• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 3 minuten

Astragalus membranaceus: krachtige plant met een oude geschiedenis

Astragalus membranaceus, in de Traditionele Chinese Geneeskunde ook bekend als Huang Qi, is een opmerkelijke plant die al eeuwenlang wordt gewaardeerd vanwege zijn medicinale toepassingen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de botanische kenmerken, medicinale toepassingen en historische weetjes van Astragalus membranaceus.

Vlezige hokjespeul

Astragalus (ook wel Vlezige of Vliezige Hokjespeul genoemd) maakt deel uit van de grote familie der vlinderbloemigen. Hij is met name verwant aan de  erwt. Astragalus is geen bedreigde plant: hij komt oorspronkelijk uit China, maar groeit in allerlei delen in de wereld heel gemakkelijk. Wel is het bij dit plantje belangrijk om een betrouwbare leverancier te hebben. Er zijn namelijk enorm veel variëteiten, waarvan sommige medicinaal zijn en sommige potentieel giftig. Ze lijken ook nog eens op elkaar; het is belangrijk dat de inkoper zeker weet dat het om de goede Astragalus gaat.

astragalus wortels
Wist je dat? De verschillende variëteiten van Astragalus zo veelvoorkomend zijn en op elkaar gelijkend, dat het soms tot jarenlange discussies leidt. Er is zelfs verwarring over de plant Astragalus americana, een veelvoorkomend onkruid in Noord Amerika. Steeds meer botanisten zijn van mening dat deze plant dezelfde eigenschappen heeft als de Astragalus membranaceus en mogelijk zelfs dezelfde plant is.

Astragalus membranaceus is een vaste plant die gedijt in droge en zanderige bodems. Zijn kenmerkende vele stengels kunnen 30 tot 60 centimeter hoog worden. De plant heeft een gedrongen uiterlijk en ontwikkelt bladeren die bestaan uit kleine, geveerde deelblaadjes. Deze bladeren zijn zilverachtig groen van kleur en bedekt met fijne haartjes, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.

Wat betreft de bloemen van Astragalus membranaceus: ze hebben meestal lichtgeel tot bleek violette tinten en worden in trossen geproduceerd. De bloemen zijn klein, maar talrijk, en hebben vijf bloemblaadjes die in de vorm van een vlinder zijn gerangschikt. Deze aantrekkelijke bloemen trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de voortplanting van de plant.

De wortels van Astragalus membranaceus zijn de meest waardevolle delen van de plant voor medicinale toepassingen. Het gebruikte deel is de volwassen wortel van ten minste drie jaar oud. De wortels hebben een langwerpige vorm en kunnen tot wel 90 centimeter diep groeien. Ze zijn vlezig en hebben een lichtzoete smaak.

Adaptogene plant met immuunversterkende eigenschappen

De medicinale toepassingen van Astragalus membranaceus hebben een lange geschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen: hij kan het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress en ziekten verbeteren. Dit zijn enkele van de belangrijkste medicinale toepassingen van Astragalus membranaceus:

 • Immuunversterking
  Astragalus wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Het bevat actieve verbindingen, zoals astragalosiden, die de productie van witte bloedcellen stimuleren en de weerstand tegen infecties kunnen verbeteren.
 • Verbetert energie en vitaliteit
  Astragalus staat bekend om zijn vermogen om vermoeidheid te verminderen en de algehele energie en vitaliteit te verbeteren. Het kan helpen bij het verlichten van vermoeidheid en het stimuleren van de fysieke en mentale energie.
 • Beschermt het hart
  Astralagus heeft cardioprotectieve eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Het kan de bloeddruk verlagen en de bloedvaten ontspannen, waardoor de bloedstroom wordt verbeterd.
 • Ontstekingsremmend
  Astragalus heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit maakt het nuttig bij aandoeningen zoals artritis, luchtwegaandoeningen, urineweginfecties en andere ontstekingsziekten.
 • Antioxidantwerking
  Astralagus bevat antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen (schadelijke moleculen die celbeschadiging kunnen veroorzaken). Dit kan bijdragen aan de verouderingsvertraging en het verminderen van het risico op chronische ziekten.
 • Stimuleert de spijsvertering
  Astragalus kan de spijsvertering verbeteren door de productie van maagsappen te stimuleren en de spijsvertering van voedingsstoffen te vergemakkelijken.
 • Ondersteunt de nieren
  In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Astragalus vaak gebruikt om de nierfunctie te ondersteunen en de gezondheid van de urinewegen te bevorderen. Dit gebeurt o.a. door het ondersteunen van de doorbloeding, wat belangrijk is bij het gezond helpen houden van de nieren.

Een lange geschiedenis en modern gebruik

Het gebruik van Astragalus in de traditionele Chinese geneeskunde dateert meer dan tweeduizend jaar terug. Het is een van de belangrijkste kruiden in de Chinese kruidenleer en wordt vaak gecombineerd met andere kruiden om de algehele gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Maar niet alleen in China, ook in andere Aziatische landen zoals Korea en Japan wordt het gebruikt in traditionele kruidengeneeskunde.

Astragalus werd vroeger als een waardevol kruid beschouwd en vaak gereserveerd voor keizers en hoogwaardigheidsbekleders in het oude China vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt deze plant vaak geassocieerd met een lang leven en wordt het gebruikt om de levensduur te verlengen en veroudering te vertragen. Gelukkig is het tegenwoordig alom verkrijgbaar voor mens en dier!

In de moderne tijd heeft Astragalus membranaceus de aandacht getrokken van wetenschappers over de hele wereld. Er is veel onderzoek gedaan naar de potentiële gezondheidsvoordelen van de plant, en sommige studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd met betrekking tot zijn immuunversterkende en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Heb je een vraag of opzoek naar gratis advies?

Ben je op zoek naar advies over onze producten of supplementen? Stuur ons gerust een bericht! Onze producten zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl voor je dier.

Onze medewerkers hebben kennis van zaken en helpen je graag verder.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!