De grootste gezondheidsbedreiging voor je dier is niet wat je denkt dat het is
Overgewicht is de grootste gezondheidsbedreiging voor honden en katten en de nummer 1 te voorkomen aandoening.
Volgens behandelend dierenartsen is ongeveer de helft van de honden en katten te dik. Dat betekent dat ze een vergroot risico hebben op diabetes, artrose, te hoge bloeddruk en veel soorten kanker.
Wat je verder ook voor je dier doet, je krijgt hem niet optimaal gezond als hij veel te zwaar is.
Aandoeningen gerelateerd aan overgewicht
Met overgewicht als grootste moderne gezondheidsbedreiging bij mensen en dieren, wordt er veel onderzoek gedaan naar de link tussen obesitas en verschillende ziektes. De lijst met aandoeningen waar dieren met (fors) overgewicht meer kans op hebben is ook niet iets om vrolijk van te worden:
- cardiorespiratoire aandoeningen (klachten gerelateerd aan hart, bloedvaten en luchtwegen)
- endocriene aandoeningen zoals ziekte van Cushing en hypothyreoïdie
- metabole afwijkingen zoals hoge of abnormale vetwaarden in het bloed
- afwijkende celdeling en verhoogd risico op bepaalde soorten kanker (bijv. in de blaas)
- aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals artrose, artritis, blessures aan gewrichtsbanden, hernia
- klachten zoals verminderde longfunctie, niet goed meer kunnen bewegen en spelen, moeite hebben met warmte, verhoogd risico op bevangen raken door hitte, slecht werkend immuunsysteem
Onderzoekers hebben aangetoond dat honden met overgewicht zo’n 2 jaar korter leven dan honden met een gezond gewicht. Wat dan wel weer positief is, is dat als de calorie-inname vervolgens beperkt wordt en goede proteïnes en antioxidanten aan het dieet worden toegevoegd, de levensverwachting juist weer stijgt.
Waarom worden dieren te dik?
Bij overgewicht speelt zeker een erfelijke factor mee. Bij mensen wordt dit steeds meer duidelijk, maar ook bij hondenrassen zie je dit duidelijk. Honden zoals Beagles, Labradors en Golden Retrievers hebben een aanleg voor overgewicht, terwijl ik de eerste obese Greyhound of Duitse Herder nog moet tegenkomen.
Toch ontwikkelt niet iedereen met aanleg voor obesitas daadwerkelijk overgewicht. Er is dus meer aan de hand. Voor dieren is nog belangrijk om op te merken dat castratie en sterilisatie ook effect hebben op de hormoonhuishouding van je hond of kat en het risico op overgewicht verhogen.
Zo hond, zo baas?
Niemand zal ontkennen dat de meeste mensen een sterke band met hun huisdier hebben. Het toenemen van overgewicht bij mens en dier gaat verdacht gelijk op. Hier zijn een paar factoren voor aan te wijzen. Er is sprake van een afname in beweging bij zowel mensen als dieren die te zwaar zijn.
Daarnaast zijn zowel mensen als dieren de laatste 50 jaren steeds meer kant-en-klaar en uit pakjes en zakjes gaan eten. Dit soort voedsel is vaak rijk aan energie en makkelijk verkrijgbaar, maar biedt niet veel nuttige voedingsstoffen.
Overgewicht wordt niet herkend
Een belangrijke factor die moet veranderen is dat overgewicht nog altijd slecht herkend wordt. Uit een onderzoek onder eigenaren van dieren die te zwaar waren bleek dat 76% van hondenbaasjes en 69% van de kattenbaasjes vonden dat hun dieren een gezond gewicht hadden, terwijl dat dus niet het geval was.
Overgewicht herkennen
Het beoordelen of je hond of kat een gezond gewicht heeft, vraagt niet zozeer handigheid, maar wel een geoefend oog. Er zijn zo veel dieren zijn eigenlijk te dik dat we het soms niet meer zo goed zien.
Als je je dier regelmatig weegt, weet je natuurlijk of hij is aangekomen, maar omdat honden zo verschillen in formaat, zijn algemene richtlijnen niet te geven. Daarom is het makkelijker om naar de lichaamsconditie te kijken. Bekijk je hond of kat kritisch van boven en opzij en voel met je vlakke hand over de ribben.
Wat te doen als je dier te zwaar is
Laat allereerst je dier door de dierenarts controleren op onderliggende oorzaken voor je op eigen houtje gaat proberen hem af te laten vallen. Daarnaast kan een dierenarts of voedingsdeskundige ook helpen om het ideale gewicht vast te stellen. Dit heb je nodig om te bepalen hoeveel voer hij eigenlijk nodig hebt.
Te snel afvallen kan gevaarlijk zijn omdat er dan te veel vet in het bloed kan komen of leververvetting kan optreden. 3 tot 5% gewichtsverlies per maand is veilig.
Pas op met de aanbevolen dosering op verpakkingen van voer. Dit zijn algemene richtlijnen en houden geen rekening met leeftijd, activiteit en gezondheid. Daarnaast wordt het vaak te hoog ingeschat zodat meer voer verkocht wordt.
Energiebehoefte van honden
De meeste honden die te zwaar zijn, zijn gewone huis- tuin- en keukenhonden. De energiebehoefte kan stijgen bij zeer actieve (werk) honden, drachtige of lacterende teven en opgroeiende dieren.
Niet alle calorieën zijn gelijk aan elkaar
Ook voor jezelf zit er nogal verschil in de gezondheidswaarde tussen een zak worteltjes of een handvol snoepjes. De caloriewaarde is misschien vergelijkbaar, maar de worteltjes bevatten meer nuttige voedingsstoffen dan het handje snoep. Voorkom dat je ‘lege’ calorieën voert, maar geef juist voeding dat rijk is aan nutriënten.
Ook tussen koolhydraten zit verschil. Je hebt snelle en langzame koolhydraten. De snelle komen bijvoorbeeld uit bewerkt graan en zetmeel en kunnen honden en katten snel te dik maken. Langzame koolhydraten komen bijvoorbeeld uit groenten.
Het probleem met veel commerciële brokjes voor gewichtsverlies
Een zak brokken om je dier te laten afvallen lijkt zo makkelijk, maar schijn bedriegt. Veel commerciële voeding bevat namelijk:
- te veel snelle koolhydraten
- vaak maismeel en tarwemeel als inhoudsstof
- te veel ontstekingsbevorderende stoffen (zoals hulpstoffen)
- niet genoeg hoge kwaliteit dierlijk eiwit
Voedingsstoffen die kunnen helpen bij afvallen
Goede kwaliteit proteïne in de voeding
De eiwitten (proteïne) die je voert zouden uit dierlijke bron afkomstig moeten zijn en van hoge kwaliteit. Deze eiwitten leveren de aminozuren die essentieel zijn voor het goed laten verlopen van tal van lichaamsprocessen.
Kokosolie
Hoewel kokosolie een verzadigd vetzuur is (en verzadigde vetzuren staan niet zo goed bekend) is het toch heel gezond. Het stimuleert de stofwisseling waardoor het afvallen wordt vergemakkelijkt.
Omega 3
Omega 3 is een belangrijke ontstekingsremmer. Een teveel aan vetweefsel in het lichaam heeft een ontstekingsbevorderend effect.
Groene thee
Groene thee (Camellia sinensis) helpt – naast de juiste voeding en beweging – om dieren te laten afvallen en ze meer energie te geven. Vermoedelijk komt dit door de hoge hoeveelheid antioxidanten. Lees hier meer over groene thee voor je dier.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!