• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Help! Mijn hond heeft jeuk!

Jeuk hebben, krabben, bijten en likken. Je hond heeft jeuk en lijkt geen moment rust te hebben. Als je pech hebt kun je er zelfs niet van slapen. Gék word je ervan! Als jij al onrustig van al die handelingen wordt, kun je nagaan hoe vervelend je hond zich moet voelen!

Iedere hond heeft natuurlijk wel eens jeuk. Het is tijd om hulp te zoeken als je hond zich zo vaak krabt, bijt of likt dat de huid geïrriteerd of zelfs kapot raakt.

Oorzaak van jeuk

Voor je iets aan de kriebel van je hond kunt doen, is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Dan pas kun je een gerichte therapie opstarten en aan verbetering van de klacht werken. Houd er rekening mee dat het best wat tijd, moeite en geld kan gaan kosten om samen met de dierenarts de oorzaak te achterhalen. Uiteraard moet er snel verlichting voor de jeuk komen, maar voor de lange termijn is een goede diagnose essentieel.

De reden dat het even kan duren voordat de daadwerkelijke oorzaak boven tafel komt, is omdat er veel aan de hand kan zijn bij een hond met een huidprobleem:

 • Oorzaken uit de omgeving
  Honden kunnen op iets alledaags uit hun omgeving reageren met jeuk, kale plekken en een geïrriteerde huid. Je kunt hierbij denken aan honden die last krijgen als ze veel zwemmen of in aanraking komen met bepaalde planten. Sommige distels en grassoorten kunnen irritatie geven.
 • Voeding
  Er zijn talloze voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een gezonde huid en vacht. Gedurende lange tijd op eenzijdige voeding leven, die net niet genoeg voedingsstoffen bevat, kan flinke problemen geven. Wat het meest voorkomt is een droge, schilferige, jeukende huid. Deze honden krijgen vaak langdurig simpele droge brokken gevoerd en komen daarmee vooral veel vetzuren tekort. De meeste honden knappen enorm op van een dieet op basis van vers vlees. Als je toch brokken wilt geven, zorg dan in ieder geval dat het hoofdbestanddeel van de brok vlees is en voer extra vetzuren bij.
 • Parasieten
  Vlooien kunnen flinke jeuk veroorzaken en kun je, als het er veel zijn, makkelijk zelf vast te stellen. Maar er zijn nog meer parasieten waar je hond flinke jeuk van kan krijgen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende door mijten veroorzaakte aandoeningen zoals demodex, cheyletiella en schurft (of ‘scabiës’).
  Een parasiet die seizoensgebonden klachten kan geven is de herfstmijt of Trombicula autumnalis. Deze leeft in de grond. De dierenarts kan d.m.v. van huidafkrabsels, biopten, bloedonderzoek en microscopisch onderzoek bepalen of er sprake is van parasieten.
 • Allergische oorzaken
  Honden kunnen voor veel factoren allergisch zijn. Zo kunnen ze allergisch reageren op stoffen uit de omgeving zoals pollen of huisstofmijt. Voedselallergieën treden vaak op bij veelvoorkomende eiwitten zoals gluten, rund, lam of kip. Een oorzaak die regelmatig over het hoofd wordt gezien, is het allergisch reageren op mijten die op droge brokken leven die niet correct zijn opgeslagen. De oplossing hierbij is over te schakelen op versvleesvoeding. Een andere, hele vervelende allergie is een vlooienallergie. Dit wordt nog weleens niet opgemerkt omdat er vaak geen vlooien te zien zijn. Een vlooienallergie kan zo heftig zijn dat één beet van één toevallig langs springende vlo al voldoende kan zijn voor een heftige jeukuitbraak. Er hoeven dan helemaal geen vlooien te vinden te zijn op je dier of in je huis. Een vlooienallergie ontstaat meestal als een hond te vaak of te langdurig bloot is gesteld aan het speeksel van vlooien.
 • Infecties
  Aandoeningen als ringworm (eigenlijk een schimmel) of een gistinfectie kunnen vervelende huidklachten en kale plekken veroorzaken. Wanneer dit soort aandoeningen de kans krijgen zich te manifesteren, is er vaak een groter, onderliggend probleem zoals aandoeningen die de weerstand ondermijnen.
 • Hotspots
  Hotspots zijn een geval apart. Het zijn natte eczeemplekken die geïnfecteerd raken. Ze geven vaak veel irritatie waardoor je hond gaat likken en bijten en daarmee de hotspots ook zelf in stand houdt. Voor hotspots kunnen verschillende oorzaken zijn, maar ze hebben met elkaar gemeen dat er vaak maar een kleine prikkel nodig is om een flinke natte eczeemplek te laten ontstaan.

Wat kun je doen aan jeuk

De allereerste stap is een bezoek aan de dierenarts en zorgen dat de oorzaak van de jeuk gevonden wordt. Als er eenmaal een diagnose is, kun je je dier verder ondersteunen met natuurlijke middelen.

We geven je graag advies!

Probiotica
De huid en de darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij huidklachten een goed idee om de darmen extra te ondersteunen. Vaak wordt hierbij een combinatie van probiotica en het vetzuur GLA gebruikt.

Wassen bij jeuk
Wij vinden dat je een gezonde hond zo min mogelijk in bad moet doen. In het geval van huidklachten kan dit echter een natuurlijke ondersteuning zijn die vaak over het hoofd wordt gezien. Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen.

Vetzuren
Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid. Een ander stofje, gamma-linoleenzuur (GLA), dat voorkomt in teunisbloem, kan helpen infecties te verminderen en daarmee de huid helpen bij het herstel.

Reinigingskuur
Vooral bij seizoensgebonden en allergische klachten kan een drainagekuur goed werk verrichten. Het helpt om afvalstoffen uit het lijf op te ruimen, waardoor de stofwisseling verbetert en het immuunsysteem optimaal kan functioneren.

Kruiden
Kruidensupplementen kunnen goed helpen bij allerlei huidklachten. Bij allergische kriebel kan het kruid Scutellaria baicalensis (glidkruid) ingezet worden. Kruiden als Arctium lappa (grote klis), Viola tricolor (driekleurig viooltje), Astragalus membranaceus (vliezige hokjespeul), Azadirachta indica (neem) en Ulmus fulva (rode iep) vormen een goede combinatie om kriebel en kale plekken tegen te gaan.

Iets te smeren
Wij mensen willen graag wat smeren op plekken die jeuken. Dat kan verkoelend werken en infecties tegengaan. Groene leem is hiervoor uitermate geschikt omdat het de bovengenoemde eigenschappen bezit, goed blijft zitten en een beschermend laagje vormt. Het kan geen kwaad als het opgelikt wordt.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

13 reacties

 1. Anita schreef:

  Ik zou graag nog een mogelijke oorzaak van jeuk willen toevoegen. Een die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien, nl. ongemak. Ongemak? Ja het kan zijn dat de hond psychisch in de knel zit doordat de samenstelling van het gezin (incl huisdieren) is veranderd of dat de hond (het komt overigens ook bij katten voor) een intern lichamelijk ongemak heeft dat zich niet zo makkelijk laat zien. Bijv een pijn die niet zichtbaar wordt door beweging.

 2. Guy schreef:

  Hond niet genoeg verzorgd!
  Geregeld borstelen om loskomende haren te verwijderen.
  Zeker in de ruifperiode!
  Onze Finse lappenhond borstelen we normaal eenmaal per week.
  In de ruifperiode tweemaal en dan komt er een schoondoos vol ondervacht los!

 3. Greetje Bous schreef:

  Guy, wat bedoel met ruifperiode?
  Is dat wat anders als ruiperiode?
  G.bous

 4. Melody Cool schreef:

  Ik denk dat het een tikfoutje is 🙂

 5. Michelle schreef:

  Wat een onzin Guy zat honden die goed verzorgd worden en regelmatig geborsteld worden maar rasgebonden allergieën hebben. Allergieën en irritaties van de huid heeft niets met slechte verzorging te maken.

 6. aukje schreef:

  bij mijn chihuahua is het krabben en bijten aan haar pootjes het gevolg van innerlijke spanning. heb nog niets gevonden wat helpt behalve veel aanhalen en rust

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Aukje,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hondje hier last van heeft. Fijn dat je in ieder geval door haar te aaien al wat rust kan bieden.

   Je bent welkom om ons (met meer informatie over je hondje) te mailen op info@degroeneos.nl voor een gericht advies.

   Veel succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 7. Carin schreef:

  Mijn teckel , bijt regelmatig heel venijnig op haar rug richting staart en op haar buikje maar meestal haar rug.
  Ze heeft geen vlooien . Ik snap er niets van heb haar ontlasting laten onderzoeken geen wormen. Maar heb wel begrepen dat zoiets een moment opname is. Ik wil haar liever geen wormenkuur geven . Ze barst ik weet niet of daar een oorzaak kan liggen?

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Carin,

   Bedankt voor je bericht en wat vervelend dat je hond zo’n jeuk heeft!
   Wij raden aan om goed kritisch naar de voeding te kijken die je hond nu krijgt en de ontlasting te monitoren.
   Ook zou ik een holistische dierenarts inschakelen om een aantal dingen uit te sluiten en samen te gaan kijken naar een zo goed mogelijk herstel.
   via http://www.holistischedierenartsen.nl kun je een dierenarts vinden bij jou in de buurt.

   Veel succes en ik hoop dat je hier iets aan hebt!
   Groeten,
   Valéry van team De Groene Os

 8. Annette Den Ouden schreef:

  Wat doe je met ‘glidkruid’. Maak je er een drankje van?
  🙏
  🐾🐷🐾

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Annette,

   Bedankt voor je bericht, wij hebben een aantal producten waar dit inzit waaronder een enkelvoudige kruidentinctuur die van binnenuit kan helpen met ondersteuning.

   Groeten,

   Valéry Vergnes De Groene Os

 9. Jolanda Brinkman schreef:

  Goedemiddag, ik heb een chihuahua van 3 jaar oud. Altijd in de herfst/winter periode zit hij de hele dag door te krabben en bijten. Zijn voedsel kan ik uitsluiten dat is hetzelfde, vlooien heeft hij niet, ik was hem zo nu en dan met jeukstillende shampoo. Ook dat haalt het niet weg. Ik heb het idee zelf dat het komt door de warmte van de cv, dus richting droge huid en misschien wat last van huisstofmijt. In de zomer heeft hij nergens last van. Ik zie verschillende dingen staan op jullie site. Wat adviseert u mij hiervoor? Anaalklieren laten we regelmatig uitdrukken dus kan ik ook afstrepen.

  • Valery Vergnes schreef:

   Beste Jolanda,

   Ik zou je aan raden om met een holistisch werkend dierenarts naar een lange termijn oplossing te gaan kijken.
   Dit zal een combinatie zijn van voeding, eventuele allergie en droogte door de CV, echter geef je aan dat er geregeld anaalklieren uitgedrukt moeten worden dus dit wordt niet automatisch gedaan met de passage van de ontlasting, dit geeft voor mij aan dat er ook iets in de voeding is wat kritisch bekeken dient te worden.
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben en wens je een fijne dag.
   Groetjes,
   Valéry van De Groene Os

Laat een reactie achter