsvertering. Mogelijk is jullie product een uitkomst?

  • Melody Cool schreef:

   Beste Kim,

   Wat frustrerend dat je zo goed bezig bent met voer en sociaal contact en dat luchtzuigen toch niet afneemt.
   Ik stuur je een email!

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 14. Nienke schreef:

  Hallo,

  Graag zou ik ook meer informatie willen ontvangen. Ik heb een welsh a pony die ook regelmatig blijft luchtzuigen. Vooral na het eten van haar brokken.
  Hebben jullie tips?

 15. van der vliet schreef:

  mijn paard gaat binnen kort met pensioen en 24/7 de wei op (in de zomermaanden) Hij zuigt continu lucht maar staat nu op stal. Dus zijn er tips voordat hij met pensioen gaat?

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie! Vervelend dat je paard zo fanatiek lucht zuigt. Als ze al wat ouder zijn, kan het goed zijn dat hij het helaas ook op de weide blijven doen. Heb je de maagkruiden al geprobeerd?

 16. Raimke Siezenga schreef:

  HAAL DIE PAARDEN VAN DE STAL AF!! Het is een stalgebrek dus lijkt me nogal duidelijk dat je ze dus niet op stal moet zetten! Geef ze een zo natuurlijk mogelijke leef ruimte dus in elk geval 24/7 buiten! Geen band om de nek.. dat is allemaal onzin! Kruiden en veel hooi en of gras en zo min mogelijk krachtvoer een muesli zonder suikers of liever alleen iets van luzerne om de kruiden door te mixen met (rauwe/koudgeperst)cocosolie of lijnzaad is ook goed en handig en smakelijk.. geef ze wel even de tijd om te wennen aan nieuw voer want zodra ze weten dat ze niks anders krijgen bijv geen suikers meer.. dan gaan ze het gewoon eten en lekker vinden! Ik heb een hele kruiden mix nu en ze moest er een paar weken aan wennen maar nu schrokt ze het op zo lekker dat ze het vind.. terwijl ze het de eerste dagen liet staan😊 geef ze de tijd! Groetjes

 17. Fam Stevens - Van Der Burght schreef:

  Wij hebben een paard 2 jaar geleden geadopteerd zij staat 24/7 buiten en staat constant lucht te zuigen. Ik zou dit graag probren te verminderen of af te leren. Kunnen jullie ons meer raad geven aub?

 18. Chantal schreef:

  Ik zou ook graag wat meer informatie willen ontvangen.
  Alvast bedankt.

 19. Nynke schreef:

  Hallo,

  Ik zou graag meer informatie willen ontvangen.

 20. Wendy v sprundel schreef:

  Graag zou ik alle info ook willen ontvangen op mijn mail , ook waar ik het kan bestellen, dank u

 21. Tiffany niezen schreef:

  Graag zou ik meer weten hierover!
  Mvg tiffany

 22. S wijs schreef:

  Graag zou ik een mail ontvangen over welk supplement het gaat.

  Mvg

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste mevrouw, meneer Wijs,

   Bedankt voor uw bericht.
   We zullen u een mail sturen met daarin de betreffende informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 23. Danielle schreef:

  Ik heb een drachtige merrie, die al 4 jaar lucht zuigt. Ik vermoed dat door de groei van het veulen, de druk in de maag ook hoger is. Ik zou haar graag willen helpen en de maagkruiden willen proberen.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Danielle,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je drachtige merrie deze klacht heeft. Dracht is wel een contra-indicatie voor het gebruik van veel kruiden. Mijn advies is om contact met ons op te nemen via info@degroeneos.nl voor een gericht advies.

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 24. Heleen Krijgsman schreef:

  Sinds 2 maanden is er op de pensionstal waar onze ruin ook staat een ruin bij gekomen die veel luchtzuigt. Onze ruin staat al 4 jaar op deze stal. Sinds 1,5 week zie ik dat onze ruin het soms ook probeert. Hij gaat elke dag in de wei, heeft ruim ruwvoer ter beschikking en krachtvoer wordt over meerdere voerbeurten gegeven. Graag zou ik informatie willen.
  Met vriendelijke groet, Heleen

 25. Katrien Weytjens schreef:

  Graag had ik geweten om welke kruiden het gaat. Mijn 2,5 jarige is beginnen luchtzuigen nadat hij uit de opfok kwam. Was altijd mooi rond en gespierd. Nu, ondanks kwaliteit voeder en hooi en 24/7 buiten met een ander paard, is hij fel vermagerd.

