• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Kamille – Matricaria recutita

Historie
Kamille is al van oudsher een ongekend populair kruid. Zowel in het oude Egypte en Griekenland als ook bij de Romeinen was men bekend met de positieve effecten van kamille.
De naam kamille (in het Engels chamomile) is een samenvoeging van de Griekse woorden chamos (grond) en melos (appel). Chamos verwijst naar het feit dat het een laaggroeiende plant is. Appel is niet zo vergezocht als het lijkt: de bloemen ruiken licht naar appel. Vanwege de prettige geur werd de plant in de Middeleeuwen op een bijzondere manier gebruikt. Het werd in tuinen op bankjes en paden aangeplant zodat er op gezeten en overheen gelopen kon worden waardoor de geur vrijkwam. Voor de plant geen enkel probleem, die verspreidt zich alleen maar beter.

Culinair
Kamillethee wordt graag gedronken, niet alleen vanwege de ontspannende eigenschappen, maar zeker ook vanwege de smaak.

Gebruik
De meest bekende werking is toch wel het ontspannende karakter van kamille. Het kruid geeft een gevoel van geborgenheid en past dus ook het beste bij types die behoefte hebben aan troost. Mensen en dieren die het niet aangenaam vinden ruiken, hebben meestal ook minder behoefte aan het kruid. Ook op de spijsvertering heeft het een ontkrampende en antiseptische werking. Met name bij nerveuze spijsverteringklachten doet kamille haar werk zeer goed. Kamille wordt ook gebruikt om de wondgenezing te bevorderen. In een bepaald onderzoek werden pasgezette tatoeages al dan niet behandeld met kamille en de effecten hiervan waren significant.

Dieren
Voor onze dieren kunnen we gebruik maken van kamille voor een rustgevende werking. Vaak kunnen klachten van het maagdarmstelsel samen hangen met spanningen. Denk hierbij aan kolieken, maar zeker ook aan maagzweren. Ook het braken bij katten kan te maken hebben met stress.
Uitwendig kunnen producten met kamille gebruikt worden voor de behandeling van bijvoorbeeld mok. Het heeft een verzachtende en antiseptische werking en bevordert het huidherstel.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!