• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 5 minuten

Video: dit vertelt de mest van je paard

Let je wel eens op de mest van je paard? Als je zelf wel eens de box of de wei uitmest dan vallen je waarschijnlijk een aantal dingen op. Maar wanneer moet je nou alert worden en in actie komen omdat er wel eens wat aan de hand zou kunnen zijn?

In deze video vertel ik over mest in verschillende verschijningsvormen en hoe het daarmee zit. Ik ben Ingrid Langen, healing touch for animals practitioner. Ik help dieren zich te ontspannen met behulp van healing touch technieken. Om op die manier hun zelfhelend vermogen te stimuleren. Daarnaast doe ik al jaren marketingprojecten voor De Groene Os. Deze video is een coproductie.

Verschillen tussen paarden

Paarden mesten vooral veel! Als je zelf je paardenwei en of box uitmest, dan is je dat zeker opgevallen. Maar dat is niet het enige: de mest van het ene paard is niet hetzelfde als de mest van het andere paard. Hier op deze stal zijn we met 3 paarden en van alle drie ziet het er anders uit. Zo mest Zirkoon hier netjes op een hoop in de hoek van de stal en het zijn mooie mestballen. Mijn paard Amorin maakt er een beetje een bende van, maar hij mest vooral kleine ronde keutels. De vogels zijn er dol op, want zijn mest is vaak helemaal uitgeplozen door de vogels als ik niet direct uitmest. Waarschijnlijk omdat z’n gebit niet meer zo goed is en er restjes graan in z’n mest zitten. En dan de mest van Opaal: dat zijn flinke oppers en regelmatig aan de kledderige kant. Zijn darmen werken duidelijk anders.

Wanneer zorgen maken?

Wanneer is het nou niet ok en moet je je zorgen maken? Hele dunne mest (waterdunne diarree) is altijd een alarmsignaal. Dat hoort niet en dan bel je direct de dierenarts. Vers gras in het voorjaar levert vaak groene dunne mest op, zoiets als koeienvlaaien. Het is rijk gras en vaak komen ze dan uit een periode van alleen maar hooi. Zo’n abrupte verandering van ruwvoer kan dus ook een flinke verandering van mest opleveren.

Maar ook stress: als je wel eens met je paard door een tunneltje bent gereden of over een viaduct en daar komen meer paarden langs, dan zal je zijn opgevallen dat daar altijd veel mest ligt. Paarden mesten als het spannend wordt: met lege darmen ren je harder. In de beginjaren met mijn paard gingen we vaak naar het strand en moesten dan ook een stuk over de weg: zijn achterbenen waren altijd helemaal smerig wanneer we terug kwamen. Hij vond het blijkbaar zo spannend dat hij flink leeg liep. Maar thuis was het altijd weer gewoon, dus ik heb me daar verder nooit druk over gemaakt.

Nou kan er ook ‘water’ met de mest meekomen. De ballen zijn dan wel gevormd, maar er komt nog wat water na als je paard z’n poep laat vallen, het zogenaamd mestwater. Dat is eigenlijk geen water maar een mengsel van spijsverteringssappen. Het is wel verstandig om te onderzoeken hoe het komt. Want het kan te maken hebben met een slechte darmgezondheid, een wormbesmetting, gebitsklachten, tekorten in de voeding. Soms is het ook een uiting van stress en soms kom je er niet achter.

Mestkaart

Wil je nu wel eens weten in welke categorie de mest van jouw paard valt? We hebben een Mestkaart ontwikkeld en die kunt je hier gratis meebestellen met je order. Maak je je zorgen of de spijsvertering van je paard en wil je meer weten over darmgezondheid?
Onze natuurgeneeskundig therapeuten en dierenartsen vertellen je er graag meer over. En is jouw paard een beetje een stresskip en kan hij wel wat ontspanning gebruiken (dat is ook goed voor z’n maag, darmen en mest), dan is healing touch een fijne methode om dat voor elkaar te krijgen.

 

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!