• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

De emotionele basisbehoeftes van je kat: dit zijn ze!

Katten hebben ook emoties! Onze fluffy soulmates en wij verschillen veel van elkaar en tegelijkertijd hebben we ook zo veel gemeen. Hoe een kat zich voelt kun je dan ook goed uitleggen aan de hand van onze eigen emoties. Net als wij voelen zij angst en woede, maar ook lust en plezier. Ook zij voelen zich soms verlaten. Katten geven om hun kittens en naasten. Zij hebben dan ook net als wij de behoefte aan veiligheid, aan het vermijden van negatieve emoties, aan gezelschap, aan mentale stimulans, aan voorspelbaarheid en plezier. Het grote verschil tussen ons en onze katten is onze neo-cortex: het stukje hersenen dat goed is in beredeneren en abstract denken.

Dit is een gastblog in een reeks geschreven door Kelly Schockman van Zendolls. Kelly bezit een schat aan informatie over kattengedrag en gezondheid die ze graag met ons deelt!

zendolls

 Het begrijpen van het belang van de emotionele gezondheid van onze lieverds is een cruciale factor bij het waarborgen van een positief welzijn voor je dier. Emotionele gezondheid heeft niet alleen impact op hun fysieke gezondheid en kwaliteit van het leven, maar ook op de relatie tussen ons dierbare huisdier en ons.

Gehechtheid van katten aan hun mens

Als wij mensen op vakantie gaan, kunnen wij beredeneren dat we over drie weken weer thuis zijn om onze kat verder te verwennen waar we voor de vakantie gebleven waren. Echter, onze katten ervaren dat wij weg zijn en weten niet dat wij weer terugkomen. Als de band hecht is kunnen katten zelfs in een fase van rouw terecht komen. Katten zijn empathische wezens, ze geven om anderen. Door hun solitaire achtergrond zijn ze hier alleen niet zo ver in gegroeid als groepsdieren zoals honden of zoals wij.

Katten missen dus anderen. Maar, net als mensen kunnen ze ook een hekel aan anderen hebben.

Zorg voor een goed basishumeur bij je kat

Stel jij kunt een collega niet luchten of zien, maar je moet er wel 5 hele werkdagen mee doorbrengen. Als je de ochtend gestart bent met een glimlach, je fysiek, mentaal en emotioneel op en top voelt, zul je die collega best kunnen handelen. Maar, stel je eens voor dat je de nacht slecht tot niet hebt kunnen slapen, je partner ’s morgens loopt te zeuren, je kinderen niet meewerken, ik noem maar wat, en tot overmaat van ramp je ook nog eens in de file staat en je te laat op je werk komt. Ik vermoed zomaar dat je die betreffende collega die dag een stuk minder goed kunt hebben. Je bent immers de dag gestart met een humeur van -10.

Het humeur van de kat is heel belangrijk bij het ervaren van emoties en in de gedragstherapie. Een kat die altijd op -10 zit heeft veel minder veerkracht dan een kat die constant de loterij wint. Ook zal hij fysiek hier sneller negatieve gevolgen van ondervinden en ziek kunnen worden. Het is dan ook zaak voor ons om de omgeving van de -10 kat zo aan te passen dat ook hij het gevoel krijgt het winnende lot in bezit te hebben. Daar los je een hoop van negatieve emoties en ook gedragsproblemen mee op.

Voor goed welzijn is dan ook een goede gezondheid nodig. Hiervoor moeten vanzelfsprekend lichamelijke behoeften bevredigd worden door water, voedsel en ook beschutting tegen het weer. Maar, daar blijft het niet bij.

De zes behoeften van katten en andere zoogdieren 

1) Vermijd negatieve emoties. Dit is de meest basale gedragsmatige behoefte en gaat voor je dier om het gevoel niet te willen ontsnappen, en dat factoren als angst, discomfort, verveling en depressie geminimaliseerd worden.

2) Gezelschap is de tweede gedragsmatige behoefte. Dit kan gaan om leden van de eigen of andere soorten, of mensen. Gezelschap kan bijdragen aan positieve emoties en zorgen voor verlichting bij verveling en depressie.

3) Mentale stimulans is de derde behoefte. De meeste zoogdieren hebben een zelfbelonende nieuwsgierigheid naar nieuwe plekken en dingen ontdekken, die er soms ook voor zorgt dat bekende plekken en dingen weer herontdekt worden.

4) Voorspelbaarheid van de fysieke en sociale omgeving is de vierde gedragsmatige behoefte. Op voorspelbare tijden eten en voorspelbaar vriendelijk sociaal contact zorgen voor een positieve anticipatie op wat er gebeuren gaat of wie er komt. Dit is een belonende ervaring, zorgt voor positieve emoties en kan angst verminderen.

5) Controle. Het hebben van controle over de leefomgeving houdt verband met voorspelbaarheid. Voor veel diersoorten is dit het belangrijk om zelf keuzes te kunnen maken.

6) Plezier is de zesde gedragsmatige behoefte. Voor katten gaat het dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om te kunnen krabben of met speeltjes of anderen te kunnen spelen. Dit zijn zelfbelonende handelingen die zorgen voor positieve emoties.

Ruimte voor natuurlijk gedrag

Een begin om het welzijn van onze lieverd te bevorderen kunnen we maken door ze de mogelijkheid te geven om hun natuurlijke gedag uit te voeren. Denk hierbij aan jagen, onderzoeken, klimmen, springen en krabben. Maar geef ze ook de mogelijkheid om andere katten te vermijden indien nodig. Laat deuren op een kier, geef de keuze waar te verblijven (zowel binnen of buiten), biedt schuil- en verstopmogelijkheden en hoge plekjes aan, een vensterbank met uitzicht, krab- en klimmogelijkheden, etc.

Aandacht is de basis

En heel belangrijk, werk aan een goede band met jouw fluffy soulmate. Geef hem de aandacht en liefde die hij nodig heeft. Dat hoeft niet altijd door te knuffelen, sommige katten houden daar namelijk niet van, maar het kan ook door tegen hem te praten of met hem te spelen.

Alles om ervoor te zorgen dat jouw lieverd het gevoel heeft de loterij gewonnen te hebben!

Warme groet,
Kelly Schockman
Holistic Ragdoll breeder en kattengedragsdeskundige in opleiding
www.zendolls.nl

Bovengenoemde informatie is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

4 reacties

 1. Laura schreef:

  Hallo 👋🏻
  Wat fijn om dit te lezen 📖
  Ik merk dat ik het nog niet zo slecht doe met mijn katten die uit een niet gewenst nest komen met allerlei gedrags problemen!
  Ze zijn nu gelukkig met heel veel liefde en aandacht al een stuk bijgetrokken, maar er zullen altijd rest verschijnselen blijven!
  Bedankt 🙏🏼!

  Lieve katten groetjes,

  Laura.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Mooi om te lezen, Laura!
   Fijn dat het al zoveel beter gaat met je katten.

   Hartelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Ingrid Tichelaar schreef:

  Ondanks de aandacht die ik haar geef, het speelgoed en de ontelbare krabmeubels zijn mijn muren met behang van ongelooflijke aantrekkings kracht. Ze zien er in een jaar tijd niet meer uit. Aanhalen of knuffelen wil ze niet . Begin wel radeloos te worden . Wil haar niet naar buiten laten , want ze is toen ze 6mnd was gevonden met nestje, en er is me verteld dat ze weet te overleven , en waarschijnlijk niet meer terug komt. Bovendien loopt er een kattenmepper in de buurt.
  Wie weet nog raad

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Ingrid,

   Bedankt voor je bericht.
   De soort en locatie van de krabmeubels is erg belangrijk. Misschien zijn de huidige niet prettig voor je kat of op een plek die niet aantrekkelijk is om te krabben? Katten hebben ook meerdere redenen om de krabben, dit blog van een kattengedragsdeskundige is heel informatief om te lezen: https://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/diversen/krabben-aan-de-meubels/ .

   En, de meeste katten worden gelukkiger van wel naar buiten mogen. Misschien is het een optie voor je om dit toch te overwegen om langzaamaan op te bouwen. Ik kan me voorstellen dat je hier onzeker over bent, ik kan je dan ook aanraden om een kattengedragsdeskundige te raadplegen om je verder te helpen met het kijken naar wat je kat echt nodig heeft en waarom ze aan je muren krabt. Via de volgende links kan je op zoek naar een deskundige: https://kattengedragstherapeuten.nl/ en https://www.sppd.nl/kattengedragstherapeuten.html

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

Laat een reactie achter