De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Heeft je hond moeite met opstaan?

Moeite en tegenzin met opstaan is een veelvoorkomende klacht en een heel belangrijk signaal. Het is namelijk vaak het eerste pijnsignaal dat een hond laat zien bij gewrichtsaandoeningen. Als je pijn op tijd herkent, kan erger worden voorkomen.

Hoe herken je pijn?


Het lijkt zo normaal, een oudere hond die last heeft van stramme gewrichten en met moeite uit z’n mand komt. Maar dat is het niet. Als een hond moeite heeft met opstaan kan dit een van eerste tekenen zijn dat een hond pijn aan zijn gewrichten heeft.
Het kan nog subtieler, zoals niet meer zo enthousiast naar buiten willen, niet of minder goed luisteren naar de commando’s  ‘zit’ en ‘af’ of langer blijven liggen als de deurbel gaat.

Hoe een dier precies pijn laat zien kan individueel enorm verschillen. Wees vooral alert op gedragsveranderingen. Andere tekenen die kunnen wijzen op pijn zijn:

 • Anders bewegen, denk aan kreupelheid of stijfheid
 • Afwijkend liggen of zitten, bijvoorbeeld scheef
 • Terugtrekken bij aanraken, niet meer geaaid willen worden op een plek die zeer doet
 • Piepen, janken
 • Agressie
 • Speelgedrag kan veranderen
 • Onrustig zijn in huis, ijsberen*
 • Likken en kauwen aan poten*

*Hier kan sprake zijn van stereotiep gedrag wat endorfines vrijmaakt, een soort lichaamseigen pijnstillers.

Dit lijstje is verre van compleet. De uiting van pijn verschilt per dier en van wat er precies aan de hand is.

Startpijn als symptoom van artrose


Ochtendstijfheid, pijn bij het opstaan en aan begin van de wandeling wordt ook wel ‘startpijn’ genoemd. Startpijn is een van de eerste symptomen van artrose.

Artrose is een chronische aandoening waarbij er sprake is van slijtage en ontstekingen van de gewrichten. Als een dier het eenmaal heeft, kan het daar niet volledig van genezen, maar het proces kan wel vertraagd worden. Zeker als je er vroeg bij bent, kun je een hoop ellende voorkomen! Daarom is het zo belangrijk kleine veranderingen op te merken en startpijn serieus te nemen.

Artrose een ouderdomskwaal?

Tot op zekere hoogte hoort gewrichtsslijtage bij het ouder worden (al kan ook al bij jonge honden ontstaan). Toch is artrose natuurlijk niet normaal en moet er iets aan gedaan worden. Pijn is altijd heel naar voor je dier.

Grote honden en bepaalde rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van artrose dan andere. Toch hoeft een bepaald genenpakket niet te betekenen dat een hond ook echt artrose krijgt, de omgevingsfactoren zijn enorm belangrijk.

Oude blessures kunnen hun tol eisen, zowel over- als onderbelasting van het bewegingsapparaat kan problemen geven. En dan is er nog een belangrijk en groot probleem in ons welvaartslandje: overgewicht. Te zwaar zijn is een gigantische belasting voor de gewrichten van je hond en werkt artrose in de hand. Als te zware honden artrose krijgen, zijn de klachten ook vaak ernstiger dan die van slankere honden.

Wat kun je doen als je hond last heeft van ochtendstijfheid?


Zoals gezegd is het belangrijk dit signaal serieus te nemen. Ga daarom voor een goede diagnose naar de dierenarts. Artrose is veruit de meest voorkomende aandoening aan het bewegingsapparaat van honden, maar er kan natuurlijk ook wat anders aan de hand zijn.

Leefstijlaanpassingen
Een hond die pijn heeft bij het bewegen kun je met een aantal simpele aanpassingen beter op weg helpen. Een paar tips:

