• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

Hoe help je het immuunsysteem?

Dagelijks komen mens en dier in contact met allerlei virussen en bacteriën en gelukkig worden wij en de dieren daar meestal niet ziek van.
Huid, slijmvliezen, verdedigingscellen en gespecialiseerde eiwitten in het lichaam vormen samen de weerstand. Deze weerstand is behoorlijk vernuftig, want het kan herkennen, onthouden, stoffen vernietigen en inactiveren. Best een drukke boel.

Wat doet de weerstand?

Wanneer de weerstand een lichaamsvreemde stof herkent, komt er een afweerreactie op gang om deze stof onschadelijk te maken. Of besmetting tot een ziekte leidt, hangt dus af van de ‘intelligentie’ van de weerstand. Verschillende onderdelen in het lichaam zijn hierbij betrokken: o.a. de huid, darm(flora), lever, longen, thymus (zwezerik), lymfe en milt. En voor al deze organen geldt dat voeding en andere factoren een grote invloed hebben op hun werking.

Hoe help je het immuunsysteem?

Geef goede voeding

Het immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig om zijn werk te doen om indringers buiten te houden. Het is een van de meest ingewikkelde systemen in het lichaam, waar veel verschillende stofjes worden aangemaakt in de verdedigingslinie om het lijf van je dier te beschermen.Wát dan precies goede voeding is, verschilt natuurlijk per diersoort. Uiteindelijk is de meest gezonde voeding de voeding die past bij de natuurlijke behoeften van dat dier.

Zo zou voor honden en katten hoogwaardig vlees de basis moeten zijn.
Voor paarden is dat een goede kwaliteit ruwvoer.

Goede voeding heeft dus minder te maken met een fancy merk en verpakking, maar meer met de inhoud.Natuurlijk zijn er ook individuele verschillen: zo kan niet iedere hond op 100% vlees en hebben sommige paarden toch een bepaalde hoeveelheid krachtvoer nodig. Gezonde voeding voor dát dier dus.Er zijn wel een aantal (groepen) voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goed functionerend immuunsysteem. Denk hierbij aan ruim voldoende eiwitten, vitamine C, zink en andere vitaminen en mineralen. Naast goede voeding kunnen supplementen hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld een multivitamine & mineralen complex.

Beperk overmatige stress

Het is bekend dat stress een negatieve invloed heeft op de weerstand.Niet alle stress is altijd maar negatief, maar als er klachten zijn die te maken hebben met een verminderde weerstand, is het dan ook de moeite waard om eens kritisch te kijken of je dier té veel stress heeft.Bekende stressoren zijn bijvoorbeeld vreemde katten in het territorium, te weinig stabiele sociale interactie voor paarden, overprikkeling bij honden. Om stress te helpen reguleren kunnen zogenoemde adaptogenen goed ondersteunen, bijvoorbeeld Ashwaganda.

Stuur ons een mail als je hier meer over wilt weten

Beweging en rust

Ook de hoeveelheid beweging die een dier krijgt heeft invloed op de stressregulatie van dieren.Intensieve training is voor het lichaam eigenlijk ook een vorm van stress, er komen dan allerlei afvalstoffen vrij, zoals vrije radicalen en melkzuur die ook weer moeten worden afgebroken. Als dit teveel is of als er bijvoorbeeld niet genoeg antioxidanten zijn om dit mogelijk te maken, kan het dier hier last van hebben.De andere kant is ook waar: te weinig beweging is ook slecht voor de weerstand en kan ook zorgen dat je dier meer stress ervaart.Zorg dus voor een gezonde balans tussen beweging en rust, want ook rust en slaap zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.

Ondersteun met kruiden

Kruiden zijn bij uitstek geschikt om de weerstand te ondersteunen. Een paar van de meest bekende zijn:

Kattenklauw (Uncaria tomentosa): heeft een breed, ondersteunend effect. Naast het onderhouden van een normale weerstand verzorgt het maag- en darmslijmvlies.
Rode zonnehoed (Echinacea purpurea): is een bekend kruid om het immuunsysteem te ondersteunen.
Vlezige hokjespeul (Astragalus membranaceus) is een adaptogeen kruid, het helpt het lichaam in balans te blijven bij allerlei soorten stress, van binnen en buiten. Het helpt het immuunsysteem, is ontstekingsremmend, mild reinigend, versterkt de spijsvertering en kan helpen bij virale infecties.

Zorg voor gezonde darmen

De darmflora staat in verband met de weerstand, huid en slijmvliezen.

Hoe zit dat?

De huid- en slijmvliezen zijn de binnen-en-buitenbekleding van mond tot kont en te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. De slijmvliezen van de darmen, genitaliën, urinewegen, luchtwegen, huid en gewrichtsvloeistof bevatten allen immuunstructuren en zijn samen onderdeel van één groot ‘slijmvlies-immuunsysteem’. Deze met elkaar in contact staande slijmvliezen met hun immuunstructuren worden samen ook wel het ‘slijmvlies-geassocieerde immuunsysteem’ of het ‘Common Mucosal Immune System (CMIS)’ genoemd.

Wanneer het immuunsysteem in een van de slijmvliesorganen wordt geactiveerd – als er bijvoorbeeld een virus uit de lucht in het neusslijmvlies landt – dan worden de andere organen in het CMIS-netwerk daarover ‘geïnformeerd’ door dendrietcellen. Vervolgens worden er antilichamen tegen dit virus gevormd in álle slijmvliesstructuren van het CMIS. Zo kunnen problemen in de darmen dus onder andere zichtbaar worden door een immuunreactie in de huid of luchtwegen!

Hoe kun je de darmen helpen?

Een van de meest bekende manieren om de darmen te ondersteunen is het geven van probiotica. Probiotica zijn supplementen met goede darmbacteriën.
Dit is een heel directe manier om de darmflora een snelle boost te geven. Maar soms is er meer nodig, bijvoorbeeld omdat de probiotica niet aanslaan. Dit kan voorkomen als het darmslijmvlies nog té geïrriteerd is, bijvoorbeeld door allergieën.

Om je meer houvast te geven hebben we het Darm Herstel Plan ontwikkeld dat verder gaat dan enkel het geven van probiotica. Speciaal voor dieren die behoefte hebben aan ondersteuning.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!