• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 2 minuten

De zin en onzin over elektrolyten voor paarden

Dit gastblog is geschreven door Manon Borst van Healthy Horse Affairs.
Manon is onder andere voedingsdeskundige voor paarden. Ze werkt hierbij veel met voedingsanalyse, meten is weten! Daarnaast geeft ze Ttouch aan paarden.

Vochtverlies

Bij de training van je sportpaard gaan natrium, kalium, chloride en magnesium verloren bij het zweten. Om een idee te krijgen van hoeveel elektrolyten je paard verliest bij een training kun je kijken naar hoeveel je paard zweet. Om dit goed in kaart te brengen kun je het beste je paard wegen voor en na de training, 1 kilo gewichtsverlies staat gelijk aan 1 liter vocht.

De hoeveelheid vocht hangt af van de trainingsintensiteit, duur van de training, temperatuur en vochtigheidsgraad. Een racepaard verliest tussen de 5 en 10 liter vocht in een normale training. Tijdens een normale endurance-race verliest kan een paard ongeveer 25 liter vocht verliezen.

Merk je dat je paard de dag na een training waarbij hij veel getranspireerd heeft (lees echt nat van het zweet over meer dan de helft van zijn lichaam) weinig power heeft en minder flexibel is. Kijk dan kritisch naar wat je je paard voert.

De juiste voercombinatie

Onderzoek wijst uit dat paarden die dagelijks de beschikking hebben over een goede kwaliteit ruwvoer, een juiste aanvulling aan krachtvoer, voldoende schoon drinkwater en een liksteen, geen tekorten hebben in elektrolyten.

De grootste bron van kalium komt uit een goede kwaliteit ruwvoer. Natrium en chloride zijn voldoende aanwezig in een liksteen. Magnesium is vaak voldoende aanwezig in het krachtvoer. Wetenschapper van de Cornell University hebben bij hun onderzoek geconstateerd dat paarden die een liksteen tot hun beschikking hebben op stal er ongeveer 50 gram per dag van gebruiken.

Als je er zeker van wilt zijn dat de behoefte aan vitaminen en mineralen gedekt is of als je een kleine hoeveelheid tot geen krachtvoer geeft, is een multi aan te raden.

Elektrolyten bijvoeren

Theoretisch gezien is het dus mogelijk om een sportpaard in zijn elektrolytenbehoefte te voorzien zonder supplementen bij te voeren. Veel paardeneigenaren geven echter elektrolyten geven na intensieve training om tekorten en de gevolgen daarvan te voorkomen. Zij zien daar wel resultaat van. Een positieve bijkomstigheid is dat een paard nadat het elektrolyten gekregen heeft sneller na de training gaat eten en daardoor sneller herstelt van de training.

Elektrolyten zijn dus essentieel voor sportpaarden. Zorg er dan wel voor dat je ze in de juiste hoeveelheid en op de goede manier geeft. Hierbij is het belangrijk dat je het precieze gewicht van je paard weet. Let op dat een supplement niet vol suikers zit. Dat is juist het tegenovergestelde van wat je paard nodig heeft.

Of je paard baat heeft bij het geven van elektrolyten is van veel factoren afhankelijk. Geef niet zomaar iets omdat het warm weer is of omdat iemand anders dat ook doet.

Heb je twijfels? Schakel dan altijd een professional in die kijkt naar het complete dieet van je paard en alles eromheen.

overgewicht paard

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!