• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
 • Door: Melody Eveleens

Help! Mijn hond heeft jeuk!

Jeuk hebben, krabben, bijten en likken. Je hond heeft jeuk en lijkt geen moment rust te hebben. Als je pech hebt kun je er zelfs niet van slapen. Gék word je ervan! Als jij al onrustig van al die handelingen wordt, kun je nagaan hoe vervelend je hond zich moet voelen!

Iedere hond heeft natuurlijk wel eens jeuk. Het is tijd om hulp te zoeken als je hond zich zo vaak krabt, bijt of likt dat de huid geïrriteerd of zelfs kapot raakt.

Oorzaak van jeuk

Voor je iets aan de kriebel van je hond kunt doen, is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Dan pas kun je een gerichte therapie opstarten en aan verbetering van de klacht werken. Houd er rekening mee dat het best wat tijd, moeite en geld kan gaan kosten om samen met de dierenarts de oorzaak te achterhalen. Uiteraard moet er snel verlichting voor de jeuk komen, maar voor de lange termijn is een goede diagnose essentieel.

Het kan soms even duren voordat de daadwerkelijke oorzaak boven tafel komt, omdat er veel aan de hand kan zijn bij een hond met een huidprobleem:

 • Oorzaken uit de omgeving
  Honden kunnen op iets alledaags uit hun omgeving reageren met jeuk, kale plekken en een geïrriteerde huid. Je kunt hierbij denken aan honden die last krijgen als ze veel zwemmen of in aanraking komen met bepaalde planten. Sommige distels en grassoorten kunnen irritatie geven.
 • Voeding
  Er zijn talloze voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een gezonde huid en vacht. Gedurende lange tijd op eenzijdige voeding leven die net niet genoeg voedingsstoffen bevat, kan flinke problemen geven. Wat het meest voorkomt is een droge, schilferige, jeukende huid. Deze honden krijgen vaak langdurig simpele droge brokken gevoerd en komen daarmee vooral veel vetzuren tekort. De meeste honden knappen enorm op van een dieet op basis van vers vlees. Als je toch brokken wilt geven, zorg dan in ieder geval dat het hoofdbestanddeel van de brok vlees is en voer extra vetzuren bij.
 • Parasieten
  Vlooien kunnen flinke jeuk veroorzaken. Je kunt dit, als het er veel zijn, makkelijk zelf vaststellen. Maar er zijn nog meer parasieten waar je hond flinke jeuk van kan krijgen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende door mijten veroorzaakte aandoeningen zoals demodex, cheyletiella en schurft (of ‘scabiës’).
  Een parasiet die seizoensgebonden klachten kan geven is de herfstmijt of Trombicula autumnalis. Deze leeft in de grond. De dierenarts kan d.m.v. van huidafkrabsels, biopten, bloedonderzoek en microscopisch onderzoek bepalen of er sprake is van parasieten.
 • Allergische oorzaken
  Honden kunnen voor veel zaken allergisch zijn. Zo kunnen ze allergisch reageren op stoffen uit de omgeving zoals pollen of huisstofmijt. Voedselallergieën treden vaak op bij veelvoorkomende eiwitten zoals gluten, rund, lam of kip. Een oorzaak die regelmatig over het hoofd wordt gezien, is het allergisch reageren op mijten die op droge brokken leven die niet correct zijn opgeslagen. De oplossing hierbij is over te schakelen op versvleesvoeding. Een andere, hele vervelende allergie is een vlooienallergie. Dit wordt nog regelmatig niet opgemerkt omdat er vaak geen vlooien te zien zijn. Een vlooienallergie kan zo heftig zijn dat één beet van één toevallig langs springende vlo al voldoende kan zijn voor een heftige jeukuitbraak. Er hoeven dan helemaal geen vlooien te vinden te zijn op je dier of in je huis. Een vlooienallergie ontstaat meestal als een hond te vaak of te langdurig bloot is gesteld aan het speeksel van vlooien.
 • Infecties
  Aandoeningen als ringworm (eigenlijk een schimmel) of een gistinfectie kunnen vervelende huidklachten en kale plekken veroorzaken. Wanneer dit soort aandoeningen de kans krijgen zich te manifesteren, is er vaak een groter, onderliggend probleem zoals aandoeningen die de weerstand ondermijnen.
 • Hotspots
  Hotspots zijn een geval apart. Het zijn natte eczeemplekken die geïnfecteerd raken. Ze geven vaak veel irritatie waardoor je hond gaat likken en bijten en daarmee de hotspots ook zelf in stand houdt. Voor hotspots kunnen verschillende oorzaken zijn, maar ze hebben met elkaar gemeen dat er vaak maar een kleine prikkel nodig is om een flinke natte eczeemplek te laten ontstaan.
jeuk hond

Wat kun je doen aan jeuk?

De allereerste stap is een bezoek aan de (holistisch) dierenarts en zorgen dat de oorzaak van de jeuk gevonden wordt. Als er eenmaal een goede diagnose is, kun je je dier verder ondersteunen met natuurlijke middelen.

Vaak kan het best even zoeken zijn naar wat er precies aan de hand is. Niet alles is een allergie. Zie er dan ook op toe dat er gedegen onderzoek wordt gedaan en er d.m.v. uitsluiting wordt nagegaan wat de oorzaak is voor er met zware medicatie gestart wordt. Op die manier kun je veel gerichter behandelen.

 

Natuurlijke ondersteuning

De kruiden en supplementen die hieronder genoemd staan, kunnen onderdeel uitmaken van een behandelplan. Nu is iedere situatie en iedere hond anders en daarmee kan ook de beste keuze aan middelen verschillen.

Sommige klachten, zoals kortstondige kriebel door een insectensteek of door de rui, kan vrij simpel behandeld worden. Bij chronische klachten, zoals allergieën die al een tijd bestaan, is vaak een uitgebreider behandelplan nodig. We kunnen je hier bijvoorbeeld bij helpen in het Groene Kennis Consult waarbij we helemaal op jouw situatie inzoomen.

Probiotica en andere darmherstellende middelen

De huid en de darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij huidklachten een goed idee om de darmen extra te ondersteunen. Probiotica zijn het meest bekend, dit zijn middelen met gunstige darmbacteriën. Maar ook andere darmherstellende stoffen kunnen helpen. Vaak wordt hierbij een combinatie van probiotica en het vetzuur GLA (bijvoorbeeld uit borageolie) gebruikt.

Wassen bij jeuk

Wij vinden dat je een gezonde hond zo min mogelijk in bad moet doen. In het geval van huidklachten kan dit echter een natuurlijke ondersteuning zijn die vaak over het hoofd wordt gezien. Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Een voorbeeld van een goede shampoo die de huid helpt te herstellen is deze van Ecopets.

Vetzuren voor een gezonde huid

Extra essentiële vetzuren (met name omega 3) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid. Een ander stofje, gamma-linoleenzuur (GLA), dat voorkomt in borage en teunisbloem, kan helpen infecties te verminderen en daarmee de huid helpen bij het herstel.

Reinigingskuur

Vooral bij seizoensgebonden en allergische klachten kan een drainagekuur goed werk verrichten. Zo’n kuur helpt om afvalstoffen uit het lijf op te ruimen, waardoor de stofwisseling verbetert en het immuunsysteem optimaal kan functioneren. Er zijn veel verschillende kruiden die de reinigende werking van het lichaam ondersteunen. Wat wel belangrijk is om te onthouden is dat een stevige reinigingskuur ook behoorlijk wat energie kost en als het plotseling gegeven worden wordt, en zelfs in het begin een verergering van de klachten kan geven. Daarom kan het beter zijn om een reinigingskuur deel uit te laten maken van een behandelplan (zodat het lichaam ook op andere vlakken ondersteund wordt), en voor dieren die niet fit zijn de kuur en het middel aan te passen en de dosering langzaam op te bouwen. Vraag advies

Kruiden

Kruidensupplementen kunnen goed helpen bij allerlei huidklachten. Bij allergische kriebel kan het kruid Scutellaria baicalensis (glidkruid) ingezet worden. Kruiden als Arctium lappa (grote klis), Viola tricolor (driekleurig viooltje) en Astragalus membranaceus (vliezige hokjespeul) vormen een goede combinatie om kriebel te verzachten en kale plekken tegen te gaan. Ook de gemmo van Ribes nigrum (zwarte bes) kan een waardevolle toevoeging zijn vanwege de ontstekingsremmende werking.

Iets te smeren

Jeuk kan enorm hinderlijk zijn en daarom wil je graag snel verlichting voor je viervoeter. Iets te smeren kan verkoelend werken en infecties tegengaan. Groene leem is hiervoor uitermate geschikt omdat het de bovengenoemde eigenschappen bezit, goed blijft zitten en een beschermend laagje vormt. Het kan geen kwaad als het opgelikt wordt. Ook een kruidenaftreksel of thee kan heel geschikt zijn en is eenvoudig zelf te maken.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!