• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Kun je supplementen beter apart of over het voer geven? + een handig recept om poeders in te verstoppen!

Als je een voedingssupplement voor je hond, kat of paard koopt, wil je natuurlijk dat het zo goed mogelijk werkt, anders is het gedeeltelijk zonde van je geld.

Of je een poeder of druppels gewoon over het voer kunt doen of beter apart kunt toedienen, hangt af van de stof en het doel, maar er zijn wel een aantal richtlijnen en handige tips voor te geven!

Apart van het voer

Aminozuren
Aminozuren, de bouwstoffen van eiwit, kunnen over het algemeen beter apart van het voer aan het dier gegeven worden. Een voorbeeld hiervan is L-lysine & B6.

De reden dat deze supplementen beter apart gegeven kunnen worden is dat aminozuren een ‘competitie’ met elkaar kunnen aangaan om de opname in de bloedbaan in de dunne darm. Glutamine en lysine delven dan het onderspit waardoor het middel minder werkzaam is.

Leverkruiden
Ook de meeste kruiden die gegeven worden om de spijsvertering te stimuleren, zoals Lever Compositum, kunnen het beste een half uur voor de maaltijd gegeven worden.

Deze typische leverkruiden zoals mariadistel en engelwortel werken het sterkst op een ‘schoon slijmvlies’ wat eigenlijk zoveel betekent dat het dier niet nét gegeten heeft. De bitterstoffen in de kruiden gaan dan direct aan de slag om de lever en de maag wakker te schudden. Alle spijsverteringssappen zijn dan in gereedheid gebracht om de voedingsstoffen optimaal te verwerken.

Als je naast supplementen ook homeopathie toepast, moet dat ook op schoon mondslijmvlies gegeven worden omdat het dan beter wordt opgenomen.

Probiotica
Ook veel probiotica kunnen beter vóór het eten – en dus apart van het voer – gegeven worden.

Bij een goed probioticasupplement is er namelijk nagedacht over hoe de nuttige bacteriën het maagzuur overleven en daadwerkelijk in de darmen aankomen om daar hun werk te doen.

Bij de meeste merken moet het daarvoor niet tegelijk met het voer worden gegeven. Je kunt je wel voorstellen dat als probiotica in een volle maag terechtkomen, ze veel langer in het zure milieu van de maag verblijven, waardoor er minder overblijven. Bij het samenstellen van een probiotica wordt als het goed is rekening gehouden met het feit dat er altijd bacteriën onderweg naar de darm zullen afsterven. Daarom is het belangrijk dat de bacteriën in het supplement voldoende hoog zijn gedoseerd.

Het doel heiligt de middelen?

Voor de meeste dieren is de makkelijkste oplossing om het supplement aan te maken met een beetje water (eventueel met iets lekkers zoals appelmoes of een beetje zachtvoer) en dat op te zuigen in een plastic injectiespuitje zonder naald. Daarmee kun je dan het middel in de bek spuiten.

Voor sommige dieren levert dit echter veel stress op. Stress heeft op bijna alle klachten een negatieve invloed en kan daarmee de werking van het middel nadelig beïnvloeden. Je kunt er dan voor kiezen om de supplementen tóch over het voer te geven. Dit is tenslotte nog altijd beter dan niets!

Supplementen toedienen zonder stress

Een andere mogelijkheid voor poeders (zoals bij de aminozuren) en druppels is ze te verstoppen in blokjes kokosolie. Ook heel handig voor kieskeurige dieren. Deze kokosolie-verstop-blokjes kun je heel makkelijk zelf maken:

Je hebt nodig

 • IJsblokjesvorm
 • Kokosolie
 • Supplementen die je wilt geven
 • Pannetje
 • Klein roerstokje zoals een eetstokje of satéprikker

Je doet

 • Smelt de kokosolie in het pannetje op laag vuur.
 • Neem de pan van het vuur en verdeel de kokosolie over de ijsblokjesvorm. Ieder vakje hoeft echt maar een klein laagje, anders is het veel te veel en schiet je ook je doel voorbij om het apart van het eten te geven.
 • Nu ga je snel te werk en voeg je per vakje de dosering van het supplement toe die je per keer wilt geven.
 • Roer het poeder of de druppels door de vloeibare kokosolie en laat het opstijven.

Je hebt nu voor een paar dagen vooruit een handige, gezonde en lekkere manier om een supplement aan je dier te geven!

Tip!
De meeste dieren eten graag kokosolie. Als dat bij die van jou niet het geval is, maak de blokjes dan vooral niet te groot. Je kunt ook extra smaakmakende kruiden toevoegen die je dier wel lekker vindt: bijvoorbeeld fenegriek of knoflook. Voor honden en katten kun je er ook nog een klein beetje bottenbouillon bijdoen. Niet te veel water toevoegen, dan stijven de blokjes niet goed op.

In de voerbak
Voor de meeste diereigenaren blijkt het in de praktijk toch vaak het makkelijkste om kruiden en poeders over het voer of door iets lekkers te doen. Gelukkig kan dat met verreweg de meeste middelen ook zonder problemen!

Weet je het niet zeker? Vraag ons om advies!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

6 reacties

 1. martine van dam schreef:

  Het is voor mij gelukkig nooit moeilijk om medicijnen toe te dienen.
  Een tabletjes gaat als volgt. Ik ga achter de kat staan en leg mijn hand over zijn kop. met de vingersdruk ik op de wangspieren.Dan gaat zijn bekje op en leg ik het tablet of korrel op de tong, bekje dicht en over de
  keel strijken. Een en ander onder het houden van een vriendelijk praatje en het werkt perfect.
  Bedankt voor de leuke prima tips.

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie Martine!
   Fijn dat het bij jouw kat zo makkelijk gaat. Zeker voor tabletjes is dit inderdaad een eenvoudige manier van toedienen.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Renee de Korte schreef:

  Mag je glutamine ook oplossen in water en dit gewoon op laten likken?
  Ben benieuwd naar Uw reactie.

  Met vr gr Renee de Korte

  • Melody Cool schreef:

   Beste Renee,

   Jazeker mag dit! Ik ken niet veel dieren die dit zo zouden eten, maar als het werkt is het helemaal prima. Het gaat erom dat het vooral het liefste apart van de maaltijd gegeven wordt i.v.m. de competitie die de aminozuren met elkaar aangaan. De glutamine is dan mogelijk minder werkzaam.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 3. Margriet schreef:

  Hallo. Ik heb een heerlijke pot zelfgemaakte bottenbouillon staan (wel 12 uur geprutteld in de oven op 70/80gr). Dit is bedoeld om te helpen bij het herstel van het darmslijmvlies van mijn hond na giardia. Ik weet zeker dat mijn hond het heerlijk gaat vinden. Maar hiernaast ga ik ook L-Glutamine geven. Het advies is, om dit in wat water op te lossen en te geven apart van het -koolhydraatarme- voer. Maar zou het wel in de bouillon kunnen?
  Verdere probiotica komen pas later in het proces van herstel.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Margriet,

   L-Glutamine is een aminozuur. Het kan een verminderde werking hebben als het gegeven wordt samen met een eiwitbron, vandaar het advies om het los van de voeding te geven. Je hond gaat vast heerlijk van de bouillon smullen:-)!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter