• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Help, mijn kat niest! Niesziekte?

Als je kat eens een keertje niest is er natuurlijk niet meteen reden voor paniek. Als het niezen echter vaak terugkomt of als er nog andere klachten bij optreden, kan er wel degelijk wat aan de hand zijn.

Wanneer naar de dierenarts

Rijd bij een enkele niesbui niet gelijk met gierende banden naar de dierenarts. Zijn er behalve het niezen ook andere symptomen zoals lusteloosheid en uitvloeiing (veel en/of geel snot of bloed) uit neus en ogen, wacht dan niet af, maar ga naar je dierenarts. Doe dat ook als er geen andere symptomen zijn, maar het niezen steeds terug blijft komen. De dierenarts kan een diagnose stellen en eventueel medicijnen voorschrijven. Afhankelijk van de precieze oorzaak, kun je vervolgens ook met natuurlijke middelen je dier helpen.

De meest voorkomende oorzaken van niezen

Niezen wordt opgewekt door irritatie in de neus. Het is een manier van het lichaam om bijvoorbeeld van stof af te komen. Maar er kunnen ook andere, serieuzere oorzaken zijn die ervoor zorgen dat een kat begint met niezen:

 • Niesziekte
 • Vreemd voorwerp in de neus (zoals een grasspriet)
 • Poliepen in de neusholte
 • Schimmelinfectie
 • Tumor

Over de niesziekte

Niesziekte is een veelvoorkomende aandoening bij katten. De acute versie kan levensbedreigend zijn. Er bestaat ook een chronische variant. Deze komt regelmatig voor bij katten die uit een overbevolkte situatie komen. Vooral erg jonge katten, oude katten en katten met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor infecties. Doordat de slijmvliezen bij een infectie geïrriteerd raken, kan er ook makkelijk een secundaire bacteriële infectie optreden. Dit is de reden dat de dierenarts (preventief) antibiotica kan voorschrijven.

Een kat met niesziekte herken je aan niezen, snot uit de neus, oogontsteking (vieze ogen), lusteloosheid en koorts. Doordat de slijmvliezen geïrriteerd zijn, heeft de kat vaak ook minder eetlust. Er bestaat gelukkig een vaccin tegen niesziekte. Ingeënte katten kunnen nog steeds een infectie doormaken, maar de symptomen zijn dan minder heftig.

Herpesvirus

Niesziekte bij katten kan veroorzaakt worden door het Feline Herpesvirus en door het Feline Calicivirus. Beide zijn eigenlijk weer groepen van specifieke groepen virussen. Virussen hebben namelijk de gewoonte om vaak te muteren.

Herpesvirussen veroorzaken onder andere ook koortslip bij mensen. Dit virus blijft altijd in het lichaam aanwezig. Als er geen symptomen zijn, is het inactief, maar het lichaam raakt het nooit meer helemaal kwijt. Als er een periode van verminderde weerstand aanbreekt, bijvoorbeeld door ziekte of stress (verhuizing, andere gezinssamenstelling), kunnen herpesvirussen weer actief worden. Hetzelfde geldt voor virussen die niesziekte veroorzaken.

Wat kun je eraan doen?

Als de dierenarts niesziekte heeft vastgesteld en het om een acute infectie gaat, is het belangrijk om de adviezen van de dierenarts te volgen. Daarnaast kunnen kruiden en voedingsstoffen helpen om de algehele weerstand van je dier te ondersteunen.

L-Lysine

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat een bijzondere werking heeft. Het verhoogt de weerstand, maar wel op een heel specifieke manier: het zorgt ervoor dat herpesvirussen (en daaraan verwante virussen) zich niet meer goed kunnen ‘voeden’ en daardoor weer inactief worden. Hierdoor verdwijnen de symptomen.

Aminozuren hebben veel functies in het lichaam en zo ook het aminozuur lysine. Het is nodig voor de vorming van antilichamen (toch weer dat immuunsysteem). Het komt tevens in een hoge concentratie voor in spier- en bindweefsel en is belangrijk voor de aanmaak van collageen.

Een tekort aan L-Lysine kan leiden tot concentratieklachten. Er is een verband gevonden tussen een tekort aan lysine en toename aan angst en stress. Lysine heeft namelijk een kalmerend effect op de serotoninereceptoren in het maag-darmstelsel.

L-Lysine kan preventief worden ingezet in een onderhoudsdosering. Dit kan helpen als je weet dat je een kat hebt doe gevoelig is voor is voor niesziekte en er iets stressvols te gebeuren staat, zoals verhuizen of Oudjaar. Als er al symptomen van milde niesziekte zijn, kan een hogere dosering gebruikt worden en horen de klachten vlot af te nemen.

L-Lysine kan het beste worden gecombineerd met vitamine B6. Deze B-vitamine versterkt de werking van lysine en heeft zelf ook een belangrijke rol in het gezond houden van het immuunsysteem.

