• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Over het combineren van hondenbrokken en vers vlees

Als het gaat over hondenvoeding kunnen de gemoederen soms hoog oplaaien. Grofweg zijn er twee kampen: eentje die rauw (vers) vlees voert en eentje die brokken (of blik) voert.
Soms lijkt er weinig tussenin te zijn. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen behoefte hebben aan een combinatie van brokken en vers vlees. En dan volgt dikwijls de discussie: kunnen brokken en vers vlees eigenlijk wel gecombineerd worden?

 

 

 

 

 

Waarom zou je dit willen combineren?

Er zijn verschillende redenen waarom je brokken en vers zou willen combineren. Wij zijn over het algemeen voorstander van rauw vers voer voor honden omdat dit in onze ogen beter past bij de natuur van de hond en verse nutriënten nodig zijn voor een gezonde hond. Een goede kwaliteit is dan wel belangrijk. Zeker als je meerdere grote honden hebt, kunnen de kosten dan behoorlijk oplopen. Gedeeltelijk een goede kwaliteit brok voeren kan dat probleem oplossen.

Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn het gemak van brok voeren of een optie achter de hand te hebben voor op reis. Voor sommige eigenaren is het zo simpel als ‘mijn hond doet het er goed op, waarom zou ik het dan aanpassen?’

Wat is er op tegen?

Als die honden het er nou goed op doen, waarom zou iemand er dan op tegen zijn? De reden is dat honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel wel degelijk last van kunnen krijgen van een mix van brokken en rauw vlees. Als belangrijkste oorzaak hiervan wordt genoemd de zuurgraad van de maag en dat deze verandert bij andere soort voeding. Vroeger werd om dit te ondervangen geadviseerd om tenminste acht uur er tussen te laten. Inmiddels is duidelijk dat dit advies echt achterhaald is.

De zuurgraad van de maag

De zuurgraad in de maag van een hond is zeer laag: zo ongeveer rond de 2 pH. Dit is dus zeer zuur, nog zuurder dan die van de mens. Dat komt omdat de hond – een carnivoor en aaseter – botten moet kunnen verteren. Maagzuur heeft ook een functie om schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld in een oud kadaver) te doden.

Een groot verschil tussen rauw vers vlees en brokken is de hoeveelheid koolhydraten en nog specifieker de hoeveelheid zetmeel. Het zijn deze zetmelen die de pH in de maag doen stijgen en dat is niet wenselijk omdat die lage zuurgraad nodig is voor het veilig verteren van rauw dierlijk materiaal. Ook het activeren van enzymen voor de verdere vertering van voedsel zijn afhankelijk van een lage zuurgraad. Ziekmakende bacteriën kunnen ook de maag makkelijker overleven en zo diarree veroorzaken. Het probleem met deze gedachtegang is dat de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn tegenstrijdige resultaten opleveren. Het is dus niet bewezen.

Combineren of juist niet?

Voor honden die snel dunne ontlasting hebben of regelmatig misselijk zijn is het combineren van brokken en vers vlees niet het beste idee. Is het voor jou om wat voor reden dan ook wenselijk om beide soorten voer te geven en heeft je hond er geen klachten van? Dan kun je dit gerust blijven doen! Er is geen onomstotelijk bewijs dat dit de spijsvertering van je hond negatief beïnvloedt.

Een andere situatie waarin wij het combineren met brokken niet zouden adviseren is bij een daadwerkelijk BARF-(zelf samengesteld) menu wat vleesbotten bevat. Deze botten hebben echt een extreem zure maag nodig om goed verteerd te kunnen worden.

De hond beslist

Uiteindelijk komt de discussie dus telkens op hetzelfde neer: doet de hond het er goed op? Zit hij of zij lekker in z’n vel en is gezond? Of is er regelmatig sprake van dunne ontlasting, misselijkheid of vachtproblemen? De volgende 10 tekenen kun je aangrijpen om eens kritisch naar de voeding van je hond te kijken.

Ondanks dat ook wij regelmatig eigenaren adviseren hun honden rauw vers vlees te gaan voeren, kregen we hier laatst ook een les in. Een van de honden van een Groene Osser heeft al van jongs af aan last van spijsverteringsklachten, ondanks het beste verse rauwe voer en eliminatie diëten. Allerlei therapieën zijn uitgeprobeerd. Nu zijn dan eindelijk de symptomen onder controle met een simpele, maar hoogwaardige hypoallergene brok.

Heb je vragen over de gezondheid van je hond? Iedere maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.00-10.00 kun je bellen naar het gratis dierenartsenspreekuur op 023-5348469

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!