• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

De relatie tussen de darmen en de huid – hoe zit het nu echt?

Het is je vast wel bekend dat een zeer groot gedeelte van de weerstand wordt bepaald in de darmen. Maar wist je dat de darmen en de huid óók in nauw contact met elkaar staan?
Het kan zomaar gebeuren dat je als ons om advies vraagt bij een huidprobleem wij je darmproducten aanraden!

Hoe hebben de darm en huid invloed op elkaar?

De huid- en slijmvliezen, oftewel de binnen- en buitenbekleding van mond tot kont, kun je zien als één groot ademend en stofwisselend orgaan. De slijmvliezen van de darmen, genitaliën, urinewegen, luchtwegen, huid en gewrichtsvloeistof bevatten allemaal immuunstructuren en zijn samen onderdeel van één groot slijmvliesimmuunsysteem. Deze met elkaar in contact staande slijmvliezen met hun immuunstructuren worden samen ook wel het ‘slijmvliesgeassocieerde immuunsysteem’ of het ‘Common Mucosal Immune System (CMIS)’ genoemd.

Invloed van het CMIS

Wanneer het immuunsysteem in een van de slijmvliesorganen wordt geactiveerd – bijvoorbeeld als er een virus uit de lucht in het neusslijmvlies landt – dan worden de andere organen in het CMIS-netwerk daarover ‘geïnformeerd’ door dendrietcellen. Vervolgens worden er antilichamen tegen dit virus gevormd in álle slijmvliesstructuren van het CMIS.

Zo kunnen problemen in de darmen dus onder andere zichtbaar worden door een immuunreactie in de huid of luchtwegen. Zo kan een verstoorde darmflora (bijvoorbeeld door voedselintolerantie of overmatig medicijngebruik) bijvoorbeeld leiden tot het ontstaan van luchtwegproblemen of huidallergieën.

De huid is de weerspiegeling van de darmen

De oorzaak van een huidprobleem kan in de darmen zitten en daarom zullen de darmen dus vanaf de basis goed moeten worden behandeld. Dat gaat veel verder dan alleen probiotica geven. Als je ons Darmprotocol bekijkt, zie je dat probiotica pas de laatste stap is. Eerst moet het immuunsysteem beter in balans komen, moet er (met beleid) gereinigd worden en moeten slijmvliezen de kans krijgen zich te herstellen. Dit kan gebeuren door een combinatie van gezonde soortspecifieke voeding, leefstijlmanagement (zoals stress aanpakken) en een goede balans tussen rust en activiteit.

De darm is de naar binnen gekeerde buitenwereld

De gezondheid van de darmen heeft grote invloed op hoe we ons voelen. Op hun beurt, reageren de darmen weer op wat er om ons heen gebeurt.

Factoren van buitenaf kunnen een negatief effect op de darmflora en darmgezondheid hebben. Denk hierbij aan te veel stress, medicatie, verkeerde voeding, vlees uit de bio-industrie met antibiotica (in voer honden en katten), teveel suikers uit biks (in voer paarden en konijnen), te weinig beweging en aanhoudende diarree en obstipatie. Ook spijsverteringsproblemen zoals te weinig maagzuur kunnen slecht zijn voor de darmflora. Evenals overmatig medicijngebruik zoals van:

 • NSAID’s
 • antibiotica
 • prednison
 • maagzuurremmers

Welke klachten hebben te maken met de huid en darmen?

Veel klachten zijn terug te voeren naar verstoorde darmen, maar natuurgeneeskunde blijft wel maatwerk. Als we een adviesvraag binnenkrijgen, kijken we altijd naar het individuele dier.

Er zijn veel klachten te herleiden naar verstoringen in het microbioom van de darm.

Voorbeelden van huidaandoeningen die een relatie kunnen hebben met een verstoorde darmflora zijn bijvoorbeeld allergische huidklachten, gist- en schimmelinfecties, atopie of zomereczeem.

Terug naar balans

Door de darmen terug in balans te krijgen, kun je ook een positief effect op de huid uitoefenen.

Het begint allemaal met de basis. Gezonde voeding, leefstijl (manier van houden en omgang met je dier) en beweging. Als hier iets niet in orde is, kun je medicijnen en supplementen geven tot je een ons weegt, maar zullen er gezondheids- of gedragsproblemen op je pad blijven komen. Denk hierbij aan de kat die de pan uit strest en daardoor onzindelijk is, de hond die jeuk krijgt van de mijten op de brokken of het paard dat met stramme gewrichten op stal staat. Lees hier wat een natuurgeneeskundig advies inhoudt.

Het kan best confronterend zijn eerlijk om objectief te kijken naar de leefomstandigheden van je dier. Chapeau als je dit aandurft! Daarna heeft het pas echt zin om ook op fysiek niveau de darmen te gaan herstellen. Dit kan met ons Darmprotocol, maar we helpen je ook graag met een individueel advies!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

5 reacties

 1. Floor schreef:

  Beste, ik heb het stuk gelezen ik werk als energetisch therapeut met paarden maar ook met honden en katten als is mijn passie paarden en vind ik het jammer dat dit wordt overgeslagen de dieper liggende oorzaak is namelijk een verstoring in het energetische veld. Zou leuk zijn als dit ook wat meer aanbod kan komen in de toekomst. Terug naar de eenvoud terug naar de basis. http://www.floor4Q.be

  Hartelijke groet,
  Floor

 2. Margit van den Berg schreef:

  Hallo,
  kan het ook andersom werken. Dus een aandoening aan de lymfe die voor darm problemen zorgt? Mijn Belgische trekpaard Dorus had CPL aan alle 4 de benen. Op latere leeftijd (vanaf zijn 13e jaar) kreeg hij darmproblemen. Heftige koliekaanvallen. Vermageren. Geen weerstand meer hebben. Na echt alles te hebben geprobeerd, is hij op 14 september overleden. Eigenlijk vraag ik dus of CPL in verband kan staan met darmproblemen.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Margit,

   Bedankt voor je bericht.
   Interessante vraag!

   Bij mijn weten is er zeker een connectie. Een groot deel van de lymfeknopen bevindt zich in/rondom het spijsverteringsstelsel van een paard. Ongeveer 80% van de weerstand wordt in de (dunne) darmen bepaald, hier bevinden zich onder meer ook de Peyerse plaques (lymfeknopen) die hier een grote rol in spelen. Dit artikel bevat wel interessante info: https://die-sanften-riesen.de/en/2020/06/chronic-progressive-lymphedema/. Een manueel lymfedrainagetherapeut kan je hier denk ik nog verder mee op weg helpen, op de volgende site vind je ook meer interessante informatie: https://blauwehengst.nl/lymfedrainage/ .

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 3. Hans Woudstra schreef:

  Interessant om te lezen over huidproblemen welke terug te voeren kunnen worden naar de darmen.
  Maar hoe zit het met mok? Mijn Fries heeft al jaren last van huidproblemen in de kootholtes en soms aan de benen.
  Momenteel gebruik ik Frisian Oil en dat lijkt goed te werken maat het blijft naar mijn idee en lekke band oppompen. Ik heb liever de band geplakt!

Laat een reactie achter