• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Wat je moet weten over blaasproblemen bij hond en kat voordat je dure dieetbrokken koopt

Blaasproblemen komen met name bij katten vaak voor, maar ook honden kunnen er last van hebben. Aandoeningen die veel voorkomen zijn blaasontstekingen en blaasgruis- en stenen.

De symptomen van blaasproblemen

 • Katten die vaak naast de bak gaan plassen
 • Honden die hun plas niet kunnen ophouden
 • Vaak plassen
 • Willen plassen, maar dit lukt niet
 • Pijn bij het plassen
 • Bloed in de urine
 • Plassen in huis
 • Algeheel ziek, suf of sloom zijn
 • Verminderde eetlust
 • Bij katers: veel aan de penis likken

Bij het zien van deze symptomen is belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Blaasontstekingen bij katten

Een blaasontsteking (cystitis) is een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten. In ongeveer 2% van de gevallen wordt een blaasontsteking bij katten veroorzaakt door bacteriën, in 30-40% van de gevallen wordt het veroorzaakt door blaasgruis en in 60-70% van de gevallen is de exacte oorzaak niet duidelijk. We spreken dan van FIC, oftewel Feline Idiopathische Cystitis (Feline betekent kat, Idiopathisch betekent onbekende oorzaak, Cystitis betekent blaasontsteking).

Blaasgruisproblemen bij katten worden meer gezien bij katers dan bij poezen. Poezen hebben een korte en wijde plasbuis waardoor gruis makkelijker wordt uitgeplast. Katers hebben een lange plasbuis die zich vlak voor de penis vernauwt waardoor gruis moeilijker wordt uitgeplast. Bij katers kan door blaasgruis verstopping van de penis ontstaan wat een levensgevaarlijke situatie is. Blaasgruis kan bestaan uit struviet, oxalaat of (heel af en toe) cystinestenen. Struviet komt bij katten het meest voor en is een combinatie van magnesium, ammonium en fosfaat. Oxalaat bestaat uit calcium en oxalaat.

Oorzaak blaasgruis

De oorzaak van blaasgruis bij katten is niet geheel bekend, maar wat wel duidelijk is, is dat katten hun urine sterk kunnen concentreren. Gruis en stenen kunnen makkelijker ontstaan in een geconcentreerde omgeving. Het eten van droge brokken zorgt ervoor dat urine nog sterker wordt geconcentreerd waardoor zich dus nog makkelijker gruis kan vormen.

Andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van gruis bij katten zijn erfelijkheid, mate van beweging en gewicht (de dikke en luie kater heeft meer kans op het ontstaan van gruis), aantal keren urineren per dag (als vaak wordt gedronken en veel geplast ontstaan er minder snel kristallen) en voeding. In voeding zitten belangrijke mineralen, alleen kan bij katten een grote hoeveelheid magnesium in de voeding aanleiding zijn voor het ontstaan van blaasgruis.

Blaasontstekingen bij honden

Een blaasontsteking bij honden wordt vaak veroorzaakt door bacteriën en ontstaat meestal bij (gesteriliseerde) teven. Omdat teven een kortere en wijdere plasbuis hebben dan reuen kunnen de bacteriën die rond de vagina leven makkelijker naar binnen en kunnen vervolgens een blaasontsteking veroorzaken. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron en het mannelijke geslachtshormoon testosteron zorgen voor bescherming tegen blaasontstekingen. Blaasklachten worden daarom dus meer gezien bij honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Struvietgruis en -stenen bij honden worden altijd veroorzaakt door een blaasinfectie. Oxalaatgruis en -stenen worden bijna nooit gevormd door een infectie, maar meestal door sterk geconcentreerde urine en aanleg van de hond hiervoor. Cystinestenen en uraatstenen komen bij honden zelden voor.

Voeding bij blaas- en nierproblemen

Voer speelt een grote rol bij het voorkomen van problemen aan de urinewegen. Als er symptomen van klachten aan blaas en nieren zijn, is het natuurlijk eerst nodig om naar de dierenarts te gaan.

Er zijn aanwijzingen dat katten die droge brokken als voer krijgen, waarschijnlijk chronisch licht uitgedroogd zijn. Dit alleen al kan een belangrijke reden zijn om katten ander voer te geven.

Dieetbrokken die zijn samengesteld om blaas- en niergruis tegen te gaan, bevatten een lager gehalte aan eiwitten, magnesium en fosfaat. Dit heeft met de samenstelling van de meest voorkomende stenen te maken. Omdat zich in basische stenen kunnen vormen, zijn er aan deze dieetbrokken ook meestal ingrediënten toegevoegd die helpen om de urine te verzuren.

Het is belangrijk dat deze brokken worden gezien als ‘dieet’. Juist voor oudere dieren, waar blaasklachten veel bij voorkomen, zijn voldoende hoogwaardige en goed te verteren eiwitten heel belangrijk. Net zoals bij jonge dieren, is de eiwitbehoefte bij oudere dieren namelijk hoger.

Vers vlees bij blaas- en nierproblemen

In overleg met een dierenarts die verstand heeft van voeding kan een oplossing zijn om je dier i.p.v. op dieetbrokken op speciaal vers vlees te zetten. Vers vlees voeding heeft als voordeel dat je dier meer vocht binnenkrijgt en dat de urine zuurder wordt. Bepaalde soorten vers vlees bestaan uit goed te verteren hoogwaardig eiwit en geven daarmee geen verhoogde belasting voor de nieren.

Het merk Bandit heeft kant-en-klare vers vlees-mixen speciaal voor honden en katten met blaas- en nierproblemen. Uiteraard is dit maar een van de mogelijkheden. Voor meer informatie over natuurlijk voeren, ook bij blaasproblemen kunnen we het boekje Voer voor Carnivoren van dierenarts Tannetje Koning warm aanbevelen.

Kruiden

Supplementen van kruiden en voedingsstoffen kunnen helpen om de weerstand een boost te geven en zelfs bijdragen om stenen te ‘vergruizen’.

Kattensnor (Orthosiphon stamineus) is een plantje uit Zuidoost-Azië dat bekend is onder veel verschillende namen: koemis koetjing, Javaanse nierthee of ‘stenenbreker’. De prachtige lange meeldraden lijken op de snorharen van een kat. Het werkt vochtafdrijvend en preventief bij nier- en blaasstenen. Het kan, onder toezicht van een deskundige, ingezet worden bij gruis en kleinere steentjes.

Wil je een persoonlijk advies over je dier?

Vraag advies!

Andere maatregelen bij blaasproblemen

Bij blaas- en nierklachten is het van groot belang dat je dier genoeg drinkt. Je kunt dit op verschillende manieren stimuleren:

 • Zet meerdere drinkbakjes in huis en tuin.
 • Experimenteer met de vorm van de drinkbak. Vooral katten hebben vaak de voorkeur voor een grote, brede schaal.
 • Schaf een speciale drinkfontein voor dieren aan.
 • Als brokvoeding gegeven wordt, is het een optie om hier water aan toe te voegen om ervoor te zorgen dat je dier voldoende vocht binnenkrijgt.
 • Voeg een smaakje toe aan het water. Doe er een klein beetje karnemelk bij of maak bijvoorbeeld zelf bottenbouillon.

Bij blaas- en nierklachten moet er vooral worden ‘doorgespoeld’. Veel drinken en veel plassen dus. Laat je hond vaak genoeg uit en zorg bij je kat voor voldoende kattenbakken in huis waar je kat rustig op kan poepen en plassen. Een richtlijn hierbij is dat er 1 kattenbak meer in huis is dan er katten zijn.

Tot slot kan er een belangrijk verband zijn tussen blaasproblemen en stress. Probeer hier eens kritisch en objectief naar te kijken. Bij katten kunnen andere katten in de buurt vaak een bron van stress zijn. Probeer dit te verminderen met maatregelen en ondersteunende middelen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

19 reacties

 1. Irene Henkes schreef:

  Jammer dat jullie een (1) merk KVV noemen en niet het scala aan mogelijkheden, zoals Tannetje in haar boek aangeeft. Er zijn andere merken kvv die ook goed zijn, alleen niet alles is biologisch.

  Groeten,
  Irene Henkes
  Natuurgeneeskundige voor Dieren

  • Melody Cool schreef:

   Hallo Irene,

   Leuk dat je reageert op het blog! Je hebt gelijk dat er veel meer mogelijkheden zijn! Wellicht kan ik hier nog een keer een apart artikel over schrijven. Voor nu zal ik naar het boekje verwijzen.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 2. Marijke de Jong schreef:

  Vaak is het al voldoende als je extra vocht toevoegt aan het voer. Spaart je dure brokken van de diernarts uit.

 3. Ruud schreef:

  Goed artikel. Ik ben geen voorstander van droogvoer bij katten. En als de kat geen natvoer lust dan maar Ecostyle brokjes en eventueel de brokjes welken. Homeopathie korreltjes geven ook baat bij diverse klachten van de urinewegen. In acute situaties wel altijd meteen naar de DA. Groene Os werkt ook, maar alcohol wekt weerstand op bij de poes. Ik druppel in natvoer en laat het een paar uur in het blikje zitten zodat de sterke geur verdwijnt. Wel het blikje met folie afsluiten en wachten totdat de poes echt trek heeft ivm hun uitstekende kieskeurigheid.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Ruud,

   Bedankt voor je bericht.
   Je bent, zo te lezen, al een ervaringsdeskundige! Katten zijn inderdaad heel kieskeurig, het geven van supplementen kan dan ook een uitdaging zijn. Voor het geven van onze tincturen aan katten adviseren we vaak om de alcohol te laten verdampen door de tinctuur op een vooraf flink verwarmede lepel te druppelen, of de tinctuur verdunnen met water of mengen met kokosolie helpt vaak ook heel goed. En ten slotte de dosering heel langzaam opbouwen naar de adviesdosering werkt ook.

   Met vriendelijke groet,
   Claire van ‘t Hul
   De Groene Os

 4. Lya Akkerman schreef:

  Goede morgen,

  ik heb het artikel gelezen en wil er graag op reageren. Ik heb tot 2x toe een kater (pers) gehad met vorming van blaasgruis. Helaas heeft een dieet of meer drinken niet geholpen en moesten beide katers onder het mes. Beide hebben een penisamputatie ondergaan en is de plasbuis opgerekt. Bij de ene kater nooit meer problemen gehad. Bij de andere kater zat er na 10 jaar toch een steentje van 4 mm in zijn blaas. Deze is gelukkig kapot gegaan en heeft hij m uitgeplast. In sommige gevallen kunnen dus alle tips uit het artikel niet voldoende zijn.

 5. Jo.klijn schreef:

  Mijn.kat en hond hebben blaasgruis gehad bij de hond is het 7 jaar geleden maar heeft nu geen dieet brokken meer dat heeft ze 2 jaar gehad toen weer gewone brokken geen blaasgruisnmeer de kat ook alvgeen dieet brokken meer en dat gaat heel goed

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Jo,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat fijn dat het nu weer beter gaat met je hond en kat!

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 6. Martine van Brouwershaven schreef:

  Sinds enkele weken hebben wij een ca. 4 jaar oude zwerfkater (ca. 4 kg) uit het asiel. Hij was in het begin erg belust op eten, dus we geven hem een half ontbijt van droogvoer en doen de rest van zijn rantsoen in een puzzelbal: werkt goed.
  ‘s Avonds krijgt hij natvoer.
  Hij drinkt regenwater uit een wijde kom en is helemaal verzot op karnemelk: daar komt hij om vragen zodra de koelkast opengaat! Ik vind niet veel, maar wel heel forse klonten in zijn bak.
  Mijn vraag, preventief: kan hij door de karnemelk een teveel aan calcium krijgen, met op termijn gevolgen voor zijn urinewegen? Is het beter als ik het verdun? Hoeveel mag hij ervan?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Martine,

   Bedankt voor je bericht.
   Op basis van ons onderzoek komen we er op uit dat karnemelk qua hoeveelheden calcium veilig aan je kat gegeven kan worden. Verder bevat karnemelk weinig lactose (dit verdragen katten vaak niet goed) en lactobacillen (belangrijk voor een gezonde darmflora). Om de vorming van kristallen tegen te gaan zou ik je wel adviseren om kritisch naar de voeding van je kat te kijken, wij adviseren het liefst versvleesvoer en geen brokken. Op de website http://www.voerwijzer.com vind je hierover veel nuttige informatie.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 7. S. Huizinga schreef:

  Ik weet sinds een paar dagen dat mijn hond blaasgruis heeft en hij word hier zsm aan geholpen.
  Nu is mijn vraag volgens de dierenarts mag hij nu niks geen “lekkers”meer hebben dus zo af en toe een koekje of een plakje kaas mag dus niet meer.
  Hebben jullie tips wat ik hem buiten die speciale brokken om wel mag geven??

  Met vriendelijke groet,
  S Huizinga

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Simone,

   Bedankt voor je bericht.

   Het hangt af van het soort gruis welk voedingsadvies hier het beste bij past. Het zou een idee kunnen zijn een hondenvoedingsdeskundige of een holistisch (natuurlijk werkend) dierenarts om raad te vragen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 8. AnneMarie schreef:

  Is vers vlees, kippenmaagjes, levertjes e.d. goed om te geven?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anne Marie,

   Bedankt voor je bericht.

   We adviseren vaak complete versvleesvoeding te voeren van een goede kwaliteit zodat je weet dat je dier voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelf samenstellen brengt namelijk bijvoorbeeld risico’s op het ontstaan van tekorten met zich mee. Informeer je dan ook goed voordat je dit doet door hier boeken over te lezen of betrouwbare internetbronnen.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 9. Simone schreef:

  Mijn kat heeft dieetbrokjes van de dierenarts, voor nieren, hart en blaas. Hij is 19 jaar oud en het is een plaskater, hij heeft calciumoxalaat gruis. Ook heeft ie t aan zn hart, en schildklier. Is er ook versvleesvoer, of natvoer wat ik hem veilig naast de brokjes erbij kan geven? Want de brokjes van de dierenarts lust hij niet en hij is te mager.

 10. angeliek schreef:

  ik heb een vraag
  I heb een mini boomer en krijg light cavon
  nu zeker 4 weken veel water drinken echt veel gewoon normaal eten veel slapen en heel veel plassen
  2 weken geleden naar dierenarts geweest moest urine meenemen en ja zat bloed in dus niet goed
  antibotica gekregen voor 2 weken maar heeft niet geholpen
  mss moet ik wel andere brokken nemen kunnen jullie mij hier antw op geven
  groet Angeliek

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Angeliek,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hond hier last van heeft en de klachten nog niet over zijn!

   Het is in ieder geval belangrijk om hierover goed in contact te blijven met je dierenarts. Het zou zeker ook zinvol kunnen zijn om de voeding onder de loep te nemen. Een hondenvoedingsdeskundige (zoals bijvoorbeeld Lotte Botter) kan je hier denk ik het beste bij helpen. Er zijn ook supplementen die kunnen ondersteunen naast de eerder genoemde adviezen (dierenarts en voeding). Mocht je hier meer over willen weten dan ben je welkom om ons te mailen op info@degroeneos.nl

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter