• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Zwerfdieren helpen: Wat kun je doen thuis en op vakantie?

Ieder jaar, op de 3e zaterdag in augustus, is het Internationale Dakloze Dierendag. In 1992 heeft de International Society for Animal Rights deze dag opgericht. Hoewel deze dag misschien wat droevig klinkt, is dit niet waar deze dag om draait. Op 17 augustus vieren we hoe ver we al zijn gekomen in het verzorgen van onze huisdieren, delen we kennis over we hoe we meer voor hen kunnen doen en helpen we samen huisdieroverbevolking te voorkomen. In dit blog, in aanloop naar deze dag, delen we tips over wat je zelf kunt doen voor zwerfdieren, zowel thuis in je eigen omgeving als op vakantie.

Zwerfdieren zijn een wereldwijd probleem, en velen van hen leven onder moeilijke omstandigheden zonder voldoende voedsel, water, of medische zorg. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je kunt helpen, zowel in je eigen omgeving als wanneer je op vakantie bent. Hier zijn enkele tips en suggesties om een verschil te maken in het leven van zwerfdieren.

Hoe kun je zwerfdieren thuis helpen


In Nederland zijn weinig tot geen echte zwerfhonden, wél honden die nieuwe mensen zoeken en zwerfkatten en andere dieren (zoals gedumpte konijnen). Ook hier in Nederland zijn er meerdere asielen en dierenwelzijnsorganisaties die afhankelijk zijn van onze hulp om te kunnen voortbestaan en dieren kunnen helpen.

  • Adopt don’t shop
    Oftewel: Adopteer een dier uit een asiel. In plaats van een dier bij een fokker te kopen, overweeg dan om een zwerfdier te adopteren. Asielen zitten vaak vol met dieren die dringend een liefdevol thuis nodig hebben.
  • Vrijwilligerswerk bij een lokale dierenopvang
    Veel dierenasielen hebben vrijwilligers nodig om te helpen met de verzorging van dieren, het schoonmaken van verblijven en het organiseren van adoptie-evenementen.
    Dit kan ook een goede optie zijn als je zelf momenteel niet de mogelijkheid hebt een dier te houden!
  • Doneer aan dierenorganisaties
    Financiële bijdragen of donaties in natura zoals voedsel, dekens, en speeltjes kunnen een groot verschil maken voor organisaties die zich inzetten voor zwerfdieren.
  • Foster (opvang) programma’s
    Meld je aan als tijdelijke opvang voor dieren die wachten op een permanent thuis. Dit helpt asielen om ruimte te creëren en biedt dieren een veilige omgeving om goed voorbereid naar hun Gouden Mand te gaan!
  • Informeer over castratie, chippen én registreren
    Verspreid informatie over het belang van sterilisatie, castratie, chippen én registreren om overpopulatie te voorkomen. Je kunt ook campagnes ondersteunen die zwerfdieren onder de aandacht brengen.

 

Wel of niet castreren?


Als je ons al langer volgt, weet je dat wij niet per definitie vóór of tegen castratie zijn. Want, castratie kan een negatief effect hebben op het welzijn van het individuele dier. Met deze keuze komt echter ook een grote verantwoordelijkheid voor de eigenaar. De realiteit is dat niet iedereen hier goed mee om kan gaan en voor het grotere plaatje blijft castreren dus een belangrijke maatregel.

wel of niet castreren

Hoe kun je zwerfdieren helpen op vakantie

  • Respecteer en help zwerfdieren op straat
    Geef zwerfdieren water en voedsel, vooral in warme klimaten waar toegang tot vers water beperkt kan zijn. Zorg ervoor dat het voedsel geschikt is voor dieren.
  • Ondersteun lokale dierenorganisaties
    Zoek naar lokale dierenwelzijnsorganisaties op je vakantiebestemming en vraag hoe je kunt helpen. Dit kan variëren van vrijwilligerswerk tot donaties, zoals geld of spullen.
    Helaas zijn er vaak ook rotte appels: doe wat research of een organisatie als goed te boek staat.
  • Vermijd attracties met dierenmishandeling
    Vermijd toeristische attracties waarbij dieren slecht worden behandeld of in slechte omstandigheden leven, zoals bepaalde dierentuinen, circusvoorstellingen, of ritten op olifanten of ezels.
  • Adopteer geen dieren terug naar huis zonder voorbereiding
    Op sommige vakantie bestemmingen is het niet óf je een zielig dier tegenkomt, maar wannéér. Natuurlijk wil je helpen!
    Als je overweegt een dier mee naar huis te nemen, zorg er dan voor dat het dier de nodige medische zorg en een dierenpaspoort krijgt, en dat je op de hoogte bent van de invoerregels Dit is belangrijk om verspreiding van ziektes te voorkomen en omdat douanes van verschillende landen ook flink streng kunnen zijn. Een inenting tegen rabiës is hoe dan ook altijd vereist en die een tijd vóór de reis gegeven worden. Mogelijk kan een lokale dierenwelzijnsorganisatie je helpen.
  • Informeer lokale autoriteiten bij gewonde dieren
    Als je een gewond dier tegenkomt, neem contact op met lokale dierenhulporganisaties of de dierenbescherming. Probeer zelf geen medische hulp te bieden zonder de juiste kennis.
    Zie je een dier dat hulp nodig heeft? Zoals een hond aan de ketting? Doe dan aangifte via de politie. Als je zelf in actie probeert te komen voor het dier, heb je kans dat het als diefstal wordt gezien.

Een andere vorm van hulp is je aanmelden als vluchtbegeleider


Je kunt – als je een losse vlucht hebt geboekt – je opgeven als vluchtbegeleider. Je krijgt dan op de terugvlucht van je vakantiebestemming een zwerfdier mee dat geadopteerd is in Nederland of dat naar een gastgezin gaat. Het dier gaat in een bench in het ruim (of als het een poes of pup is in een mandje in de cabine). Als je googlet op vluchtbegeleider en dan op de naam van je vakantiebestemming zul je diverse dierenorganisaties zien die vluchtbegeleiders zoeken. Zij regelen alle papieren, brengen het dier naar het vliegveld en spreken met je af bij de incheck-balie. Op het vliegveld in Nederland staat iemand van de organisatie je op te wachten om het dier van je over te nemen.

 

Het helpen van zwerfdieren vereist geen enorme inspanningen; zelfs kleine handelingen kunnen een groot verschil maken. Of je nu thuis bent of op vakantie, er zijn talloze manieren om bij te dragen aan het welzijn van zwerfdieren. Door bewust te handelen en betrokken te zijn, kunnen we samen een wereld creëren waar minder dieren zonder huis en zorg hoeven te leven.

Door deze stappen te volgen, kunnen we allemaal bijdragen aan het verbeteren van het leven van zwerfdieren overal ter wereld.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

zwerfdieren

Wat doet De Groene Os?


Bij De Groene Os zijn we allemaal grote dierenvrienden. Het spreekt dan ook voor zich dat wij ook ons steentje willen bijdragen. En dat geldt niet alleen persoonlijk voor de individuele medewerkers, ook voor De Groene Os als bedrijf.

Zo doneren we overgebleven voorraden aan diverse dieren hulporganisaties en doneren we ook regelmatig geld.

Ook willen we bijdragen door dierenmensen zo goed mogelijk te informeren, bijvoorbeeld over wat ze kunnen verwachten als ze een buitenlandse hond adopteren of nieuwe kittens in huis halen. Het is namelijk onze overtuiging dat een duurzame relatie tussen dier en mens begint met de juiste kennis. We helpen je daar graag bij!

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!