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Katrien,
   Ik heb je een mail gestuurd. In verband met de wetgeving mogen we geen medische claims maken.
   Hartelijke groet,

   Suus Bettink

 26. Ashley schreef:

  Hoi,

  Graag zou ik ook de naam van de kruiden toegestuurd krijgen. Is dit bij jullie ook te bestellen? Ik heb afgelopen woensdag een nieuw paard gekocht. Is uiteraard gekeurd en goed gekeurd. Er moest wel wat aan zijn gebit gebeuren. Toen hij bij mij op stal kwam, zag ik dat hij tijdens het eten een soort luchtzuigt en het klinkt alsof hij een boer laat. De tandarts is gister geweest en heeft de problemen verholpen die uit de keuring naar voren zijn gekomen. Nu zag ik vandaag dat hij het nog heeft. Met aansingelen slaat hij ook met zijn staart en tilt zijn achterbeen op. Ik zou daarom graag de kruiden willen proberen om te kijken of dit werkt voor hem.

  Groetjes, Ashley

  • Anke Felling schreef:

   Beste Ashley,
   Ik stuur je een email met meer informatie over de kruiden!
   Hartelijke groet,
   Anke – De Groene Os

 27. Graag ontvang ik wat meer informatie betreffende de kruiden die gegeven kunnen worden tegen het luchtzuigen. Onze 22jarige pony heeft eerder luchtgezogen, toen wij hem kochten lange tijd niet gedaan en nu toch weer begonnen. Heeft iedere dag weidegang en voldoende ruwvoer. Zelfs onder het eten van zijn hooi, pakt hij tussendoor de staldeur vast. Mvg Miranda

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Miranda,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een email met aanvullende informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 28. Defney schreef:

  Graag zou ik wat meer informatie willen over de kruiden. Ik heb een New Forest pony van 11 jaar die vanaf haar 2e jaar luchtzuigd. Nu dat ze is verplaats naar een nieuwe stal begint ze steeds meer te zuigen (voorheen alleen tijdens voer)
  Vriendelijke groet!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Defney,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een mail met onze informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 29. Ilse schreef:

  Graag zou ik ook de naam van het supplement willen ontvangen per mail.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Ilse,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een mail.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 30. Nicole Eggens schreef:

  Hallo,

  Ik zou graag meer informatie ontvangen over deze kruiden.

  Groetjes, Nicole

 31. Knita marien schreef:

  Ik heb een welsh a pony die naar mijn wete het altijdhet heeft gehad. Qua voer en gezelschap zit het goed. Hij heeft nu een band aan maar schuurt zichzelf altijd ope aan die band dus wil ik eens andere dingen proberen. Graag wat meer înfo over uw product

 32. Ilse schreef:

  Ik zou graag meer informatie ontvangen over deze kruiden.
  Mvg

 33. Mieke B schreef:

  Graag had ik meer informatie ontvangen over deze kruiden en waar ze eventueel te koop zijn. Alvast bedankt!

  • Anke Felling schreef:

   Beste Mieke,
   Ik stuur je een mail met de gevraagde informatie.
   Hartelijke groet, Anke – De Groene Os

 34. Diana schreef:

  graag ontvang ik meer informatie over deze kruiden voor ons paard.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Diana,

   Bedankt voor je bericht.
   We sturen je een email met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 35. Laura schreef:

  Ik zou ook graag meer info ontvangen over het supplement!

 36. Marloes schreef:

  Hallo, ik heb ook een luchtzuiger, en hij heeft wat darm problemen. Nu zou ik heel graag meer info willen over de kruiden

  Groetjes marloes

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marloes,

   We hebben je zojuist een reply gestuurd via email. Als je paard ook darmproblemen heeft dan is het ook erg belangrijk om daarvan de oorzaak te achterhalen en behandelen, hierbij kan ons darmprotocol je misschien op weg helpen: https://degroeneos.nl/darmprotocol/

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 37. Marska schreef:

  Hoi
  Graag zou ik meer info willen over de kruiden.