 • Ga vaker en korter wandelen. Lange tochten kunnen de volgende dag meer klachten geven, maar de behoefte aan beweging en impulsen neemt niet zomaar af. Ga dus vaker en wat korter.
 • Kijk eens kritisch naar de slaapplaats van je hond. Kan hij of zij zonder moeite in de mand of is de rand misschien te hoog? Is het tijd voor een hulpje om op de bank te komen? Een mand moet ook groot genoeg zijn: de hond moet languit kunnen liggen, en dus niet in een opgekrulde houding moeten liggen.
 • Let ook op het matrasje in de mand. Er bestaan varianten voor honden met artrose.
 • Soms is het nodig het spelgedrag aan te passen. Dit kan een lastige overweging zijn. Als spelen met andere honden of achter een bal aan rennen de lust van z’n leven is, hoe kun je je hond dat dan ontzeggen? Heeft het leven dan nog zin? In de meeste gevallen kun je hierin begeleiden door alles met mate te doen. Een voorbeeld: de hond die gek is op ballen kun je best af en toe achter een balletje aan laten rennen, maar zorg dan dat je extra aandacht besteed aan de ondergrond waarop je speelt: vermijd mul zand, te harde grond zoals steen en asfalt en nat gras, ga niet eindeloos door en voorkom hele rare hoeken en schijnbewegingen.
 • Introduceer ook andere manieren van uitdagen en spelen, zoals hersenwerk of speuren.
 • Zoek begeleiding van een dierosteopaat of fysiotherapeut voor dieren. Deze mensen zijn goud waard als het gaat om het begeleiden van bewegingsklachten bij honden!

Kruiden en nuttige voedingsstoffen

Gezonde voeding is natuurlijk essentieel voor gezonde gewrichten: het levert bouwstoffen en kan zelfs ontstekingen tegengaan. Als steuntje in de rug kun je ook aanvullende supplementen zoals kruiden en voedingsstoffen geven.

 • Essentiele vetzuren
  De juiste verhouding omega 3 en omega 6 ‘smeren’ de gewrichten. Omega 3 en het stofje gamma-linoleenzuur (GLA) uit bijvoorbeeld teunisbloemolie of borageolie kunnen ontstekingen tegengaan. Ruim voldoende omega’s zijn belangrijk voor gezonde gewrichten.
 • Boswellia serrata
  De hars van deze boom wordt als kruidentinctuur vaak ingezet omdat het ontstekingen remt en een grote affiniteit met het bewegingsapparaat heeft.
 • Glucosamine en aanverwanten
  Glucosaminesupplementen kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Er zijn nogal wat kwaliteitsverschillen. Zo zou glucosamine altijd samen met een aantal andere mineralen gegeven moeten worden zoals chondroïtine, MSM, vitamine C en magnesium.
 • CBD
  CBD-olie krijgt de laatste tijd heel wat aandacht en dat is niet voor niets. Veel diereigenaren hebben er fantastische resultaten mee weten te behalen bij chronische aandoeningen. Toch is het in het beginstadium van artrose niet altijd onze eerste keus. Dit komt omdat CBD ook sterke rustgevende effecten heeft en dit is niet altijd de bedoeling. Je wilt juist dat je dier in beweging blijft! Een kruidentinctuur met o.a. de eerder genoemde Boswellia kan een betere keus zijn.
  Kruiden bij dieren blijft maatwerk. Twijfel je? Vraag ons om advies!

Zijn er medicijnen tegen artrose?


Artrose is niet volledig te genezen. Als je bij de dierenarts komt voor diagnose en advies zal hij of zij meestal eerst aan de slag gaan met overgewicht aanpakken, voedings- en bewegingsadvies.

Als het dier duidelijk pijn heeft kunnen pijnstillers of prednison worden voorgeschreven. Pijn moet absoluut aangepakt worden. Vroeger werd nog weleens gezegd dat dieren hun gewrichten dan juist gaan overbelasten, maar een dier pijn laten lijden is in onze ogen geen optie. Daarnaast heeft pijn allerlei negatieve effecten op het lichaam.

Medicatie kan bijwerkingen hebben, zeker op de lange termijn. Bij een jonge hond en/of in het beginstadium van artrose kan dit een overweging zijn om daarom niet gelijk te starten met medicijnen. Maar ook met natuurlijke middelen en begeleiding kun je enorm veel bereiken. Overleg dus vooral met de dierenarts!

Wat vooral niet te doen


Als laatste wil ik je behoeden voor een grote fout die veel mensen maken. Ze zien dat hun hond stijf is en moeizaam vooruit komt en gaan dus drastisch minder bewegen met hun hond. Dit heeft een contra-effect! Je hond zal spiermassa gaan verliezen, terwijl die juist nu extra nodig is. De spieren geven stabiliteit aan de gewrichten en vangen een deel van de bewegelijkheid op. Je hond heeft juist extra sterke spieren nodig!

Een dierosteopaat of fysiotherapeut, supplementen en in extreme gevallen medicatie kunnen hierbij helpen.

We helpen je graag op weg

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Laat een reactie achter