• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Wat je moet weten over blaasproblemen bij hond en kat voordat je dure dieetbrokken koopt

Blaasproblemen komen met name bij katten vaak voor, maar ook honden kunnen er last van hebben. Aandoeningen die veel voorkomen zijn blaasontstekingen en blaasgruis- en stenen.

De symptomen van blaasproblemen

  • Katten die vaak naast de bak gaan plassen
  • Honden die hun plas niet kunnen ophouden
  • Vaak plassen
  • Willen plassen, maar dit lukt niet
  • Pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • Plassen in huis
  • Algeheel ziek, suf of sloom zijn
  • Verminderde eetlust
  • Bij katers: veel aan de penis likken

Bij het zien van deze symptomen is belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Blaasontstekingen bij katten

Een blaasontsteking (cystitis) is een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. In ongeveer 2% van de gevallen wordt een blaasontsteking bij katten veroorzaakt door bacteriën, in 30-40% van de gevallen wordt het veroorzaakt door blaasgruis en in 60-70% van de gevallen is de exacte oorzaak niet duidelijk. We spreken dan van FIC, oftewel Feline Idiopathische Cystitis (Feline betekent kat, Idiopathisch betekent onbekende oorzaak, Cystitis betekent blaasontsteking).

Blaasgruisproblemen bij katten worden meer gezien bij katers dan bij poezen. Poezen hebben een korte en wijde plasbuis waardoor gruis makkelijker wordt uitgeplast. Katers hebben een lange plasbuis die zich vlak voor de penis vernauwt waardoor gruis moeilijker wordt uitgeplast. Bij katers kan door blaasgruis verstopping van de penis ontstaan wat een levensgevaarlijke situatie is. Blaasgruis kan bestaan uit struviet, oxalaat of (heel af en toe) cystinestenen. Struviet komt bij katten het meest voor en is een combinatie van magnesium, ammonium en fosfaat. Oxalaat bestaat uit calcium en oxalaat.

Oorzaak blaasgruis

De oorzaak van blaasgruis bij katten is niet geheel bekend, maar wat wel duidelijk is, is dat katten hun urine sterk kunnen concentreren. Gruis en stenen kunnen makkelijker ontstaan in een geconcentreerde omgeving. Het eten van droge brokken zorgt ervoor dat urine nog sterker wordt geconcentreerd waardoor zich dus nog makkelijker gruis kan vormen.

Andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van gruis bij katten zijn erfelijkheid, mate van beweging en gewicht (de dikke en luie kater heeft meer kans op het ontstaan van gruis), aantal keren urineren per dag (als vaak wordt gedronken en veel geplast ontstaan er minder snel kristallen) en voeding. In voeding zitten belangrijke mineralen, alleen kan bij katten een grote hoeveelheid magnesium in de voeding aanleiding zijn voor het ontstaan van blaasgruis.

Blaasontstekingen bij honden

Een blaasontsteking bij honden wordt vaak veroorzaakt door bacteriën en ontstaat meestal bij (gesteriliseerde) teven. Omdat teven een kortere en wijdere plasbuis hebben dan reuen kunnen de bacteriën die rond de vagina leven makkelijker naar binnen en kunnen vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron en het mannelijke geslachtshormoon testosteron zorgen voor bescherming tegen blaasontstekingen. Blaasklachten worden daarom dus meer gezien bij honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Struvietgruis en -stenen bij honden worden altijd veroorzaakt door een blaasinfectie. Oxalaatgruis en -stenen worden bijna nooit gevormd door een infectie, maar meestal door sterk geconcentreerde urine en aanleg van de hond hiervoor. Cystinestenen en uraatstenen komen bij honden zelden voor.

Voeding bij blaas- en nierproblemen

Voer speelt een grote rol bij het voorkomen van problemen aan de urinewegen. Als er symptomen van klachten aan blaas en nieren zijn, is het natuurlijk eerst nodig om naar de dierenarts te gaan.

