• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens
 • Leestijd: 4 minuten

Het belang van een gezonde bloedsomloop voor je dier

Een gezonde bloedsomloop is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn van mens en dier. Bij mensen staat dit volop in de belangstelling omdat hart- en vaataandoeningen veel voorkomen. Bij dieren wordt dit belang vaak over het hoofd gezien, terwijl een efficiënte bloedsomloop essentieel is om de verschillende lichaamsfuncties te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het dier een actief en gezond leven leidt.

In dit artikel lees je hoe supplementen en kruiden kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde bloedsomloop bij dieren.

De basis van de bloedsomloop

De bloedsomloop is het transportsysteem van het lichaam van een dier, vergelijkbaar met het wegennetwerk van een stad. Het bestaat uit het hart, bloedvaten (aderen, slagaders en haarvaten), en het bloed zelf. Het primaire doel van de bloedsomloop is om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren naar de verschillende cellen en weefsels van het lichaam, terwijl het afvalstoffen en kooldioxide wegneemt. Een gezonde bloedsomloop is belangrijk voor:

1. Zuurstoftoevoer

Een goed functionerende bloedsomloop zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed naar de cellen wordt getransporteerd. Zuurstof is essentieel voor cellulaire ademhaling, wat resulteert in energieproductie. Zonder voldoende zuurstof kunnen cellen niet optimaal functioneren en dat leidt tot vermoeidheid en zwakte bij dieren.

2. Voedingsstoffen

De bloedsomloop transporteert niet alleen zuurstof, maar ook voedingsstoffen (zoals glucose en aminozuren) naar de cellen. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor groei, herstel en het in stand houden van de verschillende lichaamsfuncties. Een gebrekkige bloedsomloop kan leiden tot voedingstekorten, gewichtsverlies en het niet goed kunnen functioneren van het lichaam.

3. Warmteregulatie

Bloed transporteert niet alleen zuurstof en voedingsstoffen, maar ook warmte door het lichaam. Een gezonde bloedsomloop draagt bij aan de regulatie van de lichaamstemperatuur. Dit kan een punt van aandacht zijn voor oudere dieren en bij grote temperatuurschommelingen, denk aan paarden die buiten leven.

4. Afweersysteem

Het bloed speelt een cruciale rol in het immuunsysteem van dieren. Het transporteert immuuncellen en antilichamen naar de plaatsen waar ze nodig zijn om infecties te bestrijden. Een effectieve bloedsomloop is daarom van vitaal belang voor de immuniteit van een dier. Dit is ook belangrijk bij wondgenezing.

Voor welke dieren is extra aandacht nodig?

Zonder bloedsomloop is natuurlijk geen leven, dus in die zin is het voor álle dieren belangrijk. Maar ik bedoel natuurlijk welke dieren extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Honden en katten met gevoelige nieren

Enorm veel honden en katten krijgen, naarmate ze ouder worden, last van een verminderde nierfunctie. Nierfalen kan leiden tot serieuze gezondheidszorgen.

Om de nieren gezond te houden zijn gezonde voeding, voldoende vochtopname (uit de voeding en vers drinkwater) en het voorkomen van overmatig veel afvalstoffen belangrijk.

Wat hierbij ook vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de bloedcirculatie onderdeel kan uitmaken van het verbeteren van de niergezondheid.

Dieren met artrose

Gewrichten hebben een lage stofwisseling en er komen vaak gewrichtsproblemen bij onze dieren voor. Veel gewrichtsklachten zijn gebaat bij een verbeterde bloedcirculatie om de juiste nutriënten bij de gewrichten te krijgen en ontstekingsmediatoren juist af te voeren.

Oudere dieren

Bij senioren kan de bloedcirculatie afnemen, terwijl de vitaliteit en soepelheid van bewegen juist kan verbeteren als we dit ondersteunen.

Paarden met gevoelige hoeven

Paarden met slechte hoeven, zoals brokkelhoeven, zijn gebaat bij ondersteuning van de bloedsomloop, ook weer vanwege de aanvoer van nutriënten en afvoer van afvalstoffen.
Ook als onderdeel van een behandelplan bij hoefbevangenheid is aandacht voor de bloedcirculatie aan te raden.

Stalbenen

Bij stalbenen bij paarden zijn er vochtophopingen in de benen, doordat het paard te weinig stappen kan maken. Zeker oudere paarden kunnen hier last van krijgen en worden dan stijf. Deel van de oplossing is natuurlijk het paard minder op stal te zetten, maar mocht dat om wat voor reden dan ook niet (altijd) mogelijk zijn, kan ondersteuning van de bloedsomloop helpen.

Herstel van de spieren

Na een wedstrijd, zware training of na ziekte of operatie kunnen de spieren van je dier stijf zijn. Aandacht voor de doorbloeding, bijvoorbeeld met supplementen of massage, kunnen helpen te herstellen en weer soepel te bewegen.

Hou het lichaam in beweging
Naast gezonde voeding, is beweging onmisbaar voor een gezonde bloedsomloop.

Wat kunnen kruiden en voedingsstoffen betekenen?

Als je dier extra ondersteuning nodig heeft, of preventief iets kan gebruiken, denk dan aan de volgende supplementen:

 • Omega 3
  Omega-3-vetzuren, zoals die in vis- of algenolie, kunnen de bloedsomloop helpen verbeteren door het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde bloeddruk. Deze supplementen kunnen vooral gunstig zijn voor oudere dieren.
 • Antioxidanten
  Antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, kunnen helpen bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen en bij het behouden van een gezonde bloedsomloop. Ook antioxidanten uit bosbessen (Vaccinium myrtillus) kunnen hiervoor gebruikt worden.
 • Gember
  Bevordert de perifere bloedcirculatie, dus de doorbloeding naar de ledematen. Ook draagt het bij aan een normale bloedsuikerspiegel. Tot slot versterkt gember de hartspier en bloedvaten.
 • Rozemarijn
  Rozemarijn is een oude bekende voor een gezonde bloedsomloop en dat komt omdat het meerdere voordelen heeft. Het werkt ontkrampend op het gladde spierweefsel, terwijl het de hartfunctie versterkt. Het kan goed toegepast worden bij plotselinge schok of traumatische gebeurtenissen. Rozemarijn heeft daarnaast pijnstillende en kalmerende eigenschappen, terwijl het ook een algeheel tonic is voor hart en bloedvaten. Het versterkt hart en bloedvaten.
 • Meidoorn
  Al duizenden jaren wordt meidoorn gezien als een van de beste en veiligste natuurlijke middelen om hart en bloedvaten te ondersteunen. Moderne wetenschap ondersteunt dit met verschillende onderzoeken. Meidoorn verwijdt bloedvaten naar het brein en helpt de circulatie door heel het lichaam. Daarnaast is het een sterke antioxidant, wat een beschermde functie heeft voor o.a. het hart. Traditioneel wordt het ook gebruikt voor een gelijkmatig hartritme.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je regelmatig tips en artikelen over natuurlijke diergezondheid, gedrag en nieuws over onze producten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

MailChimp - Aanmeldformulier
Privacy *
Ik meld mij aan voor de volgende nieuwsbrieven *
Bezig met versturen

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!