Hoe herken je een gezonde hond?
Ieder dierenlichaam is er d.m.v. zelfanalyse op gericht de eigen gezondheid in stand te houden. Hier zitten veel systemen achter en wordt ook wel homeostase genoemd. Voorbeelden van het zelfgenezend vermogen van dieren zijn de celvernieuwing en de feedbacksystemen in de homeostase.
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte
Dit is een belangrijk statement. Dat je hond niet ziek is, wil nog niet zeggen dat het lichaam zo optimaal mogelijk functioneert. En bij het behoud van de gezondheid kan natuurlijke ondersteuning vaak goed werk verrichten. De Australische dierenarts Barbara Fougère is een autoriteit op het gebied van het gebruik van kruiden en holistische geneeswijzen bij dieren. De tips hieronder zijn losjes gebaseerd op haar werk.
18 pijlers voor een gezonde hond
Conditie en beweging
- De hond kan dagelijks 30 minuten intensief bewegen zonder klachten.
- Ruim voldoende energie om te spelen en te bewegen.
- Normaal gewicht voor de grootte.
- Goede mobiliteit in het bewegingsapparaat zonder stijfheid of pijn.
Gebit
- Schone, witte tanden zonder gele of bruine aanslag en zonder opbouw van tandsteen.
- Geen slechte adem.
Eetlust
- Goede eetlust en geen overdreven honger.
- Gebalanceerde behoefte aan water die toeneemt bij warm weer en bij meer beweging.
Ontlasting
- Stevige, regelmatige ontlasting die dagelijks makkelijk passeert.
- Heldere urine zonder penetrante lucht die makkelijk uitplast.
Vacht en huid
- Gezonde, glimmende vacht die buiten de ruiperiode niet overdreven verhaart.
- Gezonde huid zonder jeuk, overweldigende geur, ruwe plekken of bulten.
Gedrag
- Ontspannen in de omgang met andere honden en mensen.
- Slaap/rust en activiteit zijn in balans.
- Dromen verstoren het slapen niet.
Zintuigen en ademhaling
- Heldere, schone ogen.
- Schone oren die niet stinken.
- Normale ademhaling, geen abnormale geluiden.
Normale gezondheidswaarden
Andere gezondheidswaarden van je hond die zinnig zijn om te weten en die je regelmatig bij kunt houden:
- Ademfrequentie
In rust is de ademfrequentie van een gezonde hond zo’n 10 tot 30 keer per minuut. Dit is o.a. afhankelijk van de grootte van je hond. Grotere dieren hebben een langzamere ademhaling (en hartslag).
Je kunt de ademfrequentie van je hond tellen door het gedurende een minuut bij te houden. Ga hierbij schuin achter je hond staan en tel de buikbeweging op de ademhaling. Misschien heb je een helper nodig die je hond rustig op z’n plek houdt. - Hartslag
De pols van een gezonde hond in rust is 60 tot 120 slagen per minuut. De pols opnemen is een handigheidje en moet je waarschijnlijk een paar keer oefenen.
Laat je hond staan (eventueel ook weer met een helper). Als je achter je hond gaat zitten kun je met je vingers om de achterpoten heen in de lies een grote ader voelen waar je de pols goed mee kunt opnemen. Bij honden met een smalle borstkas kun je ook direct het hart voelen, achter de linkerelleboog - Temperatuur
Een gezonde hond heeft een temperatuur tussen de 38.0 en 39.0 graden Celsius.
Schaf voor je hond een normale digitale thermometer aan. Thermometers voor het gebruik bij mensen via de oren zijn bij dieren niet betrouwbaar. Voor een rectale thermometer is het om hygiënische redenen prettiger wanneer mens en dier ieder een aparte te hebben.
Maak de thermometer glad met een beetje vaseline en breng de thermometer 2 centimeter de anus in.
Deze waarden verschillen enigszins per hond. Als je de normale waarden van je hond weet, weet je ook beter wat echt afwijkend is als je hond wel ziek wordt.
Lichaamsconditie beoordelen
Het beoordelen of je hond een gezond gewicht heeft, vraagt niet zozeer handigheid, maar wel een geoefend oog. Er zijn zoveel honden eigenlijk te dik, dat we het soms niet meer zo goed zien.
Als je je hond regelmatig weegt, weet je natuurlijk of hij is aangekomen, maar omdat honden zo verschillend zijn in formaat, zijn algemene richtlijnen niet te geven. Daarom is het makkelijker om naar de lichaamsconditie te kijken. Bekijk je hond kritisch van boven en opzij en voel met je vlakke hand over de ribben.
Tijd is een kostbare zaak
Ziekte kan natuurlijk om verschillende reden ontstaan. Er kan een ongeluk gebeuren waardoor iets stukgaat. Maar veel aandoeningen ontstaan doordat de gezondheid gedurende langere tijd niet optimaal is. Ook als er ziekte ís, kost het tijd om de optimale gezondheid weer te herstellen. Ondanks dat we vaak graag een wonderpil zouden willen, heb je vaak geduld nodig om het lichaam te helpen herstellen.
Gratis Logboek Diergezondheid
Het is het handig om de gezondheid te monitoren. Op die manier merk je kleine verschillen op en kun je preventief bijsturen of bij klachten het resultaat meten. De Groene Os heeft een klein hulpmiddel ontwikkeld: het Logboek Diergezondheid. Dit logboek is geschikt om klachten, behandelingen en resultaten van verschillende dieren bij te houden en is gemaakt van dik gerecycled papier. T/m 4 april krijg je het gratis bij iedere bestelling op www.degroeneos.nl
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!