Er zijn aanwijzingen dat katten die droge brokken als voer krijgen, waarschijnlijk chronisch licht uitgedroogd zijn. Dit alleen al kan een belangrijke reden zijn om katten ander voer te geven.

Dieetbrokken die zijn samengesteld om blaas- en niergruis tegen te gaan, bevatten een lager gehalte aan eiwitten, magnesium en fosfaat. Dit heeft met de samenstelling van de meest voorkomende stenen te maken. Omdat zich in basische stenen kunnen vormen, zijn er aan deze dieetbrokken ook meestal ingrediënten toegevoegd die helpen om de urine te verzuren.

Het is belangrijk dat deze brokken worden gezien als ‘dieet’. Juist voor oudere dieren, waar blaasklachten veel bij voorkomen, zijn voldoende hoogwaardige en goed te verteren eiwitten heel belangrijk. Net zoals bij jonge dieren, is de eiwitbehoefte bij oudere dieren namelijk hoger.

Vers vlees bij blaas- en nierproblemen

In overleg met een dierenarts die verstand heeft van voeding kan een oplossing zijn om je dier i.p.v. op dieetbrokken op speciaal vers vlees te zetten. Vers vlees voeding heeft als voordeel dat je dier meer vocht binnenkrijgt en dat de urine zuurder wordt. Bepaalde soorten vers vlees bestaan uit goed te verteren hoogwaardig eiwit en geven daarmee geen verhoogde belasting voor de nieren.

Het merk Bandit heeft kant-en-klare versvleesmixen speciaal voor honden en katten met blaas- en nierproblemen. Uiteraard is dit maar een van de mogelijkheden. Voor meer informatie over natuurlijk voeren, ook bij blaasproblemen kunnen we het boekje Voer voor Carnivoren van dierenarts Tannetje Koning warm aanbevelen.

Kruiden

Supplementen van kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om de weerstand een boost te geven en zelfs bijdragen om stenen te ‘vergruizen’.

Kattensnor (Orthosiphon stamineus) is een plantje uit Zuidoost-Azië dat bekend is onder veel verschillende namen: koemis koetjing, Javaanse nierthee of ‘stenenbreker’. De prachtige lange meeldraden lijken op de snorharen van een kat. Het werkt vochtafdrijvend en preventief bij nier- en blaasstenen. Het kan, onder toezicht van een deskundige, ingezet worden bij gruis en kleinere steentjes.

Wil je een persoonlijk advies over je dier?

Vraag advies!

Andere maatregelen bij blaasproblemen

Bij blaas- en nierklachten is het van groot belang dat je dier genoeg drinkt. Je kunt dit op verschillende manieren stimuleren:

  • Zet meerdere drinkbakjes in huis en tuin.
  • Experimenteer met de vorm van de drinkbak. Vooral katten hebben vaak de voorkeur voor een grote, brede schaal.
  • Schaf een speciale drinkfontein voor dieren aan.
  • Als brokvoeding gegeven wordt, is het een optie om hier water aan toe te voegen om ervoor te zorgen dat je dier voldoende vocht binnenkrijgt.
  • Voeg een smaakje toe aan het water. Doe er een klein beetje karnemelk bij of maak bijvoorbeeld zelf bottenbouillon.

Bij blaas- en nierklachten moet er vooral worden ‘doorgespoeld’. Veel drinken en veel plassen dus. Laat je hond vaak genoeg uit en zorg bij je kat voor voldoende kattenbakken in huis waar je kat rustig op kan poepen en plassen. Een richtlijn hierbij is dat er 1 kattenbak meer in huis is dan er katten zijn.

Tot slot kan er een belangrijk verband zijn tussen blaasproblemen en stress. Probeer hier eens kritisch en objectief naar te kijken. Bij katten kunnen andere katten in de buurt vaak een bron van stress zijn. Probeer dit te verminderen met maatregelen en ondersteunende middelen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!