Slijm

Als een kat veel last heeft van slijmvorming in de neus, kan het helpen om druppels te geven die het slijm in de bijholtes van de neus opruimen. Ook zijn er middelen die de slijmvliezen verzorgen en de luchtwegen helpen vrij te houden. Neem contact met ons op voor een uitgebreid advies.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

11 reacties

 1. M Vreede schreef:

  hallo,

  ik heb een kitten van 9 weken mag ik dan al l lysine van groene os gebruiken hij niest en heeft last van zijn keel kan morgen pas terecht bij de dierenarts de persoon bij wie ik de kitten gekocht had zij dat zij in de tuin was ontsnapt en door de regen nat is geworden en daarom zo verkouden is maar heb erg mijn twijfels.en hoeveel zou ik aan een kitten van 9 weken mogen geven en hoe vaak.heb wel neusdruppels voor baby,s gekocht dat mocht ik wel gebruiken.

 2. ron elfrink schreef:

  Mijn kat niest een dag of 4 ( hij is verkouden ) Kan dit kwaad? Of moet ik het even aankijken? We zijn terslotte allemaal wel eens verkouden

  • Melody Cool schreef:

   Beste Ron,

   Ik zou voor de zekerheid de dierenarts even bellen. iIj kunnen verder uitvragen wat de andere symptomen zijn en dus bepalen of een bezoek zinnig is of dat het nog even aangekeken kan worden.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Leon schreef:

  Wat fijn om te lezen dit.. mijn dochter heeft twee katten en ze nieste heel vaak de afgelopen tijd. De dieren dokter wist zelf ook niet echt wat er aan de hand was.. wij dachten zelf gewoon aan het stof dat in huis lag. https://www.dierengemak.nl/katten/

 4. Gwen schreef:

  Hoi hoi,

  Mijn kat is drager van niesziekte. Is toen hij nog net geen jaar was heel ziek geweest ervan. Nu is hij pas 4jaar geworden en hij is nu een dag heeel veel aan het niezen.
  Verder geen symptomen – eet en drinkt nog. Oogjes zijn nog oke. Maar echt wel om het uur niest hij 5-6x achter elkaar.
  Moest deze reactie op tijd gelezen worden: moet ik meteen naar de dierenarts gaan of mag ik even afwachten nog? Hij heeft dit nog al wel gehad maar toen niet zoveel.
  Bedankt!

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Gwen,

   Wat vervelend dat je kat hier last van heeft.
   Bij twijfel over het raadplegen van je dierenarts adviseren we altijd om ze te bellen. Niet afwachten dus.

   Mocht je een gericht advies van ons willen hebben (nadat je je eigen dierenarts hebt geraadpleegd) over de natuurlijke mogelijkheden die er zijn voor de ondersteuning bij niesziekte dan ben je welkom om ons hiervoor te mailen op info@degroeneos.nl of te bellen op ons dierenartsenspreekuur: elke woensdag en vrijdag van 9.00-10.00 uur.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 5. Tomas schreef:

  Beste Gwen,

  een vriend van me heeft hetzelfde probleem, met zijn kat weliswaar.
  Het verhaal van jou is 2 druppels water als dat van zijn kat
  Heb heb je al enige feedback gehad van je dierenarts?

 6. Linda schreef:

  Hoe sta je tegenover het jaarlijks opnieuw laten inenten van volwassen katten? Is het echt nodig of heeft een (gezonde) kat dan wel voldoende weerstand opgebouwd?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Linda,

   Bedankt voor je bericht.

   Uiteraard is het voor iedereen anders en dus een persoonlijke afweging of je je kat wel/niet jaarlijks laat vaccineren. Ook is het afhankelijk van de gezondheid van het dier in kwestie. Het jaarlijks inenten hoeft niet altijd nodig te zijn in geval van niesziekte. Door middel van een titerbepaling (Vaccicheck) kan gemeten worden in hoeverre je kat nog voldoende antistoffen tegen deze ziekte heeft en aan de hand daarvan kan bepaald worden of vaccineren wel/niet nodig is. Uiteraard is een goede weerstand de beste basis voor een gezonde kat:-).

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 7. I. Henkes schreef:

  Die L-lysine is leuk, maar als je kat al op rauw voer staat, heeft dat absoluut geen zin meer. Dat zit al in het voer en een verhoogde dosis doet niets. Andere tips??

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Irene,

   Bedankt voor je bericht.

   Helaas krijgen nog niet zoveel katten rauw voer. En vitamine B6 is een waardevolle ondersteuning in ons L-lysine en B6 product. Mocht je andere tips van ons willen dan denken we met meer informatie over de betreffende kat graag verder met je mee. Ja kan ons hiervoor mailen op info@degroeneos.nl

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter