• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Ebel Pieters
  • Leestijd: 4 minuten

Miauwt je kat heel hard in de nacht – misschien heeft ze een hoge bloeddruk?

MIAUW, MIAUW, MIAUW… je opent je ogen en kijkt naar de wekker. Het is 4 uur in de ochtend. Dit gaat nu al een aantal weken zo. Midden in de nacht begint je kat opeens heel hard te miauwen. Zo ver je weet heeft je kat nergens last van. Er is ook niks veranderd in huis verder. Je vraagt je af waarom zij dit toch steeds doet.

Overdag lijkt er niks aan de hand

Zodra het licht wordt, merk je niet zoveel aan je kat. Dan is ze rustig en ligt ze vooral te slapen. Al had je laatst wel het idee dat je kat enigszins de weg kwijt was in huis. Ze liep wat gedesoriënteerd rond alsof ze ergens naar opzoek was maar niet wist waar ze naar toe moest lopen.

Misschien heeft je kat een te hoge bloeddruk?

’s Nachts hard miauwen en desoriëntatie zie je vaak bij katten die last hebben van een hoge bloeddruk. Zo’n 30% van de oudere katten, dit zijn katten van 7 jaar of ouder, heeft last van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Vaak is een onderliggende ziekte de oorzaak van de stijging van de bloeddruk. Hierbij kun je denken aan nierfalen, een te snel werkende schildklier, suikerziekte, een verstoorde hormoonproductie in de bijnier of bloedarmoede. Ook medicatie kan de bloeddruk doen verhogen zoals bijvoorbeeld Prednison.

Ebel van Kateigen

Dit gastblog is geschreven door Ebel Pieters, wetenschappelijk opgeleid kattenexpert en natuurgeneeskundige. In haar praktijk Kateigen helpt ze katten en hun mensen met allerlei problemen zoals onzindelijkheid, sloopgedrag en gezondheidsproblemen.

De foto hiernaast is gemaakt door Bonny Vrielinks van fotoshootmetjekat

Verschil hoge bloeddruk bij de kat en dementie

Demente katten kunnen ook miauwen in de nacht. Bij katten met dementie zie je vaker dat hun dag en nachtritme verstoort is. Die slapen dus overdag en zijn ’s nachts juist meer wakker. Dit is bij hoge bloeddruk minder duidelijk zichtbaar.

Er zit op meer vlakken best wat overlap tussen dementie en hoge bloeddruk zeker omdat er bij hoge bloeddruk vaak ook weer onderliggende ziektes een rol spelen zoals blaas- en nierproblemen waardoor de kat onzindelijk wordt. Ook bij dementie kan dit optreden maar dan met reden dat de kat de bak niet meer weer te vinden. Vaak zie je wel dat een demente onzindelijke kat zowel buiten de bak plast als poept terwijl een kat met blaas- en of nierproblemen alleen maar buiten de bak plast.

Bij demente katten valt op dat ze niet alleen de kattenbak niet kunnen vinden maar bijvoorbeeld ook een voerbak, favoriete slaapplekken, verdwalen als ze buiten mogen komen, aan de verkeerde kant van de deur staan (bij het scharnier) of hun baasje niet meer herkennen. Demente katten lijken echt verloren te zijn in een voor hen bekende omgeving. Terwijl dit bij katten met een hoge bloeddruk meer momentopname zijn dat ze even gedesoriënteerd lijken.

Bespreek dit vooral met je dierenarts om samen tot de juiste diagnose en behandeling te komen.

Hoe herken je een hoge bloeddruk bij je kat?

Katten zijn meester in het verbergen van pijn en fysiek ongemak dus in veel gevallen wordt een hoge bloeddruk niet of pas héél laat opgemerkt. Omdat er vaak een onderliggende ziekte een rol speelt bij het ontwikkelen van een hoge bloeddruk is het dus zaak alert te zijn op deze symptomen. Vaak gaat het dan om subtiele veranderingen in haar dagelijkse routine. Misschien dat het je al wel eerder opgevallen is dat je kat haar eten vaker laat staan, of juist veel drinkt en dus ook veel plast, regelmatig moet braken of wat afgevallen lijkt te zijn. Heeft je kat last van één van deze symptomen? Ga dan met haar naar de dierenarts voor controle en laat dan direct ook haar bloeddruk meten.

