Inzichten uit bijscholingen van Barbara Fougere en Nick Thompson
Afgelopen maand is de Australische dierenarts Barbara Fougere in Europa geweest en heeft verschillende bijscholingen en seminars gegeven. Claire van ’t Hul is naar een kruidenbijscholing in Bristol geweest. Drie dagen lang is ze door Barbara Fougere ondergedompeld in de veterinaire toepassingen van kruiden.
Seminar: A Herbal Feast of Practical Plant Based Veterinary Medicine
25 t/m 27 november vond in Veenendaal het International Conference for Innovative Veterinary Medicine plaats. De donderdag ervoor zijn Claire en Melody naar de pre-conference-meeting geweest. Barbara Fougere heeft de hele dag een seminar gehouden: A Herbal Feast of Practical Plant Based Veterinary Medicine.
We hebben veel inspiratie opgedaan en veel geleerd. De lezingen waren voor ieder niveau interessant. Het is ongelofelijk hoeveel je over kruiden kunt leren. Barbara kan hier geweldig over vertellen. Als je ooit de kans hebt om naar een bijscholing van haar te gaan, is dit een echte aanrader.
Spontane lezing rauw vlees-voeding
Een van de aanwezige cursisten in Engeland was holistisch dierenarts Nick Thompson. Hij is een enorm voorstander van het voeren van rauw vlees en heeft hier spontaan tijdens de cursus een korte lezing over gegeven. De insteek van zijn lezing was om de aanwezigen van goede argumenten te voorzien in een gesprek met “tegenstanders” van rauw vlees-voeding. Verder vertelde hij nog een aantal interessante wetenswaardigheden over de voordelen van vlees en nadelen van brokken. We willen een beknopte versie graag met jullie delen.
Hieronder staan een aantal bekende argumenten tegen het voeren van rauw vlees opsommen met daaronder de tegenargumenten.
- Bij het voeren van rauw vlees is de kans op een salmonellabesmetting aanwezig, dus het voeren van brokken is veiliger.
Uitbraken van salmonella zijn geconstateerd bij brokkenfabrikanten en niet bij rauw vlees- fabrikanten.
- In rauwvlees kunnen campylobacter en parasieten aanwezig zijn, dit is gevaarlijk!
Als je rauw vlees gedurende 2 weken invriest bij minimaal -18 graden dan worden deze gedood en is er dus geen “gevaar”.
- Het is gevaarlijk om rauw vlees te voeren aan dieren als er ouderen, zwakkeren of kinderen in dezelfde omgeving wonen.
Tenzij iedereen in huis vegetarisch is, zijn deze bacteriën toch al in je huis aanwezig! Verder is het bij de bereiding van vlees (of dit nu voor jezelf of voor je dier is) altijd belangrijk om normale hygiënische maatregelen in acht te nemen en je handen te wassen.
- Brokken maken toch de tanden schoon?
Als brokken inderdaad de tanden schoonmaken, waarom ontwikkelen brokkenfabrikanten dan ook brokken om het gebit schoon te houden? Verder is het inmiddels heel duidelijk dat dieren die rauw vlees gevoerd krijgen prachtige en schone gebitten hebben en houden.
Mijn eigen hond Ivy had al op jonge leeftijd behoorlijk last van tandsteen en daardoor van geïrriteerd tandvlees. Toen hij bij ons kwam kreeg hij standaard brokken via de stichting. Na een aantal maanden rauw vlees is de tandsteen en irritatie verdwenen en heeft hij prachtige schone tanden. En dan zijn we nog niet eens heel strikt qua beloningssnoepjes (hij doet een moord voor Frolic) en kauwsnacks.
Meer weetjes over rauw vlees
- Wereldwijd gaan relatief minder dieren die rauw vlees gevoerd worden naar de dierenarts dan dieren die brokken gevoerd krijgen.
- Europese voederfabrikanten moeten voldoen aan de richtlijnen die zijn opgesteld voor diervoeding door de Europese commissie. Deze richtlijnen zijn erg algemeen. Het gaat er daarbij vooral om dat het veilig is en enigszins aansluit bij de behoeften van een dier. Het punt is dat hier nogal wat verschillen van mening over zijn. Daarnaast is er nog de FEDIAF (European Pet Food Industry Federation. Deze organisatie geeft richtlijnen voor ‘good practices’ uit.
- Er zijn geen richtlijnen opgenomen voor wat betreft de hoeveelheden koolhydraten in de voeding voor honden en katten. Brokken bevatten tussen de 30-50% koolhydraten (!). Deze koolhydraten worden gebruikt als een soort bindmiddel voor de overige bestanddelen. Dus hoe goed het merk brok verder ook is, het feit dat het een brok is met de bijbehorende hoge hoeveelheid koolhydraten, maakt het eigenlijk niet geschikt voor honden en katten.
- Het lichaam kan maar beperkt suikers (koolhydraten) verwerken. Zo heeft het lichaam maar 1 hormoon om de bloedsuikerspiegel te verlagen en 8 hormonen om de bloedsuikerspiegel te verhogen.
- Honden kunnen afvallen als ze met rauw vlees gevoerd worden. Dit kun je ondervangen door: meer voeren of bijvoorbeeld kokosolie of lijnzaadolie (= calorieën) toe te voegen. Ook het bijvoeren van bijvoorbeeld quinoa, amaranth, boekweit of haver is mogelijk.
- Omega 3-oliën zijn van essentieel belang om toe te voegen aan elke (rauw vlees) maaltijd!
- Handige tip voor het voeren van honden: 1x per dag voeren. Een hond krijgt dan de tijd om te vasten en de pancreas krijgt hersteltijd en rust.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!