• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Een angstige hond moet je niet negeren

Omgaan met de (vuurwerk)angst van je hond

‘Vroeger’ dachten we dat honden (en andere dieren) geen emoties hadden. Inmiddels weten we wel beter. Het feit dat hier steeds meer kwalitatief goed onderzoek naar wordt gedaan heeft geleid tot het achterhalen van ooit veel gehoorde adviezen. Ken je ‘m nog? ‘Je moet angst bij je hond negeren’. Niks is minder waar!

Negeren is onmogelijk

Als je hond bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk of onweer, is het negeren van je hond om meerdere reden een slecht idee. Ten eerste is je hond negeren verschrikkelijk moeilijk. Iedere keer als je naar hem kijkt, iets tegen hem zegt ben je hem namelijk niet aan het negeren. En dat doe je waarschijnlijk vaker dan dat je zelf denkt. Om dit echt consequent uit te voeren is bijna onmogelijk en niet effectief.

Wat is angst?

Definitie: een beklemmende, onaangename emotionele toestand veroorzaakt door sterke negatieve verwachtingen (`gevaar’); leidt tot verhoogde waakzaamheid, toegenomen activiteit van het autonome zenuwstelsel (hartkloppingen, beven e.d.) en spierspanning.

Het autonome zenuwstelsel kunnen we niet beïnvloeden, het regelt bijna alle onbewuste functies van het lichaam, zoals ademhaling, spijsvertering, hartslag, bloeddruk, spijsvertering en stofwisseling. In geval van angst zal het sympathische zenuwstelsel geactiveerd worden: adrenaline komt vrij en het dier kan vluchten en vechten; kortom, reageert angstig. Het stelt het lichaam in staat om snel in actie te komen.

Hoe ontstaat angst?

Er kunnen verschillende factoren meespelen bij het ontstaan van angst:

 • genetische aanleg
 • (vroege) socialisatie niet in orde (bijvoorbeeld te vroeg weg bij de moeder)
 • ziekte/pijn
 • trauma (vuurwerk, ongeluk)
 • relatie met leefgenoten  (verstoorde relatie met eigenaar, veel stress in huis bijvoorbeeld door een scheiding)
 • huisvesting niet goed
 • leefomstandigheden (inclusief verhuizing)
 • te weinig/te veel beweging en uitdaging
 • voeding (bijvoorbeeld te energierijk, energie niet kwijt kunnen)
 • hormonen

Hoe herken je angst bij je hond?

 • lage lichaamshouding
 • oren naar achteren
 • staart laag of zelfs tussen de poten
 • opgezette vacht
 • trillen
 • urine laten lopen
 • piepen
 • vluchten
 • verstoppen
 • haren verliezen
 • veranderingen in eetlust
 • maag-darmproblemen

Gedrag versus emotie

Negeer je een angstig kind ook? Ga je wachten tot het kind gedrag laat zien wat je prettiger vindt tot je hem of haar een knuffel geeft? Nee toch? Angst is een emotie en geen gedrag op zich. Angst is zelfs een emotie die een dier blokkeert om goed te leren. Het gedrag gaat op de automatische piloot. Om te weten hoe we gedrag wél kunnen beïnvloeden, is het belangrijk iets te weten van de basisprincipes over hoe dieren leren.

Operante conditionering

Bij het leerprincipe ‘operante conditionering’ gaat het erom dat je dier leert dat hij invloed heeft op de omgeving door middel van het tonen van bepaald gedrag. Hij leert bijvoorbeeld dat als hij eerst netjes gaat zitten voordat hij een straat oversteekt, hij een snoepje krijgt. Het gaat om een actief denkproces. Bij een negatieve emotie als angst is er geen sprake meer van een actief denkproces.

Klassieke conditionering

Bij ‘klassieke conditionering’ gaat het over een automatische reactie, zoals bij Pavlov en zijn kwijlende honden als er een bel ging. De bel was de voorspeller van voedsel geworden. Bij mij thuis is de hond de bel geworden. De katten hebben namelijk geleerd dat ze eten krijgen als de hond en ik terugkomen van de eerste ochtendwandeling en na de wandeling om 17.00 uur.  Sla ik die laatste over omdat we tussen de middag (waarna er niet wordt gevoerd) lang zijn weggeweest, dan lijkt hun hele biologische klok in de war te zijn en kunnen ze niet meer goed voorspellen wanneer ze om eten kunnen vragen.