  Vriendelijke groet,
  Mariska

 38. Co schreef:

  Graag ontvang ik info over de kruiden.
  Met vriendelijke groet.

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Co,
   Bedankt voor je reactie.
   Welke informatie zou je graag ontvangen?
   Ik zal je een mail sturen dan verneem ik graag via die weg welke vragen je hebt.
   Met vriendelijke groeten, Aukje, de Groene Os

 39. Ingeborg schreef:

  graag zou ik ook meer info willen over het product voor luchtzuigers?

 40. Brigitte Vossepoel schreef:

  Is het mogelijk dat ik wat meer informatie kan ontvangen over het kruidensupplement? Ik heb een quarter die in de zomer buiten staat en hooi en gras 24 uur tot zijn beschikking heeft. In de winter komen ze de helft van de tijd op stal te staan, open stallen, zodat ze altijd in contact zijn met andere paarden. Hij wordt regelmatig gereden. En hij heeft continu hooi tot zijn beschikking in de stal. Toch blijft hij luchtzuigen. Duidelijk een verslaving. Zijn maag is onderzocht en er is niets gevonden. Mogelijk dat het genoemde kruidensupplement hem kan helpen.

 41. Simone schreef:

  Hallo, zou u mij wat informatie kunnen geven over de kruiden?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Simone,

   Bedankt voor je bericht.
   We sturen je een email met aanvullende informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 42. Patricia schreef:

  Hier ook alle voorwaarden aanwezig qua management maar weinig verbetering in het zuigen helaas. Mag ik ook de info ontvangen?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Patricia,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je de info via email toe!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 43. Linda schreef:

  Goedenavond,

  Ik doe ook alles om het zo goed mogelijk te doen. Na een redelijk rustige zomer heeft hij in het land een paal gevonden om op te zuigen. Nu staat hij de nacht weer op stal en wordt het zuigen erger.
  Wat adviseren jullie?

  Alvast bedankt voor de info!

  Groetjes

 44. Melody Eveleens schreef:

  Goedemorgen Linda,

  Wat een vervelende klacht is het toch! Je ziet het vaak dat het op het land beter gaat en op stal minder. Waarschijnlijk zit hier toch een stukje stress of juist verveling in. Is het mogelijk te zorgen dat hij ‘s nachts in ieder geval ruim voldoende ruwvoer heeft?
  Je zou ook Maag Compositum kunnen proberen. Dit beschermt de maagwand en is mild ontspannend.

  Met vriendelijke groet,
  Melody

 45. Annir schreef:

  Hallo, wij hebben sinds gisteren een super leuke 4-jarige c pony op stal staan. We wisten dat ie luchtzuigt, maar we hopen / gaan proberen dat we het hem er vanaf kunnen helpen. Sowieso krijgt ie elke dag beweging. Als het kan gaat ie de wei op. Ik heb een band besteld en er hangt een vol hooinet in zijn box. Ook staat ie met meerdere paarden op stal. Raad je nog wat aan? En die poeders is het verstandig dat ik die ook geef? We geven hem nu een supplement voor de stress van het verhuizen. Hij schijnt nu in een half jaar 3/4 x verhuist te zijn.

  Gr annie

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Annie,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een email met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 46. Elisa schreef:

  Hallo,

  Ik zou graag meer informatie hierover willen. Op jullie website kan ik het zo snel niet terug vinden.

  Groet, Elisa

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Elisa,

   Bedankt voor je bericht, ik stuur je een email met onze reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 47. Miranda schreef:

  Heb voor het eerst in me leven met een luchtzuiger tedoen vandaar dat ik nu internet afzoek over hoe en wat .Mijn paard staat dag en nacht buiten met gras en 24 uur hooi en met andere paarden dus vertel het maar wat de oorzaak kan zijn ? Heb hem nu 3 jaar in het begin maakte hij rare geluiden maar ik kwam nooit op het idee dat hij luchtzuiger is de laatste maanden wordt het erger.
  Ga jullie kruiden maar eens proberen.
  Mvg Miranda

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Miranda,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je paard hier last van heeft!