Bloeddruk meten en stress

Eenmaal bij de dierenarts kan het best een uitdaging zijn om een goed beeld te krijgen van de bloeddruk. Door stress van het reizen en het bezoek aan de dierenarts, kan de bloeddruk ook omhoog schieten. Ook het tijdstip kan uitmaken. Als er vaker metingen gedaan worden, probeer dit dan b.v. altijd ‘s ochtends te doen.

Voor sommige mensen is het een optie zelf thuis de bloeddruk te meten, er zijn daar wel een aantal attributen voor nodig. Sommige dierenartsen komen ook aan huis. Overleg met je dierenarts als je kat een echte stresskip is.

Anders is een goede tip om een kleedje met de geur van de kat in het mandje te leggen en op de tafel bij de dierenarts de kat in het mandje te laten zitten en de dierenarts vragen op die manier onderzoek te doen. Dus de deksel kan er wel af maar de kat wel gewoon op de bodem te laten zitten. Tijdens het transport en in de wachtkamer geeft het de kat meer rust als je een kleedje over het mandje heen hangt. Plus het mandje in de wachtkamer op een hogere plek neer te zetten. Katvriendelijke klinieken zijn hier vaak op ingericht met kasten of planken maar anders kun je het mandje op schoot houden of op een stoel zetten in de wachtkamer.
Reismandtraining is ook nog een mooie om het bezoek aan de dierenarts meer ontspannen te laten verlopen maar dit vraagt dus wel voorbereiding vooraf.

Wat is de functie van het hart?

Het hart is een spier die zorgt dat het bloed rond gepompt wordt door het lichaam. In het bloed zitten voedingsstoffen en zuurstof. Via de bloedsomloop worden alle organen voorzien van zuurstof en energie. Bij inspanning moet er meer zuurstof en energie bij de organen komen dus zal het hart sneller en harder moeten pompen. Wanneer je kat slaapt is de energiebehoefte van haar lijf lager waardoor het hart dus ook minder hard hoeft te werken.

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk bij katten?

De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed door de bloedvaten wordt gepompt door het hart. Bij gezonde katten wisselt de bloeddruk gedurende de dag. Als door onderliggende aandoeningen de druk in de bloedvaten continu hoog blijft, veroorzaakt dit schade aan andere organen. Zoals blindheid, hartritmestoornissen, nierschade en sloomheid of een dronkemansgang door aantasting van het zenuwstelsel. Reden genoeg dus om hier tijdig bij te zijn om ergere schade te voorkomen.

Wat kan je zelf doen?

Heb je een kat van 7 jaar of ouder in huis en wil je haar wat extra ondersteunen? Kies dan voor een gezonde voeding die aansluit bij de natuurlijke behoeften van je kat. Wil je hier meer over weten lees dan mijn vorige blog over wat de juiste voeding is voor je kat.
Verder is het belangrijk om stress te verminderen. Zeker in een multi-kattenhuishouden of druk gezin is het goed om hier extra aandacht voor te hebben. Stress zorgt namelijk dat het lichaam van je beestje in vluchtmodus komt waarbij de bloeddruk verhoogt. Heel handig in het wild als je kat moet wegrennen voor een roofdier maar schadelijk wanneer dit te lang aanhoudt. Daarnaast is het goed om ook regelmatig met je kat te spelen. Door te bewegen wordt haar hart en bloedcirculatie gestimuleerd hierdoor blijven de organen gezond. Daarnaast kan een supplement met een hoge concentratie EPA- en DHA-vetzuren uit visolie een mooie aanvulling zijn bij hart- en vaataandoeningen.

En tot slot als je kat opeens begint te miauwen midden in de nacht, terwijl zij dit eerder nooit deed, weet dat ze dit niet doet om jou te pesten maar dat zij hiermee jou iets probeert te vertellen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Kan je kat wel een steuntje in de rug gebruiken?

We hebben een uitgebreid assortiment katten-producten.
Ook staan we graag voor je klaar met tips en adviezen.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!