Het belang van een gezonde bloedsomloop voor je dier
Een gezonde bloedsomloop is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn van mens en dier. Bij mensen staat dit volop in de belangstelling omdat hart- en vaataandoeningen veel voorkomen. Bij dieren wordt dit belang vaak over het hoofd gezien, terwijl een efficiënte bloedsomloop essentieel is om de verschillende lichaamsfuncties te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het dier een actief en gezond leven leidt.
In dit artikel lees je hoe supplementen en kruiden kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde bloedsomloop bij dieren.
De basis van de bloedsomloop
De bloedsomloop is het transportsysteem van het lichaam van een dier, vergelijkbaar met het wegennetwerk van een stad. Het bestaat uit het hart, bloedvaten (aderen, slagaders en haarvaten), en het bloed zelf. Het primaire doel van de bloedsomloop is om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren naar de verschillende cellen en weefsels van het lichaam, terwijl het afvalstoffen en kooldioxide wegneemt. Een gezonde bloedsomloop is belangrijk voor:
1. Zuurstoftoevoer
Een goed functionerende bloedsomloop zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed naar de cellen wordt getransporteerd. Zuurstof is essentieel voor cellulaire ademhaling, wat resulteert in energieproductie. Zonder voldoende zuurstof kunnen cellen niet optimaal functioneren en dat leidt tot vermoeidheid en zwakte bij dieren.
2. Voedingsstoffen
De bloedsomloop transporteert niet alleen zuurstof, maar ook voedingsstoffen (zoals glucose en aminozuren) naar de cellen. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor groei, herstel en het in stand houden van de verschillende lichaamsfuncties. Een gebrekkige bloedsomloop kan leiden tot voedingstekorten, gewichtsverlies en het niet goed kunnen functioneren van het lichaam.
3. Warmteregulatie
Bloed transporteert niet alleen zuurstof en voedingsstoffen, maar ook warmte door het lichaam. Een gezonde bloedsomloop draagt bij aan de regulatie van de lichaamstemperatuur. Dit kan een punt van aandacht zijn voor oudere dieren en bij grote temperatuurschommelingen, denk aan paarden die buiten leven.
4. Afweersysteem
Het bloed speelt een cruciale rol in het immuunsysteem van dieren. Het transporteert immuuncellen en antilichamen naar de plaatsen waar ze nodig zijn om infecties te bestrijden. Een effectieve bloedsomloop is daarom van vitaal belang voor de immuniteit van een dier. Dit is ook belangrijk bij wondgenezing.
Voor welke dieren is extra aandacht nodig?
Zonder bloedsomloop is natuurlijk geen leven, dus in die zin is het voor álle dieren belangrijk. Maar ik bedoel natuurlijk welke dieren extra ondersteuning kunnen gebruiken.
Honden en katten met gevoelige nieren
Enorm veel honden en katten krijgen, naarmate ze ouder worden, last van een verminderde nierfunctie. Nierfalen kan leiden tot serieuze gezondheidszorgen.
Om de nieren gezond te houden zijn gezonde voeding, voldoende vochtopname (uit de voeding en vers drinkwater) en het voorkomen van overmatig veel afvalstoffen belangrijk.
Wat hierbij ook vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de bloedcirculatie onderdeel kan uitmaken van het verbeteren van de niergezondheid.
Dieren met artrose
Gewrichten hebben een lage stofwisseling en er komen vaak gewrichtsproblemen bij onze dieren voor. Veel gewrichtsklachten zijn gebaat bij een verbeterde bloedcirculatie om de juiste nutriënten bij de gewrichten te krijgen en ontstekingsmediatoren juist af te voeren.
Oudere dieren
Bij senioren kan de bloedcirculatie afnemen, terwijl de vitaliteit en soepelheid van bewegen juist kan verbeteren als we dit ondersteunen.
Paarden met gevoelige hoeven
Paarden met slechte hoeven, zoals brokkelhoeven, zijn gebaat bij ondersteuning van de bloedsomloop, ook weer vanwege de aanvoer van nutriënten en afvoer van afvalstoffen.
Ook als onderdeel van een behandelplan bij hoefbevangenheid is aandacht voor de bloedcirculatie aan te raden.
Stalbenen
Bij stalbenen bij paarden zijn er vochtophopingen in de benen, doordat het paard te weinig stappen kan maken. Zeker oudere paarden kunnen hier last van krijgen en worden dan stijf. Deel van de oplossing is natuurlijk het paard minder op stal te zetten, maar mocht dat om wat voor reden dan ook niet (altijd) mogelijk zijn, kan ondersteuning van de bloedsomloop helpen.
Herstel van de spieren
Na een wedstrijd, zware training of na ziekte of operatie kunnen de spieren van je dier stijf zijn. Aandacht voor de doorbloeding, bijvoorbeeld met supplementen of massage, kunnen helpen te herstellen en weer soepel te bewegen.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!