• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ingrid Langen
  • Leestijd: 6 minuten

De menselijke trekjes van je dier (video!)

Mijn paard heeft een wondje aan z’n been: hij heeft zich flink aangetikt. En je ziet: het is Heel Erg! Is dat aanstellerij? Aandacht trekken? Of denk ik dan teveel als mens? En je hond: hoe schuldig kijkt hij als je thuis komt en hij heeft iets gesloopt…. Weet hij dan dat hij fout zit of is er iets anders aan de hand?

In deze video duik ik in de menselijke eigenschappen van onze oogappels. Ik ben Ingrid Langen, healing touch for animals practitioner. Ik help dieren zich te ontspannen met behulp van healing touch technieken. Om daarmee hun zelfhelend vermogen te stimuleren. Daarnaast doe ik al jaren marketingprojecten voor De Groene Os. Deze video is een coproductie. Wil je geen video’s meer missen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!

We kennen onze dieren heel wat menselijke eigenschappen toe: blijheid, verdriet, rouw, stout zijn, zich schuldig gedragen, arrogant zijn en dergelijke. Klopt dat, hebben dieren menselijke trekjes? Of houden we onszelf voor de gek?

Zo was mijn paard in z’n jong jaren een enorm lastpak met vangen in het land. Hij liet zich niet pakken door mij. En dat land was echt heeel erg groot. Het meest frustrerende is dan dat je hem op z’n donder wil geven wanneer je hem dan eindelijk te pakken hebt, maar je weet dat het dan de volgende keer nog lastiger wordt. Dus je moet ‘m uitbundig prijzen. Tsja, dat was best een uitdaging. Ik voelde me afgewezen door mijn paard, maar daar had het natuurlijk helemaal niets mee te maken. Hij was gewoon liever in het land bij z’n vriendjes. De oplossing bestond uit wortels. Daar was en is ie gek op. Daarmee liet hij zich wel vangen.

Maar wanneer je denkt dat jouw hond zich schuldig voelt wanneer je thuis komt en je bank is aan repen verscheurd, dan heb je het mis. Hij heeft last van verlatingsangst, merkt dat je boos bent en is bang voor de straf die gaat volgen.

Een appèl doen op het primaire onderliggende probleem is de enige oplossing. De hond helpen met z’n verlatingsangst helpt om jouw meubilair heel te houden. De associaties van mijn paard met mij veranderen van ‘werk en vriendjes verlaten’ naar ‘wie weet krijg ik lekkers’ hielp ook.

Uiteindelijk verschillen zoogdieren niet zo heel erg van mensen. Emoties als angst, verdriet, rouw, genoegen en geluk: dat kennen dieren ook en het is hun primaire drijfveer. Wanneer we ons daar bewust van zijn en er rekening mee houden dan getuigt dat van sociale intelligentie en empathie. Kwaliteiten die we als mens heel waardevol vinden.

Het vliegt de bocht uit wanneer we dieren kleren gaan aantrekken en optutten. Denk aan die kleine hondjes met (hele dure) kleertjes en halsbanden, Arabieren met make-up en nagellak. Ook hebben dieren niks met winnen en medailles. Of met trots en eer. Ze willen gewoon geprezen worden door hun baas, veilig en zonder angst leven, beloond worden en lekker eten krijgen.

Persoonlijk vind ik de overeenkomst tussen kinderen en jonge dieren heel grappig. Ze doen dezelfde dingen: ze zoeken de grenzen op van wat mag en niet mag, ze zijn open voor beloning en aanmoediging en ze leren wat er van ze wordt verwacht. Ze ontwikkelen zich daarin, in hun taak en ontlenen daar zelfvertrouwen aan. Zo je dier beter leren kennen, begrijpen wat hem drijft en hoe je goed kunt samenwerken: dat vind ik het mooiste aan werken met dieren. Want is het niet bijzonder, die band tussen mens en dier? Zulke verschillende wezens die heel verschillend communiceren? Ik kan me daar na zoveel jaar werken met dieren nog steeds over verwonderen. Die band tussen mens en dier herstellen wanneer er misverstanden zijn ontstaan, dat is mijn belangrijkste drijfveer met healing touch for animals. Hier vind je meer over misverstanden die ontstaan tussen dieren en hun baasjes.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!