• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Hoe ziet gezonde kattenpoep eruit?

Let’s talk dirty!

Poep is natuurlijk niet zo’n aangenaam onderwerp om tijdens de lunch eens goed te bespreken, maar het is wel een erg belangrijk onderwerp. Aan de toestand van de ontlasting valt namelijk veel over de gezondheid af te lezen. Waarschijnlijk werp je zelf regelmatig een blik over je schouder in de wc-pot, maar doe je dat eigenlijk ook bij je dier?

Check de kattenbak

Als je kat braaf op de kattenbak poept kun je eventuele afwijkingen natuurlijk goed in de gaten houden. Als je een echte buitentijger hebt, is dit een extra moeilijkheid. Reden te meer om je kat, ook als hij of zij buiten komt, goed in de gaten te houden.

Wat is normale kattenpoep?

Bij De Groene Os zijn we voorlopers op het gebied van veterinaire darmgezondheid. Een veelgehoorde vraag aan onze klanten is dan ook: hoe ziet de ontlasting eruit? Meestal krijgen we dan een antwoord in de trant van “nou, gewoon!”. Daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee, want wat is nu precies een normale drol?

Persoonlijke poep

Dé normale drol bestaat niet. Want wat normaal is verschilt per kat en is sterk afhankelijk van wat voor voer de kat krijgt.

 • Frequentie
  Hoe vaak een kat moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens aan je huisgenoten hoe erg dit kan verschillen). De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
 • Geur
  Kattenpoep ruikt nou eenmaal sterk. Poep ruikt niet lekker, het is een manier van ons lichaam om ons te waarschuwen zodat we afstand bewaren tot mogelijke ziekteverwekkers. Maar ontlasting waarvan je bijna over je nek gaat vanwege de doordringende stank, dat is niet normaal. Een verdachte bij overmatige stank is niet goed verteerd eiwit. Hoogwaardige dierlijke eiwitten geven relatief weinig stank, tenzij er sprake is van een voedselintolerantie.
 • Consistentie en vorm
  Een gezonde kattendrol heeft de vorm van een sigaar of meerdere sigaartjes. De perfecte kattenpoep is stevig en valt niet uit elkaar, maar is ook niet keihard. Als je er met handschoen aan zou zitten kan je hem een beetje inknijpen.
 • Hoeveelheid en volume
  Ook de grootte van de drol is sterk afhankelijk van wat de kat in z’n bakje krijgt. Als een kat in verhouding tot zijn lichaamsgrootte veel ontlasting heeft, zegt dat iets over de verteerbaarheid van de voeding. Voedingsstoffen die katten niet goed kunnen opnemen, zoals veel plantaardige stoffen, geven een grotere hoop in de kattenbak.
  Een andere mogelijkheid is dat de kat veel te veel eten krijgt.
 • Kleur
  Wat de kat voor voer krijgt, heeft grote invloed op de kleur van de drol. Hier zullen we later nog verder op ingaan. Gezonde poep is zo’n beetje chocoladebruin.

Diarree bij de kat

Te zachte ontlasting komt helaas vaak voor bij katten. Wees bij je buitenkat alert op een vieze achterkant, dit kan duiden op diarree. Een keer zachte ontlasting kan natuurlijk gebeuren, maar als het vaker voorkomt of langer dan een dag aanhoudt, kan er een maagdarmprobleem (of bijvoobeeld pancreatitis) zijn. Ook voerwisselingen kunnen dunne ontlasting bij de kat geven.

diarree kat

Deze ontlasting is duidelijk te dun. De kat wordt behandeld tegen pancreatitis en heeft last van voedingsintolerantie.

Harde ontlasting

Katten kunnen ook last hebben van harde ontlasting of obstipatie. Vaak is de poep dan te droog. Katten kunnen de neiging hebben te weinig water te drinken en zeker als de kat alleen brokjes krijgt, kan dit problemen geven.

De invloed van voeding

Het voer dat we aan onze katten geven kan enorm verschillen: van supermarktblikjes tot luxe geperste brokken en van vegan tot rauw vlees. Dit heeft grote invloed op hoe de voedselbrij eruitziet die er uiteindelijk aan de achterkant weer uitkomt.

Ontlasting van een kat na het eten van vers vlees en vleesbot.

Ontlasting van een kat na het eten van vers vlees en vleesbot. Je ziet duidelijk dat dit een donker gekleurde stevige ontlasting is met lichte stukken van het bot.

Kleuren kijken bij kattenpoep

 • Gele of bleke poep
  Lichte ontlasting kan duiden op te veel granen in het voer. Echt gele ontlasting duidt op een probleem met de galwegen en is reden om contact op te nemen met de dierenarts.
 • Bruine poep
  Joepie! De meeste poep is bruin, chocoladebruin is ideaal. Afhankelijk van wat een kat precies heeft gegeten kan het wat donkerder of lichter zijn.
 • Rode poep
  Rode poep duidt op een bloeding in het laatste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een ontsteking, een vreemd voorwerp in de darm, een infectie of een tumor. Neem bij bloed in de ontlasting contact op met de dierenarts.
 • Zwarte poep
  Bij zwarte poep kan er een bloeding zijn in het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel, zoals een maagbloeding, of er kan een tumor zitten. Meestal heeft deze poep ook een penetrante geur en dit is reden genoeg voor een afspraak bij de dierenarts.
 • Grijze poep
  Grijze poep kan een aanwijzing zijn voor problemen met de alvleesklier. Als dit vaker dan eens gebeurt, is het tijd om de dierenarts te bellen.
 • Groene poep
  Groene poep kan voorkomen als de kat te veel gras of ander groens heeft gegeten. Als er verder geen klachten zijn is er geen reden tot bezorgdheid.
normale kattenpoep

‘Normale’ kattenpoep. Meerdere stevige sigaren en een donkerbruine kleur.

Overige opvallendheden

Wat kan er nog meer mis zijn met een drol?
Katten kunnen ook een soort slijmlaagje om hun ontlasting heen hebben. Dit duidt op problemen met de darmen zoals een darmontsteking (IBS) of voedselintolerantie. Het kan eens een enkele keer voorkomen, maar als je het vaker ziet of er zijn andere klachten zoals bloed bij de ontlasting en diarree, dan is er meer aan de hand. Tijd om meer aandacht te besteden aan de darmgezondheid!

Katten kunnen ook een wat afgeplatte drol hebben. Sommige katten lijken dit van nature te hebben, maar het kan ook duiden op een probleem in het laatste gedeelte van de darm. Ook bij katten die de voeding die ze krijgen niet goed verdragen zie je dit soms.

Heb je vragen over de gezondheid van je kat? Iedere maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.00-10.00 kun je bellen naar het gratis dierenartsenspreekuur op 023-5348469

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

13 reacties

 1. pascale schreef:

  kunnen katten elkaars poep opeten?

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Pascale,

   Bedankt voor je bericht.
   Ja hoor, dat kan. Dit heet coprofagie. De oorzaak wordt vaak gekoppeld aan medische redenen of gedrags”problemen”.

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Linda schreef:

  Mijn Noorse Boskat-kitten van bijna 6 maanden heeft rond de paasdagen last gehad van buikgriepvirus. Ze had diarree en ook haar eetlust+energie nam af (ze sliep veel meer dan normaal en speelde niet meer). Hier heeft ze een antibioticakuur voor gehad. Na 1 dag had ze weer stevige ontlasting en ook haar eetlust was terug.

  Nu heeft ze al een week weer verminderde eetlust, maar we hebben geen ‘zieke’ indruk van haar (ze haalt genoeg kattenkwaad uit). De ontlasting valt gewoon uit elkaar. Is helemaal niet stevig en ze is vandaag al 6x gaan poepen. Ik schep me een ongeluk!

  Ze krijg nat en droog voer met hoogwaardig vleesaandeel erin (Edgard&Cooper, Animonda, Natural Greatness). Glutenvrij en het liefst ook zonder rijst of aardappel. Enig idee of dit aan de voeding ligt? Ze heeft vandaag een blikje tonijn (op water) op en blijft zo poepen. Lijkt me niet normaal of beeld ik me dat in?

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Linda,
   Vervelend voor je kitten!
   Mijn eerste reactie in dit geval, zou zijn om niet te veel verschillende voeding door elkaar te geven.
   Wij zijn voorstander van het geven van enkel vers vlees (of iig natvoer) aan katten.
   Wellicht dat dit blog nog interessant voor je is om te lezen.
   https://degroeneos.nl/food-thought-katten/

   Mocht je gericht uitgebreid voedingsadvies willen, zou je contact op kunnen nemen met Lotte Botter, dit is echt haar specialisatie: https://www.degroenehond.nl/ , ook voor katten.

   Wanneer dieren jonger zijn dan een jaar en daarbij last hebben van terugkerende diarree en ontlastingsproblemen, verwijzen we altijd door naar een (holistisch) dierenarts. In dit geval vinden we het belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt.
   Het kan wijzen op een verminderde darmgezondheid, dat weer verband kan houden met medicatie (de anti-biotica bijv), stress, voeding en leefomstandigheden.
   Voor een overzicht van holistisch dierenartsen in Nederland kan ik je verwijzen naar de volgende website: https://www.holistischedierenartsen.nl/

   Op het moment (dd 28-4-2020) houden we dagelijks een gratis, telefonisch spreekuur tussen 9.00 en 10.00, via het telefoonnummer 023-534 8469.
   Mijn collega Suus, holistisch dierenarts, kan je bellen eventueel bellen voor extra informatie en het beantwoorden van vragen.

   Ik hoop je zo weer een stapje verder geholpen te hebben.
   Heel veel succes!

   Met vriendelijke groeten, Aukje De Groene Os

 3. Belinda schreef:

  Mijn main coon krijgt fibre response op aanraden van de dierenarts. Nu poept hij drollen zo groot als die van onze golden retriever en stinkt als een gek. Lijkt me niet oke.

 4. Chantal schreef:

  Goedemorgen, onze kitten (Maincoon) van 8 1/2 maand heeft platte ontlasting. Moeten wij van voer veranderen. Hij krijgt nu Hills Science kip zonder graan.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Chantal

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemiddag Chantal,

   Bedankt voor je bericht!
   Helaas mogen wij in verband met de huidige wetgeving geen schriftelijk product advies geven.
   Ik zou je dan ook aan willen raden om van ons telefonisch spreekuur gebruik te maken, deze is iedere maandag/woensdag en vrijdag op telefoonnummer 023-5348469, hier krijg je onze dierenarts Suus te spreken om je te helpen met vragen over jullie kitten.

   Groetjes,
   Valéry Team De Groene Os

 5. Peggy schreef:

  Beste,
  Mijn kat van 12jaar, verliest bij inspanning soms kleine glimmende stoelgang bolletjes. Op wat kan dit wijzen. Moet ik mij zorgen maken. Of lost dit vanzelf op?
  Mvg, Peggy

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Peggy,
   Fijn dat je een berichtje stuurt, ik zou je willen vragen om even te bellen met ons telefonisch spreekuur.
   Deze is elke maandag-woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00 op telefoonnummer 023-5348469.
   Je krijgt hierbij onze holistisch dierenarts Suus aan de telefoon bij wie je terecht kunt met al je vragen!

   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag!

   Met vriendelijke groet,
   Valéry van De Groene Os

 6. Ilona schreef:

  Wij hebben een Maine Coon van nu bijna 6 maand.
  Zijn poep is niet dun maar ook niet hard, het zit daar een beetje tussen in.
  Hij is wel een hele vrolijke kwajongen met een prachtige glanzende vacht.
  Groeit goed en is erg speels.
  Denk dat ik dan niet zoveel hoeft te veranderen Toch

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Ilona, Bedankt voor je bericht, klinkt allemaal goed dus nee ik zou dan niet te veel veranderen.

   Groeten,
   Valéry van De Groene Os.

 7. Claes Annie schreef:

  Heb een kitten van 4a5weken achter gelaten bij de moeder
  Had diaree en ben naar de dierenarts geweest 1weekje antibiotica en is nog steeds diaree maar nu bruiner van kleur wat te doen ?geef 5x per dag poedermelk voor kittens
  Maar ze eet goed en is levendig

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Claes Annie,
   Bedankt voor je vraag en wat sneu dat je kitten hier last van heeft!
   Ik raad je aan om toch contact op te nemen met je dierenarts, met zulke jonge dieren raden wij af om met kruiden te werken omdat het effect op het kleine lichaam niet duidelijk is en er dus ook geen doseringen duidelijk zijn.
   Ik wens je veel succes en beterschap voor de kitten!

   Groeten,
   Valéry

Laat een reactie achter