   Misschien kan het zinvol zijn om een natuurlijk werkende dierenarts naar je paard te laten kijken (https://www.holistischedierenartsen.nl/index.php?page=Dierenartsen&sid=1)? Ik heb geen idee of een dierenarts je paard al heeft onderzocht en een diagnose heeft gesteld? Er is best veel te doen om een paard hierbij te ondersteunen, zowel in leefstijl en maatregelen als ook aanvullende ondersteuning met supplementen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 48. Miranda schreef:

  Zou ik meer info over dit produkt mogen krijgen.?
  Mvg
  Miranda

 49. Laura schreef:

  Hi!

  Kan ik meer info ontvangen. Zou graag kijken naar de mogelijkheden om de kruiden aan te schaffen.

  Mvg Laura

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Laura,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een email met meer informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 50. Anne schreef:

  Graag willen wij ook informatie. onze 15 jarige merrie staat nu voor de tweede x in Utrecht en zuigt echt verschrikkelijk. ze heeft al bijna geen voortanden meer. (Is vanaf juni in bezit)

  Gr anne

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anne,

   Bedankt voor je bericht, we sturen je een email met meer informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 51. Kirsten Nooijens schreef:

  Goedenavond,

  Ik heb sinds een maand een paard wat helaas ook luchtzuigt. Ze doet het niet heel veel maar kan het niet ontkennen dat ze het wel doet. Ik denk uit verveling want heb haar na laten kijken door dierenarts. Bij ons staan ze hele dag in groepen buiten maar hiervoor stond ze 6 maanden op een trainingsstal waar ze dus bijna niet buiten kwam. Had gehoopt dat het over ging maar ze doet het dus nog steeds. Ze doet alleen niet echt met haar tanden ze duwd op de bak als ze het doet met haar onderlip. Als ze naar binnen willen s’avonds en dus aan de draad staan vaak als het slecht weer is dan gaat ze op haar maatje op de rug/billen duwen en luchtzuigen. Zit aan een band te denken maar vind dat ook niet echt diervriendelijk. Verder is het voer beleid wel goed bij ons op stal veel buiten dus en veel ruw voer. Weet niet goed wat ik moet doen om het haar af te leren.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Kirsten,

   Bedankt voor je bericht.
   Luchtzuigen is vaak moeilijk af te leren, het wordt namelijk een soort verslaving voor een paard.

   In ieder geval is het belangrijk om je paard zoveel mogelijk paard te laten zijn en alle bronnen van stress wegnemen: 24 uur per dag weidegang in een fijne kudde met een voldoende grote wei om lekker te bewegen, niet overtrainen en training aanbieden die past bij het paard, die het paard dus zelf ook leuk vindt om te doen! En goede voeding, 24 uur per dag een goede kwaliteit ruwvoer aanbieden en krachtvoer afstemmen op wat er qua beweging nodig is en zeker niet zomaar meer geven. Wellicht dat een osteopaat of craniosacraal therapeut je hier ook goed bij zou kunnen helpen. Een band is inderdaad niet diervriendelijk, je paard kan niet luchtzuigen terwijl de behoefte om dit te doen er nog wel is. En is ook geen oplossing van het probleem. We hebben ook nog een product dat kan ondersteunen bij maagproblemen, ik stuur je een email met de naam van dit product.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 52. Iris schreef:

  Hallo,

  Kan ik ook meer informatie ontvangen? Ik heb ook een luchtzuiger die regelmatig met gaskoliek staat..

  Mvg Iris

 53. Edward Larkens schreef:

  Aan de reacties te zien is dit inderdaad een veel voorkomend probleem. Ik zou ook graag willen weten welke kruiden (of product van jullie) ik zou kunnen aanschaffen tegen het luchtzuigen. Alvast bedankt.

