• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenKomkommerkruid: de krachtige voordelen van borageolie voor een gezonde huid, hormonen en meer!

Komkommerkruid: de krachtige voordelen van borageolie voor een gezonde huid, hormonen en meer!

Borage, ook bekend als komkommerkruid (verwijzend naar de smaak van de blaadjes), is een prachtige kruidachtige plant die behoort tot de familie Boraginaceae. Hij lijkt een beetje op smeerwortel en heeft typisch genoeg bij uitwendig gebruik overeenkomsten in de eigenschappen.

Hij is inheems in het Middellandse Zeegebied en wordt nu wereldwijd verbouwd. Borage heeft mooie helderblauwe bloemen en harige bladeren. De plant staat bekend om zijn overvloedige productie van nectar, wat bijdraagt aan de bestuiving door bijen en andere insecten.

Overeenkomsten en verschillen tussen borage en teunisbloem

Borage (en ook teunisbloem) zijn kruiden die traditioneel al eeuwen gebruikt worden, maar desondanks nog niet de wetenschappelijke aandacht hebben gekregen die ze verdienen.

Bij beide wordt uit de zaden olie geperst met als belangrijke werkzame stof gammalinoleenzuur (GLA).

GLA reguleert de aanmaak en functie van prostagladines, een groep stoffen die ontelbaar veel metabolische functies in het lichaam heeft.

Borage bevat zo’n 23% GLA, waar teunisbloemolie 8 tot 10% GLA bevat.

Daarnaast bevat borageolie ook nog eens zo’n 16% gunstige mono-onverzadigde omega-9-vetzuur oleïnezuur (ook wel oliezuur genoemd). Olijfolie bijvoorbeeld is zeer rijk aan oliezuur en dankt zijn gezondheidseffecten grotendeels aan dit omega-9-vetzuur.

Terwijl borage op papier dus beter scoort, is teunisbloemolie dan weer geschikt om ook uitwendig toe te passen en heeft vaak een veel vriendelijkere prijs, wat bij grotere dieren (en dus hogere doseringen) een behoorlijk verschil kan uitmaken.

Teunisbloem- en borageolie kunnen dan ook uitstekend sámen toegepast worden!

Wat is gammalinoleenzuur en waarom is het belangrijk?

Gammalinoleenzuur is een vorm van het omega-6-vetzuur (een meervoudig onverzadigd vetzuur). In theorie kan het lichaam zelf gammalinoleenzuur vormen, maar het gebeurt regelmatig dat deze aanmaak tekortschiet. Een van de mogelijke manieren waarop je dat kunt merken is een droge, schilferige huid.

De reden dat het lichaam niet altijd voldoende gammalinoleenzuur aanmaakt, komt doordat er veel verschillende stofjes (co-enzymen) nodig zijn om dit proces goed te laten verlopen. Het lichaam heeft de hulp van magnesium, vitamine B6, vitamine B3, zink, selenium, vitamine C en E nodig om linolzuur om te zetten in gammalinoleenzuur. Hier is ook nog een bepaald co-enzym (delta-6-desaturase) bij betrokken, dat niet alle mensen en dieren in dezelfde mate aanmaken.

Bij het aanmaakproces van gammalinoleenzuur in het lichaam komen bepaalde stoffen vrij: eicosanoïden, een groep hormoonachtige stoffen die ook een minder gunstige werking kunnen hebben. Direct gammalinoleenzuur geven kan dus een goed idee zijn. Het komt niet veel voor in voeding: alleen in borage (komkommerkruid), teunisbloem en de zaden van zwarte bessen.

Gezonde huid, gezonde hormonen

In het lichaam wordt gammalinoleenzuur in prostaglandinen type 1 en 3 omgezet. Deze stoffen helpen bij het reguleren van ontstekingen. En de mate van gevoeligheid voor ontstekingen speelt weer een belangrijke rol bij gezondheid en ziektes.

Deze prostaglandines doen nog meer in het lichaam, zo spelen ze een rol in de hormoonhuishouding, hebben ze een effect op het verwijden van de bloedvaten en reguleren ze het immuunsysteem.

Extra gammalinoleenzuur kan een goed idee zijn:

  • als je dier wat ondersteuning voor een gezonde huid kan gebruiken (bijvoorbeeld bij schilfers, roodheid, jeuk en allergische klachten; wij hebben ook goede ervaringen bij het inzetten bij problemen met de voetkussentjes)
  • als onderdeel van een behandelplan bij bewegingsklachten (vanwege de ontstekingsremmende werking)
  • bij vrouwelijke dieren om de hormoonbalans te ondersteunen

Wanneer kun je beter geen extra gammalinoleenzuur geven?

In hoge doseringen kan gammalinoleenzuur de werking van sommige medicatie versterken. Gelijktijdig gebruik kun je dan beter vermijden of je kunt er alert op zijn en waar nodig de doseringen aanpassen. Dit is het geval bij Prednison en NSAID’s.

In hoge doseringen heeft teunisbloemolie een bloedverdunnend effect. Daarom moeten hoge doseringen vermeden worden in de 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep of bij het gelijktijdig gebruik van bloedverdunnende medicatie.

Vetzuren kunnen snel oxideren. Let er bij het uitkiezen van een supplement op dat er een antioxidant is toegevoegd (zoals vitamine E). Op die manier voorkom je oxidatie ook in het lichaam, waardoor het product een positief i.p.v. negatief effect heeft.

Bij normale doseringen kun je teunisbloemolie gebruiken tijdens de dracht- en lactatieperiode, bij hogere doseringen zijn geen veiligheidsgegevens bekend, dus dan is het af te raden.

 

Wil je komkommerkruid voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Komkommerkruid: de krachtige voordelen van borageolie voor een gezonde huid, hormonen en meer!?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!