• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 4 minuten

De feestdagen en je kat: tips om stress te verminderen

Het is eind november, Sinterklaas is alweer in het land en ook kerst en oud en nieuw laten niet meer lang op zich wachten. Voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken, maar voor onze huisdieren kan deze periode spanningen veroorzaken. Vuurwerk kan stress geven voor je kat, maar ook de veranderingen in en rondom huis, de nieuwe geuren van lekkernijen, en zelfs de kerstboom kunnen voor katten verleidelijk zijn. Laat versnaperingen daarom nooit onbewaakt staan, vooral niet chocolade, want dat is zelfs in kleine hoeveelheden giftig voor je kat. Net zoals de kerstboom, met die verfrissende geur van dennenhout.

Verleidelijke veranderingen in huis: feestelijke gevaren voor je kat

Het lijkt misschien onschuldig, maar de sappen in kerstbomen zijn giftig voor je kat. Als jouw kat graag aan de stam of naalden knabbelt, of drinkt uit de emmer waarin jij een afgezaagde boom hebt gezet, is het belangrijk om hierop te letten. Voor veel katten is zo’n boom met glimmende versieringen echt onweerstaanbaar om mee te spelen of zelfs in te klimmen. Katten zijn vaak dol op hoogtes, vooral als die onvoldoende beschikbaar zijn in je ruimte. De kerstboom kan zo een geweldige toevoeging zijn aan de leefomgeving van je kat, zij het vaak tot grote ergernis van het baasje.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Tiny-Tree: jouw stijlvolle keuze voor een katvriendelijke kerstambiance

Heb je een echte boomklimmer in huis? Als je kat heeft besloten dat de kerstboom een geweldige verrijking is van haar leefomgeving, maar jij echt klaar bent met het gedoe, overweeg dan een duurzame Tiny-Tree. Ik kocht er vorige week een: een duurzame kerstboom op stof met échte kerstlichtjes, met liefde in Nederland gemaakt door ontwerpster Suseela Gorter.

De geluiden van oud en nieuw: hoe je kat omgaat met onvoorspelbaar geknal

En dan is er de spanning die voor veel diereigenaren het meest opvalt: het vuurwerk. Als kattenbaasje heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat niet goed omgaat met harde geluiden. Katten hebben een supergevoelig gehoor, wat betekent dat ze dingen horen die voor ons onopvallend zijn. Oudejaarsavond en de dagen ervoor kunnen voor katten niet alleen luidruchtig en onwelkom zijn, maar ook zeer onvoorspelbaar. Als gewoontedieren worden ze verrast door luide knallen en lichtflitsen, waardoor ze angstig worden.

Hoe weet je of je kat last heeft van vuurwerk stress?

Zelfs de meest zelfverzekerde kat kan moeite hebben met de geluiden, en gestreste katten kunnen op verschillende manieren reageren. Signalen van stress zijn onder andere het zich terugtrekken, minder eten en/of drinken, een in elkaar gedoken houding, ijsberen, of rusteloos gedrag. In deze blog lees je nog meer over hoe je een angstige kat herkent.

Bescherm je kat: essentiële maatregelen voor de jaarwisseling

Rondom oud en nieuw is het raadzaam om je kat binnen te houden, zelfs als ze gewend is buiten te zijn. Harde knallen kunnen ervoor zorgen dat een kat schrikt en onbedoeld de weg opschiet, of wegrent en vervolgens door de harde knallen niet meer terug naar huis durft te lopen waardoor ze de nacht eenzaam en alleen buiten door moet brengen. Met alle mogelijke nare gevolgen van dien. Dat wil je toch niet voor je geliefde viervoeter? Houd je kat daarom lekker binnen. Zorg ook dat je kat gechipt is voor het geval ze toch ontsnapt.

Liefdevolle troost: hoe jouw nabijheid je kat geruststelt

En laat ik meteen een fabel uit de wereld helpen: troost je kat als ze angstig is. Negeer haar niet, maar stel haar gerust. Net als bij jonge kinderen, die negeer je toch ook niet als ze bang zijn? Wanneer je je kat geruststelt komt er oxytocine vrij, wat je kat helpt te kalmeren. Niet elke kat wil geknuffeld worden, dus respecteer haar behoeften. Maar alleen al jouw nabijheid kan ook een kalmerend effect hebben op je geliefde huisdier. Dus je hoeft haar niet altijd per se aan te raken om dit effect te hebben.

Wat kun je doen om je kat te helpen tijdens oudejaarsavond?

Overweeg om op oudejaarsavond thuis te blijven, sluit ramen, deuren en eventuele ventilatieroosters vanwege de sterke kruitlucht, verminder de impact van harde knallen en flitsen door gordijnen te sluiten, en zet rustige muziek op. Creëer extra verstopplekken in huis en laat de binnendeuren op een kier staan zodat je kat kan kiezen waar ze heen gaat.

Van angst naar kalmte: vuurwerkstress verlichten bij je kat

Bovendien kun je je kat ondersteunen bij het omgaan met vuurwerk stress door haar te trainen. Vuurwerktraining biedt een effectieve methode om de angst van je kat voor harde knallen te verminderen, of het nu gaat om katten die al angstig zijn of jonge kittens die voor het eerst dit jaar worden blootgesteld aan vuurwerkknallen. De combinatie van afleiding met spel en het geleidelijk laten wennen aan vuurwerkgeluiden kan prachtige resultaten opleveren. Judith te Boome van De Kattentrainer deelt haar waardevolle inzichten en trainingstechnieken in een geweldige masterclass.

Balans als sleutel: hoe spel en stimulatie bijdragen aan een ontspannen kat

Het is van essentieel belang om je te realiseren dat deze periode niet alleen enorm stressvol is voor kinderen en volwassenen, maar ook voor je geliefde huisdieren. Daarom is het cruciaal om de ‘stressemmer’ van je kat zo leeg mogelijk te houden, zodat zij het beste in staat is om met alle veranderingen en harde geluiden om te gaan. Een effectieve manier om dit te bereiken, is door regelmatig met je kat te spelen en haar te laten werken voor haar eten. Door deze stimulatie van haar natuurlijke behoeften kan je kat een voldaan gevoel ervaren. Dit draagt, naast alle andere genoemde tips, bij aan een rustige jaarwisseling voor zowel jou als je geliefde kat.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

vuurwerkstress

Stappenplan bij vuurwerkstress

En tot slot, kun je je kat gedurende deze periode extra ondersteunen met natuurlijke supplementen die bijdragen aan meer rust en ontspanning. Voor meer informatie over deze natuurlijke hulpmiddelen:

stappenplan voor honden en katten met angst voor vuurwerk

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!