• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Heeft je kat moeite met poepen?

Ja, we gaan het weer eens over poepen hebben! Helaas zijn er veel katten die regelmatig last hebben van obstipatie. Het is supersneu als je kat moeite met poepen heeft omdat dat vaak veel ongemak geeft. Daarom bespreken we in dit blog de mogelijke oorzaken, hoe je herhaling kunt voorkomen en wat je kunt doen naast behandeling van de dierenarts.

Hoe herken je moeite met ontlasten bij je kat?


Moeite of weerzin om te poepen kan door veel verschillende redenen ontstaan. De ontlasting in de darmen wordt droger en harder en zo wordt het steeds lastiger om normaal naar de kattenbak te gaan.

Wat je kunt merken aan je kat als hij of zij obstipatie heeft:

  • Vaak zonder resultaat de kattenbak bezoeken
  • Klagelijk miauwen tot schreeuwen tijdens kattenbakbezoek
  • Persen op de ontlasting
  • Minder vaak poepen en als ze het dan doen kleine harde drollen produceren
  • Soms diarree (bijvoorbeeld bij gedeeltelijke verstopping)

Als je het idee hebt dat je kat hier weleens last van zou kunnen hebben, is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat. Er zijn namelijk veel verschillende oorzaken die een verstopping kunnen veroorzaken.

Dikke katten


Sommige katten blijken gevoeliger voor verstopping dan anderen. Oudere katten en katten met overgewicht kunnen eerder last krijgen van constipatie.

Oorzaken verstopping


Als je kat moeite heeft met poepen, zou dat kunnen komen door:

  • Pijn
    Problemen in de onderrug, staart of achterpoten kunnen pijn veroorzaken als katten willen gaan ‘zitten’ om te poepen. Je kunt hierbij denken aan artrose of spondylose (slijtage van de wervels in de onderrug). Ook problemen zoals abcessen rondom de anus of blaasontsteking kunnen pijn geven bij het poepen.
    Pijn kan het poepen steeds lastiger maken en zorgen dat de kat pijn gaat associëren met de kattenbak, wat ont bij het volgende probleem brengt:
  • Niet naar de kattenbak willen
    Als katten niet naar de kattenbak willen, kan verstopping veroorzaken omdat ze de ontlasting te lang ophouden droogt dit in de darm verder in en wordt hard. Poepen gaat dan steeds lastiger.
    Katten kunnen voor ons mensen best kieskeurig zijn in hun voorkeuren rondom de kattenbak, maar het zijn nu eenmaal schone dieren! Kattenbakken moeten minstens eenmaal per dag schoongemaakt worden en er moeten ruim voldoende bakken per kat aanwezig zijn. De standaardregel is: 1 voor iedere kat + 1 extra. Het delen van kattenbakken kan namelijk problematisch zijn. De plaats is ook belangrijk, een rustige plek, niet in de loop is het beste.
    Dan zijn er nog tig verschillende soorten kattenbakvulling. Dit is een persoonlijke voorkeur per kat. Als je kat moeite heeft met naar de bak gaan, kun je hier eens mee experimenteren. Veel oudere katten met gevoelige gewrichten houden niet van grove, hard geperste kattenbakkorrels, maar prefereren een zachtere ondergrond.
  • Uitdroging
    Als je als mens obstipatie hebt, is een van de eerste adviezen om meer water te drinken. En dat is niet zonder reden: een tekort aan vocht kan verstopping veroorzaken.
    Katten zijn dieren die in de natuur vrijwel al hun vocht uit hun prooi halen en dus maar weinig drinkprikkels hebben. Als katten brokjes krijgen en nog steeds niet veel water drinken, kan dit problemen als verstopping (en blaas- en nierproblemen) geven.
    Naast te weinig drinken, kan veel plassen ook een onderliggende oorzaak zijn. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door nierfalen.
  • Neurologisch of ander fysiologisch probleem
    Deze groep is heel divers. Er kan een breuk of zenuwschade zijn door een ongeluk of staarttrekken. Ook tumoren of ingeslikte voorwerpen kunnen problemen met poepen geven.
    Dan is er nog zoiets als hernia perinealis. Hierbij is er een breuk in de bekkenbodemspieren, de darm wat wegzakt. Hierdoor verzamelt zich meer poep vlak voor de anus en wordt het lastiger naar buiten geduwd.
  • Stress
    Wat niet iedereen zich beseft, is dat katten zeer stressgevoelige dieren zijn. Verhuizen, verbouwen, nieuwe gezinssamenstelling (zoals een baby) kunnen voor de kat reden zijn om zoveel stress te ervaren dat ze niet meer goed kunnen of durven poepen.
  • Verstopping door haren
    Haarballen horen in enige mate bij het kattenleven, maar haren kunnen ook verstoppingsproblemen geven. Als de kat zoveel likt en jeukt en wast (b.v. ten gevolge van een vlooienallergie) kunnen er zoveel haren in het maagdarmkanaal terecht komen dat de kat verstopt raakt.

