• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Waarom alleen glucosamine geven niet helpt bij gewrichtsklachten

Natuurlijke middelen worden veel gebruikt bij gewrichtsproblemen. Je kunt ze toepassen als je hond, kat of paard klachten heeft, maar ook om problemen te voorkomen. Soms is dat succesvol en soms lijkt het helemaal niet aan te slaan. En hoewel artrose niet volledig te genezen is, kan er bij deze aandoening wel degelijk verbetering optreden.

Ik ga je uitleggen dat het aanpakken van gewrichtsproblemen lastiger kan zijn dan gedacht, maar wel mogelijk is!

De nummer 1 onder de gewrichtsproblemen

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening onder honden, katten en paarden. Schattingen zijn dat zo’n 20% van de volwassen honden hier last van krijgt en maar liefst 67% van de katten. Het risico stijgt naarmate dieren ouder worden.

Wat is artrose?
In de afgelopen jaren is het beeld dat we hebben van artrose wel wat bijgesteld.
Vroeger werd artrose simpelweg als slijtage van de gewrichten gezien, bijvoorbeeld door overbelasting of trauma. Inmiddels weten we dat het niet zo simpel is.

Wat er bij artrose gebeurt:

  • de kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit en verdwijnt voor een groot deel
  • op de kop van het gewricht kunnen botuitstulpingen groeien
  • er vinden veranderingen plaats in de structuur van het bot vlak onder het kraakbeen
  • er is sprake van een bepaalde mate van gewrichtsontsteking

Het mag wel duidelijk zijn dat hier veel meer processen en lichaamssystemen bij betrokken zijn dan alleen een overbelasting van een gewricht. Denk hierbij aan laaggradige ontstekingen door het hele lichaam, oxidatieve stress en het zuur-base-evenwicht.

Waarom ingrijpen?

Flexibele gewrichten zijn van groot belang voor een goede kwaliteit van leven. Artrose kan flink wat impact hebben op het verdere leven van een dier, het veroorzaakt pijn, stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en soms zelfs een verminderde functie van de ledematen. Dieren kunnen moeite krijgen met opstaan, springen, draven of galopperen en lopen. De vroege tekenen van artrose kunnen makkelijk verward worden met het geleidelijk ouder worden van een dier.

Glucosaminesupplementen kunnen heel goed preventief worden ingezet, bijvoorbeeld bij rassen waarvan bekend is dat ze erfelijk belast zijn voor artrose. Lees daar hier meer over.

Een complex aan stoffen voor een goede werkzaamheid

Studies met mensen hebben aangetoond dat suppletie van extra glucosamine en chondroïtine zelfs de behoefte aan knievervangende operaties vermindert. Een supplement met bouwstoffen voor de gewrichten kan dus wel degelijk zinnig zijn, ondanks dat onderzoeksresultaten uiteenlopen. In het eerder genoemde blog gaan we dieper in op waarom onderzoeksresultaten zo uit elkaar lopen. Bij artrose wil je extra bouwstoffen voor de gewrichten geven, ontstekingen remmen en extra antioxidanten voeren.

Bouwstoffen

  • Glucosamine
    Glucosamine is een bouwstof voor proteoglycanen, wat weer de opbouwers van kraakbeen zijn. Extra glucosamine helpt de synthese van deze cellen.
  • Chondroïtine
    Ook chondroïtine stimuleert de aanmaak van proteoglycanen. Zowel glucosamine als chondroïtine zijn complexe koolhydraten van een bepaald type dat veel in de stevige weefsels voorkomt, zoals pezen, ligamenten en kraakbeen.
  • MSM
    MSM is de afkorting voor methylsulfonylmethaan en is een vorm van organisch zwavel. Het staat van oudsher bekend als een pijnstillend middel. Helaas hebben onderzoeken dit nog niet bevestigd, vermoedelijk omdat de methodologische opzet niet goed was. In kleinere trials waren wel positieve resultaten.
  • Calcium
    Zoals je al eerder kon lezen, is artrose niet alleen een kraakbeenaandoening, de botten zijn ook niet gezond. Calcium is het meest voorkomende mineraal in de botten en aanvulling met calcium in combinatie met andere mineralen kan helpen het bewegingsapparaat gezond te houden.
  • Magnesium
    Magnesium is de tegenhanger van calcium, calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren en magnesium voor het ontspannen. Het is wel belangrijk om te weten dat veel calcium eten om sterke botten te krijgen zonder ook magnesium te nemen een averechts effect heeft, het lichaam trekt dan magnesium uit de botten de bloedbaan in.

Ontstekingen remmen
Een normale ontstekingsreactie duurt zo’n 72 uur, daarna begint het herstel. Als het immuunsysteem ontspoord is, kunnen ontstekingen op een laag pitje langdurig doorgaan. De ontsteking heeft dan ook geen nut meer.

  • Boswellia serrata
    Boswellia wordt gemaakt van de gom van de wierookboom. Het is een lastig goedje om te verwerken, maar op ambachtelijke wijze kan er een extract van worden gemaakt. Het is een krachtige ontstekingsremmer en wordt gebruikt bij pijn en artrose.
  • Essentiële vetzuren
    Omega 3 en de juiste vormen van omega 6 (zoals het stofje gammalinoleenzuur) hebben ontstekingswerende eigenschappen.

Antioxidanten
Oxidatieve stress = celveroudering = functieverlies

  • Vitamine C
    Naast dat vitamine C een van de belangrijkste bouwstoffen van collageen is, is het ook een van de beste antioxidanten die er zijn.
  • N-acetylcysteïne (NAC)
    NAC is een aminozuur waar het lichaam onder bepaalde omstandigheden meer van nodig heeft. Dit zijn vooral momenten waar er meer behoefte is aan antioxidanten zoals bij zware training of ziekte. NAC is de directe voorloper van gluthation, de belangrijkste antioxidant binnen de cellen. Het komt veel voor in spierweefsel.

Vergeet voeding en leefstijl niet!

Supplementen kunnen fantastisch uitgedacht zijn, maar als je dier ondertussen te dik is, slechte voeding krijgt en veel stress heeft, gaat het niet werken. Voeding, een gezond bewegingspatroon en goede kwaliteit van leven zijn de basis.

Uiteraard kan ik hier een boek over vol schrijven. In relatie tot gewrichtsproblemen wil ik je nog deze punten meegeven:

  • Vetcellen bevorderen ontstekingsreacties, ook in de gewrichten. Te veel voer zorgt voor meer vetcellen wat ontstekingen bevordert.
  • Voor huisdieren (en voor jezelf): rook niet in huis. Er zijn sterke aanwijzingen dat sigarettenrook nog grotere impact heeft op dieren dan op mensen als het gaat om het ontwikkelen van kanker. Daarnaast zorgt rook voor een grote oxidatieve belasting met daarmee een negatief effect op ontstekingen en dus ook op gewrichtsproblemen.
  • Zorg voor volop antioxidanten in het voer uit bijvoorbeeld algen zoals spirulina, vitamine C, kurkuma, groene thee-extract en duindoorn.
  • Voorkom dat er een gebrek aan goede kwaliteit eiwitten in de voeding is. Zonder genoeg eiwitten kunnen de spieren die de gewrichten steun moeten geven niet optimaal functioneren.
  • Wees alert op infecties met virussen, bacteriën en wormen. Die zijn een aanslag op het immuunsysteem en daardoor een extra belasting voor het lichaam.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!