De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

De 5 bewezen toepassingen van L-lysine

Er bestaan voedingssupplementen waar altijd wat onduidelijkheid omheen hangt. L-lysine is zo’n supplement. Is het nu wel of geen essentieel aminozuur? Het is het bekendst om zijn gebruik bij virusinfecties zoals een koortslip of niesziekte, maar is de effectiviteit ervan wel bewezen? Wij zetten de feiten graag voor je op een rijtje.

Wat is het?

L-lysine is een essentieel aminozuur voor verreweg de meeste diersoorten. Essentieel betekent dat het in voldoende mate met de voeding moet worden ingenomen, het lichaam kan het dus niet zelf maken. Aminozuren zijn de bouwblokjes voor eiwitten, die in het lichaam voor allerlei herstelwerkzaamheden worden gebruikt.

De ‘L’ voor de naam geeft aan dat dat dit het natuurlijke, goed opneembare aminozuur is.

Rol van L-lysine in het lichaam

Het lichaam gebruikt lysine voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen én voor de aanmaak van bot en collageen. Het komt veel voor in spierweefsel en helpt de opname van calcium vanuit de darm. De meest opvallende eigenschap van lysine is de werking tegen virale infecties in algemene zin.

Een mogelijk lysinetekort kun je herkennen aan

 • angst
 • spierzwakte
 • chronische vermoeidheid, afnemend concentratievermogen
 • vertraagde groei
 • bloedarmoede
 • verminderde immuniteit

Dit zijn stuk voor stuk signalen om serieus te nemen en ook vrij aspecifiek, er kan van alles aan de hand zijn. Het is aan de behandelaar om een diagnose te stellen en een behandelplan te maken.

Waar kun je L-lysine bij toepassen?

 1. Virale infecties zoals niesziekte, rhinopneumonie, wratjes en kennelhoest
  De antagonist (stof met tegengestelde werking) van lysine is arginine. Deze stof dient als voedingsbodem voor virussen. Onderzoek heeft aangetoond dat als de verhouding tussen arginine en lysine maar groot genoeg is (dus veel lysine en weinig arginine) virussen zich niet goed kunnen voeden en vermenigvuldigen. Omdat arginine en lysine een competitie met elkaar aangaan om opgenomen te worden in de darm, kun je lysine voor het beste resultaat beter apart van het voer geven.
  Het effect is het grootste bij bepaalde herpesvirussen, maar het wordt ook bij een algeheel verminderde weerstand gebruikt.
 2. Angsten en gebrek aan concentratie
  Verschillende studies laten zien dat langdurige te lage inname van lysine kan zorgen voor minder stressbestendigheid en het toenemen van angst. In dierstudies is duidelijk geworden dat lysine invloed heeft op de serotoninehuishouding en daarmee van invloed is op de stressbestendigheid en op darmklachten in relatie met stress.
 3. Spierzwakte
  Lysine komt veel voor in het spierweefsel. Onderzoek heeft aangetoond dat extra lysine-inname gedurende 2 maanden de spierkracht doet toenemen. Dit onderzoek is gedaan bij mannen met zowel een goede als een te lage voedselinname. Voor dieren kunnen we het dus mogelijk gebruiken bij een verminderde eetlust en er kans is op spieratrofie.
 4. IJzer- en calciumtekort
  Lysine verbetert de ijzeropname en kan de ijzerstatus verder verbeteren als ijzersuppletie alleen onvoldoende resultaat heeft. Ook verbetert lysine de calciumopname. Bij beide tekorten moet natuurlijk wel goed gekeken worden waar dit door veroorzaakt wordt, eventuele onderliggende aandoeningen en of de voeding moet worden aangepast.
 5. Botopbouw, collageenvorming en versterking bindweefsel
  Vooral in de groei is lysine belangrijk om een gezond bewegingsapparaat te kunnen ontwikkelen. Als er twijfels zijn of een dier wel genoeg lysine binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een slechte eetlust of voedingstoestand, kan extra aanvulling een goed idee zijn.

Op zoek naar een goed product
Vitamine B6 vormt een goede combinatie met L-lysine omdat het de opname ervan verbetert. Daarnaast is B6 zelf ook van belang voor de immuniteit omdat het nodig is voor de aanmaak van afweercellen.

Gratis persoonlijk advies? Mail ons!

Gevaren van het gebruik van L-lysine
L-lysine is erg veilig om te gebruiken. In normale, aanbevolen doseringen komen eigenlijk geen bijwerkingen voor. Er zijn een paar meldingen van spijsverteringsklachten. Er is een onderzoek gedaan waarbij bleek dat lysine nierschade kon veroorzaken. De gebruikte doseringen waren daarbij echter extreem hoog. Voor dieren is het dus zeker aan te raden je gewoon aan de gebruiksaanwijzing te houden.

Omdat lysine en arginine elkaars antagonisten zijn, kan langdurig gebruik van lysine ook de argininestatus verlagen. Geef lysine daarom apart van het voer en gebruik het steeds maximaal 2 maanden achtereen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter