• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Over het combineren van hondenbrokken en vers vlees

Als het gaat over hondenvoeding kunnen de gemoederen soms hoog oplaaien. Grofweg zijn er twee kampen: eentje die rauw (vers) vlees voert en eentje die brokken (of blik) voert.
Soms lijkt er weinig tussenin te zijn. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen behoefte hebben aan een combinatie van brokken en vers vlees. En dan volgt dikwijls de discussie: kunnen brokken en vers vlees eigenlijk wel gecombineerd worden?

 

 

 

 

 

Waarom zou je dit willen combineren?

Er zijn verschillende redenen waarom je brokken en vers zou willen combineren. Wij zijn over het algemeen voorstander van rauw vers voer voor honden omdat dit in onze ogen beter past bij de natuur van de hond en verse nutriënten nodig zijn voor een gezonde hond. Een goede kwaliteit is dan wel belangrijk. Zeker als je meerdere grote honden hebt, kunnen de kosten dan behoorlijk oplopen. Gedeeltelijk een goede kwaliteit brok voeren kan dat probleem oplossen.

Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn het gemak van brok voeren of een optie achter de hand te hebben voor op reis. Voor sommige eigenaren is het zo simpel als ‘mijn hond doet het er goed op, waarom zou ik het dan aanpassen?’

Wat is er op tegen?

Als die honden het er nou goed op doen, waarom zou iemand er dan op tegen zijn? De reden is dat honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel wel degelijk last van kunnen krijgen van een mix van brokken en rauw vlees. Als belangrijkste oorzaak hiervan wordt genoemd de zuurgraad van de maag en dat deze verandert bij andere soort voeding. Vroeger werd om dit te ondervangen geadviseerd om tenminste acht uur er tussen te laten. Inmiddels is duidelijk dat dit advies echt achterhaald is.

De zuurgraad van de maag

De zuurgraad in de maag van een hond is zeer laag: zo ongeveer rond de 2 pH. Dit is dus zeer zuur, nog zuurder dan die van de mens. Dat komt omdat de hond – een carnivoor en aaseter – botten moet kunnen verteren. Maagzuur heeft ook een functie om schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld in een oud kadaver) te doden.

Een groot verschil tussen rauw vers vlees en brokken is de hoeveelheid koolhydraten en nog specifieker de hoeveelheid zetmeel. Het zijn deze zetmelen die de pH in de maag doen stijgen en dat is niet wenselijk omdat die lage zuurgraad nodig is voor het veilig verteren van rauw dierlijk materiaal. Ook het activeren van enzymen voor de verdere vertering van voedsel zijn afhankelijk van een lage zuurgraad. Ziekmakende bacteriën kunnen ook de maag makkelijker overleven en zo diarree veroorzaken. Het probleem met deze gedachtegang is dat de onderzoeken die hiernaar gedaan zijn tegenstrijdige resultaten opleveren. Het is dus niet bewezen.

Combineren of juist niet?

Voor honden die snel dunne ontlasting hebben of regelmatig misselijk zijn is het combineren van brokken en vers vlees niet het beste idee. Is het voor jou om wat voor reden dan ook wenselijk om beide soorten voer te geven en heeft je hond er geen klachten van? Dan kun je dit gerust blijven doen! Er is geen onomstotelijk bewijs dat dit de spijsvertering van je hond negatief beïnvloedt.

Een andere situatie waarin wij het combineren met brokken niet zouden adviseren is bij een daadwerkelijk BARF-(zelf samengesteld) menu wat vleesbotten bevat. Deze botten hebben echt een extreem zure maag nodig om goed verteerd te kunnen worden.

De hond beslist

Uiteindelijk komt de discussie dus telkens op hetzelfde neer: doet de hond het er goed op? Zit hij of zij lekker in z’n vel en is gezond? Of is er regelmatig sprake van dunne ontlasting, misselijkheid of vachtproblemen? De volgende 10 tekenen kun je aangrijpen om eens kritisch naar de voeding van je hond te kijken.

Ondanks dat ook wij regelmatig eigenaren adviseren hun honden rauw vers vlees te gaan voeren, kregen we hier laatst ook een les in. Een van de honden van een Groene Osser heeft al van jongs af aan last van spijsverteringsklachten, ondanks het beste verse rauwe voer en eliminatie diëten. Allerlei therapieën zijn uitgeprobeerd. Nu zijn dan eindelijk de symptomen onder controle met een simpele, maar hoogwaardige hypoallergene brok.

Heb je vragen over de gezondheid van je hond? Iedere maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.00-10.00 kun je bellen naar het gratis dierenartsenspreekuur op 023-5348469

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

43 reacties

 1. Josje schreef:

  Mijn hond verdraagt geen rauw vlees. Hij krijgt nu gestoomd vlees/vis en brokken (Renske). Volgens Renske is dit met elkaar te combineren. Hebben jullie er ervaring mee?

 2. Melody Cool schreef:

  Bedankt voor je reactie Josje!
  Ik heb dit een enkele keer gehoord en dit lijkt mij inderdaad geen probleem.

 3. Henk Leusink schreef:

  Brokken en vlees combineren waarom zou je het doen? In combinatie zou ik het niet adviseren maar om in de ochtend brokken te geven en in de avond vlees is geen probleem. Sterker nog een hond is zodanig aangepast dat de sprookjes over alleen rauw vlees geven omdat een wolf, de voorouder, dit ook eet al lang achterhaald. Geperste of krokante brokken het is maar wat je hond lekker vindt. Wel of niet vermengd met graan maakt niet uit als een hond het kan eten en er niet op reageert waarom zou je het een hond dan niet geven. Heel vaak hoor je dat een hond allergisch is voor bepaald eten….allergie is een kreet die vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Meestal is een hond dan intolerant voor bepaald voer. Allergische reacties zijn meestal heftig en komen snel opzetten. Afhankelijk van of de hond snel honger heeft of niet geef je hem geperst of krokante brokken. En vleesmaaltijden prima. Maar zeg nu zelf…wij mensen eten ook gevarieerd waarom mag een hond dit dan niet. Henk Leusink voedingsdeskundige hond

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor de aanvullingen Henk!
   Eens met dat alleen rauw vlees te eenzijdig is en dat er vaak sprake is van een intolerantie i.p.v. allergie.
   Het hele vraagstuk over geperste of krokante/ gebakken brokken moet ik me nog eens in verdiepen. Is in jouw ervaring geperste brok beter voor honden met een grote eetlust? Ik kan me voorstellen dat krokante brokken zo uit elkaar vallen en dus weer eerder een lege maag geven, klopt dat?

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Leny schreef:

  Ik voer mijn honden al jaren rauw en dat prima samen met geperst brokken, geen gebakken brokken. Ik geef dit niet tegelijkertijd maar bv ‘s morgens brokken en ‘s avonds vlees. Ik geef de geperste brokken van Darf Vol Bites, dit is gedroogd geperst vlees. Dit krijgen ze niet vaak maar is soms, op warme dagen of in een warme auto makkelijker mee te nemen en als ik bv vergeet vlees uit de vriezer te leggen of tekort kom. De honden hebben hier totaal geen last van.
  Krijgen (of pikken) ze soms ergens gebakken brokken of koekjes dan merk ik dat hun maag van streek is.

  • Melody Cool schreef:

   Bedankt voor je reactie Leny!
   Mooi voorbeeld van dat de honden bepalen wat goed voor ze is. En kwaliteit van wat je ook voert belangrijk is.

 5. Ank van Klooster schreef:

  Ik geef al jaren (meer dan 30) van alles, brokken, gekookte groentes, fruit, rijst, pasta, aardappels, vers en gekookt vlees. Wat er maar zo voorhanden is. Kijk wel uit met bepaald fruit! Verse luchtpijp, long hart van de slager. Maar altijd blijven er brokken bij. Die ik altijd even laat wellen, met gekookt water. Dit om een eventuele maagtorsi te voorkomen… zekerheid is het niet maar het schijnt goed te zijn, volgens onze dierenartsen. Ben het met Henk Leusink eens, nooit almaar het zelfde voeren, onze Barzois zouden dat niet vreten! Dus lekker gevarieerd, ik denk dat ik het meest blij ben om me zo uit te kunnen leven. En ‘s ochtends na het eten een halve appel en ‘s avonds een winterpeen, goed voor de buik.

 6. Joke schreef:

  Ik voer mijn honden al jaren farmfood vers en brok door elkaar. Het zijn slechte eters, alleen brok vinden ze niks.
  Ze zijn nooit ziek en ontlasting is altijd stevig

 7. Anneke Bosman schreef:

  Als een carnivoor al geen rauw vlees meer kan verdragen dan is het goed mis met de spijsvertering.
  Wordt ook door grote kenners vermeld en dat soort dieren zouden voor de fok uitgesloten moeten worden volgens hun.
  Zonde omdat gezonde rauwe vlees menu teniet te laten doen door die koolhydraat rijke brok wat zeer ongezond is.

  En als een dier geen rauw kan verdragen wat echt zelden voorkomt,dan het vlees licht gaan verhitten of stomen of aanbakken en aanvullen met mooie verse overige.

  Het is niet alleen brok of rauw vlees.
  Er zitten nog vele gezonde andere oplossingen tussen zodat die brok achterwege kan blijven.

 8. Sander Rombout schreef:

  Mijn hond laat altijd haar brokken staan, maar voor vlees kan je haar wakker maken. Maar om elke dag beide honden versvlees te geven. Dan kost het mij 3 euro per dag voor smuldier. Dat geld heb ik niet en daarom mix ik het. Geef ze nu gewoon brok van eukanuba 38 euro voor een zal van 15 kg en elke dag 1 pakje smuldier erdoorheen. Soms als ik kip bak krijgen ze een stukje rauwe kip. Krijg ze dan alleen niet meer uit de keuken

 9. Melody Cool schreef:

  Soms kan het zo simpel zijn inderdaad!

 10. Leffe schreef:

  Mijn baasje geeft mij ook van alles. In beginsel kreeg ik alleen (gewelde) brokken. Bij 15 weken kreeg ik ‘s morgens alleen brokken en ‘s avond brokken met bijvoorbeeld sperzieboontjes, appel, peer, komkommer, gekookt ei, gekookte kipfilet, gekookte rijst, geblancheerde brocollistronken, KVV etc. Ik ben nu 6,5 maand en ben deze week gestart met rauw vlees als avond maaltijd, maar geen brokken meer. Wel nog groenten en fruit.

  Ik ben ook van mening dat een hond gevarieerd moet eten. De opvatting dat honden in een ver verleden alleen vlees zouden eten is mijn inziens onjuist. Honden kregen de restjes van wat de verzorgers aten. Recent ( jaren 1900 tot 1970) was er nog helemaal geen specifiek hondenvoer.

  Mijn hond is dus een soort van vuilnisbak aan het woorden. En ja, hij reageert wel op voedingswijzigingen (ook snacks) en dan is zijn ontlasting dunner (niet waterig als in diarree), soms hoor je zijn darmen werken, dan loopt ie te boeren. Zodra ik aan het eind van de middag in de keuken gaat rommelen, dan is hij alert, nieuwsgierig, wordt onrustig/enthousiast (ruikt eten) en zodra zijn eten neergezet wordt, eet hij het rustig op.

  Elke maand gaat hij naar de dierenarts op zijn ontwikkeling te bekijken en elke keer complimenten over zijn /bouw/gewicht/leeftijd, schoon gebit, mooie vacht en dat hij een zeer tevreden hond is door de rust die hij uitstraalt.

  En ja, voeding blijft een lastig verhaal. Zoveel honden, zoveel wensen en smaken. Mijn advies: Goed naar je hond blijven kijken (luisteren en verzorgen) en dan komt het allemaal goed.

  Veel plezier en geluk met jullie honden!

 11. anne voerman schreef:

  Als je alleen vers vlees wil geven, wat geef je dan als beloning bij oefeningen en bij spelletjes?

 12. Anneke schreef:

  Ik heb mijn honden altijd vers vlees gegeven de vanaf 2000
  Ik ben een hondje verloren door harde ontlasting door het persen knapte de thuis 2 jaar oud.
  Mijn huidige jonge hond 8 maanden heeft ook steeds harde ontlasting en mijn hond van 1 jaar ook.
  Als ik nu soms wat brokken geef zie je dat het niet meer hard is..
  Wat ik er zelf aan doe is hele lijnzaad en zalmolie door het goed..
  Wat hebben jullie nog meer voor tips
  Dank allemaal groet Anneke

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Anneke,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je deze ervaringen hebt met je honden!

   Harde ontlasting is vaak een gevolg van voeding, te weinig vezels, te weinig water en/of te weinig beweging of een darmflora die niet in orde is. Belangrijk is natuurlijk ook om een medische oorzaak van de harde ontlasting door je dierenarts te laten uitsluiten. Mocht je een gericht advies willen voor je hond, wil je ons dan mailen op info@degroeneos.nl? Graag met zoveel mogelijk aanvullende achtergrondinformatie over je hond, voeding, ziektegeschiedenis en behandeling tot nu toe. We denken dan graag gericht verder met je mee.

   Met vriendelijke groet,
   Claire.

 13. Mats schreef:

  Wij voeren runner vers vlees icm brokken van farmfood.
  In de ochtend 75 gram vers met brokjes en in de avond hetzelfde. Door de dag brokjes en snacks.. niet te veel. Runner heeft veel verschillende smaken en mats is er gek op.
  Goede ontlasting vrolijk speels, happy dog. Het is een jonge labradoodle en zijn doorgaans slechte eters maar daar heeft hij geen last van. Ook gek op boontjes wortel en fruit…

  • Suus Bettink schreef:

   Bedankt voor het delen van je ervaring, wat mijn collega al schreef in het artikel: kijk naar je hond. Daar is dit een goed voorbeeld van.
   Hartelijke groet, Suus Bettink

 14. Francisca schreef:

  Mijn honden krijgen s’morgens een handje geperste brok van Cavom. S’middag een heerlijke rauwe kippenbout en savonds rauw vers zelf samengesteld vlees,vis,kip,organen met bot graat en al. En? Wat zijn ze gezond, een prachtige vacht , mooie ontlasting en weinig ontlasting.

 15. Heb twee ( straathonden ) honden . 8 jaar en bijna 6 jaar .
  ‘s Morgens krijgen ze elk 100 gram goede brokken zonder granen.
  ‘s Avonds vers vlees met verse groenten .
  Ook geef ik af en toe wat zalmolie over hun brokken . Lusten ze heel graag .
  Geen enkel probleem met hun vertering.
  Er zit wel meer dan 8 uur tussen hun maaltijden.
  Zijn allebei heel vrolijke honden en hun stoelgang is perfect !
  Dagelijks één grote wandeling in bossen en velden of aan zee & en ‘s avonds een kleinere wandeling !

  • Anke Felling schreef:

   Dank je wel voor het delen van je ervaring, Patricia.
   Vrolijke honden met een perfecte stoelgang, dan doe je het helemaal goed!
   Hartelijke groet,
   Anke – De Groene Os

 16. Sandra schreef:

  De wolf en de hond vergelijken is al niet helemaal correct aangezien in het domesticaproces de hond verkoos om afval te gaan eten. Daardoor is het niet meer 1 op 1 te vergelijken. Evenals wij niet meer 1 op 1 te vergelijken zijn met welke aapsoort dan ook.
  En zelfs de wolf eet van nature niet alleen vlees.
  Overigens meer reden om een combinatie te doen. Ik ben wel degelijk een voorstander van barf en versvlees. Maar mijn oudste border collie niet. Daarbij was hij in jonge jaren zo actief dat hij extreme hoeveelheden vlees had moeten eten. En omdat het geen enorm eter is lukte dat niet. Ik moest wel koolhydraten/zetmelen toevoegen om niet te leiden tot extreme anorexia. Dus hier is nog altijd een combinatie (ochtend brok, avond vlees) al begint de wijsheid met de jaren te komen en wordt het nu een lekker bek en is hij niet zo actief meer dat ik er wederom over nadenk of hij toch misschien binnenkort overkan naar enkel vlees.
  Voor mij vind ik het vlees voor de hond vooral een smakelijkere maaltijd dan saaie brokken en de meeste honden zullen dat denk ik ook zo vinden, al zijn er dus uitzonderingen.

  • Anke Felling schreef:

   Dank je wel voor het delen van je ervaring, Sandra.
   Leuk om te lezen hoe je hond ook zijn eigen mening heeft en je helpt om de juiste beslissing hierin te nemen.
   Hartelijke groet,
   Anke – De Groene Os

 17. Jan Hartog schreef:

  “De zuurgraad in de maag van een hond is zeer laag: zo ongeveer rond de 2 pH. Dit is dus zeer zuur, nog zuurder dan die van de mens.”
  Dit vind ik wat verwarrend en moest het even 2x lezen. Ik heb altijd geleerd dat als de PH waarde laag is, de zuurgraad hoog is.
  vr.groet, Jan Hartog

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemiddag Jan,
   Ik snap je verwarring. Dit is de betekenis van pH: “De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing” (bron: Wikipedia) Dus als de pH laag is, is de oplossing zuur. Dat geldt dus voor de maag met het maagzuur. Lage pH betekent zure omgeving. Dus het zuur is hoog.(en daar komt de verwarring) Maar als je de werkelijke definitie neemt is zuurtegraad gelijk aan pH en is dus laag in de maag. De tekst klopt en we nemen je feedback mee.
   Hartelijke groet,
   Suus Bettink, de Groene Os

 18. Willem Huitema schreef:

  In tegenstelling tot het populaire geloof is het door elkaar geven van hondenbrokken en vlees voeding bij gezonde honden in principe geen probleem. De zuurtegraad van de maag is en blijft voldoende laag om de eiwitten in de voeding goed te verteren en schadelijke bacteriën zoveel als mogelijk af te doden. De gemiddelde Ph van de maag bij een hond is 1,05 – 2,2, heel erg zuur dus. Bij honden met gevoelige en/of maag-darmproblemen of maagzuur remmende medicatie is voorzichtigheid echter geboden. De maag van een hond is GEEN glas met stilstaand water (wat Farmfood beweerd). De maag bevat maagzuur en er worden stoffen toegevoegd in de maag. De zuurgraad van een hondenmaag is bijna net zo hoog als zoutzuur! De exacte Ph waarde is afhankelijk van de voeding. Tevens trekt de maag samen waardoor brokken of vlees niet zinken. De bekende plaatjes (Zie Farmfood), met daarin geëxtrudeerde en geperste brokken elk in een glas met water, wat veel op internet gecommuniceerd wordt, is dan ook geen vergelijk met een hondenmaag. LET OP: Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat ook op brokvoeding, geperst of geextrudeerd, de ph keurig tot onder de 2 daalt, dus ongeveer net zo zuur als vleesvoeding. Combineren is dus in zijn algemeenheid geen probleem. Er zijn echter altijd uitzonderingen.

 19. Kitty schreef:

  Willem, dat is precies wat ik vroeger tijdens mijn biologielessen en mijn verschillende studies altijd geleerd heb over de werking van de maag. Het aanpassen van verteringssappen op de voeding die binnenkomt.
  Het belangrijkste van voeding voor honden (en andere dieren) vind ik dat het dier voldoende voedingstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt om een evenwichtige gezondheid te houden. Dus voedselkeuze is afhankelijk van een beetje studie en ook vooral wat voor effect het op de hond heeft. Zijn er problemen of dingen die net niet ok zijn, dan ga je op zoek naar een aanvulling of een alternatief. Elk dier is verschillend, dus er is niet 1 standaard goede oplossing.