 Wat als de oorzaak niet opgelost wordt?


Echte verstopping is gevaarlijk. Je kunt dit soms niet opmerken als je kat nog wel kleine beetjes diarree heeft. Er kan toch sprake zijn van verstopping. Als deze situatie te lang duurt, kan de kat op een gegeven moment helemaal niet meer zelf naar de bak en zal onder narcose geholpen moeten worden. Er kan in deze situatie schade aan de darm ontstaan.

Er is ook kans op het ontstaan van megacolon. Hierbij is de dikke darm te veel uitgerekt. Hierdoor kan de darm niet meer goed de peristaltiek (darmbewegingen om de ontlasting verder richting endeldarm te bewegen) uitvoeren en hoopt er alleen maar meer ontlasting op.

Voeding en water


Bij spijsverteringklachten zoals obstipatie is het natuurlijk belangrijk om naar het dieet van je kat te kijken. Als er overgewicht is, moet dit aangepakt worden om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Voor katten die vaker moeite hebben met poepen, is iedere soort natvoer beter dan brokjes.

Katten water laten drinken


Om katten aan te moedigen meer water te laten drinken, kun je het volgende doen:

  • Andere plaats: katten drinken graag op een rustige plaats en weg van de kattenbak én hun eetplaats.
  • Zorg voor keuzemogelijkheden: door drinkbakjes op verschillende plaatsen in het huis te zetten, wordt waterdrinken extra aantrekkelijk. Zo kan er een bakje bij het eten, eentje op een wat hogere plek, eentje op een rustige plek in de woonkamer en eentje in de tuin gezet worden. Veel katten vinden een bakje in de tuin met regenwater helemaal het einde.
  • Een brede drinkbak heeft de voorkeur: veel katten geven de voorkeur aan een brede schaal als drinkbak boven een klein, diep drinkbakje.
  • Water met een smaakje: als de nood hoog is, kan water extra aantrekkelijk gemaakt worden met een smaakje. Een scheutje bouillon (pas op met zout) of kattenmelk kan ervoor zorgen dat de kat wel wil drinken.
  • Stromend water: sommige katten geven de voorkeur aan stromend water, bijvoorbeeld uit de kraan. Er zijn speciale drinkfonteintjes op de markt om aan deze behoefte te voldoen.

Supplementen voor een gezonde stoelgang


Uit dit artikel mag wel blijken dat het echt belangrijk is om moeite met poepen als een symptoom te zien en niet als een op zichzelf staande situatie. Naast de behandeling van de dierenarts kunnen de volgende supplementen ook ondersteunen:

  • Psyllium Husk
    Deze vezels nemen veel water op en maken daarmee de ontlasting zachter en daardoor kan de kat makkelijker poepen. Het is dan wel essentieel dat er veel water bij wordt ingenomen, eventueel met een spuitje in de bek.
  • Essentiele vetzuren
    Extra vetzuren hebben een positief effect op de darmen.
  • Darm Compositum
    Deze kruidentinctuur ondersteunt een regelmatige ontlasting en verzorgt de darmen waardoor het een regulerend effect heeft.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!