• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenMSM: toepassing bij honden, katten en paarden 

MSM: toepassing bij honden, katten en paarden 

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organische zwavelverbinding die vaak wordt gebruikt als voedingssupplement voor zowel mensen als dieren, inclusief honden en paarden. MSM is rijk aan zwavel (de naam zegt het al ‘sulfonyl’ verwijst naar sulfur of zwavel) en zwavel vinden we terug in allerlei eiwitrijke weefsels, zoals bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en nagels. MSM is afkomstig van DMSO en beiden worden sinds de jaren ’80 als supplement gebruikt bij paarden. 

Onderzoek met MSM is het levenswerk van professor Stanley Jacob, MD. Hij is circa 50 jaar werkzaam geweest als chirurg en wetenschappelijk onderzoeker. 

Jacob geeft in zijn boek echter ruiterlijk toe dat er nog steeds onvoldoende duidelijkheid is over de eigenschappen en werkingsmechanismen van MSM en dat onvoldoende wetenschappelijk is hardgemaakt dat suppletie met MSM effectief is bij de door hem genoemde aandoeningen. Er zijn onvoldoende dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studies die de effectiviteit van MSM bevestigen. Het gevolg is dat – hoewel het voedingssupplement op grote schaal wordt gebruikt – MSM nog steeds niet helemaal serieus wordt genomen. Door de publicatie van verschillende klinische studies met MSM begint hier langzamerhand verandering in te komen. 

MSM

MSM is de afkorting van methylsulfonylmethaan, ofwel organisch gebonden zwavel. Dit is de belangrijkste bron van zwavel die moeder natuur voor ons bedacht heeft.

Sinds een jaar of 30 staat methylsulfonylmethaan volop in de belangstelling. Tekorten aan biologisch beschikbaar zwavel kunnen leiden tot het niet optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen in het lichaam

Er zijn veel boeken over zwavel geschreven en er is veel onderzoek naar gedaan. Zo is er gekeken naar de toxiciteit van zwavel, deze is vergelijkbaar met die van water. De dodelijke dosis voor mensen is vastgesteld op meer dan 3 pond. Het is dus een veilige stof.

Bouwstof

Zwavel is voor levende organismen een belangrijke stof omdat het in sommige aminozuren zit. Bij dieren speelt zwavel een rol in het aminozuur cysteïne dat in keratine zit, de stof die structuur geeft aan het haar. Zwaveltekorten bij dieren zie je soms aan een doffe vacht, eventueel met kale plekken.

Ook voor planten is zwavel een belangrijke bouwstof van bladgroen. Een zwavelgebrek bij planten, zoals soms voorkomt op arme zandgronden, herken je doordat de jongste bladeren minder groen zijn, soms zelfs geel.

Zwavelbruggen

Alle cellen zijn omgeven door een membraan. Zwavelbruggen vormen flexibele verbindingen tussen de celwand en het omringende bindweefsel, waardoor de cellen elastisch blijven. Bij tekorten aan zwavel treedt verharding van de celwand op en verliest de cel aan elasticiteit, zuurstof en voedingsstoffen worden dan minder goed afgevoerd waardoor binnen de lichaamscellen tekorten aan zuurstof en voedingsstoffen ontstaan. Bovendien hopen zich binnen de cellen giftige afvalstoffen op, naast een doffe vacht kun je dan een verminderde vitaliteit opmerken.

Enkele toepassingen van MSM bij honden en paarden 

 • Gewrichtsgezondheid
  MSM wordt vaak gebruikt om de gezondheid van gewrichten bij honden en paarden te ondersteunen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn geassocieerd met artritis en andere gewrichtsproblemen. MSM kan de flexibiliteit en mobiliteit verbeteren en bijdragen aan de algehele gewrichtsfunctie.
  Glucosamine, chondroïtine en MSM werken samen en daarom tref je ze doorgaans ook aan in de supplementen die bedoeld zijn voor gewrichtsklachten. 
 • Allergieën
  MSM kan ook gunstig zijn bij de behandeling van allergieën bij honden en paarden. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk geassocieerd met allergische reacties. Sommige eigenaren geven MSM aan hun huisdieren om de symptomen van huidallergieën, voedselallergieën en seizoensgebonden allergieën te verminderen.
   
 • Huid- en vachtgezondheid
  MSM kan de gezondheid van de huid en vacht bij honden en paarden verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van huidirritaties, jeuk en roos. Bovendien kan het de haargroei bevorderen en bijdragen aan een gezonde, glanzende vacht.
   
 • Algemene gezondheid
  MSM wordt soms gebruikt als algemeen voedingssupplement om de algehele gezondheid en welzijn van honden en paarden te ondersteunen. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van oxidatieve stress.
   

Contra-indicaties van MSM 

MSM wordt over het algemeen als veilig beschouwd, er zijn wel enkele contra-indicaties: 

 • Dieren met gal- en of nierstenen, 
 • Hyperglycemie, 
 • Diabetes. 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Referenties 

Butawan, M.; Benjamin, R.L.; Bloomer, R.J. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients2017, 9, 290. https://doi.org/10.3390/nu9030290 

 Marañón, G., Muñoz-Escassi, B., Manley, W. et al. The effect of methyl sulphonyl methane supplementation on biomarkers of oxidative stress in sport horses following jumping exercise. Acta Vet Scand50, 45 (2008). https://doi.org/10.1186/1751-0147-50-45 

Briggs, Karen. MSM and inflammation. The Horse 2002 

Briggs, Karen. MSM helps sore muscles. The Horse 2001. 

Guo D, Zhang L, Zhang L, Han S, Yang K, Lin X, Wen C, Tong A, Zhang M, Yin Y, Deng B. Effect of Dietary Methylsulfonylmethane Supplementation on Growth Performance, Hair Quality, Fecal Microbiota, and Metabolome in Ragdoll Kittens. Front Microbiol. 2022 Jul 4;13:838164. doi: 10.3389/fmicb.2022.838164. PMID: 35859746; PMCID: PMC9292726. 

 

 

Onze expert

Heb je een vraag over MSM: toepassing bij honden, katten en paarden ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

msm

Wil je MSM voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!