• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Paardenvoeding en supplementen tijdens de dracht

Hoera! Je hebt besloten om een veulen te fokken met je merrie. De beschuit met muisjes staat al klaar.

Hoe kun je tijdens de dracht zo goed mogelijk voor je paard zorgen zodat ze later een gezond veulen krijgt? En hoe zit het eigenlijk met voer en supplementen tijdens de dracht?

Vruchtbaarheid en dracht

Merries worden eens in de 21 dagen hengstig. Tijdens de piek van de hengstigheid is de merrie vruchtbaar. Een merrie is geslachtsrijp op een leeftijd van 18 maanden.

Om een gezonde vruchtbaarheid te ondersteunen kan Trias Omega gegeven worden. Deze olie bevat omega wat bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de merrie én aan een gezonde ontwikkeling van het veulen. Daarnaast kan Provarium Breeding gegeven worden. Dit bevat het kruid Vitex agnus castus dat een gezonde hormoonhuishouding ondersteunt. Als de merrie drachtig is, moet met het gebruik van dit kruid worden gestopt.

Een merrie draagt ongeveer 335 tot 342 dagen (ruim 11 maanden). Tijdens de eerste fase van de dracht (tot ongeveer 9 maanden) zijn er niet veel extra vereisten aan de voeding. Een rantsoen van ruim voldoende ruwvoer en, afhankelijk van de intensiteit van de arbeid, krachtvoer. Als er geen krachtvoer gegeven wordt, kan een Multivitamine uitkomst bieden om tekorten te voorkomen.

Qua energie-inname is het belangrijk om naar het metabolisme (de stofwisseling) te kijken.

Sober metabolisme
Merries met toegang tot goede kwaliteit ruwvoer zijn vaak in staat om een goede lichaamsconditie te behouden, soms zelfs tot in de laatste fases van de dracht. In veel gevallen komt het rantsoen dan wel voedingsstoffen tekort voor een optimale ontwikkeling van het veulen.

Gemiddeld metabolisme
De meeste merries vallen in deze categorie. De nutritionele waarden en energiewaarden in de latere fases van de dracht, vanaf 9 maanden, kunnen niet gedekt worden door alleen ruwvoer. Een extra merriebrok is dan nodig. Hoeveel dit moet zijn hangt af van het gewicht en activiteit van de merrie en de samenstelling van het voer. Hoeveelheden verschillen van ongeveer 2 tot 6 kg.

Het is belangrijk om niet onder de aanbevolen hoeveelheid die de producent aanraadt te gaan zitten. Dan worden er namelijk te weinig mineralen gevoerd. Het kan verleidelijk zijn om te doen alsof je een sobere merrie hebt. Wees je ervan bewust dat je merrie tijdens de laatste fase van de dracht best iets meer vet op de botten mag hebben. Ze moet natuurlijk niet obees worden, dit kan zorgen voor een zwaardere bevalling en een moeizamer herstel.
Voldoende beweging helpt de merrie om fit te blijven voor de bevalling.

Hoog metabolisme
Dit zijn de paarden die maar niet lijken aan te komen, ondanks voldoende goed voer en geen aanwijsbare medische oorzaak zoals een grote worminfectie.
Een constante toegang tot ruwvoer kan helpen. Dit kan verder aangevuld worden met luzerne. Ook vers, goede kwaliteit gras in de weide is goed voor deze paarden.

Deze merries moeten ook een goede merriebrok krijgen. Je zult dan waarschijnlijk aan de hoge kant van de aanbevelingen moeten gaan zitten. Sommige merries hebben wel 6 kg nodig. Per voerbeurt mag er echt niet meer dan 2 kg gegeven worden om koliek te voorkomen.

Om paarden op een gezonde manier in gewicht te laten aankomen, kan er extra vet gevoerd worden. Paarden zijn uitstekend in staat om dit goed te verteren. Je kunt hiervoor Vega Omega gebruiken. Begin met een flinke scheut en bouw dit op naar 50 tot 100 ml per dag.

Lactatie

Als je van je merrie weet dat ze erg inteert tijdens de lactatieperiode, is de laatste fase het aangewezen moment om ervoor te zorgen dat de merrie al wat aankomt in gewicht. Op die manier heeft ze wat reserve en wordt voorkomen dat ze te snel gewicht verliest tijdens de lactatie.

Belangrijke stoffen

Een aantal stoffen zijn extra belangrijk om in voldoende mate te voorzien tijdens de dracht. Het gaat dan om:

  • Calcium, fosfor en magnesium
    Deze stoffen zijn belangrijk om OCD (Osteochondrose Dissecans, een botaandoening) te voorkomen en moeten met elkaar in verhouding zijn. Ze kunnen in merriebrok voorkomen. Als een paard veel graan krijgt, is de verhouding zoek. Er wordt dan te veel fosfor gegeven. Extra mineralen kunnen dan uitkomst bieden.
  • Koper, zink, mangaan
    Tijdens de dracht stijgt de behoefte aan deze spoorelementen. Er kan een Multivitamine gegeven worden als een merriebrok niet geschikt is.
  • Vitamine A
    In de laatste fase van de dracht stijgt de behoefte aan vitamine E en vitamine A. Deze beide stoffen worden in grote hoeveelheid uitgescheiden in de biest (eerste melk). Vitamine A zorgt voor een natuurlijke weerstand bij het veulen.
  • Vitamine E
    Ook vitamine E komt hoog voor in biest. Vitamine E is misschien wel bekend voor soepele spieren. Als een merrie voldoende vers gras en/of groente zoals wortels kan eten, worden de vitamine A- en E-behoefte gedekt. Anders kan aanvulling zinnig zijn met een Multivitamine.

Zwangerschapskwaaltjes
Bij de laatste loodjes van de dracht kunnen soms, net als bij mensen, zwangerschapskwaaltjes ontstaan. Koliekachtige verschijnselen en obstipatie komen veel voor. Bij verstopping en koliek moet een dierenarts komen.

Om de ontlasting zachter en volumineuzer te maken kan Psyllium Husk gebruikt worden. Het is dan belangrijk dat om daar veel water bij te geven.

Supplementen tijdens de dracht
Veel supplementen worden afgeraden tijdens de dracht en lactatieperiode. Het gaat dan vooral om de kruidenmiddelen. De simpele reden hiervoor is dat er niet 100% onderzocht is of het veilig is. Van sommige kruiden is bekend dat ze niet gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld omdat ze een eigenschap hebben die de baarmoeder kan prikkelen.

Als het niet 100% bekend is dat een kruid veilig is tijdens de dracht, wordt het preventief af geraden, ook al kan het theoretisch gezien wel. Veiligheid gaat boven alles.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!