• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 3 minuten

De 5 bewezen toepassingen van L-lysine

Er bestaan voedingssupplementen waar altijd wat onduidelijkheid omheen hangt. L-lysine is zo’n supplement. Is het nu wel of geen essentieel aminozuur? Het is het bekendst om zijn gebruik bij virusinfecties zoals een koortslip of niesziekte, maar is de effectiviteit ervan wel bewezen? Wij zetten de feiten graag voor je op een rijtje.

Wat is het?

L-lysine is voor verreweg de meeste diersoorten een essentieel aminozuur. Essentieel betekent dat het in voldoende mate met de voeding moet worden ingenomen, het lichaam kan het namelijk niet zelf aanmaken. Aminozuren zijn de bouwblokjes voor eiwitten die in het lichaam voor allerlei herstelwerkzaamheden worden gebruikt.

De ‘L’ voor de naam geeft aan dat dit het natuurlijke, goed opneembare aminozuur is.

Rol van lysine in het lichaam

Het lichaam gebruikt dit aminozuur voor de aanmaak van enzymen, hormonen en antilichamen én voor de aanmaak van bot en collageen. Het komt veel voor in spierweefsel en helpt de opname van calcium vanuit de darm. De meest opvallende eigenschap is de werking tegen virale infecties in algemene zin.

Een mogelijk lysinetekort kun je herkennen aan

 • angst
 • spierzwakte
 • chronische vermoeidheid, afnemend concentratievermogen
 • vertraagde groei
 • bloedarmoede
 • verminderde immuniteit

Dit zijn stuk voor stuk signalen om serieus te nemen en ook vrij aspecifiek, er kan van alles aan de hand zijn. Het is aan de behandelaar om een diagnose te stellen en een behandelplan te maken.

Waar kun je lysine bij toepassen?

 1. Virale infecties zoals niesziekte, rhinopneumonie, wratjes en kennelhoest
  De antagonist (stof met tegengestelde werking) van lysine is arginine. Deze stof dient als voedingsbodem voor virussen. Onderzoek heeft aangetoond dat als de verhouding tussen lysine en arginine maar groot genoeg is (dus veel lysine en weinig arginine) virussen zich niet goed kunnen voeden en vermenigvuldigen. Het effect is het grootst bij bepaalde herpesvirussen, maar lysine kan ook goed bij een algeheel verminderde weerstand worden gebruikt. Omdat arginine en lysine een competitie met elkaar aangaan om opgenomen te worden in de darm, kun je een voedingssupplement met lysine voor het beste resultaat beter apart van het voer geven.
 2. Angsten en gebrek aan concentratie
  Verschillende studies laten zien dat langdurig te lage lysine-inname van kan zorgen voor minder stressbestendigheid en het toenemen van angst. In dierstudies is duidelijk geworden dat dit aminozuur invloed heeft op de serotoninehuishouding en daarmee van invloed is op de stressbestendigheid én op darmklachten in relatie met stress.
 3. Spierzwakte
  Lysine komt veel voor in het spierweefsel. Onderzoek heeft aangetoond dat extra lysine-inname gedurende 2 maanden de spierkracht doet toenemen. Dit onderzoek is gedaan bij mannen met zowel een goede als een te lage voedselinname. Voor dieren kunnen we het dus mogelijk gebruiken bij een verminderde eetlust en er kans is op spieratrofie.
 4. IJzer- en calciumtekort
  Lysine verbetert de ijzeropname en kan de ijzerstatus verder verbeteren als ijzersuppletie onvoldoende resultaat heeft. Ook verbetert het de calciumopname. Bij beide tekorten moet natuurlijk wel goed gekeken worden naar wat de oorzaak van het tekort is. Eventuele onderliggende aandoeningen en/of verkeerde voeding moeten worden aangepakt.
 5. Botopbouw, collageenvorming en versterking bindweefsel
  Vooral in de groei is lysine belangrijk om een gezond bewegingsapparaat te kunnen ontwikkelen. Als er twijfels zijn of je dier het wel genoeg binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een slechte eetlust of voedingstoestand, kan extra aanvulling een goed idee zijn.

Op zoek naar een goed product

Vitamine B6 vormt een goede combinatie met L-lysine omdat het de opname ervan verbetert. Daarnaast is B6 zelf ook van belang voor de immuniteit omdat het nodig is voor de aanmaak van afweercellen.

Gratis persoonlijk advies? Mail ons!

Zijn er gevaren aan het gebruik?
L-lysine is erg veilig om te gebruiken. In normale, aanbevolen doseringen komen eigenlijk geen bijwerkingen voor. Er zijn een paar meldingen van spijsverteringsklachten. Er is een onderzoek gedaan waarbij bleek dat lysine nierschade kan veroorzaken. De gebruikte doseringen waren daarbij echter extreem hoog. Voor dieren is het dus zeker aan te raden je aan de gebruiksaanwijzing te houden.

Omdat lysine en arginine elkaars antagonisten zijn, kan langdurig gebruik van lysine ook de argininestatus verlagen. Geef lysine daarom apart van het voer en gebruik het steeds maximaal 2 maanden achtereen.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!