 20. Marieke schreef:

  Geextrudeerd of geperst, ph maagzuur is rond de 2.
  Mijn hond krijgt nu geextrudeerde brok en ik wil over naar darf vol geperste brok. Kan ik het dan wel mengen?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Marieke,

   Bedankt voor je bericht.
   In overgangsfases wordt voeding vaak gemengd. Het is met name belangrijk hoe je hond hierop reageert. Misschien kun je kijken op de site http://www.voerwijzer.com voor aanvullende informatie en tips?

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 21. Ingrid schreef:

  Mijn Rottweiler 7 jaar voerde ik altijd brok met lam. Ze was er gek op, tot vorige week: kreeg opgezette buik, echo laten maken , resultaat: vergrote milt, idem lever en veel vocht, eiwit en ijzertekort,dus blirdarmoede. Hier word ik niet blij van. Ze krijgt nu prednison en vochtafdrijvers en dat gaat goed. Nu mijn vraag: ik voer nu ontdooid vlees gecombineerd met de brokken , elke dag een ei, en dat vindt ze lekker. brok zonder vlees eet ze nog steeds niet. De ontlasting wordt wel wat dunner.
  Wat is wijsheid? Ik neig ernaar om over te stappen op vers vlees gecombineerd met verse groenten. Wie weet raad?

  • Suus Bettink schreef:

   Goedemorgen Ingrid, wat naar voor je hond en voor jou. Het beste is om veel verschillende kvv af te wisselen en ook de diersoort. Verder wil ik je adviseren om een holistisch dierenarts te zoeken. Zij kijken naar een symptoom op een andere manier dan een regulier dierenarts en kunnen vaak meer doen dan alleen medicijnen voorschrijven. heel veel succes! Hartelijke groet, Suus Bettink, de Groene Os

 22. Corina konst schreef:

  Hier een hondje met allergie. Doet het het best op rauwvlees van Lotgering, maar alleen wild, Zoals hert, gevogelte, geen kip. Mijn inziens dieren die niet ingespoten kunnen worden met medicatie of antibiotica. Soms zie je een schothageltje dus echt puur uit de natuur. Als ik ook maar op iets anders voer krijgt ze huid en gezondheids problemen. Nu 12 jaar oud en krijgt elke dag prednison. Vul wel aan met plantaardige oliën vanwege hardere ontlasting. Ons andere hondje was als puppy al ziek en dreigde dood te gaan, bloed in ontlasting enz. Overgezet op biologisch rauw voer en hij wordt nu 13. We geven wel stukje fruit, groente, rijst aardappel enz. De hond met allergie eet uit haar zelf bepaalde planten soorten, Zoals onkruid en paardebloem is ze gek van. Ik denk dat ze zelf weet wat goed is voor haar.

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Corina,
   Bedankt voor je reactie, wat fijn dat je zo begaan bent met je dieren.
   Als algemene informatie kan ik nog aangeven dat intolerantie of allergieën hun oorsprong vinden in de darmen. Het is daarom belangrijk om de darmen in goede gezondheid te krijgen en te houden. Voeding, stress, medicatie en parasieten zijn allen van grote invloed op de darmgezondheid en is aan te raden om hierbij onder de loep te nemen.
   We hebben een blog geschreven waarin we meer vertellen over de darmgezondheid en wat je kan doen om dit te verbeteren, wellicht geeft het je nog interessante informatie: https://degroeneos.nl/stappenplan-naar-gezonde-darmen/
   Hierin beschrijven we ook ons darmprotocol dat we hebben ontwikkeld om de darmgezondheid te verbeteren.

