• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Zoethout – Glycyrrhiza glabra

Historie
Zoethout wordt zowel in de Westerse, Chinese als Ayurvedische kruidengeneeskunst toegepast. Glycyrrhiza komt van het Grieks: zoete wortel. Glabra is mogelijk afgeleid van het Latijnse ‘glaber’ dat duidt op zacht en haarloos. Dit kan verwijzen naar zowel de wortels als de peulen. Traditioneel wordt dit kruid gebruikt om de keel te verzachten. Een fijne bijwerking is dat het ook de bittere smaak van veel kruidenmiddelen verdoezelt zodat deze veel beter smaken.

Culinair
Bij ons is zoethout eigenlijk alleen bekend van het gebruik in drop en van het stokje dat je in je jeugd kocht om eindeloos op te kauwen, maar de Chinezen doen er van alles mee in hun keuken. Het Chinese ‘vijfkruidenpoeder’ bevat bijna altijd zoethout en wordt tegenwoordig steeds vaker verwerkt in allerlei hippe desserts.

Gebruik
Zoethout is een kruid dat een gunstige uitwerking heeft op het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Het beschermt de keel, slokdarm en de maag. De werking is tweeledig: het legt een soort beschermend laagje op de slijmvliezen en heeft bovendien een hoge antioxidatieve waarde. Deze combinatie maakt dat er onderzocht wordt op welke wijze zoethout ingezet zou kunnen worden tegen bacteriën die maagzweren veroorzaken. Zoethout werkt bloeddrukverhogend en is daardoor niet geschikt voor mensen en dieren die al een hoge bloeddruk hebben. Ook tijdens dracht moet het gebruik van zoethout om die reden worden beperkt.

Dieren
Voor onze dieren gebruiken we zoethout vooral om maagproblemen voor te blijven of te verlichten. Veel paarden hebben baat bij een kruidenmengsel met zoethout. Belangrijk is natuurlijk wel dat bij maagproblemen ook gekeken wordt naar de voeding en de manier waarop het paard gehouden wordt. Ook honden en katten die gevoelig zijn op de maag kunnen geholpen worden met dit kruid, het helpt om geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen en maag-darmkanaal tot rust te brengen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!