• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

De meeste problemen beginnen in de mond: leer dieren dat je ze in de mond kan kijken

Een van De Groene Os collega’s was met haar hond bij de oncoloog. Hij gaf haar een tip die levensreddend kan zijn voor dieren, namelijk dat je je dier regelmatig in de mond moet kunnen kijken om op tijd problemen vast te stellen. Vanuit zijn specialisme doelde hij vooral op tumoren in de mond die in een beginstadium vaak nog goed te behandelen zijn. Maar veel andere gezondheidsproblemen beginnen in ook de mond.

Problemen in de mondholte

De mondholte is eigenlijk de eerste stap in de spijsvertering. Wat hier al dan niet gebeurt heeft dus ook invloed op de rest van de spijsvertering. Dit zie je bijvoorbeeld bij paarden die door een slecht gebit niet meer goed kunnen kauwen. Doordat er minder speeksel wordt aangemaakt, komen er minder spijsverteringsenzymen in de voedselbrij en blijft de pH in de maag hoger en dat is niet gunstig voor een goede spijsvertering.

Ook tandsteen en ontstekingen in de mond kunnen ergens anders in het lichaam problemen geven. Dit soort klachten verhogen namelijk de ontstekingsgevoeligheid en dat kan leiden tot ziektes. Zo is bekend dat ontstoken tandvlees hart- en vaatziekten kan veroorzaken en tandsteen ook de nieren kan aantasten. De bacteriën uit de bek kunnen via de circulatie vastlopen in kleine bloedvaatjes in de nieren, de hartkleppen, de lever en de tussenwervelschijven.

Tumoren in de mond

Er kunnen verschillende tumoren ontstaan in de mond, zowel goedaardige als kwaadaardige. Ook onder de kwaadaardige (deze worden kanker genoemd) komen verschillende soorten voor, waarbij de behandeling en levensverwachting ook anders kan zijn. Een kwaadaardige tumor in de weke delen (een sarcoom) is berucht. Met weke delen worden bijvoorbeeld bindweefsel of spierweefsel bedoeld. Sarcomen kunnen in de mondholte ontstaan, maar ook op andere plaatsen in het spijsverteringskanaal.

Tumoren in de mond vormen bij honden en katten zo’n 6% van de tumoren en zijn vaak kwaadaardig. Bij katten zit de tumor vaak aan de basis van de tong, aan de onderkant. Een lastige plaats dus! Een mogelijke verklaring voor deze plaats kan zijn dat de kat zich voortdurend wast, waarbij de tong in contact kan komen met kankerverwekkende stoffen in de vacht.

Het probleem met tumoren in de mond is, dat ze vaak pas laat ontdekt worden en dat behandeling dan niet meer mogelijk is. Op tijd ontdekken kan dus levensreddend zijn!

Symptomen van problemen in de mond

Bij verschillende problemen zal je ook enigszins verschillende symptomen zien. Maar er is wel een algemene lijn. Zie je een of meerdere signalen? Neem dan direct contact op met je dierenarts voor diagnose en behandeling.

  • moeite met eten
  • rommelig eten
  • afwijkende geur uit de mond
  • speekselen, soms met bloedverlies
  • gewichtsverlies

Dieren kunnen ook een verminderde eetlust hebben, maar dit hoeft absoluut niet. Vergeet niet dat dieren echte volhouders zijn en pijn zo lang mogelijk proberen te verbergen. Als ze niet meer willen eten, is de aandoening vaak al ver gevorderd.

Grondige mondinspectie

Het op tijd vaststellen van problemen is dus erg belangrijk. Als er iets aan de hand is, zal je dierenarts je dankbaar zijn wanneer je dier zich redelijk kalm laat onderzoeken. Dit gaat het beste als je je dier er al op jonge leeftijd aan laat wennen dat hij rondom z’n mond wordt aangeraakt. Dit filmpje legt het goed uit bij katten, maar het is natuurlijk net zo goed toepasbaar bij andere diersoorten. Het gaat erom dat je kleine stapjes maakt, positief afsluit en veel beloningen gebruikt (aaien of lekkernijen bijvoorbeeld).

 

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

 

 

Het is verstandig om 1x per maand een grondige mondinspectie te doen. Dit hoeft niet lang te duren en kan altijd afgesloten worden met iets leuks!

Natuurgeneeskunde en mondproblemen

Problemen in de mond kunnen gedeeltelijk erfelijk zijn en afhankelijk van factoren waar een dier gedurende zijn leven mee in aanraking komt, zoals bepaalde kankerverwekkende stoffen. Maar vergeet ook voeding als oorzaak niet.

Voeding heeft een essentiële rol om mond, tanden en tandvlees gezond te houden. Kies een natuurlijke voeding die past bij de diersoort. Vermijd toegevoegde suikers. Voor de meeste honden en katten zijn koolhydraten sowieso niet nodig. Voor paarden zou de hoofdmoot uit ruwvoer moeten bestaan met eventueel een kleine hoeveelheid krachtvoer. Net zoals bij mensen zijn suikers (en snelle koolhydraten die worden afgebroken tot suikers) de boosdoener van problemen zoals tandsteen.

Brokken blijven ook erg tussen de tanden zitten en kunnen daar problemen geven. Het is een fabeltje dat katten harde brokjes nodig hebben voor een gezond gebit.

Moet ik dan maar tandenpoetsen?

De meningen over of tandenpoetsen bij dieren nodig is, lopen erg uiteen. In de natuur wordt niet gepoetst, maar daar krijgen dieren heel andere voeding binnen en is de levensverwachting ook over het algemeen lager. Als een dier goede voeding krijgt en goed kan kauwen is tandenpoetsen niet altijd nodig. Dit zie je bijvoorbeeld bij honden die een goed gebalanceerd BARF-dieet met botten krijgen. Krijgt een dier bewerkte voeding, dan kan tandenpoetsen wel nodig en zinnig zijn.

Regelmatig tandenpoetsen kun je ook als hulpmiddel zien om structuur te geven aan je maandelijkse mondinspectie, daarvoor is het heel nuttig.

Waar je in ieder geval niet je geld aan hoeft uitgegeven zijn de commerciële kauwstaafjes voor hond en kat. Die zijn veel te zacht om überhaupt iets te doen aan tandplak of tandsteen en bevatten ongezonde ingrediënten zoals suikers.

Kruiden voor een gezonde mond

Als er eenmaal een tumor is vastgesteld, spreekt het voor zich dat dit buiten de zelfzorg valt en je dier onder behandeling van een dierenarts staat. In overleg met de dierenarts kun je aanvullend kruiden gebruiken. Bespreek dit met je dierenarts.

Bij ontstekingen in de mond, en preventief om de weerstand te ondersteunen, kunnen kruiden en supplementen heel goed worden toegepast.

Heb je vragen? Neem contact op!

 

Hoe is het nu met?

De hond van onze lieve collega leeft gelukkig nog steeds en wel omdat ze er op tijd bij waren en de operatie gelukt is!

Ook bij haar andere bejaarde dieren blijft het nog steeds een hele tour om ze in de mond te kijken, maar sinds dit verhaal is ze onverbiddelijk in de regelmatige mondcontroles!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!