De emotie veranderen

De angst van je hond is een onvrijwillige reactie en kan niet gestimuleerd worden door je hond op dat moment te aaien, iets lekkers aan te bieden of met hem te spelen. Sterker nog, je hebt kans dat je de emotie van je hond juist ten positieve verandert waardoor er ruimte ontstaat om ander gedrag aan te leren! Gedragsspecialisten maken hier wel gebruik van onder de noemer ‘counter conditioning’.

Negeer je hond niet als hij angstig is! Ga aan de slag om de emotie van je hond te veranderen, zodat hij ook weer kan leren. Roep bij ernstige klachten altijd de hulp in van een gedragstherapeut. Deze kan je een gericht en individueel advies geven.

Er kan ook ondersteund worden met natuurlijke middelen om je dier te helpen zich te ontspannen zodat het wat makkelijker wordt de emotie te beïnvloeden. Te denken valt hierbij kruiden als valeriaan, lindebloesem, hop en passiebloem.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

7 reacties

 1. Gebaseerd op ruim 20 jaar ervaring als professioneel “gedragsexpert” ben ik ervan overtuigd, dat de hier beschreven benadering de enige juiste is!

 2. Tieneke de Groot schreef:

  Onze hond Gijs gaat het liefst naar buiten, hij wordt er niet warm of koud van. Zijn zus Saar daarentegen doodsbang. Eerste jaar niet. Tweede jaar heel erg. Negeren van gedrag hielp niets ernstige angst. Vreselijke medicatie gehad. Sinds 4 jaar intensief bezig: masseren, uitdagen naast zitten lezen , niet ; ach wat zielig maar: het is goed, niets aan de hand en andere medicatie waardoor ze oudjaarsdag goed doorkomt. Het is heerlijk om iets te kunnen doen op een goede manier. Negeren maakte ons allemaal ongelukkig, was/voelde onnatuurlijk. Nu zien we niet meer op tegen oud en nieuw. Leuk is anders maar ze loopt nu wel mee met haar broer!!!

 3. coby elleman schreef:

  nou dan weet ik zeker dat ik het al bijna 40 jaar goed gedaan heb bij mijn boxers ,geeft mij een goed gevoel .

 4. Lucy schreef:

  Ik heb een hondje van 12 maanden (1 jaar) gekocht via marktplaats.
  De eigenaar lijkt aardig maar we merken dat de hond heel erg bang is.
  Als we haar willen aaien doet ze alsof we haar iets willen doen.
  Ze gaat meteen zakken met haar hoofd en gaat liggen of stijf staan.
  Ik heb vermoeden dat ze mishandeld werd omdat ze elke keer doet alsof we haar iets willen doen.
  Bij ketting om om uit te laten.
  Bij aaien.
  Bij optillen worden we zelfs gebeten (gelukkig niet door)
  Ze loopt de hele dag gezakt/krom met haar staart tussen haar benen en oren naar achteren.
  Ze probeerde al 2x weg te rennen toen ik de deur open deed en toen ik haar wilde pakken wilde ze me bijten.
  We maken ins echt zorgen voor haar want een hondje van haar leeftijd zou blij moeten zijn en ze speelt ook niet.
  We hebben haar nu 5 dagen en nu merkt ze dat we haar liefde geven en komt nu wel naar ons toe maar als je haar onverwacht gaat aaien doet ze nogsteeds alsof we haar iets gaan doen.
  HELP

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Lucy,
   Je moet hiermee naar een dierenarts, als ze een toyras is kan ze ook hoofdpijn hebben. Sowieso kan het ook een uiting zijn van pijn ergens anders. Daarnaast kan je dierenarts je dierenarts je ook helpen met gedragstherapie (als dat het probleem is) en die kan je ook helpen met het juridische stuk. Maar het belangrijkste is dat je hondje geholpen wordt want dit klopt inderdaad niet. Als er een diagnose is van een dierenarts kunnen wij je eventueel weer verder helpen. Het beste kun je dan een mail sturen naar info@degroeneos.nl
   Heel veel succes!

 5. P. Kalshoven schreef:

  Goed bovenstaand advies!

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste heer/mevrouw Kalshoven,
   Bedankt voor je reactie, fijn dat het artikel als nuttig wordt ervaren!
   Met vriendelijke groeten,
   Aukje, de Groene Os

Laat een reactie achter