   Je geeft aan dat je hond paardenbloem eet, de geneeskrachtige werking van deze plant is dat het oa een ontgiftende werking heeft. Het feit dat je hond dit graag eet geeft mijns inziens aan dat ze graag iets uit haar systeem wil hebben. Voeding speelt hier vaak een grote rol in.

   Iets om wellicht in gedachten te houden is dat Prednison is bedoeld om het immuunsysteem te onderdrukken, terwijl je dit echter juist wil versterken en ondersteunen als er spraken is van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld door het inzetten van het darmprotocol. De middelen van het darmprotocol en prednison werken elkaar hierdoor in feite tegen, waardoor overleg met de dierenarts bij het inzetten ervan wenselijk is.

   Mocht je een gericht advies van ons willen dat specifiek gericht is op de situatie van jouw honden, dan kan dat ook, hiervoor kan je ons Groene Kennis Consult aanvragen, dan kijkt ons team van natuurgeneeskundig veterinair therapeuten en een holistisch dierenarts, met je mee.
   https://degroeneos.nl/e-consult/?d=voor-honden

   Veel succes!
   Met vriendelijke groeten,
   Aukje, de Groene Os

 23. Corina Konst schreef:

  Dank je wel voor de info. Ik zal me gaan inlezen, maar haal haar absoluut niet van de prednison af. Ze is al 12 en de vorige dat we gingen afbouwen is bijna haar dood geworden.
  Groetjes Corina

 24. Finn schreef:

  Ik doe altijd half vlees half brok door elkaar, ik merk dat ze het hier het best op doet. Als snack of extra bij de maaltijd krijgt ze stukjes groente of fruit. Ik denk dat het per hond verschilt wat het beste is , en je vooral moet kijken naar je hond!

 25. Marianne Mentink schreef:

  Is gestoomd vlees van BioFood verantwoord om te geven. Ik twijfel of er alle voedingsstoffen in zit.

  Vriensdelijke groet Marianne en Puck.

  • Melody Eveleens schreef:

   Goedemorgen Marianne,

   Bedankt voor je reactie. Er is verschil tussen complete voeding en voeding die bedoelt is om afgewisseld te worden met andere soorten om zo gebalanceerd te zijn. Dat zou erop moeten staan.
   Mocht je twijfelen, kun je altijd checken met een voedingsdeskundige (wij zijn dat niet 🙂 ).
   Als er behoefte is aan een extra steuntje in de rug, kun je ook een Multivitaminen & Mineralen Complex geven.

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 26. Ik geef al jaren een combi van blikvoer Yarrah en brokken Edgard Cooper of Yarrah brokken. . Daar doorheen peterselie , gistvlokken en Psyllium vezels en glutenvrije havervlokken geweekt in water en soms rode bieten ,’s morgens geef ik een beetje geiten Kefir.

 27. Valetie schreef:

  Hallo,

  ik heb een Ierse Terriër die niet graag brokken eet. Een tijd geleden ben ik overgestapt op rauw vlees en gestoomde worsten. Ik wissel tussen verschillende vleessoorten en merken, maar hij heeft nu toch ergens een intolerantie opgebouwd. (Jeuk, krabben). De dierenarts raadt me aan om terug over te stappen op een brok -wat op zich al moeilijk genoeg gaat zijn- maar ik ben geen fan van het merk dat zij aanraden.

  Kunnen jullie een goede hypoallergene brok aanraden waar toch voldoende vlees in zit? Of enkele merken die ik eens kan bekijken?

  Bijkomend eet stijfkop niet graag eend, lam of vis…

  Alvast bedankt voor jullie advies.

  Valerie

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemiddag Valerie,

   bedankt voor je vraag!
   helaas kan ik je via deze manier niet voor je beantwoorden.
   Je kunt een mail sturen naar info@degroeneos.nl of even bellen met ons gratis telefonische spreekuur, deze is iedere maandag/woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 op telefoonnummer 0235348469.

   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag nog!
   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

Laat een reactie achter