• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Help, mijn kat niest! Niesziekte?

Als je kat eens een keertje niest is er natuurlijk niet meteen reden voor paniek. Als het niezen echter vaak terugkomt of als er nog andere klachten bij optreden, kan er wel degelijk wat aan de hand zijn.

Wanneer naar de dierenarts

Rijd bij een enkele niesbui niet gelijk met gierende banden naar de dierenarts. Zijn er behalve het niezen ook andere symptomen zoals lusteloosheid en uitvloeiing (veel en/of geel snot of bloed) uit neus en ogen, wacht dan niet af, maar ga naar je dierenarts. Doe dat ook als er geen andere symptomen zijn, maar het niezen steeds terug blijft komen. De dierenarts kan een diagnose stellen en eventueel medicijnen voorschrijven. Afhankelijk van de precieze oorzaak, kun je vervolgens ook met natuurlijke middelen je dier helpen.

De meest voorkomende oorzaken van niezen

Niezen wordt opgewekt door irritatie in de neus. Het is een manier van het lichaam om bijvoorbeeld van stof af te komen. Maar er kunnen ook andere, serieuzere oorzaken zijn die ervoor zorgen dat een kat begint met niezen:

  • Niesziekte
  • Vreemd voorwerp in de neus (zoals een grasspriet)
  • Poliepen in de neusholte
  • Schimmelinfectie
  • Tumor

Over de niesziekte

Niesziekte is een veelvoorkomende aandoening bij katten. De acute versie kan levensbedreigend zijn. Er bestaat ook een chronische variant. Deze komt regelmatig voor bij katten die uit een overbevolkte situatie komen. Vooral erg jonge katten, oude katten en katten met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor infecties. Doordat de slijmvliezen bij een infectie geïrriteerd raken, kan er ook makkelijk een secundaire bacteriële infectie optreden. Dit is de reden dat de dierenarts (preventief) antibiotica kan voorschrijven.

Een kat met niesziekte herken je aan niezen, snot uit de neus, oogontsteking (vieze ogen), lusteloosheid en koorts. Doordat de slijmvliezen geïrriteerd zijn, heeft de kat vaak ook minder eetlust. Er bestaat gelukkig een vaccin tegen niesziekte. Ingeënte katten kunnen nog steeds een infectie doormaken, maar de symptomen zijn dan minder heftig.

Herpesvirus

Niesziekte bij katten kan veroorzaakt worden door het Feline Herpesvirus en door het Feline Calicivirus. Beide zijn eigenlijk weer groepen van specifieke groepen virussen. Virussen hebben namelijk de gewoonte om vaak te muteren.

Herpesvirussen veroorzaken onder andere ook koortslip bij mensen. Dit virus blijft altijd in het lichaam aanwezig. Als er geen symptomen zijn, is het inactief, maar het lichaam raakt het nooit meer helemaal kwijt. Als er een periode van verminderde weerstand aanbreekt, bijvoorbeeld door ziekte of stress (verhuizing, andere gezinssamenstelling), kunnen herpesvirussen weer actief worden. Hetzelfde geldt voor virussen die niesziekte veroorzaken.

Wat kun je eraan doen?

Als de dierenarts niesziekte heeft vastgesteld en het om een acute infectie gaat, is het belangrijk om de adviezen van de dierenarts te volgen. Daarnaast kunnen kruiden en voedingsstoffen helpen om de algehele weerstand van je dier te ondersteunen.

L-Lysine

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat een bijzondere werking heeft. Het verhoogt de weerstand, maar wel op een heel specifieke manier: het zorgt ervoor dat herpesvirussen (en daaraan verwante virussen) zich niet meer goed kunnen ‘voeden’ en daardoor weer inactief worden. Hierdoor verdwijnen de symptomen.

Aminozuren hebben veel functies in het lichaam en zo ook het aminozuur lysine. Het is nodig voor de vorming van antilichamen (toch weer dat immuunsysteem). Het komt tevens in een hoge concentratie voor in spier- en bindweefsel en is belangrijk voor de aanmaak van collageen.

Een tekort aan L-Lysine kan leiden tot concentratieklachten. Er is een verband gevonden tussen een tekort aan lysine en toename aan angst en stress. Lysine heeft namelijk een kalmerend effect op de serotoninereceptoren in het maag-darmstelsel.

L-Lysine kan preventief worden ingezet in een onderhoudsdosering. Dit kan helpen als je weet dat je een kat hebt doe gevoelig is voor is voor niesziekte en er iets stressvols te gebeuren staat, zoals verhuizen of Oudjaar. Als er al symptomen van milde niesziekte zijn, kan een hogere dosering gebruikt worden en horen de klachten vlot af te nemen.

L-Lysine kan het beste worden gecombineerd met vitamine B6. Deze B-vitamine versterkt de werking van lysine en heeft zelf ook een belangrijke rol in het gezond houden van het immuunsysteem.

Slijm

Als een kat veel last heeft van slijmvorming in de neus, kan het helpen om druppels te geven die het slijm in de bijholtes van de neus opruimen. Ook zijn er middelen die de slijmvliezen verzorgen en de luchtwegen helpen vrij te houden. Neem contact met ons op voor een uitgebreid advies.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!