 54. Julie Pattyn schreef:

  Beste Claire,
  Dank voor het interessant artikel!
  Sinds dat mijn merrie gescheiden is van haar veulen zuigt ze lucht. Ze staat alle dagen in de weide maar ze staat er alleen. Ze heeft wel direct contact met andere paarden maar er staat dus wel een afsluiting tussen hen in. Binnen enkele maanden gaat ze gelukkig terug met haar veulen in de weide. Hopelijk kan ze deze slechte gewoonte dan ook achterwege laten! In tussentijd had ik heel graag geweten wat ik mijn merrie kan geven om dit te verhelpen/verzachten.
  Hartelijk dank!
  Vriendelijke groeten vanuit België

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Julie,

   Bedankt voor je bericht en complimenten! Het artikel is geschreven door mijn collega Melody;-).

   Het is me niet duidelijke wat de reden is dat merrie en veulen zijn gescheiden. Als het zo duidelijk is dat de stress hierdoor is ontstaan dan hoop ik dat het mogelijk is om een manier te vinden om moeder en veulen toch nu al samen te laten zijn. Stress op zichzelf is van grote negatieve invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid en eventuele herstelprocessen. Een paard alleen op de wei is op zichzelf natuurlijk ook stressvol, ook met een draad ertussen. Een ondersteunend product kan nooit de “pijn” van het alleen en zonder veulen zijn wegnemen. Hopelijk lukt het je om een oplossing te vinden om moeder en veulen nu al samen te laten zijn.

   Veel succes ermee.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 55. Anouk schreef:

  Hallo
  Ik heb een pony die erg luchtzuigt! Ik wil graag deze kruiden proberen maar ik kan het niet vinden! Hebben jullie ze nog?

  Groetjes Anouk

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anouk,

   Jazeker!
   Via deze weg of email kunnen we je vanwege de claimswetgeving helaas niet verder informeren. Je bent welkom om ons te bellen tijdens ons gratis telefonisch spreekuur elke maandag, woensdag en vrijdag van 9-10 voor meer informatie. Ons telefoonnummer is 023-5348469.

   Veel succes ermee!

 56. Nienke schreef:

  Graag zou ik meer informatie willen ontvangen over dit product en of het ook geschikt is voor pony die naast het luchtzuigen gevoelig is voor koliek

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Nienke,

   Bedankt voor je bericht.
   Via email kunnen we vanwege de claimswetgeving helaas geen advies meer geven. Je kan ons daarom bellen op ons gratis telefonisch dierenartsenspreekuur, elke maandag, woensdag en vrijdag van 9-10 uur op 023-5348469.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 57. Jacqueline schreef:

  Hoi Ik zou ook graag willen weten welke producten jullie gebruiken voor paard met luchtzuigen

 58. Hetty van der Burgt schreef:

  Net jullie artikel gelezen. Ik heb sinds 2 jaar een paard en ondanks voldoende afleiding, weidegang en constant beschikking over goed voer, zuigt hij nog steeds lucht. Dat deed hij al toen ik hem kocht. Graag wil ik meet weten over jullie kruiden

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Hetty,
   Bedankt voor je vraag, ik zou je willen vragen om ons even te mailen op info@degroeneos.nl, op die manier kan ik je beter helpen.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag!

   Met vriendelijke groet,
   Valéry Team De Groene Os

 59. Samantha schreef:

  Hallo,

  Ik heb een paard wat steeds lucht zuigt tijdens veranderingen op onze stal. Het is een appaloosa van 2,5 jaar. Hij staat in een inloopstal en kan dus ook dag en nacht in en uit lopen. Hij staat zelf in een vaste kudde maar om de inloopstal heen veranderd er de laatste tijd veel omdat de stal aan het groeien is met het aantal paarden. Ze beschikken ook 24 uur per dag over hooi, maar hij vertoont dit gedrag echt puur bij de veranderingen van de paarden om de inloopstal heen.
  Zou ik wat meer informatie mogen over de kruidenproduct?

  Met vriendelijke groet,

  Samantha

  • Valery Vergnes schreef:

   Hallo Samantha,

   Wat fijn dat je ons een bericht stuurt!
   Helaas is het in verband met de Europese claims wetgeving niet mogelijk om je ook op deze manier van een inhoudelijk antwoord te voorzien.
   Zou je ons willen bellen of mailen met je vraag, zo kunnen wij jou beter van dienst zijn.
   Ons telefoonnummer is: 023-5348469 en ons e-mail adres is info@degroeneos.nl.
   Alvast bedankt en een fijne dag!

   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

Laat een reactie achter